Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Lacky # 2014.10.20. 15:06

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi problémával találtam magam szemben:

2014. júliusában bírósági végrehajtás során árverésen vásároltam egy ingatlant.
A birtokbavétellel, kiköltözéssel, beköltözéssel nem volt gondd, de a vízóra átírással igen.
Alap helyzet, hogy a vízóra ki volt szerelve a vízóra aknából, tehát az ingatlanon nem volt szolgáltatás. Ezt a vízművek először azzal magyarázta, hogy tartozás miatt szerelte ki, majd módosította állagmegóvásra, végül pedig azt írta, hogy az ingatlanon volt szolgáltatás, a vízóra hitelesítése lejárt, és ezért szerelte ki. Velem kifizettették az új vízóra bekötési díját szerintem jogtalanul és alá akartak iratni egy jegyzőkönyvet amikor beszerelték az új órát (véleményem szerint új bekötést készítettek), hogy a régi óra kiszerelését és az új beszerelését elvégezték, és igazoljam le ezt és a régi vízmérő állását is igazoljam le.
Első körben megjelentem személyesen a vízműnél, hogy mi szükséges az átíráshoz. Erre az üzemvezető helyettestől azt a választ kaptam, hogy amíg ki nem fizetem a közel 1.000.000 Ft-os tartozást a fogyasztási helyen, addig nem tudja számomra a vizet szolgáltatni, és nevemre írni a vízórát. Ezt megreklamáltam a feletteseinél, így a 15 napos válaszidő után másnap, amint befizettem a vízóra visszazserelésre 27.000Ft előleget, a vízszolgáltatást megkezdték. Viszont e mellett tájékoztattak, hogy bár a követelés rajtam nem hajtható be, de ha nem fizetem ki a követelést, akkor korlátozzák a szolgáltatást.
Kérdésem, hogy ez jogkövető magatartás e, és tehet e ilyet a vízmű? Ha megteszi, akkor polgári peres úton a káromat követelhetem e tőle szerződésszegésre, vagy bármi másra hivatkozva?

Üdv,
István

ildidi # 2014.10.19. 10:37

Tisztelt Szakértők!

2014. 07. 07-én liciten vásároltam egy 1/1-es beköltözhető semmilyen joggal nem terhelt tehermentes lakást. A mai napig nem jogerős, mert a tulajdonos az első 30 napon belül megtámadta, amit a bíróság már el is utasított, de a tulajdonos nem hajlandó átvenni az erről szóló levelet. A végrehajtót már értesítették az elutasításról , de a jogerős még nincs meg pont az értesítés átvétel elmulasztása miatt. Mi van ha ha fellebbez meddig tudja ezt húzni?

Az árverési hirdetményben forinthitel volt feltüntetve, ami számomra csak most derült ki hogy nem ft, hanem CHF. A végrehajtó ezt azzal magyarázta hogy az Otp faktoring azt kérte tőle hogy forintban tartsa a több mint 10 millió CHF -et érő hitelt. Becsapva érzem magam mert én úgy tudtam és a kérdésem az hogy rosszul tudtam e hogy a forinthitelesekre nem vonatkozik a határozatlan moratórium.
A végrehajtó arról tájékoztatott hogy a moratórium minden adósra vonatkozik legyen az bármilyen pénzben felvéve! Igaz ez?
És meddig tart a moratórium?

Valahol a törvényhozóknál azt olvastam hogy arra sem vonatkozik a moratórium akinek másik ingatlana van. Ennek a tulajdonosnak van egy másik lakása is ami szintén árverezés előtt áll a hitelek miatt, de jelenleg ki van adva albérletbe, sőt az általam megvásároltnak is egy szobáját bérlő lakja.

Nagyon sokféle tartozás van a hirdetménybe feltüntetve, de a végrehajtást a Díjbeszedő tűzte ki 100 000ft miatt. Most a tulajdonos bement és megegyezett részletfizetést kért. Ez befolyásolja az árverezést? Emiatt le lehet állítani a már elárverezett lakást?
Mi van a többi több mint 10 millió forint tartozással?

Én visszaléphetek e a vételtől? Ha igen akkor visszakapom e a teljes vételárat? Kitől kell kérnem és milyen ennek a menete. Albérletben lakom, az egész pénzemet befizettem azzal a hittel hogy 30 nap és költözhetek.

