Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?

firenze # 2020.05.06. 07:21

Köszönöm a válaszát tisztelt oligaliga. Tudom, hogy törvényes a végrehajtó eljárás, és pénzzel, nem pedig búsulással kell fizetni az adósságot, de akkor is eléggé elkeseredtem, mivel márciusban már csökkentett munkaidővel kevesebb pénzt kerestem, annak is az 50 %-át utalják a számlámra, amit most 35 napra zárolt a végrehajtó. Gyakorlatilag két hónapon keresztül a fél fizetésemnek talán valamivel több mint a felét tudom csak felvenni.

Szomorú örökös # 2020.05.06. 08:18

firenze

A mentés összeg bármikor felvehető bankfiókban. Ilyenkor a bankkártya nem jatszik sajnos.

Kicsien11 # 2020.05.14. 15:54

Üdvözlöm!

Szeretném megkérdezni, hogyha egy Fintech, virtuális számlát nyitok, ahol Angliában nyitják meg magát a számlát, tehát nem magyar lesz, azt inkasszálhatják e? Köszönöm!

alsovonal # 2020.05.14. 16:23

@Kicsien11

Gyanítom Revolut. Ha küldenek megkeresést a számlalavezetőnek, az kiadja a kért adatokat. Igaz, csak egyéni megkeresésre reagálnak.

OFF Egyébiránt a Brexit miatt hamarosan változik a számlaszám, litván számlára. Érdemes odafigyelni, ha érkezik rá rendszeresen pénz. Pl. munkabér. ON

A mai digitális világban nem nagyon lehet már észrevétlenül nagyobb összegeket mozgatni, ez látszik a Revolutnál is. Mivel európai így ha felmerül a pézmosás gyanúja, lesz sírás ha idézést küld a NAV Bűnügyi Igazgatósága.

Kicsien11 # 2020.05.15. 06:26

@alsovonal

Semmi illegális dolog nincs benne, a maradék fizetésem egy részét szeretném félretenni egy külön számlán, ami nincs még 60 ezer forint sem. Semmilyen adótartozásunk nincs.

gerbera317 # 2020.05.15. 06:34

Külföldi bankszámlát nem lehet belföldről felderíteni.

alsovonal # 2020.05.15. 07:38

@Kicsien11
Van Revolutom, arra használom amire való. Ez nem a takarékoskodás.

Gerbera, a barátomét, aki anno a Mo-i induláskor meghívott mesélte anno bánatosan, hogy 2018-ban a munkáltatója végrehajtói felhívásra elkezdte vonni a fizetését a Revo számlájáról.
Persze tudom: a munkabérletiltás nem hatósági átutalási megbízás, de nem feltétlenül felderíthetetlen, ha a munkáltató eleget tesz a kötelezettségeinek.

Kicsien11 # 2020.05.15. 07:51

@alsovonal

Nekem nem érkezik Revo számlára fizetés, az egy másik, belföldi számlára érkezik, és már eleve a fizumból megy a tiltás, szóval már eleve kevesebbet utalnak.

gerbera317 # 2020.05.15. 08:15

mesélte anno bánatosan, hogy 2018-ban a munkáltatója végrehajtói felhívásra elkezdte vonni a fizetését a Revo számlájáról.
1. Letiltásra a munkáltató nem az adós valamilyen számlájáról levonva teljesít, hanem az aktuálisan kifizetendő nettó munkabéréből, még a rendeltetési helyre történő utalás vagy kifizetés előtt levonva. A barátod is így járt, és a Revolut-jára már csak a csökkentett bért kapta meg. Ha igaz lenne, amit a barátod állít, akkor a munkáltatója egyszerűen meglopta, és ha a barátod ez hagyta, hát így járt. És ha ilyet állít(asz), azt sem ártana tisztázni, hogyan férhet a munkáltató hozzá a munkavállaló bármilyen számlájához is.
2. Magyar végrehajtó külföldi bankszámlát nem tud sem felderíteni, sem pedig végrehajtás alá vonni (gy.k.: inkasszózni). Nnna.

alsovonal # 2020.05.15. 08:53

1.

Rosszul fogalmaztam. Jav.: a munkáltató eleget tett a végrehajtó a felhívásának, miszerint barátom munkabérből történő letiltását eszközölte és 33 %-kal kevesebb bért utalt neki.

Így helytálló a közlemdőm gerbera?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.15. 09:02

Valószínűleg. Csak ez így már ellenkezője annak, amit elsőre állítottál.

wers # 2020.05.15. 09:16

Csak ez így már ellenkezője annak, amit elsőre állítottál
:))

Zoltan725 # 2020.06.02. 12:17

Üdvözlet mindenkinek.
Következő a kérdés.Végrehajtóhoz kell egy nagyobb összegű tartozásomat rendeznem.Csak a feleségemnek van Magyarországi számlája ezért onnan utalnánk.Az ő számláját inkasszózhatja e esetleg egy másik alacsonyabb értékű tartozás miatt?Eddig azt mondták nekem,hogy nem mivel ez az én tartozásom és nem az én bankszámlám.Ez így megállja a helyét vagy nem?Ha arról utalunk ráteheti párom számlájára az inkasszót?Vagy ha édesanyám számláját használjuk az utalásra azzal tehet e valamit ha a páromét ami csak és kizárólag az övé inkasszózhatja?Válaszokat előre is köszönöm.Üdv.

gerbera317 # 2020.06.02. 12:23

Az ő számláját inkasszózhatja e esetleg egy másik alacsonyabb értékű tartozás miatt?
Ha az asszony ellen folyik az a végrehajtás, akkor igen.
Eddig azt mondták nekem,hogy nem mivel..."
Ha ez így van, akkor jól mondták.
Olvasom tovább a kérdéseidet, és csak azt látom, hogy mind ugyanaz, csak újrafogalmazva. Muszáj?

