Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2014.10.22. 21:21

A megkeresett végrehajtó az ügygazda végrehajtó veszélyére és felelősségére jár el. A megkeresett végrehajtó eljárására a feleknek semmiféle nyilatkozata nem bír halasztó hatállyal, őt csak az ügygazda végrehajtó állíthatja le. És a megkeresett végrehajtó intézkedése ellen előterjesztett végrehajtási kifogást is az ügygazda szerinti foganatosító bíróságnak kell elbírálnia.

Megjegyzem, a végrehajtó az ingatlan vonatkozásában országos illetékességgel bír, így az ingatlant az ügygazda végrehajtó is átadhatja, ha a megkeresett végrehajtó ennyire fatökű.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.22. 21:03

Kifogást nem szeretnék beadni
Pedig annak van értelme.

mogorvaédesanyja # 2014.10.22. 20:22

Egy utolsó kérdés A Pesti végrehajtó iroda átadta a birtokba adást a területileg illetékes végrehajtónak, aki most megakasztotta az ügyet. Kérhetek másik végrehajtót vagy neki kell tovább vinni az ügyet ? Kifogást nem szeretnék beadni (mondjuk nem is tudom hogyan kell).köszönöm mindenkinek mégegyszer a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.22. 19:45

Ennek aztán végképp nincs halasztó hatálya, hiszen nyilvánvalóan nem fog helyt.

mogorvaédesanyja # 2014.10.22. 19:33

Beszéltem a végrehajtóval a tulajdonos azt kifogásolta meg ,hogy a végrehajtás olyan tartozásra indult meg amit már állítása szerint kifizetett és most feljelentette a végrehajtást kérőt.Az ,hogy idáig semmilyen levelet nem vett át és ,hogy emelett még legalább hárman kértek végrehajtást az nem zavarta.Egyre érdekesebb ez a történet.A ház lakóingatlan,de nem lakják mivel már szerepelünk a tulajdonilapon befogok jelentkezni ideiglenes lakcímre oda .Rossz ötlet?

gerbera317 # 2014.10.22. 10:25

Könnyen meglehet. A lényeg az, hogy ha az ingatlan átadásának a feltételei fennállnak, akkor semmilyen, még az árverés ellen előterjesztett végrehajtási kifogásnak sincs halasztó hatálya. Ha volna, akkor véges-végtelenségig meg lehetne akadályozni a birtokba adást bármilyen himihumi kifogással.

Az árverés ellen időben előterjesztett végrehajtási kifogásnak a tulajdongjog bejegyzésével szemben van halasztó hatálya. Ha ez az akadály elhárul (vagy fel sem merült), akkor a tulajdonjog bejegyzését követően jön a többi intézkedés, amelyek ellen egy az árverés elleni utólagos végrehajtási kifogásnak, vagy a további intézkedések elleni bármilyen kifogásnak már nincs halasztó hatálya.

ius latratus # 2014.10.22. 09:30

Gerbera

Nem állítja, hogy üdülőt vett, azt írja, hogy a tulajdonos nyaralónak használja. Attól még lehet lakóingatlan.
Szerintem így sincsen már kifogásnak helye, de nem azért, mert üdülőt vett.
(Nem üdülő lesz az.)

mogorvaédesanyja # 2014.10.22. 05:14

gerbera 317

köszönöm a választ (válaszokat)felveszem a kapcsolatot a végrehajtóval a mai napon.Felkészültebb vagyok a beszélgetésre mint valaha.

secon # 2014.10.22. 03:01

gerbera317

Már kezdetm megörülni-)) Nálam üres az ingatlan, hála a jó égnek. A legnagyobb bajom az, hogy az adós kifogását még mindig nem bírálták el, pedig lassan már 3 hónap telt el.
Elég idegtépö mikor az ember tehetetlen, és más kezében van a sorsa.

