Fórum Végrehajtási jog újabb elöl     új hozzászólás


Végrehajtási kifogás - felülvizsgálat

gerbera317 # e-mail 2019.12.12. 22:48

A szavakkal lehet játszani, de a tények maradnak.
A szavakkal nem lehet játszani, ha azzal éppen a tényeket akarod felvázolni. K. fárasztó volt visszalapozni 4 fórumoldalt, hogy megtudjam, miről is van szó. Biztosan letört volna tőle az ujjad, ha újra leírod, röviden, valahogy így: "Végrehajtási kifogással támadta meg az adós az árverést. Első fokon elutasaították." Végzéssel. Megismétlem: VÉGZÉSSEL!!! Igen, kapott az illetékfizetésre haladékot. Ha addig nem teljesíti, akkor az elsőfokú végzés jogerős lesz. A végrehajtó az ezt követő 15 nap elteltével intézkedhet az ingatlan kényszerkiürítése iránt, ami az lesz, hogy a kiürítést április 30. utáni időszakra halasztja el.
Mi a kérdésed?

kistücsök64 # e-mail 2020.01.03. 10:23

Tisztelt Fórumozók.

Tanácsot szeretnék kérni.Árverésen vásároltam egy ingatlant,ami 1/2-1/2 arányban volt meghirdetve. Minden a törvénynek megfelelően zajlott,licit,szerződés,kifizetés.Az adós nem mutatott hajlandóságot az együtt működésre,ezért kértem a végrehajtótól a birtokba adást,határidőn belül.Akkor már az adós mindenféle felebezésről lekésett,ezt mondta a végrehajtó. Kilakoltatási időpont kitűzése előtt pár nappal bíróságra végrehajtási kifogást adott be,de csak az egyik 1/2 részről.A bíróság a végrehajtást felfüggesztette.A földhivatali bejegyzés is megtörtént.Kérdésem.Ha csak az 1/2 részről adtak be kifogást,a másik 1/2 részhez milyen jogom van? Van valami határidő amin belül a bíróságnak döntést kell hozni,vagy lehet valamilyen formában a döntéshozókat sürgetni? Köszönöm a választ.

gerbera317 # e-mail 2020.01.03. 18:14

Az árverés már jogerős, azt a bíróság már csak a törvény megsértésével semmisítheti meg. Mivel a végrehajtási kifogásnak nincs halasztó hatálya, ezért felfüggesztették a végrehajtást. A kifogást egyébként éppen az elkésettsége miatt vissza fogják utasítani. A kérdés már csak az, hogy a visszautasítás mikor lesz jogeős. Ha április 30. előtt, akkor nem maradtál le semmiről. A végrehajtó nem fogja sürgetni a bíróságod, az teljesen a te érdekkörödbe tartozik.
Annak, hogy a kifogás csak az 1/2-ed vonatkozásában érkezett, nincs jelentősége, mert így is meg úgy is vissza fogják utasítani.

Kisistván72 # e-mail 2020.03.13. 13:16

Tisztelt Forumozok!
Nyertes licittel meg novemberben vasaroltam egy hazat. Ismetelt arveres volt, jegyzokonyv alairasa utan a vevo kifogassal elt a vetelar miatt. Most dontesre var a dolog. Kerdesem az lenne milyen kimenetelre szamolhatok? Kell izgulnom valamiert? Minaimal ar az ismetelt arveresek kezdeten lett meghatarozva par evvel ezelot.Koszonom a segitseget!

gerbera317 # e-mail 2020.03.13. 13:34

a vevo kifogassal elt
Dejszen a vevő az te vagy.

Kisistván72 # e-mail 2020.03.13. 13:39

Adost akartam irni termeszetesen.

gerbera317 # e-mail 2020.03.13. 14:02

Ha a vételárat támadja, azt ugyan támadhatja. Az a szabályos licit eredménye.
Ha a minimálárat támadja, azzal elkésett. Hiszen azt az árverési hirdetményt megtámadva vitathatta volna.

Kisistván72 # e-mail 2020.03.13. 14:33

Az mem lehet problema, hogy a minamal arat par evvel ezelott megallapitott erteknek megfeleloen lett beallitva? (Azota ismetelt arveresen volt). Koszonom a gyors regalalst.

gerbera317 # e-mail 2020.03.13. 14:39

A minimálár nem precedensen alapul. Törvény írja elő, mit kell hozzá vizsgálni. De ha jogsértően is került volna megállapításra, a kifogást akkor is vissza kell utasítani, hiszen elkésett.

S.Attila # e-mail 2020.04.09. 07:06

Üdv mindenkinek

Két kérdésem lenne...

