Fórum Végrehajtási jog újabb elöl     új hozzászólás


MOKK fizetési meghagyás

drbjozsef #   2019.06.14. 13:45

Szerintem írd azt, hogy a főkövetelés elévült, és a kapcsolódó költségeknél szereplő dátumok ezért irrelevánsak, mert annak behajthatósága a főköveteléssel együtt évült el. Valszeg nem korrekt jogilag teljesen, pláne mert nem is tudjuk pontosan mik ezek a költségek meg összegek, de indoklásnak megteszi, bizonyítani a perben kell majd (elsősorban az elévülés megszakadását).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

t.eva. # e-mail 2019.06.14. 20:35

Köszönöm szépen a választ.
Időközben azt hiszem, sikerült rájönnöm, hogy mi lehet ez az összeg. A Telekom a MKK Magyar Követeléskezelő Zrt-re engedményezte a követelést. Ők megbízták a Cash & Collect Behajtó és Szolgáltató Kft-t, hogy követeléskezelési/behajtási tevékenységet lásson el a fennálló követelés tekintetében. Mindkét cég kimutatásában a lejárt tőketartozás összege megegyezett. (Ez ugyebár nem egyezik meg a FMH-ban főkövetelésben megadott összeggel.) A kamat nyilvánvalóan nem, hiszen az idő közben nőtt. Viszont a lejárt díj, költségtartozás a Cash & Collect levelében magasabb volt. Pont annyi, mint az 508 Ft-ok és 643 Ft postaköltség, ami a fizetési meghagyásban is szerepel a költségek között. Vélhetően ez a Cash& Collect "munkadíja". Ebben az esetben ezt az összeget nem a költségek között kellene szerepeltetni? Bocsánat, lehet, hogy túlagyalom az egészet és nincs is jelentősége.

marinkopisti # e-mail 2019.06.20. 16:11

Üdv rég jartam itt de ujra elójottek tizenéves hitelekkel .nem èvül el ha megveszi vmi cég ujra 5 év ?? Teljesen neglepett ràadaaul már láttam végét Otp mar passziv tagként regisztralt s ujra a règi cipő 1.4 re dupla kamat 11 èvvel ezelott felvett hitelbol . Ki ez a MKK milyen cég ez ??? Ép lehiggadtam nem irtam bele emailba minek neveztelek érzèseimet a vègén még bejön s családom bánja .kinek mi a tapasztalata vwlúk ? Irram higy talaljunk megoldaat tavasszal lesz nagyob ősszeg egyben mibol kitudnank fizetni a tőkét ha elfogadjak mint az otp is .

gerbera317 # e-mail 2019.06.20. 16:29

Ki ez a MKK milyen cég ez ???
Egy biztos, nem a MOKK. Egyébként az, ami a neve: követeléskezelő.

drbjozsef #   2019.06.20. 21:03

marinkopisti,

Sima behajtócég, mint a többi.
Elég jó eséllyel elévült, de mint tudni illik, az elévült követelés is követelhető, küldhetnek leveleket, felszólíthatnak fizetésre, ez nem tilos. (Majd ha naponta kapsz négyet, akkor igen, az már lehet zaklatás).
Önként bármikor kifizetheted az elévültet is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

honnanvalo # e-mail 2019.06.22. 21:44

Üdv!

FMH-ból perré alakult eljárásban ezen az elektronikus nyomtatványon nyújtottam be a keresetlevelet: https://birosag.hu/…an-reszletes

Erre kaptam a bíróságtól az alábbi végzést:

"felhívja a jogi
képviselő nélkül eljáró felperest,hogy keresetlevelét tizenöt napon belül a Pp. 246. § (1) bekezdés

  1. pontjának megfelelően a külön jogszabály (6/2019. (III. 18.) IM rendelet) 11. melléklete

szerinti nyomtatványon terjessze elő."

A 11.melléklet az "KERESETLEVÉL VÉGREHAJTÁSI PERBEN". Van ennek értelme, hogy a külön az FMH-ból perré alakuló eljárásokra rendszeresített keresetlevél nyomtatvány helyett inkább egy végrehajtási keresetlevelet kellene benyújtani?

rigoz # e-mail 2019.06.22. 21:54

Helyesen a keresetet tartalmazó irat benyújtására rendszeresített formanyomtatványt kell megfelelően, elektronikus úton benyújtani csatolva az OBHGEPI_P23 nyomtatványhoz, ügynindításkor pedig az OBHGEPI_FMH01 űrlaphoz kellett volna csatolni.

vö.: https://birosag.hu/…-nyomtatvany
https://birosag.hu/…mtatvany-pdf

A bíróság felhívása a végrehajtási pert megindító keresetlevél benyújtására rendszeresített formanyomtatványra valószínűleg téves, azt a Pp. 156. § alapján az eljárás szabálytalanságaként célszerű kifogásolni.

honnanvalo # e-mail 2019.06.23. 17:18

Köszi.

