végrehajtás alá vonható jövedelem

senior # 2012.08.13. 09:00

Jónapot kívánok!
A kérdésem az lenne :külföldre pl.az unión belül mennyire van hatásköre a végrehajtónak,külföldi számlát inkasszózhat e?

C a s a b l a n c a # 2012.08.13. 12:22

Rknagy!

A végrehajtó figyelmen kívül hagyja az öregségi nyugdíjminimum összegét, ha pl: bankszámláról inkasszálja. Ott már senkit sem érdekel, hogy milyen jogcímen folyt be a pénzt, a végrehajtó mindent visz...

Ezt egy kisöregnek megmagyarázni vagy vele megértetni, nem lehet...

rknagy # 2012.08.13. 17:24

Kedves Casablanca!

Köszönöm a válaszát, de a kérdésem nem ehhez kapcsolódott, az én ügyemben releváns jövedelem postán érkezik. Kb. havi 60 ezer forintról van szó, és nagyon nem mindegy, hogy ebből 45 ezer, vagy csak 30 ezer maradna havonta.

gerbera317 # 2012.08.14. 20:42

mentességét mintha figyelmen kívül hagyná a végrehajtó

Itt ilyet aligha olvashattál, ez ugyanis elvi képtelenség, legyen szó inkasszóról vagy letiltásról. Az inkasszót a számlavezető pénzintézet foganatosítja, a letiltást pedig a munkáltató illetve folyósító. Ha a letiltással kapcsolatosan panasz érkezik a végrehajtóhoz, akár a kérőtől, akár az adóstól, ő ellenőrizheti illetve köteles ellenőrizni, hogy a munkáltató betartja-e a levonási szabályokat. Inkasszó esetén semmi ilyen lehetősége nincs: itt a panaszos külön eljárásban érvényesítheti a panasszal kapcsolatos követelését a pénzintézettel szemben.

A nyugdíjról nehezen hiszem el, hogy valami gond van a mentességi szabály alkalmazásával, ugyanis a Nyufig nagyon érti a dolgát. Ha mégiscsak inkasszóról van szó, akkor a szerződéstől függ a dolog. A bank ugyanis nem a pozitív egyenlegre köteles alkalmazni a mentességi szabályt, hanem a hitelkeretre.

Látom, ragaszkodsz a letiltáshoz. Nos, 60 ezer forintnak a 33 százaléka 20 ezer forint. Több letiltás esetén maximum 50% tiltható, az 30 ezer forint. Marad 30 ezer forint, ami még mindig több, mint a mentesen hagyandó rész. A mentességi szabály 1 letiltás esetén 47500, több letiltás esetén 57000 forintot meg nem haladó jövedelem esetén alkalmazandó, úgyhogy a kérdésed nem kérdés.

egryery # 2012.08.16. 04:19

Tisztelt Szakértők!

Tudomásomra jutott, hogy a rehabilitációs ellátás ismét végrehajtás alá vonható.Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Magánszemélynek tartozok 300.000Ft-tal lakás törlesztés miatt. Tavaly szeptemberben kaptam meg a végrehajtótól, hogy letiltják az ellátásomból. El is kezdték levonni, de év elején kaptam egy levelet a Nyufig-tól, hogy a törvények miatt nem foganatosíthatnak levonást. Azt szeretném megtudni, hogy : mivel újra végrehajtás alá vonható a rehabilitációs ellátás, kérhetem a végrehajtót, hogy most kezdeményezze a letiltást az ellátásból? Mert szeretném ha mindenféleképpen levonnák még a fennmaradó összeget. Válaszukat lőre is köszönöm!

Üdv.:Erika

gerbera317 # 2012.08.16. 10:01

A Nyufig ezeket a letiltásokat törölte a rendszeréből, ezért automatikusan nem fogja folytatni a letiltást. A végrehajtónak kell újabb letiltást kiadnia a Nyufighoz, a végrehajtót pedig neked kell kérned, hogy ezt tegye meg.

egryery # 2012.08.16. 10:35

Én mint adós, kérhetem, hogy adjon ki letiltást a Nyufig felé vagy annak kell kérni akinek tartozok?

gerbera317 # 2012.08.16. 20:41

"Nyufig felé" - Nyufighoz. :-x

Az adósnak is joga van nyilatkozni, hogy a végrehajtó újra tiltsa le a nyugdíját.

v1ru5 # 2012.08.23. 13:48

Tisztelt szakértő!