Megvettem egy házrészt liciten. Tudomásomra jutott hogy a "volt" tulaj végrehajtási kifogást nyújtott be. A kérdéseim a következők lennének.

Erről kapok, kell kapnom valami hivatalos papírt a bíróságtól, végrehajtótól? Mert hivatalosan erről semmit nem kaptam eddig.

A másik kérdés, csak az előleget fizettem be, van egy határidő a teljes összeg befizetésére, de nem szeretném kifizetni (meg az egészségügyi helyzet miatt ez pont kapóra is jönne hogy később fizessek) amíg a végrehajtási kifogás folyamatban van. Megtehetem ezt? Halasztó hatályú a végr. kifogás, a teljes összeg kifizetése tekintetében?

Főleg hogy semmi hivatalos papírt nem kaptam róla.

Arra is gondoltam hogy bemegyek a végrehajtóhoz és kérek egy igazolás, persze ha ez járható út.

gerbera317 # e-mail 2020.04.09. 08:42

Nos, ha "tudomásodra jutott", hogy vh-kifogást adtak be, akkkor tedd ezt a tudomást hivatalos tudomássá! Mert ha valóban így van, akkor az árverési vételárat a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint, annak jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kell megfizetned. Mind a "tudomást", mind a kifogás elbírálásának megtörténtét a végrrehajtótól tudhatod meg, ennek részleteit beszéld meg vele. A végrehajtóknál jelenleg az ügyfélfogadás szünetel, úgyhogy ez csak telefon útján fog menni. Arra ügyelj, hogy ne csak valami himihumi "ügyintézővel" vagy jelölttel beszélj, hanem minimum helyettessel! És amit megbeszéltetek, azt utána írd le, és kérelemként küldd meg posta vagy hivatali kapu útján a végrehajtónak, hogy írásos nyoma is maradjon a dolognak!

S.Attila # e-mail 2020.04.09. 12:12

Értem, köszönöm

tmiloka # e-mail 2020.04.09. 22:42

Jo napot,kis segitseget szeretnek enis kerni. Arveresen sikeressen megnyertem egy ingatlant,a jegyzokonyv alairas megtortent majd kozoltek hogy az ados 15 napon belul megtamadta a vegrehajtast.a kerdesem,hogy ilyen esetben milyen lehetosegeim vannak?melyek a megfelelo lepesek,es milyen hataridokkel kell oket megtennem,hogy minnel elobb tul legyunk az egesz proceduran?nekem is kell egy hivatalos levellel fellebeznem az ados levele ellen esetleg?
Prpbalok felkeszulni a legnagyobb ellenalasra az adostol ha mar igy nyitott. Szoval en nekem.milyen fegyverem van ellene,csak hagynom kell es varni honapokat/eveket mig lezajlik?koszonom a segitseget

Kisistván72 # e-mail 2020.04.10. 10:46

Nekem lenne egy olyan kerdesem, ha a mostani rendkivuli helyzett miatt tolodik a kilakoltatas van lehetoseg berleti dijat kovetelni a bentlakoktol?
Koszonom!

drbjozsef #   2020.04.10. 10:55

Kisistván72,

Követelni mindig is lehet bármit is. Legfeljebb nem sikerül.

De egyébként esetedben igen : ha megtörtént a tulajdonbejegyzésed, akkor onnantól, mint tulajdonos, jogosan követelhetsz használati díjat. Fontos, hogy visszamenőleg ezt nem lehet, tehát amint megvan a bejegyzés, érdemes igazolható módon (tértis ajánlott levél) felszólítani a lakót használati díj fizetésére. Célszerű ezt az adott ingatlanra vonatkozó piaci ár környékére belőni.

Ha fizet jó, ha nem, ami valószínűbb, akkor utólag, fizetési meghagyás vagy végső esetben perben az első felszólításig visszamenőleg tudod majd érvényesíteni a követelésedet. Mármint, bírósági szakban, mert ha a lakónak már egyéb vagyona/jövedelme nem lesz, akkor előfordul hogy a valóságban már végrehajtással sem fogsz hozzájutni.

(Egyébként fizetési meghagyást akár időközönként, akár pár havonta is küldhetsz neki. Legfeljebb ellentmond és rögtön perelhetsz, vagy ha nem, a kisebb összeg egy részét talán végre tudod hajtatani. Mivel az FMH költségeit te előlegezed, neked ez kiadás, érdemes megfontolni, és felmérni, van-e esély behajtásra az adott adós esetén, mert különben lehet, hogy csak felesleges plusz kiadás lesz.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.04.10. 11:07

tmiloka,

Egyelőre annyit tehetsz, hogy ha még nem fizetted ki a teljes vételárat, akkor kérsz egy hivatalos értesítést is a végrehajtási kifogásról (mert a "megtámadás" valszeg az lesz). Ezt kettővel a hozzászólásod alatt elolvashatod gerberától, pont az vonatkozik rád is.

