apaság, fiktív név


_Wasp_ # 2008.05.01. 14:04

nem lehet "lemondani" a gyerekről

gyakorlatban a nők megtehetik, hogy bevágják a csecsemőt az inkubátorba és vége a történetnek, de ebben a szituációban szóba se jöhet ilyen megoldás.

a titkos örökbefogadáshoz való apai hozzájárulás - titkos örökbefogadás megtörténte lehet esetleg valamiféle megoldás, de korántsem bombabiztos. Ha fizettetni akarnak az apával, akkor tudnak ezután is.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Inka001 # 2008.05.01. 14:43

Judmi!

Ha nincs láthatási papír,akkor bíróságra kell menni ezügyben.Az nem lényeg,h az anya nem akar megegyezni.Majd a bíró a "bírói joggyakorlat" szerinti láthatást megállapítja és kész.Háát, azt nem tom,h ez ellen meddig ágálhat fellebezésekkel.

Ha simán magatokhoz vehetnétek, akkor az apaság megállapítása után.Ha a párodé...

Én ismét a saját bajomon pörgök.

Arra kérnélek, hogy majd tájékoztass a teszt eredményéről, ha meglesz. Visszatér a bizalmam, ha a ti esetetekben a párodé a gyerek. :) Akkor talán ilyen nagy dolgokban mégsem hazudnak a nők, bármilyen disznóságot is tesznek. :))

nandy # 2008.05.01. 14:55

Judmi:
a vizsgálat költségeire lehet részletfizetést kérni a bíróságtól. Feltéve, hogy a bíróság rendelte el azt. Tehát pert kell indítani.

Inka001 # 2008.05.01. 16:28

Nandy!

Judmiék esetében nem biztos,h nem bukják el az apasági pert... És ha elbukják az nem egy "civil" dns teszt ára lesz, hanem több!!!

Bár nekik kell tudni, mekkora az esély az apaságra...
Nem biztos,h véletlenül éppen az első is kislány...

Nekem azt mondták ennél a cégnél telefonon, ha jegyzőkönyvezett tesztet csinálnak (nem drágább, csak a mintavétel a cégnél történik...), akkor van esély,h a bíróság beszámítja abban az esetben, ha nem az ővé a kislány.
Ha övé a kislány,akkor meg ugysem fog apasági pert indítani! :)

nandy # 2008.05.01. 22:11

Inka:

Saját tapasztalat, amit írtam.
Ha az apuka bukja a pert (tehát bebizonyosodik, hogy ő az apa), akkor is kérhet részletfizetést, akár 3-4 évre is megadják.
a teszt ára nem több, mint amennyit magánúton elkérnek a cégek.

Ráadásul, ha magánúton csináltatják, és az egyik fél nem egyezett bele, akkor azt fel sem lehet használni bizonyítékként! Tehát kidobott pénz.

(Elnézést a pongyola fogalmazásért)

nandy # 2008.05.01. 22:17

Az árral kapcsolatban:
akkor lehet magasabb a bírósági úton készített, mint a magán, ha pl. előtte vértulajdonság-vizsgálatot is kérnek, és a kettő költsége összeadódik.
Egyébként általában ugyanaz az árszint.

(És ezen tényleg nem érdemes spórolni Judmi-éknak. Ha buknak, akkor is nagy valószínűséggel kapnak részletfizetést, vagy kivételesen szerencsés esetben - rászorultság alapján - akár személyi költségmentességet is)

Judmi # 2008.05.03. 10:25

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat,bár hogy mi lenne jobb nem tudom :(
Ha most megcsináltatom a tesztet a bőrt lefogják nyúzni rólunk. Így legalább fizetünk és a gyereket is csak akkor látja amikor akarja,nem kötelezi rá senki.

nandy # 2008.05.03. 10:51

Judmi:
te írtad korában, hogy gondolkodtok egy esetleges apasági vizsgálaton, de nincs rá pénzetek.
Erre írtam egy megoldást.

Nem kötelező ezt választani :)

reker # 2008.05.04. 08:46

Sziasztok!

ÉN azt szeretném megtudni, hogy nálunk is apasági teszt lesz, mert apuka nem hiszi, hogy övé a gyerek. Teszt után bebizonyosodik, kérhetem-e, hogy ne legyen az apuka vezetéknevén, hanem maradjon az anyai vezetéknév a gyereknek? Ennyi cirkusz után már nem akarom, hogy a neve az apjáé legyen.

