apaság, fiktív név

monalisa1 # 2008.05.19. 20:07

Az általad vélt "praktikusságot" megkérdőjelezem, mert mit válaszol majdan a kislány ha bárki is és bármikor is megkérdezi tőle az apukája nevét, ő meg válaszolja: nem tudom...

Az a szerencsétlen gyerek - miattad.

Véleményem szerint ma már nem kell "szégyelni" egy külföldi apa nevét., régóta jönnek-mennek a külföldiek, valamint a világútlevél is használatos majd' két évtizede már.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.20. 06:22

Szívesen elkerülném, hogy egy fantomot írjak be a gyerekem apja helyére!

Pofonegyszerű: írass be egy hús-vér apát!

fiktiv anya # 2008.05.20. 08:19

Valószínűleg nem fejeztem ki magam elég pontosan, pedig igyekeztem. A "szegény gyermeknek" nem kell megkérdeznie pár év múlva, hogy ki is az apja, mert egy családban élünk vele. Csak néha itthon vagyunk, nélküle. Ezekben az időszakokban kellene pl. útlevelet intéznem neki (még nincs három éves, de már a harmadikat fogyasztjuk különböző útlevélérvényességi és vizumérvényességi határidők miatt), és ilyenkor igenis "praktikus", hogy én el tudok mindent intézni. A világútlevék remek dolog, de a világvízum még nem létezik, sajnos.
A hús-vér apabeírása azért nem lehetséges, mert "fiktív" névként nem lehet beírni az igazit (bár azt a gyámügy persze ugysem tudja), egy nem igazi hús-vér apa meg ugyanolyan vicces, mint egy fiktív név.

Most eltekintve a praktikus-nem praktikus, szégyen-nem szégyen, vicces- nem vicces szinttől visszatérnék az eredetileg inkább elvinek szánt kérdésemre: mások nem gondolják-e úgy, hogy ez az egész fiktív apa ügy felesleges és inkább káros, mint hasznos, például a hazugságok szempontjából. Hogy egészen konkrét legyek (bár az voltam az előbb is): hogyan lehetne ezt megkérdőjeleztetni hivatalos szinten? Pl. Alkotmánybíróság, gyermekjogi biztos vagy efféle?

monalisa1 # 2008.05.20. 11:05

Bocs hogy már megint én, de...

Ha egymagad vagy megjelölve a kislány gondozószülőjének, és erről bizonyára van is papírod a gyámhivataltól, akkor vélem az utlevélkérelem dolgánál az aláírásnál nem lehet gond.

"Útlevél válás után" c. topic
http://www.jogiforum.hu/forum/35/8558

Az egyik hozzászólásban mintha ilyesmi helyzetről lenne szó, vagyis és konkrétan az "egyedüli gondozószülő" státuszról - útlevél ügyben.

monalisa1 # 2008.05.20. 11:12

Nos, a hivatkozott topic nemigazán témaazonos ide, elnézést...

De az tény, hogy a kislánnyal kapcsolatban bármiféle kérelem/okmány dolgában, egyedüli gondozószülőként, te vagy jogosult aláírni.

_Wasp_ # 2008.05.20. 12:27

már miért ne lehetne beírni az igazit? Csak teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat kell hozzá, vagy apasági per.

(Az "emberi jogi vagy gyerekjogi" megkülönböztetéssel nem tudok egyetérteni.)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

seehase # 2008.05.20. 12:29

Kedves hozzáértők!
Ebbe a fórumba írok, remélem, nem rossz helyre.
A történetem a következő: kislányom született volt páromtól, akivel röviddel a szülés után megszakadt a kapcsolatunk. A kicsit nem látogatja, tartásdíjat nem kapunk. Most már nem is akarok semmit tőle. Ani időközben 10 hós lett, és most lehetőségem nyílt külföldön jól fizető munkát vállalni, odaköltözni. Apa még nincs az anyakönyvbe bejegyezve. A volt párom ezt megtudta, és most fenyeget, hogy apasági pert indít, a gyereket megszerzi, és így nekem keresztbetesz, sosem szabadulhatok tőle. (Kicsit sittes múltja van.) Külföldi számításaimat is keresztbe akarja húzni. :(
Azt szeretném megkérdezni, hogy mit tudok tenni, ha nem akarom, hogy többé megtaláljon, zavarjon ezzel.

• Úgy tudom, hogy a gyerek 1 éves kora után apasági pert nem indíthat, csak a bejegyzett apa, illetve majd 18 éves korában a gyerek, az 1 év jogvesztő határidő. Ha fiktív apa van bejegyezve, akkor indíthat pert? 1 éves kor után indíthat pert vagy genetikai vizsgálatot?
  • Ha bejegyezzük a mostani páromat, mint apát, apasági nyilatkozattal, akkor léphet-e valamit?
  • Ha a bejegyzést mégis visszavonjuk (azaz a párom a kicsi 1 éves kora után visszavonja a nyilatkozatát) akkor utána indíthat-e eljárást apaság megállapítására a biológiai apa? Vagy érvényes ebben az esetben is az 1 év, mint jogvesztő határidő?
  • Egyáltalán visszavonhatja-e a párom, és ha igen, akkor hogyan a nyilatkozatát?