Azt nem értem még, hogy ha ez így van, akkor az FMH01-hez tartozó kitöltési útmutató (http://csc.birosag.hu/…utmutato.pdf ) miért állítja az utolsó oldalon, hogy egyszerűen kitölthetem az FMH01 8.oldalát is a keresetlevél benyújtásához? Miért kellett volna nekem a keresetet tartalmazó iratot külön csatolni az általad linkelt formanyomtatványon.

Akkor a következő lépés részemről, melyik az alábbi kettő közül:

  1. kitöltöm a P23 elektronikus változatát (https://birosag.hu/…yeb-beadvany ), amihez csatolom az általad linkelt doksik kitöltött változatát. Valahogy jelezem, hogy ez a már korábban benyújtott FMH01-hez tartozik, és hivatkozok az eljárás szabálytalanságára, hogy a melléklet 11-et nincs értelme benyújtani.
  2. Vagy egyszerűen csak kezdjem elölről az FMH01-gyel, de most a 8.oldal kitöltése helyett, csatoljam az általad linkelt formanyomtatványt is?
rigoz # e-mail 2019.06.23. 17:42

@honnanvalo: Az 1-es opció lesz a járandó út.

A megfogalmazott felvetésre nem tudok mit mondani, lehet megérhet egy jelzést az OBH felé.

Csuklósbusz #   2019.06.28. 21:20

Üdv!

Küldtem egy fizetési meghagyást, ellentmondtak. Most a felterjesztő nyomtatványt írom de a pótlapon nem tudom hogyan kell becsatolni mondjuk 70 oldal bizonyítékot?

Hova kell ráírni és hogy, minden egyes oldalt számozni kellene?

gerbera317 # e-mail 2019.06.28. 22:22

ÁNYK? A legelső menüt legörgeted, és itt van egy menüpont, amivel a mellékleteket kezelő felületet nyitod meg. Meglehetősen minimalista felület, alig haladja meg a DOS 6.22 szintjét - szégyen a készítőjére és a megrendelőjére egyaránt. De ha ezen túl tudod magadat tenni, akkor akár még működik is. ;-)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.28. 22:24

Papír lesz az.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2019.06.28. 22:26

Akkor mi a kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.29. 10:11

Hogy a pótlapon hogyan csatolja a 70 oldalnyi okirati bizonyítékot. De igazad van, a kérdés értelmetlen, hiszen az okirati bizonyítékot másolatban mellékelni kell; nem a "pótlapon becsatolni". Bár végül is rá lehet másolni a nyomtatvány-pótlapra is. :)

www.kbs-ugyved.hu

Csuklósbusz #   2019.06.29. 10:30

Igen, papír lesz az.

Nos ugye beikszelem hogy okiratot akarok mellékelni. Ehhez kötelező a pótlap használata elvileg.
Nos pótlapra beírom hogy mit miért, nade hogy ahhoz hány oldal tartozik azt hogyan jelöljem?

Meg kell számozni minden egyes "bizonyítékként" mellékelt bankszámlakivonatot vagy elég csak ömlesztve beadni, pótlapon meg csak megnevezni és kész?

Illetve kitakarni egyenleget, úgy mintha ott se lett volna szabad?

Csuklósbusz #   2019.06.29. 10:32

Igen, 3 példányban másolatban mellékelni.

Tehát elég a pótlapra beírni hogy kivonatok, aztán ömlesztve hozzátűzve meg odatenni mellé és kész?

Se azt hogy hány oldalt adtam be, se megszámozni nem kell semmi?

Egy kitöltött mintát hol lehetne megtekinteni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.29. 10:54

ahhoz hány oldal tartozik azt hogyan jelöljem?

Szövegesen? A papírra bármit rá lehet írni.

Nem veszik ezt véresen komolyan, és nincs is rá expressis verbis szabály. Csináld értelmesen, akkor jó lesz. (A minden számla külön számozása szvsz nem értelmes.)