Meddig lehet fellebbezni gyerektartást illetően? Mert apuka sokallja a 20%-ot, ő csak 15-öt akar, mert akkor miből fog megélni? - mondja ő.

Köszi a választ

_Wasp_ # 2008.05.04. 10:43

reker:

ÉN azt szeretném megtudni, hogy nálunk is apasági teszt lesz, mert apuka nem hiszi, hogy övé a gyerek. Teszt után bebizonyosodik, kérhetem-e, hogy ne legyen az apuka vezetéknevén, hanem maradjon az anyai vezetéknév a gyereknek? Ennyi cirkusz után már nem akarom, hogy a neve az apjáé legyen.

kérheted: az apától. Vele kell ugyanis ebben a kérdésben megállapodnod, mert többek között a gyermek nevének a meghatározása (beleértve az utónevét is) a gyermek sorsát érintő olyan lényeges kérdés, amelyet illetően közös szülői felügyelet egyébkénti hiányában is a szülői felügyeleti jogokat együttesen gyakorolják. Ez alól kivétel, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette, vagy megszüntette [Csjt. 72/B. § (1)-(2)]. Ilyenkor a névválasztás joga egyedül a szülői felügyeletet gyakorló szülőt illeti.

Meddig lehet fellebbezni gyerektartást illetően? Mert apuka sokallja a 20%-ot, ő csak 15-öt akar, mert akkor miből fog megélni? – mondja ő.
Bármikor indíthat eljárást ebben a kérdésben. Más kérdés, hogy csak igen indokolt esetben fog a bíróság változtatni a fennálló helyzeten..


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.05.04. 12:06

Ez nem így van. Ha meg is állapítja a bíróság az apaságot, és nem korlátozza a szülői felügyeleti jogot, akkor is a bíróság dönt, ha a gyermek nevének kérdésében is vita van. Nagyobb gyerek esetén pl. általában ilyenkor nem célszerű a gyermek nevét változtatni, és ezt a bíróság figyelembe veszi, és kisebb gyermek esetén is vannak ilyen esetek.

_Wasp_ # 2008.05.04. 12:53

vita esetén persze hogy a bíróság dönt... de addig is együttesen hoznak a szülők döntést ebben a kérdésben, tehát sem az anya, sem az apa (elvileg) nem dönthet önállóan.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

missztika # 2008.05.04. 13:09

Tisztelt Cím!

Esetem, hogy kedvesemmel 5 évi ismeretség után, 2 éve tartó viszonyunkból októberben kisbaba születik. "Párom" úgy gondolta, ezt nem tudja mégsem felvállalni, így a döntést rám ruházta. Koromnál fogva nem tudtam megtenni hogy elvetessem a picit, és úgydöntöttem megszülöm. Miután ő "nem tart igényt" az utódra, illetve úgy nyilatkozik hogy nem vállalja fel, a kérdésem az lenne, hogy ezek után nekem milyen jogaim vannak, illetve van-e egyáltalán. Nem élünk házasságban, és szerintem még a nevét sem adja a picinek. Mit tegyek? A gyámhatóság felkeresésekor úgy hallottam hogy meg kell nevezni az apát. Igaz ez? Kérem segítségüket, mitévő legyek?! Én nemtudok és nem is akarok lemondani születendő gyermekemről!

ObudaFan # 2008.05.04. 13:30

Ebbe az apának nincs is túl sok beleszólása. Te döntesz: vagy fiktív apát jegyeznek be a születési anyakönyvi kivonatba, vagy pert indítasz apaság megállapítása iránt a biológiai apa ellen, és ezzel egy keresetben már a gyermektartást is kérheted.

ObudaFan # 2008.05.04. 13:31

vita esetén persze hogy a bíróság dönt…

Na látod, Wasp, pontosan ezért nem igaz, amit lejjebb írtál.

_Wasp_ # 2008.05.04. 14:27

na látod ObudaFan hogy, ennek pont semmi köze nincs hozzá :)
Merthogy melyik az elsődleges, a főszabály? (a közös döntés, vagy a bírói út?)

ugyehogy ugye?

