Munkajogi kérdések.


Szwing # 2014.04.26. 14:04

Tisztelt Szakértők!

Én a munkahelyemen 3 szakos munkarendben dolgozom.A munkanap fogalma nálunk este 22-től másnap 22-ig tart.
Ezen címszó alatt nekem most húsvét hétfőn este 22-re be kellett mennem dolgozni,mivel a keddi napom nekem akkor kezdődik.A hírek szerint sima műszak fizetést kapunk, az ünnepnapot nem fizetik ki.A másik 2 műszak tagjai, a reggeles és délutános munkatársak a hétfői napon nem dolgoztak,ők rendben megkapják az ünnepnapot.
Kérdésem az lenne,hogy jogilag rendben van-e ez a gyakorlat,hogy elméletben a keddi napot dolgozom le,de valójában ünnepnap kell bemennem,és semmilyen ünnepnapi munkáért járó juttatásban nem részesülök.
Várom válaszukat.

Mama2011 # 2014.04.26. 04:53

Már tavaly decembertől táppénzes állományban vagyok. A munkahelyem fizetésképtelenség miatt már a tp. állomány előtt sem fizette ki több havi munkabéremet. Az a kérdésem, ha keresőképes leszek, azonnali hatállyal megszüntethetem-e a munkaviszonyomat a 2013. évben ki nem fizetett munkabérekre hivatkozással? Ilyen esetben követelhetem-e a felmentési időre járó bért és a végkielégítést?

Panna50 # 2014.04.25. 19:15

mk.nl....

ha csak 9 órát fizet ki, akkor a többi hetente minimum 10 munkaóra felhalmozódás évek alatt rengeteg ingyenmunkát eredményezett...

hogyan történik az elszámolás? jelenléti ívre mit írnak a dolgozók?
mert ugye a jelenléti íven rögzített adatok képezik a bérelszámolás alapját.

lehet, hogy nincs is jelenléti ív vezetve?

valahogy csak ki van mahinálva ez az egész a munkaórákkal?

munkaszerződésben mi van írva? órabéres főfoglalkozás?

mindenképpen a jelenléti ív vezetésével lehet ezt megteremteni (szerintem)

ObudaFan # 2014.04.25. 13:12

A munkaügyi bíróságon pert lehet indítani.

Mesy # 2014.04.25. 12:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A tanácsukat szeretném kérni. Április 14-től 21-ig egyszerűsített munkaszerződéssel dolgoztunk én és édesanyám ugyan azon cégnél.
Húsvét alkalmából árusítottunk metró állomásnál édességeket és ajándékokat.
A munkaidőnk hivatalosan 8-20-ig szólt ( rendes munkaidőnk reggel 6-tól este 9-ig) napi bérünk 7000Ft. Ebben egyeztünk meg a munkáltatóval. A szerződésünkön 50e Ft-os bér szerepelt. Azt tudni kell, hogy nem egyszemélyes munka, elég nagy volt a forgalom valamint a reggeli és esti ki be pakolásnál is minimum két személyre volt szükség mivel a raktár 100m- re volt az árusító helytől. Ezzel nem is lett volna probléma mert rendesen végeztük a munkánkat, már korábban is dolgoztunk a cégnél. Viszont egyik napon sajnos belefutottunk egy nav ellenőrzésbe amikor elég sok vevő volt egyszerre, ketten szolgáltunk ki egy nyugtatömbbel és nem adtunk számlát pont a nav képviselőjének.Mindenkinek adtunk számlát és próbáltunk figyelni is erre, minimum 8 nyugtatömböt elhasználtunk az egy hét alatt, ebből is látszik, hogy tényleg adtuk a számlát mindenkinek, csak ez így szerencsétlenül jött ki nagyon. Erre nincs is mentségem ezt elhibáztuk sajnos. Nem szándékosan tettük, hiszen nekünk sem érdekünk, hogy ne adjunk számlát mert mi ellenünk is ugyan úgy eljárást fognak indítani számlaadás kötelezettség megszegése miatt akár csak a munkáltatót. A munkáltatóm is tudomásul vette mert szóltam neki illetve jegyzőkönyvet is kaptunk róla. Viszont amikor véget ért a munkaviszonyunk 21-én, ő közölte, hogy fizetést nem hajlandó adni mert őt meg fogják büntetni 1M Ft-ra.
A kérdésem az lenne, hogy ezt jogosan teszi, hogy nem fizet ki?
Ha nem mit tudunk tenni? Milyen lehetőségeink vannak?

