apaság, fiktív név


monalisa1 # 2008.11.12. 09:07

Te írtad, hogy párod NEMRÉG vált el., a házasság felbontásától számított 9x30 = 270 napig a volt férj a gyermek feltételezett apja.

Vagyis tudomásom szerint kellhet az ő beleegyzése a gyermek esetleges "eltérő" névviseléséhez.

Konkrétumok közlése hiányában (...) a "nemrég" szóra írtam azt amít - tessék rugalmasan értelmezni a dolgokat. Annál is inkább mert mínt írod: sokat visszaolvastál a témában a fórumon.

Kívánok a párod gyors, könnyű szülést!

Czitrom # 2008.11.12. 09:48

Monalisa1!

Én mûszaki ember vagyok, nem értek a joghoz, ezért kérdezgetek itt hozzáértõktõl. Ha egy paragrafusban azt olvasom, hogy "A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet.", akkor számomra ez azt jelenti, hogy ha nem áll fenn a házasság, akkor már más a helyzet.

monalisa1 # 2008.11.12. 17:23

Czitrom

Szerintem ameddig az apaságod nincs hivatalosan elismerve, addig a születendő gyermek családi neve 1. vagy a "férj" vezetékneve lesz, vagy 2. az anya nem jelöli meg a szüléskor ezt a rovatot, ergó a gyermek az ő vezetéknevét kapja. A biológiai apa majd csak a peres eljárás során lép a képbe.

Kicsit várnotok kellett volna a babával (...) hogy a párodat feleségül vehessed, illetve a 9x30 nap a válást követően leteljen.

Mert egy gyermeknek nem csak keresztneve van - ami tetszőleg választható.

Üdv.

Czitrom # 2008.11.13. 07:46

Szia!

> 1. vagy a „férj“ vezetékneve lesz
Egy elvált nônek van férje? 8-O

> Kicsit várnotok kellett volna a babával (…)
Na az kéne csak, hogy az életemet a jogi csûrcsavarokhoz igazítsam. Összeházasodni azért nem tudunk, mert állítólag lesz vagy két hónap, mire a bíróság a válásról szóló ítéletet megküldi az anyakönyvi hivatalnak. Ott azt mondták, az írásbeli ítélet, amit kézhez kaptam, az csak egy fecni, azzal õk nem foglalkoznak.

Kacsa1111 # 2008.11.13. 08:24

Kedves czitrom,

a gyermeknek a volt férj a vélelmezett apja. felteszem, hogy párodnak és volt férjének vannak közös gyermekei, mert különben ez a probléma elő sem került volna.
(ha ugyanis nincs közös gyermekük a házasságból, akkor simán felveszi az anyja nevét és kész - bár ezzel sem vagy előrébb, hiszen az még mindig nem a te neved)

a közös gyermekek (ha vannak) felteszem a volt férj nevét viselik.
mivel ennek a gyermeknek is a volt férj a vélelmezett apja, és a közös gyermekek már az ő nevét viselik, ezért a volt férj nevét fogja viselni ez a gyermek is.

szerintem pert kell majd indítanod mindenképpen, ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked a te nevedet viselje.
(néha nem árt a "jogi csűrcsavarokat" figyelembe venni - megkönnyítheti vagy meg is keserítheti az életedet)

a 2. kérdésedre a válasz: semmiképpen sem árthat.:)

egy privát tanács:
apám is műszaki ember, ezért merem írni azt, hogy ne olvasgass jogszabályt, mert csak felforgatja a fekete-fehér világlátásodat:)))
(bocs a poénért)


Kacsa11

g13g # 2008.12.01. 16:20

Kedves Hozzáértők,

Következő a helyzetem:

Nemsokára megszületik a kislányom, de az anyuka időközben, kisebb sérelmekre hivatkozva közölte, hogy egyedül szeretné felnevelni, ráadásul a saját vezetéknevét kívánja adni. Apasági nyilatkozatot egyelőre nem tudok tenni, mivel nem biztosított az ő aláírása. Szülés után talán ezt aláírja majd, ha nem hajlandó, akkor tudomásom szerint apaság megállapítását kérhetem, bírósági úton.