Köszönöm előre is a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.20. 13:46

Igen; igen; nem lehet apai elismerő nyilatkozatot visszavonni.

seehase # 2008.05.21. 10:05

Kedves KBS,
elég tömör választ adtál :)
Az "igen"-ek arra vonatkoztak, hogy a gyerek 1 éves kora után is indíthatnak apasági pert???? Akkor a tv miért írja, hogy az 1 év jogvesztő határidő? Mikor szabadulunk meg a volt páromtól végleg?
Az "igen" arra is vonatkozik, hogy ha van bejegyezve apa, akkor is indíthat pert? Nem fiktív személy esetén is? Ez elég érdekes, akkor ezen az alapon akárki akárkinek a gyerekére "bejelentheti jogait", vagy legalábis megpróbálhatja...
Értem, apasági nyilatkozatot nem lehet visszavonni. De meg lehet támadni? Akár pl. genetikai vizsgálat kérésével.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.21. 10:09

Ha az apaság nincs betöltve (a fiktív apa esetén nincs), akkor nem kell megdönteni az apaság vélelmét - az apaság megindítása iránti per pedig határidő nélkül indítható.
De vélelem megtámadása esetén is az 1 évet attól az időponttól kell számítani, amikor a magát apának tartó személy tudomást szerez a gyermekről. Valamint az így számított 1 éven túl is indíthat pert az ügyész apa érdekében.

reker # 2008.05.21. 10:12

szép jó napot!

Azt szeretém kérdezni,hogy a bíróság milyen intézményt ír ki apasági vizsgálatra. Mindig budapestet? Mert nekünk az kisgyerekkel rohadt messze van. Van Debrecenben is, miért kéne pont pestre menni?

_Wasp_ # 2008.05.21. 10:13

ha van bejegyzett apa, akkor nem indíthat (egykönnyen) pert.

Viszont az új párod helyében kétszer is meggondolnám a szívességből tett teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot: ha netán nem úgy alakul közetetek a dolog, akkor is egy életen át gondoskodnia kell más gyermekéről. Finoman szólva is rizikós.

_Wasp_

és felesleges megoldása

seehase # 2008.05.21. 10:31

Igen, kedves Wasp, pont emiatt szeretném, ha lenne lehetőség a visszavonásra, hogy neki se okozzak egy ilyen lehetőséggel bárminémű rosszat (akár csak rossz érzést).
Viszont az a baj, hogy ha így bárhol, bármikor indíthat pert a volt párom az apaságért, nincs rá határidő (még mindig nem értem, akkor mi a frász az az egy év), akkor kvázi a gyermek nagykorúságáig meg van kötve a kezem, mert nem mehetünk, csak ha ő is beleegyezik. És nem fog. :(

_Wasp_ # 2008.05.21. 10:33

ez nem fog menni. Sehogy nem tudod kizárni teljes biztonsággal a jövőbeni tartási kötelezettségét.

_Wasp_

és felesleges megoldása

seehase # 2008.05.21. 10:34

Kedves KBS,
az ügyész csak akkor indít pert, ha nincs rendezve a gyermek családjogi helyzete, illetve fiktív apa esetén jelentkezik valaki? Ha van "igazi" személyiség, mint apa bejegyezve, akkor nem indít? Vagy egyáltalán milyen indokkal indít?

seehase # 2008.05.21. 10:38

Jó. Kérdezek újat (fikció, de érdekel):
mi van, ha egyedülállóként szeretnék gyereket vállalni, és reprodukciós eljárásban lesz gyerekem? Akkor mi az eljárás? Oké, képzelt apa bejegyződik, plusz van egy orvosi papír arról, hogy a baba repr. eredmény. Ekkor indíthat-e bárki pert?
Valahogy furcsának érzem, ha egy nő egyedül képes ellátni és vállalni egy (több) gyereket, akkor mindenképpen meg van lőve, mert jönnek az apucijelöltek, bíróságilag-ügyészileg megtámogatva, és jogokat formálnak mindenfélére (plusz megkötik esetleg az anyuci kezés a szabad életvitelben, pl. heti rendszerességgel más országba költözést, sarkítva).