Azt mellékesen még leírnám, hogy először karácsonyi vásárban dolgoztam a cégnél egy hónapot. Akkor hivatalosan 4 órára voltam bejelentve, de reggel 8-tól este 8-9-ig ott kellett lenni. Egész nap kint voltam a hidegen, meleg italt nem biztosított a munkáltató. Egy pihenőnap sem volt folyamatosan menni kellett 25 napot. A mosdóba sem volt lehetőség elmenni. Ennek ellenére nem panaszkodom mert örültem hogy van munkám. Ezután a márciusi Nők Napja alkalmából árusítottunk nekik ekkor szintén édesanyámmal virágot 4 napig szintén metro állomásnál. Ekkor sem volt semmi probléma. Be voltunk jelentve mindketten. Itt azért hozzátenném hogy ekkor is csak egy főre kaptunk fizetést, amikor két ember itt is kellett a ki és bepakoláshoz, mivel elég nagy mennyiségű áru lett kihordva, többször kellett fordulni mire kipakoltunk és arra nem volt lehetőség, hogy ott hagyjuk felügyelet nélkül a pultot amíg elmegyünk a következő adag áruért. Itt szintén egész nap kint voltunk, semmilyen lehetőségünk nem volt még mosdóba sem elmenni, mivel egyikünk maradt ott egész napra és nem hagyhattuk ott magára a pultot.
A leltárunk minden alkalommal rendben volt. Karácsonyi árusításnál 45e Ft volt a pluszom. A másik két alkalomnál is rendben volt minden.
Amit még fontosnak tartok elmondani, hogy a munkáltatóm az önkormányzattól április 20-ig kapott engedélyt az árusításra. 20-án a nap folyamán ellenőriztek a rendészek és felhívták a figyelmünket, hogy már csak azon a napon árusíthatunk. Ezt jeleztük a munkáltatónak.
20-án este közölte a munkáltató hogy 21-én mindenképpen menjünk ki és ha esetlegesen jönnek a közterületesek akkor próbáljuk nekik "kisírni" hogy engedjék meg hogy maradjunk mert nagyon sok a megmaradt árú.
Mi kimentünk reggel 6-ra, természetesen jöttek a közterületesek ellenőrizni és mondták hogy pakoljunk össze vagy megbírságolnak, így akkor csak fél napot dolgoztunk. Ami még felbosszantott az a stílusa a munkáltatónak, ahogy közölte, hogy nem kapunk fizetést, konkrétan rágalmazott. Majd közölte, hogy benyújtja a cég büntetését nekünk, hogy mi fizessük ki.

Tudunk valamit tenni? Van egyáltalán lehetőségünk jogi lépésre ellenük?
Van értelme a fizetésünket követelni tőlük?

Várom megtisztelő válaszukat.

KÉTEZER # 2014.04.24. 19:12

Tisztelt szakértők!

A munkavégzés során elszenvedett infarktus tekinthető- e üzemi balesetnek, vagy foglalkozási megbetegedésnek? 30 év, ugyanazon munkahelyen és munkaterületen végzett munka. Az érintett dolgozó az addigi munkakörére egészségileg alkalmatlanná vált. A munkáltató által felajánlott, a maradék egészséggel még végezhető munka díjazása az addigi fizetésnek a felét sem éri el. Felmerült a leszázalékolás is, ezért érdekes lehet, hogy munkavégzés során következett be az infarktus. Esetleg szóba kerülhet- e a baleseti rokkantság megállapítása? Vagy van- e bármi számításba vehető kapaszkodó, ami segítene az akaratán kívül munkája feladására kényszerült emberen?
Kérném a tanácsukat!