Köszönöm a választ!

gerbera317 # 2014.10.21. 21:24

@secon

154/A. § szerint lakóingatlan esetében az átadhatóság feltételei később teljesülnek, mint nem lakóingatlan esetében. Itt a kiköltözési kötelezettség végső határideje a jogorvoslatról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. nap, és csak ezt követően lehet átadni az ingatlant. Ha az átadás feltételei fennállnak, de az adós önként nem költözött ki az ingatlanból, az iménti határidő lejártát követő 15 napon belül lehet kérni az ingatlan birtokba adását. Ha nincs alkalmazható kilakoltatási moratórium, a végrehajtó kitűzi a kilakoltatás időpontját, amit az adós megtámadhat ugyan, de azzal nem az árverést támadja meg, hanem a kilakoltatást. Erre pedig azt mondja a 222. §, hogy a végrehajtó intézkedése elleni jogorvoslatnak nincs halasztó hatálya. Tehát a végrehajtó nem halaszthatja el a már kitűzött kilakoltatást.

Nincs türelmem visszaolvasni, de emlékeim szerint, neked nem ez a problémád, hanem az, hogy még nem is a tied az árverésen vásárolt ingatlan, így a kiköltözés végső határideje sem állapítható meg.

gerbera317 # 2014.10.21. 21:17

@mogorvaképtelenvoltamtovábbolvasniolyanhosszú

Az általános szabály: 154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

A speciális szabály: 154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.

A speciális szabály abban különbözik az általánostól, hogy lakóingatlanról szól.

147. § (4) Lakóingatlannak kell tekinteni:
a) a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlant (tulajdoni illetőséget) a hozzá tartozó földrészlettel, ha arra használatbavételi engedélyt adtak ki,
b) az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett lakó-, illetőleg gazdasági épületet, épületcsoportot és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó föld együttesét.

Te azt állítod, hogy üdülőt vettél. Az nem lakóingatlan, tehát arra nem alkalmazható a 154/A. § szerinti speciális szabály. A végrehajtó köteles azt neked átadni, hiszen a feltétek fennállnak. Ha ő kitűzte az átadás időpontját, az adós legfeljebb csak ezt támadhatja meg, magát az árverést már nem, márpedig a 222. § szerint a végrehajtó intézkedése elleni jogorvoslatnak nincs halasztó hatálya. Továbbra is a végrehajtási kifogást javaslom.

mogorvaédesanyja # 2014.10.21. 19:57

Valóban,"Az adós kifogást terjesztett elő 2014.10.13.án ezért az 1994.évi LIII.türvény 154/A §(1) bekezdése alapján a jogorvoslat elbírálásárol szóló határozat jogerőre emelkedéséig a birtokba adás nem foganatosítható."ezt írta a végrehajtó a jegyzőkönnyvet 2014.08.19.én írtuk alá bőven túl vagyunk szerintem minden határidőn

secon # 2014.10.21. 19:12

Tisztelt gerbera317!

Ha jól értelmezem az általad leírtakat, akkor az ingatlan birtokba adható a kifogás ellenére?

secon # 2014.10.21. 19:12

Tisztelt gerbera317!

Ha jól értelmezem az általad leírtakat, akkor az ingatlan birtokba adható a kifogás ellenére?

gerbera317 # 2014.10.21. 18:36

Nem fellebbezett, hanem végrehajtási kifogást nyújtott be, nyilvánvalóan elkésve. Mivel annak nincs halasztó hatálya - főleg, ha elkésett -, a végrehajtó nem fújhatta volna le az akciót.

Nyújts be te is egy végrehajtási kifogást a birtokba adás elhalasztása miatt. Ha neked ad a bíróság igazat, utána még kártérítésre is perelheted a végrehajtót.

mogorvaédesanyja # 2014.10.21. 17:26

Tisztelt szakértők

Az idén Augusztus 1 vásároltunk árverésen egy 1/1 ingatlant .Minden rendben ment minden határidöt betartva szabályosan különös körültekintéssel járt el a végrehajtó.Mivel az adós 1 levelet sem vett át így nem is fellebezett.Kértünk hivatalos birtokba adást amire a végrehajtó felkért egy területileg illetékes végrehajtót.Az Ő levelét átvette az adós és fellebbezet, az átadás időpontját törölték.Kérdésem a következő . Lehet fellebbezni fellebbezési határidő után ? Milyen határidővel kell a fellebbezést elbírálnia a bíroságnak?Az ingatlanban nem laknak nyaralónak használják rájuk is vonatkozik a kilakoltatási moratorium?

