névváltoztatás


kata81 # 2006.06.22. 06:11

A következő kérdésben szeretnék jogi segítséget kérni.
4 éves kislány anyukája vagyok. A gyermekem apjával 3 éve elváltunk. Mivel a volt férjem nem igazán volt kíváncsi ezalatt a 3 év alatt a gyermekre, ezért most úgy döntött lemond róla. Már elindítottuk a jogi folyamatot.
Időközben én megismerkedtem jelenlegi párommal, akivel azóta összeköltöztünk, szeptemberben össze is házasodunk.
Szeretném tudni, hogy a párom nevére veheti-e gyermekemet, ill. hogy ez milyen jogi következményekkel jár.
Gondolok itt arra, hogy a ház amiben élünk a páromé (jogilag is), és az anyósom rettenetesen félti a családi vagyont, hogy a gyermekem majd 18 évesen esetleg benyújtja a kérvényt!
Tehát végül is azt szeretném tudni, hogy 1. nevére veheti-e a párom a gyermeket, 2. örökös lehet-e a gyermekem (nem ragaszkodom hozzá), 3. ill. ha én felvenném a férjem családi nevét, akkor azt utána átadhatom-e a gyermekemnek (megkerülve így a családi nézeteltéréseket)
Kérném, hogy mielőbb válaszoljanak! Nagyon fontos lenne!

Köszönöm! üdv: kata81

pocak # 2006.06.22. 07:22

Azt írod, a gyereked apja úgy döntött, hogy lemond a gyerekről, és elindítottátok már a jogi folyamatot. Mi is ez pontosan, amit elindítottatok? Örökbefogadási eljárás?

Nem a névváltoztatás a lényeg, az csak egy technikai jellegű dolog, jogot és kötelezettséget nem keletkeztet. A gyerek névváltoztatásához a szülők hozzájárulása szükséges. Mindkét szülőé kell, akkor is, ha az egyik külön él és a szülői felügyeleti joga szünetel.
Így mindenféle eljárás és lemondás nélkül is hozzájárulhat az apuka, ha akar, ahhoz, hogy a gyereke neve változzon. És a gyerek felveheti az új férjed vezetéknevét, de ettől még nem lesz jogilag az apja, és örökölni sem fog utána.

Ha azonban az új férjed örökbefogadja a gyereked, és ehhez a gyerek édesapja hozzájárul, akkor az örökbefogadás folytán a gyerek édesapja elveszíti minden jogát és kötelezettségét a gyerekével szemben, az örökbefogadó pedig teljes értékű apuka lesz.
Azaz az örökbefogadás megtörténte után te és az új férjed lesztek a gyerek szülei és a ti kettőtök hozzájárulása kell a ygerek nevének megváltoztatásához. Továbbá az örökbefogadó apuka után ugyanúgy örököl a gyereked, mint a vér szerinti után. (A nyílt örökbefogadásnál a gyerek mind utánad, mind az örökbefogadó apukája után, mind a vér szerinti apukája után örökölni fog, titkos örökbefogadásnál azonban a vér szerinti után nem örököl, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint).
Az örökbefogadás után(akár nyílt, akár titkos) a vér szerinti apuka kapcsolattartási joga és gyerektartás-fizetési kötelezettsége is megszűnik. A gyerek tartására utána te és az új férjed lesztek kötelesek, akkor is, ha aztán ti is elváltok. Ezzel azért szembesítsd a jövőbeli férjedet, úgy a korrekt, ha tudja azt, hogy ha elváltok, akkor ő lesz köteles gyerektartást fizetni, hiába nem a vérszerinti gyereke, és kapcsolattartási joga lesz. Ha így is vállalja, az az igazi.

kata81 # 2006.06.22. 08:02

Kedves Pocak!