ObudaFan # 2014.04.23. 20:47

Be kell jelenteni a cégbíróságnak, hogy van a cégnek munkavállalója, például te. Ebben az esetben a kényszertörlési eljárásból felszámolási eljárás lesz. Ott pedig a felszámolónak bejelented a munkabér-igényedet.

cseke66 # 2014.04.23. 17:12

Előző munkáltatóm (kft) több mint 1 évvel ezelőtt befejezte kereskedelmi tevékenységét, vagyona nem maradt. Utolsó havi munkabéreimet nem tudták kifizetni, a felszámolási eljárást sem tudták kezdeményezni saját cégük ellen, a költségek fedezetének hiányában. Most értesültem arról, hogy mivel a cég a törvényes működést nem állította helyre, ezért kényszertörlési eljárást kezdeményezett a cégbíróság.
Úgy tudtam,hogy egy cég felszámolása során bejelenthetem igényemet arra a munkabérre, ami a cég könyveléséből is láthatóan nem került kifizetésre részemre.
Kérdésemre a Munkaügyi Kezelő Iroda azt a felvilágosítást adta, hogy csak bírósági határozat alapján kaphatnám meg elmaradt béremet a bérgarancia alapból.
Milyen módon kaphatnám meg 5 havi munkabéremet?


A NAV felszámolát indított vagyontalan cégem ellen.A könyvelés és iratanyag rendben,a felszámoló kéri költségei megfizetését (400 e.Ft).Kérheti?

mk.nl.... # 2014.04.16. 20:14

anne01

Csak 9 órat fizet ki. Heti átlagban 10 vagy több óra bent marad ezzel van a problémám. Másfél év alatt az nem kevés pénz.


Tisztelt Forum!

anne01 # 2014.04.16. 17:21

mk.nl...

Gondolom a 4 órán felüli munkaórákat feketén fizetik és nem véletlenül vagy Magyarországon bejelentve, mert akkor nem a holland járulékokat kell utánad fizetni. Unióban éppen most tesznek ezzel kapcsolatban lépéseket, de ez nem fog most még rajtad segíteni: http://www.tozsdeforum.hu/…yi-vedelmet/

anne01 # 2014.04.16. 17:16

angyalka1

Munkanélküli segély és alkalmi munkavállalás nem zárja ki egymást. Hogy be kell -e jelenteni munkaügyinél, azt leginkább a munkaügyi központnál tudják megmondani.

angyalka1 # 2014.04.16. 15:41

Tisztelt Fórumozók !
szeretnék segítséget kapni, 2 hete vagyok munkanélküli segélyen , de a mai nappal találtam egy alkalmi 2 órás munkát. Be kell e jelentenem a munkanélkülibe vagy a munkaadónak kell rendeznie ?

köszönöm a választ előre is .

gabesz69 # 2014.04.16. 10:36

Sziasztok.

Előző munkáltatóm nem fizette ki egy havi bérem, én ezután a munkaügyi felügyelősséghez fordultam, ott bejelentettem hogy nem történt meg a kifizetés (alkalmi munkavállalóként foglalkoztatott) egyes napokra bevoltam jelentve, de nem mindre. Feljelentés után azt a határozatot kaptam fél év után hogy ő álltalam aláírt bérpapírokat bemutatta. Én ezután a rendőrségen feljelentést tettem okirathamisítás miatt, ahol bebizonyosodott hogy nem az én aláírom áll a bérpapírokon. a bíróság nem emelt vádat ellene. ilyenkor mi a teendő hogy megkapjam a nekem járó munkabért?

mk.nl.... # 2014.04.16. 02:52

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem a következő lenne. Hollandiában dolgozom kiküldetésben magyar cégtől. A szerződésemben napi 4 óra, havi 88 óra munkaidő szerepel. Én dolgozom napi 12-15 órát egy héten 6 nap és a munkáltatóm ebből csak 9 órát fizet ki naponta. A szerződésemben az is ott áll,hogy a munkavállalót az órabér minden ledolgozott óra után megilleti. Tudna adni tanácsot?

Köszönöm


Tisztelt Forum!

M.Ervin # 2014.04.13. 17:12

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg iskolaszövetkezetnél dolgozom diákként. Két munkaszerződésem van,az egyik 2013.12.01.-2014.12.31.-ig, a másik 2014.02.01-2014.06.30. időszakra szól. A két szerződés minden pontjában megegyezik (az időszakok kivételével). Mind a kettőben 3 hónap próbaidő van meghatározva. A munkáltató elmondása szerint az első szerződést nem találja. Kérdésem az lenne, hogy melyik szerződés érvényes? Illetve felmondhatok-e azonnali hatállyal indoklás nélkül, a 2014.02.01.-2014.06.30. időszakra szóló munkaszerződésemre hivatkozva, mivel ez alapján jelenleg próbaidőn vagyok.

