Tisztelt Szakemberek!
Szeretném megkérdezni az alábbiakat. Végrehajtásra került az ingatlanunk. Nemrég kaptuk meg a levelet a végrehajtótól.
De időközben mi tárgyalásokat folytattunk a bankkal és sikerült kedvezően megalkudnunk.
Ennek az alkunak a részét képezi, hogy a végrehajtó költségét is ki kell fizetni.
Ez mit jelent, hogy a jutalékot is? Vagy csak a költségeit? Ha jutalékot is, akkor a csökkentett összeg alapján?
A végrehajtó egyáltalán nem vett részt az egyeztetésekben. Számomra teljesen irreális a több milliós jutalék.
Várom megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel
Végrehajtói költségek és jutalék
Pedig de. Az után az összeg után, amelyet megfizetsz a hitelezőnek, jár a jutalék a végrehajtónak. (Meg a költségátalány a karnak.) Egyrészt ez a törvény, ha tetszik, ha nem. Másrészt, lehet, hogy a végrehajtó nem vett részt az egyezségtárgyalásokban, de az egyezkedési hajlamod valahogy akkor nőtt meg, amikor ő dolgozni kezdett.
Van egy végrehajtásom, ahol a végrehajtás jogalapját támadják arra hivatkozva hogy nem volt lejárt a tartozás mert a részletet határidőben fizették.
Tételezzük fel, hogy megszüntetik a végrehajtást, mert valóban nem volt lejárt.
Ilyenkor kié a költség, jól gondolom, hogy aki alaptalanul kérte a végrehajtást az köteles fizetni?
Jár-e a végrehajtónak a jutalék, a teljes összegre jár vagy csak amit ténylegesen behajtott?
Mi van azzal a pénzzel amit behajt a végrehajtó, miután kimondják hogy alaptalan volt az eljárás?
Az összes általad felsorolt kérdésről a végrehajtást megszüntető határozat fog rendelkezni. Az nem hátrány, ha az, akinek a vh-költség viselése sérelmes, külön kéri, hogy kit marasztaljanak ezek viselésére, aztán vagy sikerrel jár a kérelem, vagy nem.
Annyiszor elmondtuk már: a végrehajtás megszüntetése iránti perben nem lehet olyan körülményre hivatkozni, amelyre az alapeljárásban is tudott volna hivatkozni az adós.
Ez itt záradékkal elrendelt végrehajtásnak tűnik.
Jogerős ítéletben részletfizetést adott a bíróság, ez lett végrehajtásra adva.
Az adós meg fizetett szépen az ítélet szerint.
De hát akkor nem lett volna szabad kiállítani a vh-lapot. (Nem azért, mert nem esedékes. Hiszen már rég esedékes volt.)
Itt valami nem kerek. Ha a vh-lapot a törvény megsértésével állították ki, akkor azt a 211. § szerint vissza kell vonni, és nincs helye megszüntetés iránti pernek. Ha itt per van, akkor nem ez a probléma, hanem valami más (a követelés alaptalan, vagy telesítették, vagy egyébként megszűnt). Nehéz érthetően kérdezni?
Nehéz úgy kérdezni hogy nem vagyok jogász.
Az eddigiekből is sok infót kaptam amit köszönök mindkettőtöknek!
A történet ennyi:
Van egy ítélet ami szerint havi x részletekben teljesíthet az adós, ezt teljesítette is.
A jogosult meg beadta végrehajtásra, és a bíróság a vh lapot kiállította.
Per még nincs, de valami lesz, mert az adós most kapta meg a vh lapot a végrehajtótól.
Tisztelt Szakértők!
Amennyiben egy végrehajtási eljárás során a végrehajtó szünelteti az eljárást, mert a külföldre költözött adósnak nincs magyarországon vagyontárgya, fizetése, bankszámlája stb. és egy külföldön inditott külön eljárás hatására az adós mégiscsak fizeti az adósságát közvetlenül a végrehajtást kérőnek akkor a magyar végrehajtónak jár-e a jutalek? Tekinthető-e ez eredményes végrehajtási eljárásnak (254. §
(1)/4) annak ellenére, hogy a magyar végrehajtói eljárás eredménytelen volt?
Mit értesz "külföldön inditott külön eljárás"-on? Külföldi végrehajtó eljárását? Ebben az esetben a magyar végrehajtót nem illeti meg jutalék. Minden egyéb esetben, ha az adós a végrehajtást kérőnek teljesített, megilleti a végrehajtót, függetlenül attól, hogy a teljesítés a végrehajtóhoz vagy a végrehajtást kérőhöz pénzben vagy természetben történt.
Kedves Gerbera317!
Külföldi ügyvéd megbizásását, ügyvédi felszólitást. Külföldi végrehajtásra végül nem került sor, mert az adós fizetett ennek hatására (külföldi számláról)
Akkor gerbera már válaszolt: jár a jutalék. És a végrehajtást kérő egyetemlegesen köteles azt megfizetni az adóssal.