Lenne egy olyan kérdésem hogy 2006ban-felvettem 650ezer ft összegű
személyi kölcsönt.Fiatal voltam nem fizettem és végrehajtóhoz került a dolog.2007-2008 körül kaptam egy pár felszólítást de mivel nem tudtam fizetni nem foglalkoztam vele.Telt múlt az idő időközben megnősültem gyerekem is lett.Házat vettem felújításhoz megint kölcsön kellett...2012 kaptam egy levelet hogy végrehajtás alatt van 2millió 200 ezer forint ami kiderült hogy a 650ezer forint ugrott fel ennyire ennyi idő alatt.De nem tudom mi történt 2007-2012 között hogy nem kaptam semmit erről hogy hol tart a felvett kölcsön összeg mert állítólag aki 2007 körül intézte ezt elhunyt.Nem tudom hogy valami infonak nem kellett volna eljutnom hozzám hogy mint állok nem történt mulasztás?Azt se tudom jogos e az a 2millio forint követelés?Egy másik kérdés tőlem nem vonnak le a fizetésemből semmit mert vállaltam a részlet fizetést csak az igazat megvallva 120ezres fizetésemböl nem birja régi hitelt a mostani szem.kölcsönt +rezsi nem lehet fordulni valahova hogy vonják össze egy tartozássá és ha havi 50-60ezret kéne fizetnem akkor nagyon jó lenne vagy szüneteltetni valamelyiket mert hitelre kell fizetnem összesen 83 ezer forintot és a 120zernk nem hinném hogy 50%-a

gerbera317 # 2012.08.24. 14:14

A személyi kölcsön nem éppen a legolcsóbb kölcsönfajta. Szerződésszegés miatti felmondás esetén ügyleti kamat + késedelmi kamat + kezelési költségből simán összejön 48 százalékos éves járulék, így 5 év alatt teljesen reális a 650 ezer Ft 1,5 milliós "hozadéka". Ha arra számítottál, hogy elfelejtik és elévül, akkor nagyon elszámítottad magadat.

Ha végrehajtó előtt van az ügy, akkor kellett lennie egy jogérvényesítési eljárásnak is, amiből csúnyán kimaradtál, valószínűleg saját mulasztásodból kifolyólag. Nem gondolom, hogy éppen itt, előttünk kellene fehérítened magadat, azzal, hogy te "nem mulasztottál".

83 ezer forint a 120ezernk nem hinném hogy 50%-a

Ha ez így működne, akkor a boltban sem kellene fizetned, mert a havi fizu felét már eltapsoltad másra. Az 50 százalékos plafon a fizetés-letiltásra vonatkozik. A részletfizetés egészen más dolog, ott annyit kell megfizetned, amennyit vállaltál. Ha kell, akkor a teljes fizut bele kell tolni.

68nagyeri # 2012.08.24. 14:37

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy letiltás esetén a fizetés hány százalékát vonhatják le? Röviden a történetem: a volt párommal 5 éve elváltunk, de utána idén nyár elejéig kénytelenek voltunk egy lakásban lakni. Az ő életmódja sajnos rányomta bélyegét a törlesztések és a rezsi fizetésére, aminek az lett a következménye, hogy az én fizetésemből már 1 éve tiltanak, egész pontosan 50%-át a béremnek. Tőle nem vonnak semmit, ugyanis évekig nem dolgozott, utána meg rehabilitációs járadékos lett, amiből állítólag nem tilthatnak, úgyhogy mindent tőlem tiltanak le. Most, mivel a fizetésem - már ami marad belőle - bankszámlára érkezik, kiderült, hogy egy bírósági végrehajtó inkasszót nyújtott be a maradék fizetésemre is, úgyhogy még abból a kevésből is le fognak tiltani, ami az 50% letiltása után megmaradna. Ezt meg lehet csinálni, mert lassan ott tartok, hogy nem érdemes dolgoznom, mert így sem kapok semmit, meg úgysem kapnék. Azt szeretném tudni, hogy nincs valami maximális %-os határ, ami felett már nem tilthatnak? Vagy akár a bér 100%-át is elvihetik ilyen-olyan ürüggyel és módon? Nálam most ez a helyzet. Úgy tudtam, hogy mindent összevéve a fizetés max. 50%-át tilthatják le, annál többet nem, vagy rosszul tudom?

beb06 # 2012.08.28. 08:41

Minden törvényt elolvastam de sajna arra hogy hozzátartozóktól tiltható-e bármilyen formában az én tartozásom,ha semmi tulajdon részem nincs és ingóm sem,arra sajnos sehol sem kapok választ.