_Wasp_ # 2008.05.21. 11:18

mi van, ha egyedülállóként szeretnék gyereket vállalni, és reprodukciós eljárásban lesz gyerekem? Akkor mi az eljárás? Oké, képzelt apa bejegyződik, plusz van egy orvosi papír arról, hogy a baba repr. eredmény. Ekkor indíthat-e bárki pert?
Nem. A reprodukciós eljárás kivétel. Sem az apajelöltek nem indíthatnak eljárást, se te nem perelheted őket.

Valahogy furcsának érzem, ha egy nő egyedül képes ellátni és vállalni egy (több) gyereket, akkor mindenképpen meg van lőve, mert jönnek az apucijelöltek, bíróságilag-ügyészileg megtámogatva, és jogokat formálnak mindenfélére (plusz megkötik esetleg az anyuci kezés a szabad életvitelben, pl. heti rendszerességgel más országba költözést, sarkítva)
A gyermeket nem egyedül vállalod, hanem az apával közösen. Kötelességeid nem csak neked vannak, de nekik is. Jogaid sem csak neked vannak. Mi ebben a furcsa?

_Wasp_

és felesleges megoldása

juditkol # 2008.05.21. 13:26

Kedves forumozók!
Március 12-én született meg a kisfiam, apuka nem kíváncsi rá (ezt ügyvéd által meg is fogalmazta…), így az anyakönyvibe az apuka neve ki van húzva és a gyerek az én vezetéknevemet kapta.
(Apaság megállapítása folyamatban van általam).
Szóval gyámügy az mondta, hogy a gyerek kaphat útlevelet csak én „általam“ is, okmányiroda (legalább is az egyik) azt mondta, hogy a gyerek kaphat útlevelet.
Erre ma voltam az okmányirodában (egy másikban) és közölték, hogy majd ha végzésem van erről, csak akkor kaphat a gyerek útlevelet (vagy nem…)
Gyámügy azt mondta, hogy erről (hogy a gyerek kaphat útlevelet) nem állít ki papírt – de kaphat… :))
Segítsetek légyszíves: akkor most hogy is van ez??
Esetleg van erre valamilyen jogszabály vagy határozat?
köszönettel
judit

ObudaFan # 2008.05.22. 11:23

Kérésre a gyámhivatal köteles erről hatósági bizonyítványt kiállítani.

juditkol # 2008.05.22. 12:56

Köszönöm a választ, neki futok mégegyszer az útlevélnek!
Judit

emilióóó # 2008.05.26. 10:54

Sziasztok!
Az itt lévő ügyvédekhez fordulnék a kérdésemmel, előre is megköszönném a válaszokat!
A lányomnak van egy 20 hós gyermeke, akinek az apja egy jelenleg börtönben ülő alak. Nincs bejegyezve az anyakönyvbe. Kérdezném, hogy ha fiktív apát bejegyzünk, és utána én örökbefogadom, akkor léphet-e valamit a biológiai apa? Egyáltalán az anya közeli hozzátartozói örökbe fogadhatják-e a kicsit? Az örökbefogadás előtt lesz-e valami hercehurca, ami alatt az igazi apja belekavarhat? (a kapcsolatuknak már lőttek, mindenképpen más apa kell)
Mennyi idő az örökbefogadási procedúra? (kb. 3 hónapunk van szabadulásig)
Nagyon köszönöm!
Emil

emilióóó # 2008.05.26. 11:04

Bocsánat, még azt is hozzátenném, ha az meggyorsítja az eljárást, tudunk arra a rövid időre (míg örökbe nem fogadhatom) apasági nyilatkozatot szerezni, de érthetően nem akar az a férfi egy életre elköteleződni a gyerek felé (tudtommal apasági nyilatkozatát nem vonhatja vissza), viszont így van egy személy, aki örökbe adhatja a kicsit.

_Wasp_ # 2008.05.26. 14:04

Bocsánat, még azt is hozzátenném, ha az meggyorsítja az eljárást, tudunk arra a rövid időre (míg örökbe nem fogadhatom) apasági nyilatkozatot szerezni, de érthetően nem akar az a férfi egy életre elköteleződni a gyerek felé
pedig el fog köteleződni. Rizikós döntés, de ha bevállalja, akkor vagy nagyon jó emberismerő, vagy nagyon hülye.

Ha az apai jogállás nincs betöltve akkor léphet csak a biológiai apa, egyébként gyakorlatilag nincs esélye.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Farkas Roland # 2008.06.06. 12:31

Hello! Amennyiben valaki szeretne apasági vizsgálatot kérni, annak tudok biztosítani egy DNS vizsgálatot INGYEN. De csak azoknak, aki legkésőbb június 8(vasárnap)-ig jelentkezik a retrolko@freemail.hu e-mail címen.
Szívesen segítek!
Tisztelettel Farkas Roland

ObudaFan # 2008.06.06. 15:53

Csak ez bírósági eljárásban nem lesz felhasználható. (Akármi is az ajánlat.)