névváltoztatás


Dr.Attika # 2012.07.26. 13:33

Tisztelt Stephan!
Nincs rá mód. Balra klikkeljen a törvénytárra. Ott az 1982. évi 17. tvr-t keresse. Le van írva pontosan.

monalisa1 # 2012.07.26. 14:49

Válasz magadnak tetszőleg egy könnyen kiejhető keresztnevet és a továbbiakban azt használd a hétköznapi életben - ilyen egyszerű, a valós keresztnevedet meg csak hivatalos okíraton stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.26. 17:58

Steve Hufnager

Bellerophontesz # 2012.09.18. 16:45

Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordultak hozzám, hogy mit tehet az, aki diplomázott, majd diploma után átoperáltatta magát és nemet, vamalint nevet változtatott. Szerette volna átíratni az új nevére az eredeti diplomáját, de a dékán ezt visszautasította. Szeretném megkérdezni, hogy ekkor mit tehet az illető? Van erre valamilyen jogszabály?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Beatrix.

Bellerophontesz # 2012.09.19. 12:57

Köszönöm a választ! Tudsz nekem mondani bármilyen jogszabályt amire hivatkozhat? Vagy ami alapján érvényesítheti a jogát?
Sajnos nem tudom milyen diplomát kapott, közvetlenül nem ismerem az illetőt, csak megkérdezték tőlem, ha már jogot tanulok, tudok-e nekik valamit tanácsolni.

Üdvözlettel
Beatrix.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.19. 16:25

Ugratnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 06:49

Továbbra is azt hiszem, fake. De azért egy kérdésem lenne: ha valaki férjhez megy (megnősül) és emiatt megváltozik a neve, akkor az egyetem köteles neki új diplomát kiállítani?

sacc.business # 2012.09.21. 00:02

Üdv! Szeretném a segítségeteket kérni.

A második keresztnevemtől szeretnék megszabadulni, amit nagyon utálok és kissé viccesen is hangzik (nem csak szerintem...). Sajnálom, hogy csak most jutottam az elhatározásig, de visszafelé már felesleges gondolkodni, nemde? Diplomázás előtt állok, egészen pontosan 2013 nyarán kapom meg, ugyanakkor 2013 februárjában külföldre utaznék szakmai gyakorlatra, ameddig - feltételezem - nem lesz meg teljesen az egész névváltoztatási procedúra, iratokkal, mindennel egyetemben.

A kérdésem az volna, ilyen helyzetben mi lenne tanácsos?
Mégis gyorsan nekifogni, hátha meglesz minden februárig vagy várjam meg most már míg hazajövök külföldről és fogadjam el, hogy a mester diplomámban a régi nevem lesz és utána változtassak? Valahol attól félek, hogy nem feltétlenül fogadják el a diplomám, ha a régi név szerepel benne, függetlenül attól, hogy lesz rá igazolás, hogy a nevem megváltozott... Egyáltalán, a névváltoztatást igazoló irat (és nem csak az új anyakönyvi kivonat) csak magyar nyelven lesz kiállítva vagy pl. angolul is? Mi történik, ha a későbbiekben külföldön keresnék munkát, de a diplomámban plusz egy keresztnévvel több van, mint a hivatalos irataimban? Ezt ki igazolja le nekem? Az egyetemen azt mondták, hogy utólag diplomán nevet már nem módosítanak (mert hogy rájuk nem vonatkozik a közoktatási törvény). Tényleg lehetetlen kérvényezni a diploma utólagos módosítását?

Megköszönném, ha valaki válaszolna, mert tényleg rettenetesen gyűlölöm a 2. keresztnevem, ugyanakkor azt sem akarom, hogy a névváltoztatásom miatt legyen a későbbiekben bonyodalmam pl. munka terén vagy külföldön.

Köszönettel,

Szivárványlány

Bellerophontesz # 2012.09.23. 09:29

Köszönöm a válaszokat!
A kérés egy olyan ismerőstől jött felém akiben maximálisan megbízok, és ő munkájánál / hobbijánál fogva kapcsolatba kerül perifériára szorult emberekkel, így pl melegekkel is. Így a kérdés valós problémán alapult ebben biztos vagyok. De köszönöm mindenkinek a segítségét a kérdésben.

