Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2022.07.22. 12:05

Nem adja át a tárolót, mert az irta korábban adtam be az átadási kérelmet
Nem bánom, vitatkozzál csak...

H_alex # 2022.07.22. 12:09

A mézesmadzag ügy utolsó pillanatban lett törölve, a pénz máris visszaérkezett.

Atti74 # 2022.07.26. 18:51

Sziasztok! Biztosan volt már korábban hasonló kérdés, de nem tudom, hogyan keressek rá. Abban kérnék tanácsot, hogy milyen lehetőségeim vannak, ha nem 1/1 tulajdoni hányadot veszek árverésen, hanem tört részt, de félnél nagyobbat. Milyen jogokat lehet ilyenkor érvényesíteni? Pl mi van ha a társtulajdonos el szeretné adni az ingatlant, megegyezhetünk-e közös eladási árban és osztozunk arányosan? Ha nem szeretné eladni, igényt tarthatok-e ingatlanhasználati díjra, vagy ha jelenleg is ki van adva, annak az arányos részére? Köszönöm

Sombokor # 2022.07.27. 05:15

@Atti74

"Pl mi van ha a társtulajdonos el szeretné adni az ingatlant, megegyezhetünk-e közös eladási árban és osztozunk arányosan?"

Igen, megegyezhettek, természetesen. Eladhatjátok közösen, és abban állapodtok meg, amiben akartok.
Ha külön el akarjátok adni a részeteket, akkor a másiknak elővásárlási joga van.

"Ha nem szeretné eladni, igényt tarthatok-e ingatlanhasználati díjra, vagy ha jelenleg is ki van adva, annak az arányos részére?"

Igen. Az ingatlan hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg. (És a terhei is így oszlanak meg.) Továbbá bérbe adni csak minden tulajdonos hozzájárulásával lehet. Vagy úgy, hogy mindketten benne vagytok a szerződésben mint bérbeadók vagy úgy, hogy egyikőtök meghatalmazza a másikat a bérbe adásra.

Vagy megszüntetheted a közös tulajdont perben, ha nem tudtok megegyezni.

drbjozsef # 2022.07.27. 06:29

Atti74,

Milyen jogokat lehet ilyenkor érvényesíteni?
A Ptk. közös tulajdon fejezetében találhatóakat. Az, hogy 50%-nál nagyobb a tulajdoni hányadod, annyiban jó, hogy a másik fél jelentős érdekeinek sérelmét kivéve egyedül dönthetsz szinte minden kérdésben az ingatlannal kapcsolatban.

Pl mi van ha a társtulajdonos el szeretné adni az ingatlant, megegyezhetünk-e közös eladási árban és osztozunk arányosan?
Közös megegyezéssel mindent lehet, de egyébként nem kell az engedélyed, hogy eladja a részét, csak elővásárlási jogod van, ha kötött szerződést valakivel. És neki is a te részed eladásakor ugyanez.

Ha nem szeretné eladni, igényt tarthatok-e ingatlanhasználati díjra, vagy ha jelenleg is ki van adva, annak az arányos részére?
Ha nem akarja eladni, és te BE AKARSZ KÖLTÖZNI, hogy használd a tulajdonodat, és azt utasítja el, akkor jogosult leszel a többlethasználati díjra. Bérbe adás esetén természetesen kell a beleegyezésed, és a tulajdonrész arányos bérleti díj illet meg. Sőt, nem is a beleegyezésed kell, hiszen többségi tulajdonos vagy.

Atti74 # 2022.07.27. 07:11

Köszönöm a válaszokat!

zabhegyezo # 2022.08.01. 16:09

Azok a nyerészkedő árverési vevők akik aztán késöbb keseregnek nennyi gondjuk van megérdemlik sorsukat.Ahol lehet keresztbe kell nekik tenni ez minden károsult kötelezettsége velük szemben.