Normál esetben a kifogásról szóló jogerős döntés után 15 napod lesz, hogy kérd a kiűrítést, ezután a végrehajtó értesíti a helyi jegyzőt, és ezután 60 nap eltelte után foganatosíthatná a kilakoltatást.

A korm.rendelet szerint most a vészhelyzet miatt ezt a tájékoztatást sem teszi meg a végrehajtó, tehát hiába is kérnél bármit. A 15 napos határidő a vészhelyzet letelte után fog megnyílni. Vigyázz, figyelj erre, mikor lesz ez, mert a 15 nap jogvesztő határidő, ha időben nem kéred, akkor csak bíróságra mehetsz a kilakoltatás miatt, ami több hónapos (a moratóriumba csúszással több éves) késedelem lehet.

Egyelőre a fentieken túl nincs teendőd. Illetve, nincs kötelező teendőd.

A legjobb a lakóval való megegyezés lenne. Ha ő hajlandó kiköltözni, akkor kilakoltatás nélkül is birtokba veheted az ingatlant, azt a végrehajtó jegyzőkönyvvel a birtokba adhatja neked hivatalosan is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kisistván72 # e-mail 2020.04.10. 13:52

Fellebbezeseket egyaltalan elbiral most a birosag???

gerbera317 # e-mail 2020.04.10. 14:58

Igen. De itt szó sincs fellebbezésről. Miért nem olvasol vissza egy kicsit?

gerbera317 # e-mail 2020.04.10. 15:03

@drbj
A 15 napos határidő a vészhelyzet letelte után fog megnyílni
Ez nem igaz. A kiürítés iránti kérelem beadási határidejét nem halasztja el sem a moratórium, sem a vészhelyzet.

drbjozsef #   2020.04.10. 18:38

Valóban, bocsánat, rosszul értelmezetem a másik itteni topikban írt válaszodat.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2020.04.10. 20:52

Akkor mégegyszer: Az adós kiköltözési kötelezettsége a Vht. 154/A. § (1) szerint keletkezik: főszabály szerint az árverést követő 30. napig, speciális esetben pedig a vételár megfizetéséig, illetve a jogorvoslatot elbíráló határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig. Illetve további halasztó hatálya van a (3) és (4)-(5) szerinti körülménynek. Itt még sehol nincs a téli vagy a vészhelyzeti moratórium!
És ha a kiköltözésre az előzőek valamelyike szerint nem került sor, akkor a határidőtől számított 15 napon belül kérhető a kiköltöztetés. A kérelem elmulasztása jogvesztő, tehát nincs helye olyan mentségnek, hogy "dehát én úgy tudtam, hogy..., meg a moratórium, meg a kormányintézkedés..." A moratórium, meg a kormányrendelet nem arról szólnak, hogy mikor illetve meddig kérhető a kilakoltatás, hanem arról, hogy az időben kért kilakoltatásra mikor és milyen feltételek megléte esetén kerülhet sor. Na.

Kuplung65 # e-mail 2020.04.11. 14:43

Tisztelt Fórumozók!

Néhány hete árverésen vásároltam egy kereskedelmi ingatlant. Az adós nem lakik az ingatlanban, néhány ingósága van csak ingatlanon belül.
Az árverés ellen végrehajtási kifogás érkezett a végrehajtóhoz/bírósághoz. Kérdéseim:

  • milyen reális időkereteken belül várható döntés a bíróság részéről manapság?
  • a szóban forgó árverésnél érvényes a kilakoltatási moratórium abban az esetben, ha nem akarják átadni az ingatlant?
  • számomra nem világos, hogy a jelenlegi vészhelyzet miatti rendelet korlátozza-e kereskedelmi ingatlanok birtokba adását?

Köszönöm előre is a válaszokat!

gerbera317 # e-mail 2020.04.11. 18:02

Mi az, hogy "kereskedelmi ingatlan"?

Kuplung65 # e-mail 2020.04.12. 14:31

Kereskedelmi ingatlan jelen esetben ABC, iroda, üzlet ami kisebb átalakítással étterem vagy ruhabolt is lehet. A lényeg az, hogy nem lakik az ingatlanban senki, nincs bejelentve sem állandó, sem ideiglenes címmel az adós.

gerbera317 # e-mail 2020.04.12. 15:08

Tehát nem lakóingatlan? Na, csak elköpted végre...
Nehéz elolvasni azt, amit közvetlenül a kérdésed előtt írtam?