végrehajtás kérdések

gerbera317 # 2014.05.30. 07:03

A foglalás csak akkor oldható fel, ha minden tartozásodat megfizetted. Nem is logikus, amit szerenél. A foglalásnak éppen az a lényege, hogy a vagyoni biztosítékot ne tudd elidegeníteni. Az, hogy a ki halmozta fel a te tartozásodat, a hitelezőid közül senkit nem fog érdekelni. (Egyébként pedig nem jelzálog-jog, hanem végrehajtási jog.)

Azonban lehet kérni az autó forgalomba történő visszahelyezését, a foglalás hatályának fenntartása mellett.

A hitelező bankot nem fogja zavarni a végrehajtási jog, ha a tartozásod letiltásból belátható időn belül megtérülni látszik, és ezért a végrehajtás letiltással szünetel. Ha viszont röpködnek a milliók, akkor ne csodálkozz semmin.

staffii # 2014.05.30. 06:09

Kedves Mindenki!
Az lenne a kérdésem, hogy fordulhatunk e végrehajtóhoz azzal a kéréssel, hogy a végrehajtási eljárásban egyszerre történő intézkedések közül az egyiket szüntesse meg? Konkrétan, hogy ha a fizetés letiltásból kielégíti a részletfizetést minden hónapban, akkor oldja fel a foglalást a gépjárműről, és vegye le a jelzálogjogot a lakásunkról?
Sajnos albérlők által otthagyott tartozás halmozódott fel, nem mindent tudtunk rendezni, ez megmaradt, de természetesen nem akarunk elbújni, a férjem fizetéséből elkezdték vonni a részleteket. De az autónkra szükségünk lenne, tartósan beteg gyereket nevelünk, nem tudunk tömegközlekedni vele. És a lakáshitelünkkel kapcsolatban is felszólított már a bank, hogy vetessük le a jelzálogot, különben felmondják a szerződést... Kicsit az az érzése az embernek, hogy hiába mutatom a hajlandóságot a fizetésre, vagyis nem bújok el, és jelenteti ki magát a férjem a munkahelyéről, hogy aztán zsebbe kapja a pénzét, mégis minden fronton el akarják lehetetleníteni az életünket...
Tehetek ezek ellen bármit, ha 3 hónapja minden hónapban le tudták vonni a részletet a fizetésből?
Nagyon köszönöm

gerbera317 # 2014.05.21. 19:29

Beszéljek a végrehajtóval?

Beszélni: egy szót sem. Írni: annál inkább, kilátásba helyezve a mulasztás miatti végrehajtási kifogást. Arra számíts, hogy kvázi bosszúból neked kell az autót az árverés helyszínére előállítanod, és ha ezt elmulasztod, akkor te leszel a hunyó. Ezt tompíthatod azzal, hogy okosan fogalmazol. Egészen elháríthatod a "bosszút", ha a 132/B. § (2)-re hivatkozva elektronikus árverést kérsz, nyilatkozva, hogy az érdeklődőknek a megtekintést biztosítani fogod, és a végrehajtónak még fényképeket is mellékelsz az autóról, digitális formában. Ha netán nem tudod, hogyan szokás körbefotózni egy autót, tégy egy virtuális tanulmányi kirándulást a hasznaltauto.hu oldalon.

A jogszabály: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

kurta23 # 2014.05.21. 19:09

Köszönöm a választ gerbera317!!

Mit kellene tennem szerinted? Beszéljek a végrehajtóval és hivatkozzak erre a paragrafusra?

„Ennél még az is jobb lenne, ha elárverezné”
Brávó! De ezt miért itt közlöd? Miért nem a végrehajtóval?

Ezt csak a stroy teljessége miatt írtam meg..

gerbera317 # 2014.05.21. 18:55

Mennyi ideje van a végrehajtónak arra, hogy valamerre terelje az ügyet?

115. § (1) A végrehajtó a lefoglalt ingóság értékesítése iránt a foglalást követő 30 nap eltelte után haladéktalanul intézkedik.

Ennél még az is jobb lenne, ha elárverezné

Brávó! De ezt miért itt közlöd? Miért nem a végrehajtóval?

kurta23 # 2014.05.21. 17:19

Sziasztok!

Autó lefoglalás - végrehajtással kapcsolatos kérdésem lenne..

A "közkedvelt" Zoltán Ákos végrehajtó iroda körülbelül, 10 hónapja lefoglalta az autómat és ideiglenesen kivonatta a forgalomból!

Ismétlem 10 hónapja..

Az autót sajnos eladni nem tudom, mert nem ér annyit az autó, mint amennyivel tartozom. Havi részletekben törleszteni nem tudok. A végrehajtó ennek ellenére semerre nem lép el az autó muskátli tartóként üzemel egy rokonom kertjében, állapota folyamatosan romlik. Innen viszont el kell hoznom heteken belül. Nem tudom hova lerakni az autót és még használni sem lehet.