Válaszukat előre is köszönöm

secon # 2014.10.21. 08:23

Csak az a szomorú és egyben felháborító, hogy bepróbálkoznak ilyennel. Én azt az ügyvédet marasztalnám el, aki a levelet küldte neked. Miért Te fizesd ki másnak a tartozását??? Ez olyan, mintha a kábeltévén csak hármat nézhetnél az öt helyett, mert az elözönek tartozása van.

gerbera317 # 2014.10.21. 07:49

jogi útra tereljem?

Igen. Legalábbis, helyezd kilátásba. Az egyetemleges szolgáltató köteles szolgáltatni, és azt nem tagadhatja meg azzal, hogy a fogyasztás helye szerinti előző szerződő nem rendezte a számláját. Értesd meg velük, hogy addig jó nekik, amíg te mondod ezt, nem pedig a bíróság.

A bekötés költségei természetesen téged terhelnek, de a "halastavat" aligha kell kifizetned.

Lacky # 2014.10.21. 06:26

Ja bocs, azt kihagytam, hogy igen az állt, hogy tehermentes. Ezt a földhivatal 2 nap alatt törölte is. De a vízmű erre azt mondta, hogy a vízügyi törvény szerint a fogyasztási hely tartozása attól még továbbra is fennáll. Erre mondtam nekik, hogy szerződve velem vannak, nem a fogyasztási hellyel.
A másik, amiért szinte biztos vagyok az igazamban, hogy sem az E-on, sem a gázosok, sem a szemétszállítás, illetve a tv és net szolgáltató sem állt elő ilyen baromsággal. Hisz akkor ők megtagadhatnák a bekötést. (A vízmű nem tagadhatta meg, mert szerződéskötési és szolgáltatási kötelezettsége van.)

Üdv

Lacky # 2014.10.21. 06:21

Szia KBS,

Igen, szerintem is marhaság, de leírta a vízművek már kétszer, mivel az elsőre leírtam, hogy ezt ugye csak viccnek gondolják?
De második levélben már ügyvéddel iratták le.

Vagy az a baromság, hogy jogi útra tereljem?
Igen ezért már nemcsak halastavat kapok, ez 700Ft-al számolva több mint 1000köbméter víz. Ez azért már a vízmű sara is, hogy ennyire hagyta elúszni - szó szerint - a házat :).
Ebben az összegben már benne van a végrehajtói díj is, amit meg egyáltalán nem terhelhetnek rám, ezért picit úgy érzem vagy kamuznak, vagy az ügyvédjük vagy nagyon buta, vagy valamit nagyon tud :D.
És akkor még a kamatok benne sincsenek (2006-óta van folyamatosan tartozás).

Üdv,
István

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 20:16

Ez marhaság, LAcky.

secon # 2014.10.20. 19:36

Egymillióért egy halastavat veszel-)) Ez hány liter víz??? Ezek nem normálisak!
A végrehajtási hírdetményben nem az áll, hogy: az ingatlan tehermentesen kerül átadásra???
Nem vagyok jogász, de ez a végrehajtó sara szerintem.

Lacky # 2014.10.20. 15:06

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi problémával találtam magam szemben:

2014. júliusában bírósági végrehajtás során árverésen vásároltam egy ingatlant.
A birtokbavétellel, kiköltözéssel, beköltözéssel nem volt gondd, de a vízóra átírással igen.
Alap helyzet, hogy a vízóra ki volt szerelve a vízóra aknából, tehát az ingatlanon nem volt szolgáltatás. Ezt a vízművek először azzal magyarázta, hogy tartozás miatt szerelte ki, majd módosította állagmegóvásra, végül pedig azt írta, hogy az ingatlanon volt szolgáltatás, a vízóra hitelesítése lejárt, és ezért szerelte ki. Velem kifizettették az új vízóra bekötési díját szerintem jogtalanul és alá akartak iratni egy jegyzőkönyvet amikor beszerelték az új órát (véleményem szerint új bekötést készítettek), hogy a régi óra kiszerelését és az új beszerelését elvégezték, és igazoljam le ezt és a régi vízmérő állását is igazoljam le.
Első körben megjelentem személyesen a vízműnél, hogy mi szükséges az átíráshoz. Erre az üzemvezető helyettestől azt a választ kaptam, hogy amíg ki nem fizetem a közel 1.000.000 Ft-os tartozást a fogyasztási helyen, addig nem tudja számomra a vizet szolgáltatni, és nevemre írni a vízórát. Ezt megreklamáltam a feletteseinél, így a 15 napos válaszidő után másnap, amint befizettem a vízóra visszazserelésre 27.000Ft előleget, a vízszolgáltatást megkezdték. Viszont e mellett tájékoztattak, hogy bár a követelés rajtam nem hajtható be, de ha nem fizetem ki a követelést, akkor korlátozzák a szolgáltatást.
Kérdésem, hogy ez jogkövető magatartás e, és tehet e ilyet a vízmű? Ha megteszi, akkor polgári peres úton a káromat követelhetem e tőle szerződésszegésre, vagy bármi másra hivatkozva?

Üdv,
István

ildidi # 2014.10.19. 10:37

Tisztelt Szakértők!

2014. 07. 07-én liciten vásároltam egy 1/1-es beköltözhető semmilyen joggal nem terhelt tehermentes lakást. A mai napig nem jogerős, mert a tulajdonos az első 30 napon belül megtámadta, amit a bíróság már el is utasított, de a tulajdonos nem hajlandó átvenni az erről szóló levelet. A végrehajtót már értesítették az elutasításról , de a jogerős még nincs meg pont az értesítés átvétel elmulasztása miatt. Mi van ha ha fellebbez meddig tudja ezt húzni?

Az árverési hirdetményben forinthitel volt feltüntetve, ami számomra csak most derült ki hogy nem ft, hanem CHF. A végrehajtó ezt azzal magyarázta hogy az Otp faktoring azt kérte tőle hogy forintban tartsa a több mint 10 millió CHF -et érő hitelt. Becsapva érzem magam mert én úgy tudtam és a kérdésem az hogy rosszul tudtam e hogy a forinthitelesekre nem vonatkozik a határozatlan moratórium.
A végrehajtó arról tájékoztatott hogy a moratórium minden adósra vonatkozik legyen az bármilyen pénzben felvéve! Igaz ez?
És meddig tart a moratórium?

Valahol a törvényhozóknál azt olvastam hogy arra sem vonatkozik a moratórium akinek másik ingatlana van. Ennek a tulajdonosnak van egy másik lakása is ami szintén árverezés előtt áll a hitelek miatt, de jelenleg ki van adva albérletbe, sőt az általam megvásároltnak is egy szobáját bérlő lakja.

Nagyon sokféle tartozás van a hirdetménybe feltüntetve, de a végrehajtást a Díjbeszedő tűzte ki 100 000ft miatt. Most a tulajdonos bement és megegyezett részletfizetést kért. Ez befolyásolja az árverezést? Emiatt le lehet állítani a már elárverezett lakást?
Mi van a többi több mint 10 millió forint tartozással?

Én visszaléphetek e a vételtől? Ha igen akkor visszakapom e a teljes vételárat? Kitől kell kérnem és milyen ennek a menete. Albérletben lakom, az egész pénzemet befizettem azzal a hittel hogy 30 nap és költözhetek.

Van e valami határidő hogy meddig húzhatja az ügyet mindenféle fellebbezéssel, végzés át nem vételével, vagy ki tudja még mit talál ki? Mert neki csak jön a pénz, nem fizet semmit, maximum azt a rezsit ahol kitudják kapcsolni, neki minden hónap + bevétel számára a bérleti díjakból.

A végrehajtó tudtom szerint felajánlhat az általam befizetett pénzből valamilyen összeget ha kiköltözik rendesen. Ezt nekem kell kérnem, vagy magától köteles felajánlani. A vételár nem fedezi a tartozást.

Várom mielőbbi válaszát.

secon # 2014.10.19. 06:28

,,Volt bent a baloldali adósnak az anyja a végrehajtónál, hogy ez a kedves ember önkényesen használja évek óta a fia házát.,,

Javítom: jobboldali adós anyja