Szülésig tehát már biztosan nem lesz meg ez a papír. Gondolom emiatt nem kerülök bele az anyakönyvibe, és ideiglenesen az anya nevét kapja a baba.

Nyilván különélés esetén az anyára nagyobb szüksége van a kicsinek, de szeretném, ha a baba vagy így, vagy úgy, de az én családnevemet kapná, legalább ez kösse hozzám, ha már elszakítják tőlem.

Milyen (jogi) lehetőségeim vannak erre? Mi a tapasztalat ilyen esetekben, el tudja érni az apa, hogy az ő nevére módosítsák a gyermek nevét?

Olvasva az eddigi beírásokat, ebből valószínűleg egy nemperes bírósági eljárás lesz. Kb. milyen költsége lehet ennek? És milyen eredménnyel szokott zárulni, mit vesz ilyenkor figyelembe a bíróság?

Köszönöm a válaszokat.

smiley # 2010.01.18. 10:16

Üdvözlöm!
A következő a problémám.Van egy kislányom,aki nem a biológiai apja nevén szerepel,viszont a biológiai apa most már a nevére venné amit én is támogatok.Mi a teendő ilyen esetben és kinek mit ,hogyan kell bizonyítani?Köszönöm a választ!

anetta # 2010.01.18. 12:27

A pontos válaszokhoz először azt kellene tisztázni, hogy most kinek a családi nevét viseli a gyermek, hány éves a gyerek, van-e apa bejegyezve az anyakönyvben?

smiley # 2010.01.18. 13:18

A lényeg,hogy volt egy férfi akivel 2005-ben megismerkedtem,összeköltöztünk,de egy év után a kapcsolatom tönkre ment vele és már csak ,,lakótársi"szinten voltunk /laktunk/együtt.2007-ben megismerkedtem egy másik férfival akitől teherbe estem,de ez a kapcsolat nem tartott sokáig,kb 1,1/5 hónap.Mivel nem tudtam hova költözni terhesen,így megbeszéltem a ,,lakótársammal",hogy ott maradhatok nála,ő a gyerekemet a nevére veszi,és meglátjuk,hátha tudunk úgy együtt élni mint egy család.Nos ez jött be,illetve időközben eltudtam költözni tőle a gyermekemmel.Most újra kapcsolatba kerültem a gyermek igazi apjával,aki a nevére venné a gyermekem,de közben a volt,,lakótárs"mindenfélét követel és már megfenyegetett azzal is,hogy mindenáron elveszi tőlem a gyermeket.És a lényeg annyi,mint írtam,hogy az igazi apuka a nevére venné a gyermeket,de ennek mi a folyamata,illetve a feltétele,hogy jussunk valamire.Tanúim is vannak,hogy akkor 2007-ben nem vele voltam,illetve ezt a ,,lakótárs2is elismeri,hogy nem ő az apa. ??????? Nos,mit tegyek?

monalisa1 # 2010.01.18. 17:00

Pert kell indítanod a nem igazi apa ellen mivelhogy csak a bíróság veheti le a nevéről a gyermeket. Mindkét férfinél és a gyermeknél végeznek majd DNS vizsgálatot.

Másképp sehogy sem tudod tisztázni a való helyzetet. Mielőbb beadni a keresetlevelet. (A bíróság heti egy nap félfogadáson segítenek a megírásában.)

"Mona"
laikus hozzászóló

dlacy # 2010.01.28. 10:22

Tisztelt Tudorok!