Köszönöm válaszodat, végül is részben megválaszoltad a kérdéseimet.
A jogi folyamat alatt azt értem, hogy a volt férjem aláírt egy papírt, hogy lemond a szülői felügyeleti jogáról, ezáltal nem lesz jogi beleszólása a gyermek ügyeibe, de valószínűleg tartásdíjat fizetnie kell, bár ő leginkább ezért mondott le a lányomról :-( elég szomorú dolog, de ha ő így döntött, akkor legyen. Most az ügyvédem beadja ezt a papírt a bíróságra, amiről majd születik egy bírósági határozat, miszerint a volt férjemnek nem lesznek meg az eddigi jogai a gyermek felett.
Na mindegy nem is ez a lényeg, hanem hogy a jelenlegi párom a nevére venné a gyermeket, de az anyós nagyon hadakozik az ügy ellen. Rendkívül pénzcentrikusak, féltik a vagyont, és nem akarom, hogy a páromat folyamatosan szekírozzák, ezért nem szorgalmazom az örökbefogadást. De mivel a lányom nagyon szereti őt, apjának tekinti, az ő nevét szeretné viselni. Én nem ragaszkodom hozzá, mert nem akarok 30 évig ezen veszekedni. Szóval ezért gondoltam arra, hogy felveszem a párom vezetéknevét, így a gyermek utánam is megkaphatná a nevet. Ez így van vajon??
Szóval ha még valaki tud nekem válaszolni ezekre a kérdésekre, akkor írjon! Nagyon köszönöm!

gittus # 2006.06.22. 17:35

Az örökbefogadás felbontható, de más módja is van hogy ne a gyermek örököljön hanem édesmama.
Végintézkedés, házasság előtti vagyonjogi szerződés stb.
A vagyon ne tartsa vissza a párodat az örökbefogadástól.

pocak # 2006.06.27. 08:50

A házasság előtti vagyonjogi szerződés nem érinti az örökbefogadás miatti öröklését az örökbefogadottnak.
Az öröklési sorrned:

  1. gyermek
  2. házastárs
  3. szülő

Tehát ha az örökbefogadó apuka meghal, a halál pillanatában az ő teljes vagyona a gyermekeire száll, és ebben az örökbefogadott és a vér szerinti gyermek egyenrangú.
Ha van gyeremek (akár csak örökbefogadott is), akkor senki más nem örököl. Ha van házastárs, az pedig haszonélvezetét öröklni mindennek.

Végrendelkezni lehet, tehát meg lehet bárkit nevezni örökösnek, de ha van gyerek, akkor a kötelesrész ilyenkor is jár neki, az pedig annak a fele, amit egyébként végrendelet hiányában örökölt volna.
Tehát ha örökbefogadja a párod a gyerekedet, akkor valamennyit biztosan örökölni fog. Persze ki lehet ezt is játszani, vannak azért kiskapuk, de feltételezem, hogyha önszántából akarja örökbe fogadni a gyerekedet, és gondoskodni róla, valóban a gyerekének tekinteni, akkor nem fogja kijátszani az örökségből. (Nagyobb az esélye annak, hogy a mostoha nagymama nem éli túl a fiát, mint annak, hogy igen, és így neki már akkor nem lesz a fiad öröklésébe szava.)

A gyerekednek egyértelműen az az érdeke, hogy legyen hivatalosan apukája, ha már nem a vér szerinti, akkor örökbefogadó, tehát neked az örökbefogadást kell pártolnod. Nem a majdani, esetleges örökség itt a lényeg, nem is a névviselet, hanem az, hogy legyen két eltartója, amíg kiskorú. Mert ha a vér szerinti apuka lemond róla, és nem kell tartásdíjat fizetnie (bár úgy tudom, ilyen nincsen), és az örökbefogadás nem történik meg, akkor csak te leszel az egyetlen, aki az eltartására kötelezhető. És ez nem áll a gyerek érdekében.
A másik fontos az örökbefogadásban az érzelmi oldal, de azt most nem szükséges ecsetelni.