Majordomus # 2022.08.01. 18:50

Ha neked lenne erre pénzed te sem hagynád ki a lehretőséget!

zabhegyezo # 2022.08.01. 19:47

Nem tenném,az erkölcsi normáimba nem fér bele.Igy kimondottan örül9k mikor itt keseregnek az árverési vevök..Az elmult rendszerben ezeket lecsukták volna.

drbjozsef # 2022.08.02. 08:29

zabhegyezo,

Az erkölcsi normáidba belefér, hogy az árverési vevő kesergésén örömködj. Akkor mi a véleményed az adósokról, akik nem teljesítik vállalt szerződési feltételeiket, ezért kell kényszerértékesíteni vagyontárgyukat? Kutyák? Férgek? Ha velük nincs baj, érdekes egy erkölcsi normáid vannak...

papinianus88 # 2022.08.02. 11:32

zabhegyező: és mennyire méltánytalan a nem fizető adósok esete azokkal szemben, akik rendszeresen, bármilyen gazdasági változásra reagálva "kinyögik" a vállalt kötelezettségeiket?! Tudod, ha az árverési vevő nem veszi meg az ingatlant árverésen, egyeseknek a kamat mértéke olyan magas, hogy az ingatlan értékesítésén kívül soha nem tudnál teljesítenie a restanciáját. Az árverési vevő, ahogyan a kötelezett,vagy a végrehajtó: ember. És az ember mind különbözőek. Bizonyosan ugyanúgy vannak "rossz" adósok, ahogyan vevők, vagy végrehajtók. Megfordítva: ugyanúgy vannak "jók" is. Az értékrendszereden neked is van mit csiszolni, de ez nem a mi dolgunk, csak akkor a fórumon úgy nyilvánulj meg, aminek van értelme. Üres fröcsögésnek nincs értelme.

Robiiot # 2022.08.02. 12:06

zabhegyező:
Gondolom még egyik ismerősödnek sem adtál kölcsön aki azután nemes egyszerűséggel elfelejtette visszafizetni, esetleg az autódat se törte össze részegen valaki aki utánna nem akarja kifizetni a javitást.
Az meg hogy valaki vesz egy lakást, amit elfelejt kifizteni azt teljesen normálisnak véled? Mert ha úgy lehetne akkor vennék én is egyet a Balaton partján, meg Budán egy másikat Dunai panorámával. Esetleg értékhatár legyen (Borsodban nem kell fizetni a 2milliós ház után)?
A károsult meg pont azok a szolgáltatók akiktől lopják a vizet,áramot,gázt,hitelt,parkolást,telefont,tv-t,közös költséget,adót nem az aki lopja.

gerbera317 # 2022.08.02. 16:09

Én végtelenül igazságtalannak tartom, hogy egyesek vetetnek maguknak ingatlant, és utána kirúghatják a bankot, és még a közvélemény is mellettük áll. Én meg nem rúghatom ki a bankomat, és továbbra is fizetnem kell. Ez szemétség, úgy-e?

Majordomus # 2022.08.02. 18:20

A szerződéseket illene komolyan venni. Akkor is ha hátrányos lesz.

Senkit nem kényszerítettek fegyverrel az aláírásra.

Lagopagosz # 2022.08.08. 15:41

Árverési vevő lennék, nem nepperkedni, otthont szeretnék megfizethető áron, taktikákat tudtok nekem ajánlani az árveréshez? Pl érdemes-e minnél előbb ajánlatot tenni, vagy csak az utolsó percekben?

Mi az ami elijeszti a neppereket?

recece # 2022.08.08. 16:23

Felejtsd el nincs ingyen ebéd! Ha fogalmad sincs az érverés menetéről akkor tuti a szívás....Persze mehetsz a saját fejed után te dolgod.

gerbera317 # 2022.08.08. 18:39

érdemes-e minnél előbb ajánlatot tenni, vagy csak az utolsó percekben
Ha olcsón, nem felvert áron akarsz vásárolni, leginkább azzal tehetsz érte, ha csak az utolsó másodpercben teszel vételi ajánlatot.

Majordomus # 2022.08.08. 19:27

Lesz még néhány ilyen vevő....

Csuklósbusz # 2022.08.08. 19:38

Elsőnek licitálni azért jó mert akkor mindig jön a mail hol tart az ár, meg az első licitálóként lesz a legkissebb gond ha a végén mégse fizetem ki. :-)
Első otthonnak csak olyat vegyél amiről pontosan tudod hogy mit veszel mert pl a szomszéd ház vagy éppen egy lakás aminél tudod hogy nem tudja kitüzelni a tetőgerendát stb.
Tapasztalatom az hogy folyamatos árverést nepperek soha nem indítanak el, úgy vannak vele annak oka van hogy nincs elindítva, folyamatosnál mindig résen kell lenni és jól utánnanézni mi lehet az oka hogy még nem indult meg.