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz:
Meg van az apasági nyilatkozat, és azt hallottam, hogy az anyakönyvi hivatal csak akkor adja ki az anyakönyvit, ha le ellenőrizték, hogy az anya nem él e regisztrált élettársi kapcsolatban.... ez több hónapig is eltarthat, és közben le maradhatunk a többi, babának járó juttatásokról... igaz ez? a baba még nincs meg....

dlacy

Dr.Attika # 2010.01.28. 10:52

Nem hiszem, hogy a kettőnek köze van egymáshoz. A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal az apaság ténye beállt.

dlacy # 2010.01.28. 11:25

de állítolag addig nem adják ki a születendő baba anyakönyvi kivonatát, amig le nem ellenőrzik, hogy az anyuka nem él e mással regisztrált élettársi kapcsolatban... ennek átfutási ideje 3-4 hónap igy lemaradunk a baba születésért járó kb 60e forintról... (beadási kérelem határideje a szültési dátum+ 60 nap)...

agreda # 2010.04.27. 09:20

Kedves hozzászólók!

A fiam 8 éves, képzelt apa van bejegyezve (az "apukával", miután kedves ötleteket prezentált arról, hogyan vetélhetnék el, megegyeztünk, hogy egyikőnk sem akar a továbbiakban semmit a másiktól). Három éve élek együtt egy magyar állampolgárságú, de láthatóan másik kontinensről származó férfival, akit a fiam apjaként szeret.
Ő hajlana is arra, hogy elismerje az apaságot, de kérdés, hogy a gyámhivatalban engedik-e apaságit tenni, hiszen ránézésre sincs genetikai kapcsolat a kedvesem és a gyerek között. Van esélyünk, vagy inkább házasság+ örökbefogadás?

A közelmúltban volt egy csúnya balesetem, s habár súlyosabban nem sérültem meg, megrémültem, mi lesz a fiammal, ha meghalok (lévén az idős édesanyámon felül csak egy kapzsi unokatestvért tudok felmutatni, aki vélhetően mindenéből kiforgatná a gyereket, ha hozzá kerülne). Éppen ezért minél gyorsabban szeretnék a páromnak valami jogalapot biztosítani ahhoz, hogy amennyiben velem valami történik, gyámságába vehesse a fiam.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 09:24

Nem kérdés, hogy engedik-e. Ugyanis nincs szükség engedélyre.

(Az apa nem lehet gyám - akinek apja van, annak főszabályként nem is lehet gyámja.)

fb.aliz # 2010.04.28. 18:36

Kedves fórumtagok!

A helyzetem következő. Még a válásom folyt mikor az új élettársamtól teherbe estem, így mivel nem telt el a válástól 300nap, a volt férjem nevére került a gyermekem. Jelenleg is az ő nevét viseli. Jövőhéten kerül sor a tárgyalásra apaság vélelmének megdöntése végett. Ezzel nem is lesz probléma mert jó kapcsolatban maradtunk.Viszont közben az igazi apukával nagyon megromlott a viszony. ettől függetlenül természetesen szeretném ha elismerné az apaságot és sajnos a gyerektartásra is rá vagyunk szorulva. A kérdésem következő: ettől függetlenül lehetséges-e hogy miután lekerül az ex-férjem nevéről, az én nevemre kerüljön a gyermekem és ne anyakönyvezzék az igazi apa nevére? Hátrányos helyzetbe kerülünk -e miatta, pl. mentesül-e így a gyerektartás fizetése alól ha nem viseli a nevét? Vagy mi történik ha ő ebbe nem egyezik bele? Előre is köszönöm a válaszokat.