Érdekelne ez a lemondás, amit írtál, mert úgy tudom, ilyet nem lehet tenni. Nem lehet önként lemondani a szülői felügyeleti jogról, azt csak bíróság szüntetheti meg, alapos ok miatt. A gyámhivatalnál tett ilyen nyilatkozatot az exed, vagy csak ő írt egy ilyen papírt és aláírta és neked odaadta, de egyéb hivatalos formája nem volt még ennek? Azt hiszem, ez utóbbbiról lehet szó, ebben az esetben nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit szól majd ehhez a bíróság. Ha nem látogatja a gyereket, a kapcsolattartási jogát korlátozhatja a bíróság, de a felügyeleti jogot csak súlyosan felróható esetben szünteltetik, vagy szüntetik meg, aminek leginkább csak a gyermek ellen elkövetett bűncselekmény számít.

Úgy tudom, hogy a vér szerinti szülő lemondás helyett örökbefogadáshoz tehet hozzájáruló nyilatkozatot, de ezt csakis személyesen, és gyámhivatalnál lehet megtenni.
Hozzájárulhat az örökbefogadáshoz úgy is, hogy ti még nem kezdeményeztétek és indítottátok el a gyámhivatalnál az örökbefogadási procedúrát, és így ő az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül járul hozzá az örökbefogadáshoz. Ezt hívjuk titkos örökbefogadásnak. Ekkor a vér szerinti szülőnek minden joga megszűnik a gyerekével szemben. A gyerek sem örököl utána. Elméletileg minden kötelezettségének is meg kell szünnie, de ez nem egyértelmű.
Ment ez ügyben több topicban is vita erről. Mármint hogy ekkor megszűnik-e a gyerektartási kötelezettsége vagy sem. Több olyan apukáról is tudok, akik tettek ilyen nyilatkozatot gyámhivatal előtt, de arra még nem tudok precedenst, hogy ilyen esetben a bíróság megszüntetné-e az egyébként már bíróság által megállapított tartásdíj fizetési kötelezettséget.
Érdekelnének a fejlemények nálatok, ha nem veszed tolakodásnak, írd meg majd az itt feltüntetett mail-címemre.
Köszi és üdv.

baba.goa22 # 2009.01.29. 10:37

Szia!
Jogi segítségre lenne szükségem. Most készülök hozzámenni a páromhoz, akinek van az előző házasságából egy 2 éves fia. Az anyja sajnos meghalt. Házasságunk után, jogilag is gyámja leszek a picinek, vagy ezt kérvényeznem kell majd?
köszi Csilla

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 10:42

A gyerek apja csak úgy mondhat le, ha a jelenlegi férjed örökbe fogadja a gyereket. Nem is értem, hogy nem mondták ezt nektek, amikor "elindítottátok a jogi folyamatot".

Az örökbefogadott gyermek a vérszerintiekkel azonos módon örököl. Nem 18 éves korában, hanem akkor, amikor az örökhagyó meghal.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 10:43

Baba.goa: nincs szüksége gyámra annak a gyermeknek, akinek az egyik szüleje él. Ha mindenki úgy akarja, örökbefogadhatod a gyereket.

Amina2009 # 2009.02.01. 11:10

Sziasztok!

A vezeték- és a keresztnevemet is szeretném megváltoztatni. A kérelem beadásakor indokolni kellene. Ezt vajon mennyire veszik komolyan? Az én indokom "mindössze" annyi, hogy nagyon nem tetszik. (Bár nem vagyok szoros viszonyban a szüleimmel és a múltban történtek olyan dolgok, ami miatt ez a kapcsolat igen megromlott, de ha lehet ezt nem teregném ki a kérelemben, igazából nem ez miatt szeretnék változtatni, bár gondolom ez már megfelelő indok lenne.)
A másik kérdésem, hogy mi lesz a diplomámmal, nyelvvizsgáimmal? Újra el kell készíttetni? Erre kaptam valahol egy olyan választ, hogy nem, mivel amikor megkaptam, még ez a nevem volt, de azért kellemetlen helyzet lenne például új munkahely keresésekor magyarázkodni. Másrészt nyilván mindenféleképpen szakítani akarok a mostani nevemmel.

Grád András # 2009.02.01. 13:49

Kedves Amina2009!