Rikarda # 2012.09.23. 12:51

Tisztelt szakértők!

Szeretnék egy második keresztnevet felvenni úgy, hogy a jelenlegi vezeték és keresztnevem maradna és ez egészülne ki egy második keresztnévvel. Hivatalosan anyakönyveztethető név. A kérdésem, hogy hogyan folyik az eljárás pontosan. Úgy tudom el kell menni a polgármesteri hivatalba, kifizetni a 10 ezer forint illetéket, és 60 napon belül elbírálják. A nyomtatványban van egy "kérelem indoklása" rész. Ezt mennyire veszik komolyan, ha én csak azért vennék fel egy második keresztnevet, mert szépnek találom, tetszik, és külföldön is sok országban alapból kettő van mindenkinek? Ezt gondolom nem illik, nem lehet beírni. Szóban is meg kell indokolni? Előfordulhat, hogy kekeckednek majd, hogy komoly indok nélkül miért kell egy plusz név? Egyáltalán lehet ilyet, hogy második keresztnevet felvenni?

A választ előre is köszönöm.

Manawydan # 2012.09.25. 18:54

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség arra, hogy a kiskorú gyermekem apai vezetékneve elé, kötőjellel az anyai vezetéknév kerüljön névváltoztatási kérelem útján. A gyermek apjával nem házasodtunk össze, a születése után azonban a nevére vette. Viszont a kapcsolatunk utána hamar megszakadt, egyedül maradtam a gyermekkel. Szeretném ha az én vezetéknevem is szerepelne a nevében.

köszönöm a válaszokat

reker # 2012.09.27. 16:38

Szép jó estét kívánok!

Van egy 5 éves kislányom, aki az én lánykori nevemet viseli. Most férjhez mentem (nem a gyerek apjához), és szeretnénk, ha a gyerek a közös családi nevet viselné. Hova forduljak ez ügyben, és kell az apa beleegyezése a családi név megváltoztatásához?

a választ előre is köszönöm

Manawydan # 2012.09.27. 18:19

A gyermek lakóhelye szerint illetékes anyakönyvvezető útján tudtok névváltoztatási kérelmet előterjeszteni, aki aztán továbbítja a belügyminisztériumba, aki illetékes a változtatáshoz. Én úgy gondolom, kell az édesapa beleegyezése is, ha nem vonták meg tőle a szülői felügyeletet.

Boti5 # 2012.09.30. 10:45

Tisztelt Szakértők!
Kedves Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy van-e arra mód, hogy válás után az első férjem vezetéknevét vegyem fel a keresztnevemmel? A gyerekeim is ezt a nevet viselik és
érzelmileg is ehhez a névhez kötődöm legjobban. Életem nagy részében 1971 től 2003-ig ezt a nevet viseltem. 2003-ban újra férjhez mentem,ezért változott a nevem, most meg elváltam.
Szeretnék válás utáni névváltoztatást kérni de a leánykori nevem nem szeretném visszavenni mert hosszú és nehezen érthető.
Lehetséges-e, hogy visszavegyem a több mint 30 évig viselt első házasságomkor használt nevet és ha igen hol/hogy kell ezt kérvényezni?
Az első férjem már nem él így a beleegyezését sajnos már nem tudom kérni.

Előre is nagyon köszönök minden tanácsot, véleményt. segítséget.
Üdvözlettel, Boti5

Manawydan # 2012.10.02. 09:08

Kedves Boti5!

Szerintem lehetséges. A lakóhelyed szerint illetékes anyakönyvvezető útján tudod a kérelmedet benyújtani, aki továbbítja a belügyminisztériumba. Ott tudsz tájékoztatást is kérni ebben a tárgyban.

leaspace # 2012.10.20. 06:53

Szisztok!