Végrehajtható-e az én tartozásom a család bármelyik tagjától,ha sem ingó sem pedig ingatlanom nincs? előre is köszönöm a segítő választ

C a s a b l a n c a # 2012.08.28. 11:43

Kizárt dolog.

A házastársad viszont egyetemlegesen felel a tartozásért.

setup # 2012.09.27. 20:19

Tisztelt Szakértő!

Szeretném megkérdezni,hogy a végrehajtó tílthat-e a Rehabilitációs ellátásomból ami 27ezer forint?

gerbera317 # 2012.09.28. 11:00

A végrehajtó úgy adja ki a letiltást, hogy a munkáltató (folyósító) vonjon le az adós végrehajtás alá vonható munkabéréből (juttatásából, ellátásából) 33 ill. 50%-ot. Azt, hogy az ellátásod végrehajtás alá vonható-e, vagy pedig a 68/A. § hatálya alá tartozó mentes juttatás, a folyósító dönti el, nem a végrehajtó.

Nem írod, milyen követelés van veled szemben. Gyermektartásra éppenséggel még a mentes juttatás is levonható, illetve csak 14250 forint a mentesen maradó rész.
Ha nem gyermektartás a követelés, akkor a folyósító fogja tudni, végrehajtás alá vonható-e a juttatásod, és ha igen, akkor is mentesen kell hagyni 28500 forintot. Ekkor a 27 ezer forintos rehabilitációs járadékodat - akár így, akár úgy, - teljes összegben meg kell kapnod.

Adóstárs # 2012.10.01. 05:49

Kedves Szakik!

Most jelenleg közcélú alkalmazásban állok.

Itt ugye heti 10-13 ezer forint jön a számlánkra.

Ezt ugyanúgy 33 v 50 % ban vonják le hetente.

Remélem azért a maradékot nem szedik le a számlánkról ikasszóval.

Igazából csak akkor van gond, ha 2.án jön a családi pótlék mert ha véletlen akkor utal a munkáltató is akkor 28500ft ot meghaladja a számlán lévő pénz.
Úgy mondták, hogy az e feletti részt simán leszedi a VH.

Gondolkodtam, hogy a családi pótlékot kérjük postán és akkor nem nyúlhat hozzá, mert egyébként sem kaparinthatná meg a családi pótlékot.

Kár, hogy a számlán lévő pénzt nem vizsgálják mármint, hogy milyen jövedelem.

pl ha 200at (álmomban) keresnék a felét levonnák, a maradékot utalja a munkáltató a számlára akkor azt is szépen leszednék inkasszóval?! Ez mitől szabályos?

Arabsejk # 2012.10.01. 19:10

Sziasztok.
Kamionosként dolgozom és érdekelne, hogy a külföldi napidíjból amit euroban kapok hó végén és adómentes jödelem tudnak-e vonni végrehajtás esetén vagy csak a forintos részből? Elvileg a munkaügyes szerint csak a forintosból tudnak vonni. Szeretném elkerülni a meglepetéseket.
Illetve még egy kérdés:
Van egy nagyobb adótartozásom, ami miatt a NAV jelzálogot jegyzett be az ingatlanomra, ettől függetlenül vonhatnak a fizetésemből vagy sem?
Köszönöm előre is.

yetee # 2012.10.19. 18:51

Tisztelt Szakértök!
A fizetésemből 50%-ot tilt a végrehajtó,úgy,hogy semilyen értesitést sem kaptam róla!Két napja pedig inkasszót tett a számlámra,pedig úgy tudom,hogy 50% felett nincs tiltás!Minuszos lett a számlám,itt állunk egy fillér nélkül a 4 napos ünnep előestéjén,ez vajon jogszerű?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.19. 19:27