A névváltoztatásról azt kell tudni, hogy a hatóság diszkrecionális joga, hogy engedélyezi-e, vagyis szabadon mérlegel. Ekként aligha tud bárki is itt ígéretet tenni az eljárás kimenetelére, legfeljebb jósolni lehet. Én speciel nem látom ígéretesnek a névváltoztatási kérelem sikerét egy határozott "csak"-ra, mint indokra alapítva. Még a szülőkkel való rossz viszony se tűnik igazán meggyőzőnek. Viszont mondok én mást: Ha történetesen férjhez megy, mindkettőtől egycsapásra és garantáltan megszabadulhat a kissé talán régies, de az Ön esetében célravezető -né toldattal, onnantól lehet mondjuk Kis Pálné. Ez egyszersmind a diploma gondját is megoldja, amit egyébként nem írnának át az új névre. Persze ha hajadonként szándékozik leélni az életét, ez az ötlet nem célravezető. :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Amina2009 # 2009.02.01. 19:46

Kedves András,

köszönöm a gyors választ. Esetleg tudna példát mondani arra, hogy milyen indokkal fogadnák el a névváltoztatási kérelmet? Házasságot nem tervezek a közeljövőben:)

Grád András # 2009.02.02. 20:11

Kedves Amina2009!

Be kell vallanom férfiasan, hogy magam soha életemben nem foglalkoztam névváltoztatással, viszont az Alkotmánybíróságon egy kolléganőm fél életében azt csinálta, és sokat mesélt az ilyen ügyekről. Nagyon érdekes neveket bírnak adni szülők a gyermekeiknek, és ezek némelyike olyan durva, hogy tényleg jogos, ha valaki meg akarja változtatni. Pl. akinek a vezetékneve Kandisz, annak nem biztos, hogy Ibsen leghíresebb drámájának női címszereplője után kellene keresztnevet választani. Sajnos a szülők vagy Ibsen-rajongók, voltak, vagy síkhülyék, mindenesetre sikerült nekik. Aztán vannak az Ondó, Reisz, Kuki stb. vezetéknevűek, mondjuk őket is meg tudom érteni. Szóval ilyesmikre gondoljon, amikor a saját nevével baja van! Minthogy nem tudom a valódi nevét, nem sokat mondhatok ilyen módon az esélyeiről, azért hoztam fel a példákat. Ha gondolja, esetleg írja meg e-mailben! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

sinus69 # 2009.02.02. 20:29

Amina
Az én nővérem Németországban él már nagyon régóta, ott telepedett le, stb... Vezetékneve pedig Tóth.
Mivel a német nyelvűek ezt a vezetéknevet nem úgy ejtik, mint a magyarok, egyértelmű volt az indoka. Beadta itthon a kérelmet, kifizette az illetéket, és minden további nélkül Berger lett belőle. Azóta nem röhögik körbe a választott hazájában...

monalisa1 # 2009.02.02. 20:35

Az egyik szomszédomat úgy hívják hogy Kati Béla.
De tényleg.

sinus69 # 2009.02.02. 20:43

Huhhh...nem semmi.
Az egyik TB-s barátnőm mesélte micsoda nevek vannak, sokszor ők is ledöbbennek: Major Anna, Kisfiam János, Végh Béla, stb. Nem vicc, tényleg létező nevek ezek.

Mónik@ # 2009.02.05. 15:48

Jó napot!
Élettársi kapcsolatból született egy kisfiam 4és fél éves.Az apa(akit nem lehetne így nevezni)a gyermek születése óta nem látta őt,nem tartotta a kapcsolatot semilyen formában és nem fizetett gyerektartást(sz állam helyette 3 évre)
A házastársam szeretné örökbefogadni a kisfiam (mivel közösen neveljük 2 éves kora óta).
Ez az un. apuka most szabadságvesztését tölti,a gyámhivatalnak viszont nem nyilatkozott semit,hogy hozzájárul vagy sem.Nekem írt levelet,hogy 30ezer Ft-ért aláírja a papírokat.(de,ez nem garancia))
Voltam már bíróságon is,ahol az eredmény annyi lett,hogy a szülői felügyeleti jog a gyermekelhelyezés kapcsán engem illet. De ez még őt nem zárja ki?Hogyan lehetne az ő beleegyezése nélkül megoldani az örökbefogadást?Tudom ,hogy jogai vannak,de a kötelezettségei meg nem érdeklik..
Köszönöm előre is a segítségét!