Zoltan725 # 2020.06.02. 13:25

Elnézést az ismétlésért.Így világos számomra,hogy neki ebből nem lehet baja.Nagyon szépen köszönöm.

Amyka75 # 2020.06.13. 14:58

Üdvözlök Mindenkit.

A következő problémával fordulnék a fórumhoz. A páromnak (nem vagyunk házasok) van egy nagyobb összegű hitele, amire a amire a mai napon inkasszót tettek. Júliustól fog dolgozni egy új munkahelyen, és ha én nyitok egy számlát, amire kapja a fizetést, az mennyiben okozhat nekem problémát.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.13. 18:05

Btk. 405. § (1) Aki írásbeli szerződés alapján fennálló követelés fedezetéül szolgáló vagyont részben vagy egészben elvonja, és ezzel a tartozás kiegyenlítését részben vagy egészben meghiúsítja, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A bűnsegédi magatartást is büntetik.

gerbera317 # 2020.06.13. 18:21

Elméletileg. Gyakorlatilag pedig, az egyszer lehetséges inkasszó mostmegvolt. A munkabér-letiltás pedig munkabér-letiltás. Ugyebár.

drbjozsef # 2020.06.14. 10:26

Egyszer lehetséges inkasszó?
Hogy érted, azt nem akárhányszor lehet indítani?

gerbera317 # 2020.06.14. 10:36

Csak a vh-kérő kérelmére. Ilyen meg nagyon ritkán akad.
KBS jó választ adott - szerintem szándékosan - csak a rosszul feltett kérdésre, mert a kérdező biztos, hogy nem erre volt kíváncsi.
A lényeg, hogy az egyszeri inkasszó megvolt, a továbbiakban letiltás lesz, a maradék meg mehet, ahova kérik - akár a kérdező számlájára is.

Medvus # 2020.06.18. 15:58

Kérdés a végrehajtó inkaxót tett a számlámra egy fillért sem hagyott mit lehet tenni egész hónapra nulla a pénz miböl éljek a gyerekeimmmel addig ne együnk mig le nem fogy egyszer tettem másnak szivességet rá is csesztem mit lehet tenni

gerbera317 # 2020.06.18. 17:34

A végrehajtó nem vett el semmit. Ő csak egy átutalási megbízást adott a banknak, amit a bank a teljesített. Hogy miért a teljes pozitív egyenleget utalta át, és miért nem alkalmazta a mentességi szabályt, arról csak a bank referálhat neked.
Az, hogy hogyan lettél adós, nem tartozik a fórumra.

kataraider # 2020.08.26. 10:36

Kedves Fórumozók!
Idén májusban szja bevallást kellett csinálnom egy eladott ingatlan után.Júniusban jött a válasz hogy mennyit is kell befizesseka NAV felé. Sajnos túl nagy összeg jött ki és nem fizettem be 8 napon belül. Júliusban megszűnt a munkahelyem . Július 23.-án jott a levél hogy hatósági megbízás került benyújtásra a bankszámlámra. Az augusztusi családi pótlékomból elvett 2800 ft-ot , illetve a fizetésem 50%-át. Tegnap jött a szeptemberi előrehozott családi pótlék amiből elvett 26.600 ft-ból 22.000 ft-ot , munkabér most nem fog jönni rá mivel nincsen munkahelyem. Nem értem mi alapján vonnak egyszer 2800 ft egyszer 22.000 ft. Holnap megyek egy új munkahelyre akkor végülis majd a teljes fizetésemet is elveheti ?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.26. 10:40

A bankszámlán már nincs fizetés, családi pótlék. Ott már csak számlaegyenleg van.

Szomorú örökös # 2020.08.26. 17:11

kataraider

Idén májusban szja bevallást kellett csinálnom egy eladott ingatlan után.

Itt egészen konkrétan két hiba is elkövetésre került.

1. „Júniusban jött a válasz hogy mennyit is kell befizesseka NAV felé. Sajnos túl nagy összeg jött ki

Itt az volt a nagy hiba, hogy előtte kellett volna mérlegelni a fizetendők tekintetében.

2. „nem fizettem be 8 napon belül.

Részletifzetést kellett volna még időben kérni. Talán még most sem késő, hogy megpróbáld. Ha megkapod - bár munkahely nélkül elég nehéz lesz - akkor van esetleg esély rá, hogy az inkasszó megszűnjön a számlán. Azonban amennyiben a részleteket se fizeted, akkor újból ráteszik és ugrik a lehetőség.