Márpedig ebben az esetben, ha a végrehajtást kérő bejelenti a magyar végrehajtónak a követelése megtérülését, a végrehajtó követelheti az elmaradt díjazását. És nem mástól, mint magától a végrehajtást kérőtől. Vht. 34. § (5) Ha az adós a végrehajtási eljárás során a végrehajtást kérőnek fizette meg a követelés összegét, a végrehajtást kérő köteles a végrehajtási költségek kielégítéséről is gondoskodni. (...) Ennek elmulasztása esetén ezen összeg megfizetéséért az adós és a végrehajtást kérő egyetemlegesen felel. Adott esetben ez a teljesítés ki is kényszeríthető.
OFF KBS is helyesen tudja, ilyenkor kicsit mindig visszatér a már elveszett hitem az ügyvédek ööö felé :-) ON
Köszönöm szépen a válaszokat!
Értem a törvény ide vonatkozó részét és el is kell hogy fogadjam csak kicsit furcsállom, hogy a végrehajtó olyan tevékenységért kap jutalékot (sikerdijat?) amit igazábol nem végzett el sikeresen, nem hozott eredményt (ezért szüneltette a végrehajtást)
Eleve a végrehajtási jutalék nem összeegyeztethető a jogállamiság elvével. Törvényi kötelezettségét jutalék nélkül is köteles lenne teljesíteni.
Dr. Attika!
Micsoda világot élünk??! Mi az, hogy az önálló bírósági végrehajtó nem a saját kockázatára és költségére hajtja végre a polgári ügyekben hozott határozatokat...
Tisztelt fórumozók!
Segítséget kérnék hozzáértőktől.
Van egy 2008 óta folyamatban lévő végrehajtási ügyem,melyben mint adós vagyok érdekelt.
(Gyerektartási ügy)
Több esetben fizettem a végrehajtó irodában, majd 2010 ót folyamatosan végrehajtást kérő kezéhez közvetlenül fizetek minden hónapban.
Évekig nem beszéltünk egymással,így nem tudtam hogy áll az ügy ( mit kapott meg mit nem a végrehajtótól).Egy hónapja kaptam egy levelet hogy tiltani fogják a fizetésemet mert tartozásom van . Mivel szerintem nem volt és azt hittem már rég lezárták az ügyet, bementem megkérdezni hogy ez mi.
Nem voltak túl segitőkészek az üggyel kapcsolatban. Nem ragozom túl a történetet, se beszéltem a vh kérővel és kisakkoztuk hogy azért tartozom szerinte 424.000Ft-tal mert egy 2009-ben a vh irodában történt befizetésemet nem kapta meg. Nem akarják megmutatni az akkori kiutalás bizonylatát,állitólag akkor nem kereste felirattal visszakapták.
Most 2017-ben hosszas nyomozás után kiutalták neki kamat nélkül. Most hogy megkapta aa pénzt kérte a vh megszüntetését.
Viszont ma kaptam eg levelet a vh-tól hogy fizessek meg 250.000 ft jutalékot.
Érem hogy jár neki akkor is ha nem rajta keresztül teljesítek, de ha 2009 ben kiutalja akkor 2009 ben megszüntette volna a vh-t a vh-t kérő.
Kérdésem jogosan kéri a jutalékot napjainkig?
Támadd meg, a bíróság majd eldönti, jogos-e. A leírtak alapján, jogosnak tűnik.
Köszi a választ.
Kifogással kell élni a végrehajtás ellen?
Jogilag az rendben van hogy 8 !!! Évig ül a pénzen?
A vht-ben nem találtam rá utalást hogy mennyi ideje van kiutalni az adós által befizetett összeget.
A másik kérdés a ha a vh kérő kezéhez fizettem, akkor a ezt a jutalékot nem vh kérőnek kellene fizetni vagy közösen?
Vht. 34. § (5) Ha az adós a végrehajtási eljárás során a végrehajtást kérőnek fizette meg a követelés összegét, a végrehajtást kérő köteles a végrehajtási költségek kielégítéséről is gondoskodni. (...) Ennek elmulasztása esetén ezen összeg megfizetéséért az adós és a végrehajtást kérő egyetemlegesen felel. Adott esetben ez a teljesítés ki is kényszeríthető.
Egyetemlegesen. Az azt jelenti, hogy a végrehajtó attól kéri, akitől akarja. (Megjegyzem, ha a végrehajtást kérő fizetné ki, akkor azt neki az adósnak meg kellene térítenie.)
Köszi KBS!
Én értelmezem rosszul vht 34 (5).-t?
Ha az adós a végrehajtási eljárás során a végrehajtást kérőnek fizette meg a követelés összegét, a végrehajtást kérő köteles a végrehajtási költségek kielégítéséről is gondoskodni.
Most akkor kinek kell fizetni?
Kielégíteni. Az nem ugyanaz, mint a viselni. A vh-költségeket a kérő előlegezi, és az adós viseli. Ezen semmi nem változtat. Ha az adós a kérőnek fizet, az köteles abból a végrehajtót kifizetni. De ez csak előlegezés. Ha ez azt jelentené, hogy az adós ezzel kibújhatna a költségek viselése alól, egy hülye sem fizetne a végrehajtónak, csakis a kérőnek.
Feltétlenül muszáj ezen vitatkozni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02