üdv

monalisa1 # 2010.04.29. 14:46

Ha a gyermek igazi apja nem ismeri el az apaságot, illetőleg külön eljárásban a bíróság rá nem bizonyítja azt, akkor az apai státusz betöltetlen marad, ergo nem lesz kitől t.díjat kérned stb.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.04.29. 18:46

Tartásdíjat csak attól követelhetsz, aki jogilag a gyermek apja, tehát ha nem tesz elismerő nyilatkozatot, akkor ehhez apasági pert - és egyben gyermektartás iránti pert - kell indítanod ellene. Viszont attól, hogy jogilag ő az apa, még nem kell, hogy az ő vezetéknevét viselje a gyermek.

fb.aliz # 2010.04.29. 19:21

Pontosan erre voltam kíváncsi. Remélem annyira pofátlan nem lesz, hogy ne tegyen elismerő nyilatkozatot. Köszönöm szépen a segítséget.

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.05.06. 13:57

Kedves Fórumozók!
35 éves, tehát már nem túl fiatal, egyedülálló nő vagyok, és gyermeket szeretnék. A klinikai beavatkozások (inszemináció) nem voltak sikeresek, holott semmilyen fizikai v hormonális elváltozás nincs nálam. Az egyik barátom felajánlotta, h spermadonor lesz - hátha sikerül...
Van-e arra lehetőség h ügyvéd v közjegyző előtt tegyünk közösen egy olyan nyilatkozatot, miszerint ő lemond az apaságról, annak összes jogáról és kötelezettségéről (láthatás stb) és én sem követelhetek vagy várhatok tőle semmit (tartásdíj stb).
Úgy szeretnénk ezt lebonyolítani, mintha a klinikai beavatkozások sikeresek lettek volna; tehát a biológiai apjához nem lenne semmiképpen köze a gyermeknek (az én nevemen lesz, az "apa ismeretlen"). Lehetséges ez? Köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2010.05.06. 15:11

Gyermekről lemondani nem lehet, bármely ilyen kinyilatkozás semmis.

A gyermeket legfeljebb örökbe lehet adni akként ha az anya férjes, és ő hajlandó a gyermeket örökbefogadni, nevére venni. (Gyámhatósági nyilt örökbeadási eljárás.)

A spermadonorral történő nemzéskor az anya nem tudhatja meg hogy ki volt a donorapa.

Eddig a jogi "lehetőségek".

Külön írom: ha a barátoddal mégis összehoznátok a gyermeket, a születéskor az apa "ismeretlen" és a gyermek a neveden marad.

Innentől kezdve mindketten sírig tartjátok a szátokat (!) sőt az a legjobb ha a gyermekkel elköltözöl messzire - nem mutogatjuk a neked segítő férfinak...

"Lisa"
laikus hozzászóló

pazs # 2010.05.06. 16:14

Monalisának alapvetően igaza van: ha az apa nem tesz apasági nyilatkozatot és a bíróság sem állapítja meg az apaságát, akkor a gyereknek nem lesz apja és kész. De az apa ezt a pert a gyermek születéséről való tudomásszerzéstől számított 1 éven belül kell megindíthatja, utána pedig csak a gyámhatóság jogosult perindításra (de ha üres az apai státusz, lehet, hogy megteszi, mert ez a gyerek érdeke).
A te ötleted, az ügyvéd/közjegyző előtti nyilatkozat kifejezetten kerülendő, mert nem mondhatsz le a tartásdíjról és ez a nyilatkozat egyébként is úgy kezdődne, hogy ti vagytok a gyerek szülei...
szóval elvileg lehetséges, de vedd figyelembe, hogy azért a spermadonor apajelöltnek is lehetnek érzelmei, amint meglátja a gyerekét, akárhogy is megígéri, hogy nem lesznek.

monalisa1 # 2010.05.06. 16:16

(Bólogat)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.06. 17:37

Ehhe. Mióta csinálnak egyedülálló nőnek humán reprodukciós beavatkozást?

Tamáska, tamáska, mán meg nő is vagy?

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2010.05.07. 14:03

A törvényt 2005 decemberében fogadták el és 2006 júlistól van lehetőség egyedülálló nők esetében is (akár a koruk, akár az egészségi állapotuk - meddőség- miatt) humán reprodukciós eljárásra.