Lényegében igen.

yetee # 2012.10.20. 17:16

Kedves KBS!
Ha ez jogszerű,akkor az a kérdés marad,hogyan tudok megélni negativ pénzből,és mi az a nyugdijminimum és a kétszerese közti különbség,mit nem lehet levonni?

gerbera317 # 2012.10.20. 19:50

A "nem kaptam értesítést" és a "nem vettem át az értesítés" között óriási különbség van. Valószínűleg utóbbi az igaz, különben tilos volna letiltani meg inkasszózni.
Ha a bankszámlához hitelkeret is kapcsolódik, akkor a mentességi szabályt arra kell alkalmazni. Igen, gyakorlatilag negatív pénzből kell megélned. Hogy hogyan, az már nem jogi kérdés, hanem tisztán pargmatica hungarika: az elmúlt ezer évben még mindig sikerült, szerintem most is sikerülni fog.

Csaba5232 # 2012.10.22. 18:14

Tisztelt Szakértők!

A napokban kaptam kézhez a "Bírósági letiltó végzés gyermektartásdíj, szüléssel járó költség behajtására" levelet. Ennek 4. pontja azaz Adós jövedelme c. pontja a következőt tartalmazza: letiltási határ: 60%
Ez konkrétan hogy értelmezendő? 60% marad nekem és 40% a levonás, vagy fordítva? Utóbbi esetén nem 50%-ig lehet tiltani?
Fenti kérdéshez tartozik még egy gondom. Időközben a tiltást kérő tartásdíj jogosultság megszűnt több hónapja, így a valósan általa kért letiltási összeg 2/3-a megtérült. Kérhetem-e a letiltásba a beszámítást, vagy ez egy másik nóta visszafele, azaz nekem is kérnem kell letiltást a másikkal szemben?

Válaszukat előre is köszönöm!

yetee # 2012.10.22. 20:01

Kedves gerbera317!

Amennyiben azt irom,hogy nem kaptam,az nem jelenti a nem vettem át-ot.Igen fogyatékosnak kell ahhoz lenni,hogy valaki ilyen levelet ne vegyen át,majd reklamáljon.

Sajnos,ezek szerint a végrehajtó nem köteles a törvényt betartani?

VÉGREHAJTÁS PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÓNÁL KEZELT ÖSSZEGRE

Közös szabályok

79/A. § (1) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adóst megillető pénzösszeg teljes összegben végrehajtás alá vonható, kivéve a természetes személyt megillető pénzösszegeket, amelyek végrehajtás alá vonása a (2) és (3) bekezdés szerint történik.

(2) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá.

(3) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető pénzösszegnek mentes a végrehajtás alól az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének.

(4) E § rendelkezéseit a pénzforgalmi szolgáltató által több szerződés alapján kezelt, adóst megillető együttes összegre kell alkalmazni."

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/41/20913#…

zolibp17 # 2012.10.23. 02:48

Tisztelt yetee!
Azt,hogy a munkáltatód mennyit vonhat a fizetésedből a Munka Törvénykönyve szabályozza(1992. évi XXII. tv),azt pedig hogy a végrehajtónak mihez van joga a végrehajtási törvény(1994. évi LIII. törvény).A két törvény közötti jogharmonizáció hiánya teszi lehetővé a tiédhez hasonló helyzetek kialakulását.(sajnos én is hasonló "cipőben jártam")
Tudom nem vígasztal,de legrosszabb esetben 28.500.-Ft-nak(öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege)a számládon kellett volna maradnia.( kivétel ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik,mert ekkor ennek az összegnek a fele is végrehajtás alá vonható).

vegrehajtasugyintezo # 2012.10.23. 06:40

yetee

Helyesen teszed, hogy a tv-t értelmezed. Valóban jogtalannak tűnik amit veled csináltak. Mondjuk az értesítés hiánya nem tv sértés, az úgy szokás. Azonban felmerül a kérdés, ha tudod, hogy kergetnek, miért van neked számlád?
A levonással kapcsolatban - ha van kiskorú gyermeked - van megoldás...