Van e valami határidő hogy meddig húzhatja az ügyet mindenféle fellebbezéssel, végzés át nem vételével, vagy ki tudja még mit talál ki? Mert neki csak jön a pénz, nem fizet semmit, maximum azt a rezsit ahol kitudják kapcsolni, neki minden hónap + bevétel számára a bérleti díjakból.

A végrehajtó tudtom szerint felajánlhat az általam befizetett pénzből valamilyen összeget ha kiköltözik rendesen. Ezt nekem kell kérnem, vagy magától köteles felajánlani. A vételár nem fedezi a tartozást.

Várom mielőbbi válaszát.

secon # 2014.10.19. 06:28

,,Volt bent a baloldali adósnak az anyja a végrehajtónál, hogy ez a kedves ember önkényesen használja évek óta a fia házát.,,

Javítom: jobboldali adós anyja

secon # 2014.10.19. 06:23

A történet a következö: Kinéztünk egy ikerház felét a neten. Az ingatlan.com-on hírdette a bank, hogy végrehajtás keretében megvásárolható. Kimentünk megnézni. Adott volt ugye a jobb oldali és a baloldali rész. A jobb oldali elhanyagolt udvarú, stb.... A baloldaliban laktak. Gondoltam, hogy akkor a jobb pldali a miénk. Se házszám, se más... Én pofátlanba megkértem az ott lakó srácot, hogy engedjen már be. Normális volt, mondta, hogy ö csak albérlö, de szivesen megmutatja a lakást. Mindkét tulaj külföldön él. A másik oldal, amit kinéztünk ennek a tükörképe. Licitáltam. 2014. Jun 30-án megnyertem az árverést. 07.07-én bementem a végrehajtóhoz. Kértem 2 hónap haladékot a fizetésre, mert volt Lakáskasszám, amit fel akartam használni. Megkeptam. A többi meg volt kp-ban. Kérdeztem, hogy befizessem-e? Mondta, hogy várjuk meg a 15 napot. Megvártuk. Kifizettem a teljes vételárat a lakáskassza kivételével (3millió), mert folyamatban volt az utalása. Jul 31.-én jött egy e-mail a végrehajtótól, hogy kifogással élt az adós. A mai napig nem bírálták el!!! Én kijártam heti rendszerességgel. Egyszer csak bent állok az udvaron, nézem, hogy mit kell majd megcsinálni. Erre megáll egy német rendszámos autó. Gondoltam ez lesz a szomszéd. Bemutatkozunk egymásnak erre kiderül, hogy ö az adós. Mondom mi van??? Akkor most mi a baloldalit vettük meg??? Társasházi alapító okiratom meg volt, de a vázrajz hiányzott belöle, amin fel van osztva a
ház. Kiderült, hogy a jobb oldali tartozik a mi hrsz-unkhoz. A jobboldali tulaja megengedte nekik, hogy annak idején beköltözzenek, mert az ö részük nem volt kész, de már nem volt hajlandó kiköltözni. 2008-ban kiköltöztek Németországba és kb félévente ide járnak haza. Volt bent a baloldali adósnak az anyja a végrehajtónál, hogy ez a kedves ember önkényesen használja évek óta a fia házát. Tegnap voltunk a hölgynél. Kaptunk vázrajzot, amin egyértelmü, hogy a jobb oldali a miénk. Az adós pedig a baloldalit használja önkényesen. Megkaptuk az üres ház kulcsát töle. Én lecseréltem a zárat azóta. Öt nem tudják kirakni évek óta.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.19. 05:16

Lehet. Nem.
(De hidd el nekem, ha nem a megfelelő kérdést teszed fel, akkor nem sokra mész a válasszal.)

secon # 2014.10.19. 04:36

Lehet ebböl bajom? Az adós, ha feltöri az általam lezárt lakást, amelyben az ingóságaim vannak, birtokháborítást követ el?

Remélem ez így nem ,,általános"-))

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.18. 21:51

Nagyon ragaszkodsz ehhez a kérdezési módhoz. "Mi van, mi van, mi van?"

secon # 2014.10.18. 17:06

Kedves KBS!

Akkor úgy teszem fel a kérdést, hogy ebben az esetben, nekem ebböl származhat problémám? A zárat lecseréltem már. Mi van, ha az adós feltöri a lakást?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.18. 16:22

Mire kellene válaszolni? A "mi-van-akkor-ha" túlságosan általános kérdés.

secon # 2014.10.18. 14:30

Nos? Senki???

secon # 2014.10.17. 08:30

Esetleg tud ebben valaki segíteni?

secon # 2014.10.14. 10:38

Tisztelt Szakértök!