De ha elindítom akkor már azoknak is érdekes lesz akik ebből élnek de nem merték elindítani. Mezítlábas kezdők szokták hogy amint lett licit rögtön rátesz egy lépcsővel. Profik soha nem szállnak be az elején, erre szakosodott kft alkalmazottja az utolsó 5 percben fog csak ránézni és el is viszi. Licitnaplóban látszik is a felhasználónevek alapján, a lelkes amatőrók ha még résen is vannak a végén mégis jönnek az új nevek és átveszik a vezetést.
Ilyenkor nem is érdemes nyerni, mert ők tapasztaltak és pontosan tudják mi az az ár aminél ki kell szállni. Sőt egyre többszőr látom hogy van ami piaci áron megy már el, szakosodtak erre "nepperek" már nincs ingyen ebéd.
Volt mikor egy 600 ezres lakást folyamatosból elindítottam, majd a végén jött egy kft, feltoltam 2,4 millióra, egyedül harcoltam, a kft nyert és 7-ért adta el végül.
Legutóbb a faluban egy telket toltak fel 300 ezerről 1 millióra. Összedőlt ház volt rajta de a fényképeken még állt. A vevő itt hüledezett hogy mennyire rácseszett mert élőben meg se nézte előtte, csak azt hitte hogy 1 millióért kap házat. :-)

A VH pofátlanul olcsó beetetős árakat szokott kirakni, de teljesen jó így mert a piac megmondja majd mennyit is ér valójában.

Csuklósbusz # 2022.08.08. 19:47

Földárverés még személyes, ott is az van hogy jönnek az emberkék, és megmondja szó szerint hogy az összeset megveszi amit csak kikiáltottak.
Effektíve ebből élnek, ráálltak és van is tőkéjük bőven.

MBVK ugyanez csak online. Egy kérdésem lenne: az ilyen cégek is vakon licitálnak, ha másnak megéri akkor nekik is?

Azért nem aktiválnak folyamatost mert nem nézik meg, nem nyomoznak, de ha valaki másnak megéri akkor nekik is a mottó?

Aminél nincs kép vagy semmitmondó, esetleg osztatlan közös de nem derül ki a kiírásból csak a sok tulaj annál van némi esély...

A tiszta tuti üzletnek kinéző az amire nekem mint kisjátékosnak az előleget sem érdemes utaztatni.

drbjozsef # 2022.08.08. 20:41

Lagopagosz,

Gondolom, az elérhető információkból már alaposan felkészültél. (hiszen éppen most akarod elkótyavetyélni a megtakarításaidat)
Tehát nyilván pontosan tudod, mi az eredménye az utolsó másodpercekben tett licitnek...
Ezzel nem a neppreket űzöd el, magadat teszed majd földönfutóvá.

arveresvevo # 2022.08.09. 12:59

Kedves Mindenki!
Árverésen megnyertünk egy ingatlant, azonban a jegyzőkönyv aláírása után jelezték, hogy az árverés semmis, mert adathibák voltak a hirdetményben, így újra meg lesz hirdetve, tehát nulláról kezdhetünk mindent. Így viszont már nem biztos, hogy ugyanazon az áron sikerül hozzájutni. Ilyen esetben van-e bármi, ami a vevőt védi? Csak az előleg volt kifizetve, amit majd visszautalnak. Köszönöm, ha valaki tud erre a kérdésre választ adni.

gerbera317 # 2022.08.09. 13:50

Megtartott árverést aláírt árverési jegyzőkönyvvel csak a bíróság semmisíthet meg, végrehajtási kifogást elbírálva. Ha ilyen nem volt, akkor jogszerűtlen a hirdetmény utólagos visszavonása és az árverés végrehajtó általi megsemmisítése. Ha veled mégis megcsinálhatták ezt... te dolgod.

papinianus88 # 2022.08.09. 14:05

Gondolom Vht. 155. (nincsparagrafusom) d) bekezdes alapjan, az arveres nem szabalyszeruen lett kituzesre es erre hivatkozva ezt megkuldte a feleknek. Más kérdés, hogy neked is kezbesitesre kerult-e ilyen jegyzokonyv vagy csak "mondtak", hogy "hátraarc"

Kerdezooo # 2022.08.09. 15:40

Hat azert egy sikeres arverest, holmi adathibara hivatkozva nem lehet csak ugy visszavonni. Nyilvan nem tudni a reszleteket, de vegrehajtasi kifogast meg nem fogadnak el sokkal kesobb....