Mit lehet kezdeni ilyen helyzetben? Mennyi ideje van a végrehajtónak arra, hogy valamerre terelje az ügyet? Ennél még az is jobb lenne, ha elárverezné..

maresz07223 # 2014.05.15. 17:58

Köszönöm

gerbera317 # 2014.05.14. 06:46

Ha nem adóstárs, akkor nem.

maresz07223 # 2014.05.13. 19:05

Sajnos 2008-ban devizaalapú jelzáloghitelt majd deviza alapú személyi kölcsönt vettünk fel.Mivel évek óta nem tudjuk fizetni végrehajtás előtt állunk.
Kérdés:végrehajtás során letilthatják-e a lányom bank-számlájáról az ösztöndíját és a diákhitelét?

gerbera317 # 2014.05.13. 06:44

Angyalkám,

olvasgatom/olvasgattam a bejegyzéseket mindenki ezt kapja Tőled.

Igen, van egy stílusom, amihez követzeketesen tartom magamat. Azonban felhívom figyelmedet arra, hogy ha egye válasz nem megnyugtató, az nem feltétlenül rossz válasz.

Angyalka630308 # 2014.05.13. 05:38

Kedves "Gerbera317" !

Köszönöm válaszodat, melyben eléggé "szúrós" mondatokkal válaszoltál. Én levezettem, hogy mi miért történt, és nem azért, hogy TE lekezelő módon alkoss véleményt az első 5 soromra. Igaz, ahogy itt olvasgatom/olvasgattam a bejegyzéseket mindenki ezt kapja Tőled.
Velem együtt, aki ilyen helyzetbe kerül nem hiszem, hogy olyan jó hangulatban, kedvvel írja e sorokat. Én is, más is érezzük magunkat olyan értékes embereknek, hogy szeretnénk ugyanazt visszakapni, amit az életben, munkánkban adunk másnak. TE ebben a szakmában tudsz segíteni, én meg másban.

Sajnos a devizahitel elég sokunkat súlyt, és érdeklődni kell, mert jogilag mi nem tudjuk a válaszokat a miértekre.

Köszönöm, hogy "elolvastad" a soraimat!
További szép napot kívánok!!!

gerbera317 # 2014.05.12. 20:10

tehetek-e ezzel kapcsolatban a végrehajtónál (vagy KINÉL?) észrevételt?

Ugyan minek? A végrehajtási záradék olyan közjegyzői iratot záradékol, ami neked egyébként is rendelkezésedre áll. Érdemi kifogásod nincs?

zálogkötelezettek a hitelben, rájuk is vonatkozik-e az esetleges munkabérletiltás

A zálogkötelezett csak a zálogtárggyal felel, tehát tűrni köteles, hogy a jogosult a zálogtárgyból keressen kielégítést. Egyéb módon nem felel a tartozásért.

Az első 5 pontot akár el is hagyhattad volna.

Angyalka630308 # 2014.05.12. 18:45

Sziasztok!

Kérem, legyetek szívesek tanácsot adni az alábbi esettel kapcsolatban:

• 2008-ban 2,8 millió jelzáloghitelt vettünk fel EURO-ban (folyósítás EURO-ban történt), melyben én vagyok az adós, és a két gyermekem zálogkötelezett
  • 2010-ben kiváltottuk Ft hitelre, ahol a 2,8 millió Ft-ból lett 4,2 millió (a felállás ugyanaz adós és zálogkötelezett vonatkozásában)
  • közbejött: nem várt betegség (42 %-ban rokkant lettem), munkanélküliség, élettársam szívműtétje (Őt is lerokkantosították 67 %-ra,.....fizetésképtelenné váltam a magas törlesztőrészlet miatt.
  • próbálkoztam másik hitelt/hiteleket felvenni, hogy mentsem a menthetőt, de az is kudarcba fulladt, így munkabéremből már vonják az 50 %-ot.
  • összejött 1.200.000,- ft hátralékom, mely azelmaradásból adódott a jelzáloghitelben, melyet a bank végrehajtásra adott.
  • közjegyzői okiratban csak a második hitellel kapcsolatos okiratot csatolták, holott deviza hitellel indult az egész
  • tehetek-e ezzel kapcsolatban a végrehajtónál (vagy KINÉL?) észrevételt?
  • Gyermekeim zálogkötelezettek a hitelben, rájuk is vonatkozik-e az esetleges munkabérletiltás, annak ellenére, hogy sem ADÓSOK, sem ADÓSTÁRSAK.

Köszönöm megtisztelő válaszotokat, tanácsotokat!!!!

mz72 # 2014.05.12. 17:00

Nagyon szépen köszönöm válaszod,Igy már érthetö a dolog.Csak tudod az egyszerü kisembert nemnagyon érdekli,hogy a végrehajtás hogyan müködik,mi csak azt vesszük észre,hogy elvitte a fizetés 70%-át akkor,amikor elvileg csak 50-et lehetne.
De igy már világos,nagyon szépen köszönöm mégegyszer

gerbera317 # 2014.05.12. 14:04

Akkor ez 50% letiltás igy?