ObudaFan # 2009.02.05. 20:21

Megpróbálhatsz pert indítani az apa szülői felügyeleti jogának megszüntetéséért. Ha az sikerül, nem kell a hozzájárulása.

Anna123 # 2009.02.14. 16:50

Névváltoztatással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 26 éves vagyok, szeretném megváltoztatni az utónevemet. Két hagyományos magyar utónevem is van, de egyikkel sem tudok azonosulni gyerekkorom óta, mindegyik túl hosszú, és nem szeretem kimondani sem őket. Ez komoly problémát jelent a mindennapos ügyintézésekkor, stb. Szeretném, ha ezek helyett egyszerűen csak Anna lenne az utónevem. Az eljárás menetével tisztában vagyok, de nem tudom, indoklásnak mit írjak. Nem tudok sehol utánakérdezni, hogy milyen esetekben szokták engedélyezni vagy elutasítani a kérelmet.
A jelenlegi nevem nem tetszik, szándékosan igyekszem nem használni, a nyárra tervezett házasságkörésem előtt már szeretném, ha sikerülne a változtatás, ráadásul hamarosan külföldre szeretnénk költözni, ahol szintén sokkal egyszerűbb lenne egy olyan névvel, amit külföldieknek is egyszerű kimondani. De fogalmam sincs, hogy ezek közül mi számít elfogadható indoknak.
Fontos lenne, hogy elsőre elfogadják a kérelmemet, mert a házasságkötés és a külföldre utazás is csak ezután jöhetne szóba.

Grád András # 2009.02.14. 18:01

Kedves Anna123!

Az Ön által felhozott indokok közül a külföldre költözés tűnik a legjobb esélyűnek, én inkább erre hivatkoznék a helyében, mint arra, hogy a mostani nem tetszik, és igen nagy valószínűséggel meg fogja kapni az engedélyt. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

jenniferk # 2009.04.07. 19:35

Kedves Grád András,

névváltoztatással kapcsolatban kérdeznék.
Angol keresztnevem, és arab vezetéknevem van. Magyar állampolgár vagyok, de ősszel szeretnék kitelepülni Angliába. Kérelmezhetek-e nem magyar vezetéknév cserét konkrétan lehetek-e Jennifer Green, Jennifer Al-Kalwi helyett vagy csak magyar vezetéknevet kérelmezhetek?

Köszönettel, JK

monalisa1 # 2009.04.07. 19:52

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
http://www.irm.gov.hu
és a megjelenő honlap bal oldalán található menűsorban a Közérdekű Információkra klinkelni, majd pedig a Anyakönyv, névváltoztatás alpontra.

gothicraven # 2009.07.02. 16:34

Üdv,

én is nem sokára szeretném kérvényezni a nevem megváltoztatását. A mostohaapám francia állampolgár, az édesapámat nem ismerem. A vezetéknevem: Valovics, és Valerius lenne az új. Okokat tudok felhozni, de szeretném ebben a formában (nem magyarosan: Valériusz) elfogadtatni. A külföldi kötődés elég ahhoz -ilyen esetben-, hogy elfogadják ebben a formában?

anetta # 2009.07.02. 16:56

Amennyiben a nevelőapa neve a Valerius és Ő hozzájárul a névváltoztatáshoz, engedélyezni fogják.

gothicraven # 2009.07.03. 19:10

Sajnos nem, ez egy általam választott név. A családban nem fordul elő. Ezért is kérdéses.

monalisa1 # 2009.07.03. 20:31

Írd be a "névváltoztatás" kifejezést a Google keresőbe és a rengeteg talál közül az elsők bizonyára segítségedre lesznek.