Az okirati bizonyítékok másolatán természetesen ki lehet takarni azt, aminek nincs jelentősége a bizonyítandó tényre nézve. (Arra nyilván ügyelni kell, hogy azért alkalmas maradjon a bizonyításra.)

www.kbs-ugyved.hu

rigoz # e-mail 2019.06.29. 11:29

Csuklósbusz: Én is úgy látom, mint KBS, valamiféle értelmes formában elegendő a megfelelő példányszámban csatolni az iratokat a keresetet tartalmazó irat nyomtatvány(ok)hoz.

Csuklósbusz #   2019.06.29. 11:58

Akkor észszerűen elég beadni, azt hittem valami fix szabályok vannak hozzá hogyha nincs oldalszám akkor el sem fogadják stb.
Köszönöm!

rigoz # e-mail 2019.06.29. 12:37

@Csuklóbusz: Okirati bizonyítékok szabályait szerencsére nem bolygatták meg eddig az 1952-es Pp. óta, csupán az elektronikus másolatban benyújtásra van spéci szabályozás, de szerencsére azt is az ésszerűség motiválta. Mondjuk más által kiadott okiratokra eléggé abszurd is lenne elvárni, hogy a fél szerkesszen bele, konvertálgassa stb.

Kiváltképpen a papír alapú eredeti iratokat...

Csuklósbusz #   2019.06.29. 12:56

Bankszámlakivonat netről letöltött nyomtatott, szoftverrel kitakart egyenleginfókkal.
Eredeti nincs is, illetve egy vagyon mire kiadná a bank.

Kell egyáltalán pótlap vagy a főlapon felsorolom a bizonyítékokat, meg a mellékleteknél is és kész?

gerbera317 # e-mail 2019.06.29. 15:22

Figyu, a hatóságot k. nem érdekli az, amit te ki akarsz takarni. Őt az érdekli, hogy a 70 oldalnyi mellékelt legyen időrendi sorrendbe szedve, felsorszámozva, ezen belül a több oldalas iratok oldalszámozva, és legyen rajtuk színessel kihúzva, hogy mi a.anyját kell rajtuk nézni. És mindezen felül egy összefoglaló kimutatást is kell készíteni a mellékletekről, feltüntetve, hogy melyik mire bizonyíték. Ha te ennél sokkal fontosabbnak tartod, hogy kitakard a pénisznövelő szert árusító webáruháznak teljesített átutalást, lelked rajta, de ne csodálkozz, ha ordítva utasítanak hiánypótlásra. Vágod?

rigoz # e-mail 2019.06.29. 15:41

@gerbera317: Esetleg egy memót sárga fecnin rá, hogy mégis mit nézzen a bíró?

Még mit nem!

Majd a bíró kihúzogatja magának a jegyzőjével, meg sorszámoztatja!!

Meg ha akar, akkor csináltat magának hasonlóképpen összefoglalót!

Ez nem a jogkereső állampolgár dolga.

gerbera317 # e-mail 2019.06.29. 15:45

Tettek már eléd két évnyi bérpapírt úgy, hogy még csak irányba sem voltak forgatva? Elém már tettek. Néhány másodperc múlva a földről szedegethette össze az adós, miközben röviden közöltem vele, hogy sem íródeákja, sem könyvelője nem vagyok. Megértette...

rigoz # e-mail 2019.06.29. 15:57

@gerbera317: Ha viszont Én lettem volna az ügyfél, akkor ezt a húzást nem igen követte volna honorárium...

Persze ettől függgetlenül nem vitatom azt, hogy jelentősen könnyebbé teszi azonban a dolgát mind saját magának, mind a bírónak, ami végülis az ítélkezést gyorsítja, de ez egy jogkereső állampolgártól azonban nem várható el.

Akinek jószerivel szintén van egy munkahelye, ahol helyt kell állnia, tehát nem a keresete és mellékleteinek megszerkesztése az élete legfőbb dolga, ebbe is bele kell tudni helyezkedni.

Másrészt Én virtuális iratköteget raknék le bárki elé is, ha ilyen helyzetbe kerülnék, ugyanis az elektronikus ügyintézés és kapcsolattartás "megrögzött" híve és alkalmazója vagyok, ott aztán azt silavizál a Ctrl+F-el a bíró, meg a jegyzője és úgy, ahogy akar.