Mi van akkor, ha az ingóságaimat elhelyezem egy olyan ingatlanban, amelyet árverésen megvásároltam és már ki is fizettem, de még nem emelkedett jogeröre. Az adós külföldön él és önkényes lakásfoglalóként egy másikat használ, mikor nagyritkán haza jön.
Az ingatlan teljesen üres, közmüvek lekapcsolva. Évek óta lakatlan.
A kulcsot a rokonok átadták hozzá.

Vh-ügyes # 2014.10.14. 06:05

valójában az is elgondolkodtató, vajon a tulajdonos - aki nincs birtokon belül - "szállásadókénti" nyilatkozata nem közokirat hamisítás-e?

gerbera317 # 2014.10.10. 14:20

Nem. A tulajdonos hozzájárulásával. Az meg még nem vagy.

secon # 2014.10.10. 13:58

Üdv Mindenkinek!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy az ingatlanárverési jegyzökönyvel be lehet jelenteni az állandó lakcímet?

redsea # 2014.10.10. 12:40

hokusz6: kiürített, kipocult lakásra készülj fel, így nem érhet nagy meglepetés.

secon # 2014.10.07. 04:53

hokusz6

Szia!

Én is ugyanebben a cipöben járok. Mikor ért véget a Te árverésed?

secon # 2014.10.07. 04:52

hokusz6

Szia!

Én is ugyanebben a cipöben járok. Mikor ért véget a Te árverésed?

Vh-ügyes # 2014.10.01. 08:14

Egyezz meg vele mert egy elkeseredett embert nem tart vissza figyelmeztetés: "vigyázz ez kötelező tartozék, még kártérítésért foglak perelni..."

hokusz6 # 2014.09.30. 16:26

Tisztelt Szakértők!

Önálló Bírósági Végrehajtó által hirdetett árverésen indultam, az árverést megnyertem. Az ingatlan tulajdonosa a bíróságnál, majd a törvényszéknél is kifogással illetve fellebbezéssel élt a végrehajtó eljárása ellen. A törvényszék elutasította a kifogást, a döntés jogerőssé vált, remélhetőleg ezt követően megtörténik az ingatlan birtokba adása is.
A végrehajtó az árverési hirdetményben nem tüntette fel az ingatlan tartozékait, jellemző sajátosságait. Az előzőek figyelembe vételével a kérdésem arra vonatkozna, hogy milyen módon tudnám biztosítani – a későbbi esetleges jogviták elkerülése érdekében- az ingatlan és tartozékainak megfelelő állapotban történő átvételét? Kötelezhetem-e a végrehajtót a tartozékok és jellemző sajátosságok utólagos megállapítására, vagy létezik-e valami más mód ezek felmérésére? További kérdésem, hogy ilyen esetben az adósnak az ingatlant milyen állapotban, és mely tartozékaival együtt kell átadni?

Segítséget előre is köszönöm!

cezar777 # 2014.09.30. 13:57

Köszönöm.

gerbera317 # 2014.09.30. 10:25

bizonyítási kényszer az adós oldalán van, hogy az az övé

Hogy az övé, nem vitás (habár, ha valami kikerül a kuka mellé, az már a kukás társaságé). Azt kell bizonyítania (sosem fog neki sikerülni), hogy a cuccot nem hulladékként kezelték, hanem eltulajdonították.

cezar777 # 2014.09.30. 08:56

Sziasztok!

Érdeklődve figyelem és köszönöm a tanácsokat.

Tahát akkor összefoglalva a bizonyítási kényszer az adós oldalán van, hogy az az övé!

+1: Ennek nincs elévülési ideje, mint elbirtoklás föld esetén? (bár ez lehet h már nem ide tartozik) :)

Köszönöm az infot.

Vh-ügyes # 2014.09.29. 20:00

„homályzóna” - De az :) (és az apukám is erősebb mint a te apukád...)
Tényleg mi lenne, ha nem kapkodnátok már folyton a bokám után...

gerbera317 # 2014.09.29. 19:47

homályzóna” - Nem az.
Nem a tiéd de nem vagy köteles elszámolni vele” - Ez már jobb. És éppen ezért nem homályzóna. Ha a törvény szerint valami hulladékként kezelhető, akkor elegendő annyit mondani, hogy "bocs, de kihajítottam, mint hulladékot", és a bizonyítási teher másik a másik félen van, hogy nem kihajítottad, hanem most is ott használod a konyhádban.