(egyébként értem amit írsz, csak nagyon nem szeretem a beleszk, legfeljebb majd beperelnek mentalitást. A családjogban szerintem meg az együttműködésnek kiemelt jelentősége kellene hogy legyen.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.05.04. 14:29

beleszk: az "sz" és a "k" közé nyomtam 3 csillagot, csak kiszedte a fórummotor. (minek kellett kicserélni? úgy utálom, hogy megszerkeszti helyettem a hozzászólásokat...)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

reker # 2008.05.05. 10:20

Köszönöm a válaszokat. A nevet illetően apuka azt mondta, hogy adja a vezetéknevét, ha változtathat a keresztneven. De mivel nem tartok igényt a vezetéknévre, így hallgasson.
Bár amilyen idióta még egy év múlva is ott fogunk tartani, mint most.Húzza az időt,csak tudnám, hogy annak mi értelme.

Ja és tényleg nem lenne szerencsés a gyerek nevét változtatni, mert rengeteg helyen, (klinika, nyíregyházi kórház visszavagyunk rendelve félévente), na meg hát nekem szégyen iis, hogy délelőtt az én nevemen van, délután meg az apja nevén a gyerek.

biuska # 2008.05.09. 10:42

Sziasztok!

A helyzetem a következő. A kislányom vérszerinti apukája nem igazán vesz tudomást róla, amit én nagyon nem bánok. Az anyakönyi kivonatban nem szerepel apa, de mivel most elutaznánk szüksége van útlevélre, így most fogom intézni, a fiktív név bejegyzését -remélem GYORSAN!!( Azt nem tudjátok véletlenül mennyi idő, míg a gyámügy kiállítja ezt a papírt??) Viszont nekem van egy párom, és beszéltünk arról, hogy idővel esetleg a nevére venné, örökbefogadná apa részről. A kérdésem az lenne, hogy ha most beíratunk egy fiktív nevet, akkor ő később a nevére veheti, ill. örökbefogadhatja??
Válaszotokat előre is köszönöm!

Inka001 # 2008.05.09. 14:13

Sziasztok!

Bennem meg az merült fel biuska ügyével kapcsolatban, hogy az örökbefogadó apa is kötelezhető gyermektartásdíjra, ha megszakad a kapcsolat köztük?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.09. 14:30

Természetesen.

reker # 2008.05.18. 06:50

ha én férjhez megyek és a gyerek marad a vérszerinti apa nevén attól még ő köteles gyerektartást fizetni, mert férjnél vagyok?

monalisa1 # 2008.05.18. 07:51

A vérszerinti apa csak akkor mentesülne a t.díj. fizetésének kötelezettsége alól, ha a leendő férjed a gyermeket esetleg örökbe fogadná.

Sokan tévhírben vannak azzal kapcsolatban, hogy egy "mostoha" akár nem lehet jobb és különb szűlő, mint egynémely "édesapa".

reker # 2008.05.18. 09:32

ezt én is pont úgy gondolom, hogy lehet jobb egy mostoha, mint az édes. NÁlunk pont ez van. Aki "mostoha" szándékozik lenni, már eleve többször látta a gyereket, mint az édesapa, úgyhogy ez már magáért beszél.

fiktiv anya # 2008.05.19. 18:36

Kedves Mindenki, elsősorban jogászok!

Nekem a fiktiv apasággal kapcsolatban inkább elméleti kérdésem lenne. Az én kislányom nemsokára 3 éves lesz, az anyakönyvi kivonatban nem szerepel az apja. Most kötelező lesz vagy egy fiktív nevet beírni, vagy apasági nyilatkozatot tenni. A gyámhatóság szerint "idétlen", ha "nincs apja" a gyereknek. Szerintem nem kevésbé idétlen, ha egy kitalált személy szerepel. Okai vannak annak, ha nincs apa az anyakönyvben. Ahogy olvasom, sajnos ez általában szomorú történeteket takar. Nálunk szerencsére nem, de egyszerűen így tűnt "praktikusabbnak" (külföldi apa, állandó útlevélkérések stb.) Ez azonban most mellékes. A kérdésem az, hogy ezt az egész fiktiv apa ügyet nem lehetne-e valahogy a megszüntetés irányába terelni... Mondjuk emberi jogi vagy gyerekjogi alapon, hogy ne kelljen hamis adatokat kreálni a gyerek alapvető irataiba. Ma a gyámhivatali előadó is elismerte, hogy kissé elavult az 1952-es családjogi törvény vonatkozó része. Nem lehetne tenni valamit? Szívesen elkerülném, hogy egy fantomot írjak be a gyerekem apja helyére!

Kíváncsian várom a válaszokat!