Előre is köszönöm a választ!
M.Ervin

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.12. 09:17

Igazad van. Megnyugtattál.

ObudaFan # 2014.04.12. 07:06

Ha van kollektív szerződés, az természetesen más kérdés.

ObudaFan # 2014.04.12. 07:05

Szerintem abból, hogy a 165. § (1) nem utal a 158. § (1)-re, a 43. § (1)-ből az következik, hogy csak a munkavállalóra kedvezőbb szabályt tartalmazhatna a munkaszerződés. Márpedig annál, hogy a munkavállaló határozhatja meg, hogy milyen számlára történjen az átutalás, ez biztosan kedvezőtlenebb, így ha van is ilyen kikötés, az szerintem érvénytelen.

zactam # 2014.04.10. 15:36

A munka szerződés (csak az van) egyedül a számlára történő bérkifizetésről "rendelkezik".
Ezen túlmenően nincs más írásos megállapodás. Jelenleg a munkáltató egyoldalúan "szeretné" a bért egy általa megszabott/nyitott számlára utalni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.10. 13:36

Márpedig ha nem tartalmaz, akkor az egy olyan szabály, amelytől kollektív szerződés vagy a felek megállapodása korlátlanul eltérhet. Mi pedig nem ismerjük a szerződésedet, azt sem tudjuk, van-e és milyen kollektív szerződés.

zactam # 2014.04.10. 10:08

A 165. § (1) bek. nem tartalmaz utalást a 158. §-ra.
A munkaszerződés pedig csak számlára történő utalást rögzít.
Csavar lehet a dologban, hogy a korábbi munkáltató csődöt jelentett, a céget átvette egy "új" munkáltató, aki a korábbi céggel kötött szerződés alapján újra foglalkoztatja az alkalmazottakat új szerződéssel, de azonos feltételekkel.
Gyakorlatilag a korábbi munkaszerződés lett újra csak más fejléccel.

Erősítsen meg, hogy jól értelmezem és ez jogszabályellenes (a külföldi számlanyitásra való kötelezés).

Köszönettel Zachar Tamás

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.10. 09:33

Nézd csak meg a 165. § (1) bekezdését is! Mit látsz?

zactam # 2014.04.10. 05:59

Tisztelt ügyvég Úr!

Azzal a kérdéssel kapcsolatban szeretnék véleményt/álláspontot kérni, hogy a munkáltató kötelezheti-e a munkavállalót arra, hogy egy adott helyen nyisson bankszámlát a munkáltató "szervezésében".

A munkáltató Magyarországi székhellyel és telephellyel rendelkezik. A munka szerződésben átutalással történő kifizetés van rögzítve, amit eddig teljesített is a munkáltató.

Az elmúlt napon a munkáltató, bekérte a munkavállalók iratait, majd UTÓLAG bejelentette, hogy ez azért volt szükséges, mert a munkáltató egy általa meghatározott (Szlovákia, OTP) banknál nyitott számlára fogja teljesíteni a bérkifizetést.

Az MT 158.§. (1)-(3) bekezdései alapján véleményem szerint törvénytelen.

Ebben kérem szíves válaszát.

Tisztelettel Zachar Tamás

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.09. 16:51

Nem munkajogi kérdés ez, hanem könyvelési, számviteli. Ahogy mondtam: szerintem ez olyan ingyenmunka, ami után az egyéni vállalkozónak fizetni valója keletkezik.

pampa60 # 2014.04.09. 16:29

Az üzemeltető egyéni vállalkozó.

Mivel több tevékenységet is folytat ezért lenne szükség a segítőkre, hogy helyettesítsék. Egy kiállítás nem annyira jövedelmező, hogy alkalmazottat lehessen tartani. Ezt szeretné kiváltani alkalmanként a segítők munkájával.

Az alapítvány alapszabályában szerepel a működés,üzemelés segítése.

Ezért merült fel annak a lehetősége, hogy az alapítvány segítői helyettesíthetik e ha pl. beteg vagy más irányú elfoglaltsága van?

Ez a segítés nem minősül fekete munkának a jelenlegi tv.-ek szerint?
Van valami tv-es megoldás erre az esetre?