Egy egyelőre nem anyakönyvezhető nevet szeretnék felvenni. Ennek elfogadtatási procedúrájáról korábban már érdeklődtem az illetékes hivatalnál.
A kérdésem arra vonatkozna, hogy amennyiben alapvetően két keresztnévvel rendelkezem, lehetséges-e egy harmadik felvétele (ahogy olvastam, a magyar jogszabályok két keresztnevet tesznek anyakönyvezhetővé), az irataimon szerepeltethetném-e mindet, amennyiben pedig nem szükséges, felvehető-e anélkül, hogy (az elfogadtatáson és felvételen kívül) bármilyen egyéb költsége legyen.

Egyébként jelenleg egy keresztnév felvétele milyen illetékkel jár?

Előre is köszönöm a válaszokat,
üdv
leaspace

Moncsa72 # 2013.02.23. 09:23

Szerbusztok!Én segitségeteket szeretném kérni!Megszeretném kérdezni ha az apa nem egyezik bele abba hogy a kislányom a mostani férjem nevét felvegye meg azt semm akarja aláírni h külföldre mehesen,és 10éve nem fizet gyerek tartásdíjat a lányom most 12ées és szeretnénk menni külföldre nyáron ilyenkor mit lehet teni?Segitségeteket köszönöm!

Lory0223 # 2013.02.27. 14:02

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy névváltoztatás esetén, az új nevemmel felkutathatnak-e a végrehajtók pl nem fizetett tartozások behajtása miatt vagy erre nincs lehetőség, mivel új névvel új okmányokat is kapok? Segítségüket előre is köszönöm!

monalisa1 # 2013.02.27. 16:40

Moncsa72

Az új férjed csak un. nyílt örökbefogadással vehetné nevére a kislányt, azaz ha a biológiai apa a gyámhatóságon aláírná a gyermekről való lemondás okiratát, de erre a vázoltak szerint nemigen van az esély. A gyermek 18. életéve betöltése után szabadon dönthet melyikük nevét is viseli a továbbiakban.

A gy.tartásdíj iránti kérelem beadható, de visszamenőlegességre nincs mód.

A nyári szabadság külföldön történő eltöltéséhez ha nem járul hozzá kérd a gyámhivatal segítségét. (Amúgy ha EU országba mennétek útlevélre nem is lesz szükség, elég a kislány saját személyi igazolványa.)

monalisa1 # 2013.02.27. 16:43

Lorry0223

Nem olyan könnyű meglógni a hiteltartozás elől, gondold csak el százezrek köddé váltak volna már...

----
  • laikus hizzászóló
lajcsó # 2013.02.27. 20:23

Lory0223!

Új név mellé valóban új okmányokat kapnál, illetve a régieket ki kellene cserélni. Azonban a többi személyes adatod és azonosító számaid (adó, személyi szám, TAJ) változatlan maradnak, amelyek alapján azonosítható leszel.

Lory0223 # 2013.03.01. 09:05

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a hasznos hozzászólásokat!

lujza888 # 2013.03.10. 12:17

Tisztelt Tanácsadók,

névváltoztatással kapcsoltatos kérdésem volna. Jelenleg még házzaságban élek,a válást most kezdem el intézni.
Ez viszont az életem nagyon sok területére kihat, természetesen. Munkahelyet kell váltanom, valamint lakhelyet is. A házasságkötéskor felvettem a férjem teljes nevét a "né"-ként. Pont a munka és lakóhely módosítás miatt elsődlegesen szeretném ezt megszüntetni, azaz szeretném a férjem nevét letenni. Viszont, ha lehet, nem akarom az apám nevét vissza venni, pont azon okból tettem le, amiért válok. Ha van rá mód, szeretném édesanyám lánykori vezetéknevét felvenni. Mennyire reális ez a kívánság?
Segítségüket előre is köszönöm,

Lujza

monalisa1 # 2013.03.10. 12:41

A válás kimondása után bizonyárs nem lesz akadálya a tervezett névváltoztatásnak., keresd majd fel az Anyakönyvi Hivatalt - ott kell kitölteni egy kérőlapot -, valamint 10.000 Ft illetékbélyeg.
Nagykorú vagy.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.10. 17:25

Ezt a névváltoztatást nem lehet a bontás következményeként kérni. Külön eljárás.