Fórum Végrehajtási jog újabb elöl     új hozzászólás


Végrehajtási kifogás - felülvizsgálat

gerbera317 # e-mail 2019.06.29. 21:05

Jogom van tudni mi van a pénzemmel ha nem nálam van
Hát akkor tud meg: a végrehajtó lététként kezeli. És senki nem használja.
Az előzményben nem írod, milyen tájékoztatást vársz a végrehajtótól, és most mégis itt téped a szádat. Hát akkor tudd meg: legfeljebb arról tájékoztathat, hogy jogorvoslat kérelemmel élt az adós (vagy valaki) és ennek jogerős elbírálásáig az árverés sem jogerős. De ezt talán eddig is tudtad. Vagy mi.

drbjozsef #   2019.06.29. 21:18

Kérem csak jogszabály alapú megalapozott hozzászólást kértem, nem kioktatást.

Bocs. Akkor : 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2019.06.29. 22:12

nálam van a pénz,ebből károm van. Valakinek haszna
Ha kérdésed van, kérdezz. De ne állíts valótlant! Szerintem ehhez nem kell jogi egyetem.

gerbera317 # e-mail 2019.06.29. 22:19

Egyszerűbb lenne elengedést kérni. Méltányosságból.

gerbera317 # e-mail 2019.06.29. 22:19

Bocs, ezt nem ide akartam.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.30. 12:39

Kicsit csodálkoztam is. :) De kérni bármit lehet.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.06.30. 12:45

(A másik helyen is csodálkoztam. :) De kérni bármit lehet.)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2019.07.07. 19:30

Látom, nem vagy képes felfogni. A megfizetett árverési vételárat nem használja senki, nem kamatozik, nem történik vele semmi. A végrehajtó letéti számláján van, és arra vár, hogy az árverés jogerős legyen (vagy rosszabb esetben, hogy az árverést megsemmisítsék).
Az árverés pedig akkor lesz jogerős, ha azt a végrehajtó az árverést követő 30 nap elteltével megállapította, vagy az időben előterjesztett jogorvoslati kérelmet jogerősen elutasították. Erről az árverési vevőt - jobb híján - a végrehajtó szokta értesíteni.
Nem kéne oktatni a fórumot, mi a lényeg, amire annyira oda kéne figyelni. Ha TE figyelnél, már régen megtaláltad volna a vevő jogai című topikot, ahol nagyjából kéthetente kell leírni ugyanazt, ugyanazokra a kérdésekre. Mert mindenki olyan veszettül figyel...

akhilleusz48 # e-mail 2019.07.10. 10:46

pozsjozs

senki nem kötelezett arra,hogy árverésen vegyél ingatlant.piacon kell venni.
(ezeket én már megkaptam)
nekem nem az első ilyen vételem.fel voltam készülve,hogy akár 1 évig is elhúzhatja az adós!
volt mikor egy megbeszélt időpontra kiköltözött, más az időt húzta...elég idegőrlő,de erre fel kell készülni előre és tájékozódni,nem csak licitálgatni eszetlenül.
mivel az 1 évből fél év a moratórium azért eléggé benne van a pakliban,hogy nem 2 hónap alatt kapod meg az ingatlant.
a pénzed egy letéti számlán van a végrehajtónál(van aki vissza utalja amíg le nem zárul,de inkább NEM.;-).)

gerbera317 # e-mail 2019.07.14. 14:05

Ez legkevésbé sem szól az árverési vevőről.

gerbera317 # e-mail 2019.08.18. 10:25

Először is, ki kell fizetni a vételárat a jogorvoslatot elbíráló határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül, különben a vevő az előlegét elveszti. Rémlik, mintha ez már megtörtént volna, és azóta is ott áll a pénz. Ebben az esetben ugrás a következőre:
Másodszor, következik az adós kiköltözése, aminek a határideje jogorvoslat előterjesztése esetén az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. nap.
Mindeközben a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát az árverési vevő részére az árverési vétel igazolása céljából, valamint az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlannyilvántartásba való bejegyzése végett is.
Ha a kiköltözésre a fenti időpontig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését. A végrehajtó a kérelemről a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt tájékoztatja. Az ingatlan kiürítése iránt akkor fog intézkedni, ha a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt. A téli moratórium november 15-ikével kezdődik, úgyhogy akár még az idén birtokba is veheted az ingatlant.