Nem. Összemosod a fogalmakat.
Van a jövedelem végrehajtás alá vonása (letiltás), és van a végrehajtás pénzintézeti számlára (inkasszó). Ezeket a Vht. két külön fejezete tárgyalja. Nemrégiben jelent meg itt a publikációk között egy olyan tanulmány, amely éppen ezt vizsgálja, és - nagyon helyesen - azt állapítja meg, hogy ezeknek az össze nem hangolása mögött jogalkotói szándék rejlik, magyarán: ami a munkabér-letiltásból megmarad, az bankszámla-végrehajtással tovább apasztható.

Megjegyzem, hogy az inkasszó egyszeri cselekmény, és csak speciális esetben ismételhető, úgyhogy többnyire az első fizu esik áldozatául ennek a kettősségnek.

Ha nagyon biztos vagy a jogsértésben, próbálkozz kifogással. Meglátod, hogy a bíróság sem fog ebben kivetnivalót találni.

mz72 # 2014.05.12. 13:15

Igy a végrehajtó a jövedelm 50%-át letiltja a bérböl és még kb 20 %-ot elvesz a bankszámláról.Akkor ez 50% letiltás igy?
Nem hiszem el,hogy ez igy törvényes

mz72 # 2014.05.12. 13:13

Kedves gerbera 317!
Köszönöm válaszod.És ha ez igy van,akkor mit ér az a törvény,ami kimondja hogy a munkabér max 50%-a tiltható le???

gerbera317 # 2014.05.12. 12:58

Igen.
Igen.

mz72 # 2014.05.12. 10:36

Másik kérdésem,hogy ha csak 1 hetet dolgoztam,akkor is kell-e belöle tartásdijat vonni?Ha nem érem el az öregségi nyugdij összegét akkor is?
Köszönöm a válaszokat

mz72 # 2014.05.12. 10:34

Üdvözlök mindenkit!
Segitséget szeretnék kérni végrehajtási kérdésben.
Egy ismerösöm fizetését 50 % letiltás terheli,több tartozása miatt.A végrehajtó tiltja az 50% nettó fizetését és most fizetéskor a számlájára inkasszót helyezett és ezzel még levett 15000 Ft-ot,igy 29000 Ft maradt rajta.Kérdezném,hogy törvényes-e ez igy???
Tudomásom szerint a jövedelem max.50%-a vonható le,a másik 50% megy a számlára,abból is levont 15000Ft-ot igy tulajdonképpen a jövedelem közel 70 %-át elvitte.
Kérdésem,hogy mit lehet ez ellen tenni?
Köszönöm szépen a válaszokat

improvisátor # 2014.05.11. 20:07

Elnézést kérek....saját problémámmal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:
Az Erste banktól pár éve felvettem egy millió forint személyi kölcsönt.....soha el nem hangzott, hogy svájci frankban kezelt hitelről van szó (egy éves zárásban láttam meg, hogy frank tartozásom van)...de most nem is ez a lényeg. A nyugdíjam 79 ezer forint. Mivel több jogcímen is tartozok így annak 50 %-a végrehajtásra kerül. Marad 39.500.-Ft-om (annyi sem mert másik bank kezelési költséget stb-t számol fel). Egy lakásban élek a feleségemmel, de már nem vagyonközösségben. A rezsi részem 20 ezer forint, azt adnom kell. Marad 18 ezer forintom egy hónapra az életre. Betegségeim miatt munkát nem tudok végezni (mégha lenne akkor sem..bár itt vidéken semmi nincs). Ebből nem lehet élni. Mit tehetek? Ki tud segíteni? Ügyvédre persze egy fillérem sincs. Mit tegyek?
Köszönöm ha valaki tanácsot tud adni.

Imre

gerbera317 # 2014.04.17. 07:23

a 3 kieső év és az ítélet óta eltelt időre kérhetek-e valamilyen kártérítést

Kérhetsz, csak nem kártérítésnek hívják, hanem késedelmi kamatnak.

Genkas # 2014.04.17. 07:09

A kár rendezése alatt a motor értékét értettem,de ezen felesleges lovagolni. :D Köszönöm szépen a segítségeket még egyszer!Mint írtam a bíróság megítélt x ezer forintot,amit nem fizetnek az elkövetők.A kérdés arra vonatkozott,van-e még valamilyen lehetőség,hogy a 3 kieső év és az ítélet óta eltelt időre kérhetek-e valamilyen kártérítést. :D Kellemes Ünnepeket!

gerbera317 # 2014.04.16. 15:47

született jogerős bírói ítélet, melyben szerepelt a kár rendezése is

És akkor ez mi?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.16. 14:30

Nem, ő nem terjesztett elő kárigényt. Csak a motor értéke lett megtérítve.