gerbera317 # e-mail 2019.08.26. 15:11

Ennek a másodfokú végzésnek mennyi az elbírálási ideje.
Ugyanannyi, mint elsőfokon. Vagy kevesebb. Vagy több.
Meddig lehet ezt az idő húzást csinálni.
Nem ő húzza az időt. Ő csak beadványokat ad be, meg fellebbezget.
Vagyis hány fellebbezési lehetősége van
Egytelenegy.

gerbera317 # e-mail 2019.08.30. 23:45

Csűrcsavar =/= zűrzavar. A többit majd megmondják neked mások.

gerbera317 # e-mail 2019.11.28. 14:14

A végrehajtó intézkedése ellen előterjesztett semmilyen jogorvoslati kérelemnek sincs halasztó hatálya.

Grave7 #   2019.11.28. 17:07

Ráadásul már nem is lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a másodfokú végzéssel szemben.

Banita76 # e-mail 2019.11.30. 09:22

Kedves Gerbera317!

Segítséged szeretném kérni . 2019.04.19-én árverésen vásároltam egy ingatlant. Pár nap múlva alá is írtam az árverési jegyzőkönyvet. A régi tulaj ( aki 7 éve külföldön él, az ingatlan üres ) fellebezett az árverés és a végrehajtás ellen. A bíróság első illetve másodfokon is elutasította a kérelmét. A jogerős határozatot hétfőn 11.25 én kapta meg a végrehajtó. Jelezte , hogy fizessem ki a fennmaradó vételárat. Én szerdán ki is fizettem a teljes vételárat. Ezután jött a fekete leves. Az ügygondnok felhívott , hogy Ő májusban beadott egy keresetet a jogutódlás miatt, és ebben még nincs jogerős határozat. leghamarabb január - februárban vehetem birtokba az ingatlant.Kérdésem tehát, hogy nekem mi közöm van ahhoz hogy ki mikor kapja meg a pénzét? .Én a lakásomat még a nyáron eladtam, hogy ki tudjam fizetni az új házat, augusztusban ki is kellett költöznöm. Jelenleg albérletben lakunk súlyos forintokért. Folyamatosan tartottam a kapcsolatot a bírósággal, a végrehajtó irodával, mindvégig azt mondták , csak az a papír kell a birtokba vételhez, ami meg is érkezett a héten. Az albérletet felmondták, dec. 17 én ki kell költöznünk Mit tegyek ? valóban meg kell várni a jogutódlásról a jogerős végzést? Köszönöm szépen előre is válaszod!

Vety # e-mail 2019.11.30. 11:31

Kedves Hozzáértők!

Tanácsot szeretnék kérni. 2019.június 4-én a legmagasabb ajánlatot téve, megnyertem egy ingatlan licitet. A jegyzőkönyvet június 18-án aláírtam. Július elején, az adós kifogással élt. Amit azóta megtudtam: az illetéket felszólítás után szeptember 12-én fizette ki. Szeptember vége óta 2 hetente hívom a végrehajtót és megyek be a bíróságra az ügyfélszolgálaton érdeklődni az ügyel kapcsolatban, de semmi előrelépés nem történt. A félelmem az, hogy ha ilyen ütemben halad a dolog, akkor kétségessé vállhat az, hogy jövő május-június környékén birtokba vegyem az ingatlant. Ha jól olvastam a fórumon az előzményekben, a bíróságnak is vannak kötelezően tartandó határidői, amiket ebben az esetben véleményem szerint már réges-régen túllépett. Mit tehetek, hogy felgyorsítsam a dolgot? Van bármi lehetőség rá? Köszönöm szépen előre is a válaszokat.

gerbera317 # e-mail 2019.12.02. 12:40

@Banita76
Nagyon nem kerek, amit felvázolsz.
Ha megvan az adós, hogyan került ügygondnok a képbe? (46. § (1) A végrehajtó az adós részére ügygondnokot rendel, ha az adósnak van lefoglalható vagyontárgya, de az adós a) lakóhelye vagy tartózkodási helye ismeretlen, b) külföldön lakik, vagy hosszabb ideig ott tartózkodik). Egy kifogásokat előterjesztő adós idézhető címmel rendelkezik, tehát nincs szükség ügygondnokra. Kinek az ügygondnoka ez? És ez az "ügygondnok" kinek a jogutódlását kérte? És miért keresettel kérte? És hogy jön ide a vételár felosztása? És mindennek mi köze az ingatlan birtokba adásához?
A saját lakhatási problémád teljesen máshová tartozik.

Lederer_Gy # e-mail 2019.12.03. 01:09

Tisztelt Holgyek es Urak!

Balatoni epitesi telek 1/2-ed reszet arveresen megvasaroltam lassan egy eve. Ki lett fizetve, atkerult nevre, stb.

Az ados vegrehajtasi kifogassal elt, am ezzel elkesett, igy azt a birosag hivatalbol elutasitotta.
Ez ellen fellebbezett, am az illeteket nem rotta le, igy hivatalbol elutasitottak ujra.

Nemreg megjott a birosagtol a level, miszerint mindket hivatalbol elutasito vegzes jogerore emelkedett,vegrehajthato es fellebbezesnek helye nincs.

Beszeltem a tulajdonsotarssal (ados apja), hogy hogyan tovabb, am o azt mondta, hogy a fia (az ados) felsofokra viszi az ugyet.

A kerdesem az lenne, hogy konkretan mit lehet itt felsofokra vinni? Elkesett, utana meg fellebbezett, de illeteket elfelejtett fizetni. Ezek ellen minek fellebbezni, raadasul a vegzesek jogerore emelkedtek es fellebbezesnek helye nincs.

Koszonom!

gerbera317 # e-mail 2019.12.03. 09:39

Nincs semmiféle "felsőfok". A telek pedig már a tiéd. Mi a kérdés?

Lederer_Gy # e-mail 2019.12.03. 15:27

Gerbera,

Koszonom a valaszt.
A kerdes vegul is az, hogy az ados lehetosegei elfogytak-e azzal, hogy a vegrehajtasi kifogast elbol elutasitottak miutan elkesett vele, majd a fellebbezeset is, mert az illeteket nem rotta le.
Ezek utan meg fel evet vart a birosag, majd most megjott a vegzes, hogy jogerore emelkedett, vegrehajthato es fellebbezesnek helye nincs.

Grave7 #   2019.12.03. 17:22

@Lederer_Gy:
El. Próbálkozni bármikor, bármivel lehet, de szerintem érdemben már semmit nem tud tenni az adós.

A bíróság pl. arra szokott várni, hogy a levél szabályszerű kézbesítését meg tudja állapítani és így a jogszabályoknak megfelelően váljon jogerőssé a végzés, ne tudja az adós utólag támadni azt. Az nem a bíróság hibája, hogy sem te, sem az adós nincs tisztában az eljárásjoggal.

Lederer_Gy # e-mail 2019.12.03. 18:11

Grave koszonom!

gerbera317 # e-mail 2019.12.12. 10:29

Hát látod, hogy itt kapott illetékfizetési haladékot.
Végrehajtásban egyébként nemgen hoznak ítéletet, hacsak nem végrehajtás megszüntetése iránti perben.
Milyen érdekeltséged van ebben az ügyben, és miért izgat ennyire a jogorvoslat lehetősége, ha annak egyébként nincs halasztó hatálya a végrehajtásra?

gerbera317 # e-mail 2019.12.12. 15:18

Mire jó ez a homályos fogalmazás? Egy végrehajtás nem tud jogerőre emelkedni. Inkább közölnéd, hogy mit támadott meg az adós, azt hogyan bírálta el az elsőfok, ráadásul ítéletben. Hátha létezik valami kedvező megoldás a számodra.