Adójóváírás, családi adókedvezmény


drbjozsef # 2023.07.21. 17:02

kovacsl,

01. Válás miatt a családi adókedvezményetek változik, más adózás miért változna? 2024-től pedig isten se tudja, mi fog még változni, a kassza üres, kellene a zsé, állítólag a családi kedvezményhez is hozzá fognak még nyúlni. Majd megtudod időben, olyan december 22 körül...

02. Lehet a januári nyilatkozattal is. Attól függ mit akartok majd jövőre.

03. Megfelelő nyomtatvány kitöltése, postázása, vagy ügyfélkapun benyújtani. Bele lehet írni a dátumot, amikortól változtatni akartok.

04. Az "érdemes" szó elég tág megfejtéseket eredményezhet.

kovacsl # 2023.07.21. 04:53

Sziasztok

Váláshoz a bontó be lett adva majd télen lesz tárgyalás, gyerek egy van és közös felügyeletet.

  1. Válással vagy 2024-től mi változik adózás szempontjából?
  2. Eddig én vettem igénybe a havi családi adókedvezményt például, az változik hogyan? Mikor és hogyan kell majd ilyenkor lejelenteni a változást, januári nyilatkozattal? (anya garantált bérminimumos).
  3. Illetve kérdésem hogy a családi pótlékot is szeretném ha 50-50% lenne (most én számlámra jön), azt hogyan és mikortól lehet kérni hogy felét anya kapja felét én? (SZJA visszatérítés is családi pótlék jogosultsághoz volt kötve ezért is jó lenne igy)
  4. Érdemes áttenni a tárgyalást pl januárra ilyenkor?

Köszönöm

Majordomus # 2023.03.21. 21:20

Előbb számolj utána!

@isti # 2023.03.21. 19:18

Köszönöm szépen a válaszokat!
Minden jót kívánok!

Majordomus # 2023.03.19. 20:59

Azt vedd igénybe amelyik kedvezőbb!

oligaliga # 2023.03.19. 14:13

@isti

Az adóvisszatérítéseknek van egy maximális értéke, amit bármennyi pénztári befizetésből elérhetsz, de ezek összeadódnak. A pénzt csak az egyik pénztári számlára lehet kérni, megosztásnak helye nincs.

A maximális mérték attól függ, hogy milyen pénztárba fizetsz, milyen megtakarítási formát használsz.

@isti # 2023.03.19. 08:07

Szép napot kívánok a Tisztelt Fórumozóknak!
Adóvisszatérítést kapnék az OTP-től és az AEGONtól, viszont csak az egyiket kaphatom meg!
Ez valóban így van?
Nem lehet összevonni?
Válaszukat elöre is köszönöm!
További szép napot!

Majordomus # 2022.09.15. 19:46

Sajnos igaza van drb-nek.
Az internet korában pláne ekkora összeg esetén alapsan tájékozódni kell és nem utólag...
Ez a hajó elúszott.

drbjozsef # 2022.09.15. 13:45

ibagi,

Kérdésem az lenne, hogy mennyi felelősége van a banknak abban, hogy egyáltalán nem tájékoztattak erről a kedvezményről időben, mondjuk a banki hitel felvételénél, az építkezés elején?

A világon semennyi. Ez egy kedvezmény, amit egy rendelet ír elő, nyilvános a banknak és a magánszemélyeknek is. Az építkezés előtt körülbelül négy perc kellett volna, hogy utánaolvass gugli barátunkkal, esetleg milyen támogatások járnak. Vagy, ha az nem megy, keresni valakit, aki látott már építkezés.

Nincs itt mit jogi útra terelni. Így jártál.

ibagi # 2022.09.15. 12:03

Tiszteletem!

Bizakodom benne, hogy jó fórumon írom le a kérdéseimet és tudnak tanáccsal ellátni.
Adott egy családi ház építése amelyhez bankon keresztül igényelve lett Áfa-visszatérítés. Sajnos viszont csak a ház építésének az utolsó szakaszában lett tudomásom, hogy élhetek én is ezzel a kedvezménnyel. A bank és a jelenlegi hatályos rendelet szerint is a kedvezményt már csak a ház építésének a fennmaradó költségeire tudom elszámolni. Tudomásom van róla, hogy ezt a kedvezményt csak bankon keresztül lehet igényelni!
Kérdésem az lenne, hogy mennyi felelősége van a banknak abban, hogy egyáltalán nem tájékoztattak erről a kedvezményről időben, mondjuk a banki hitel felvételénél, az építkezés elején?
Érdemes-e jogi útra terelni a dolgot, hiszen jelen állás szerint 3,7M forint kár ért így?

Köszönöm a válaszokat!

Majordomus # 2022.05.25. 10:25

Minden határozatot meg lehet fellebbezni.
.
Csak esetünkben nem érdemes.

Tadegi # 2022.05.25. 07:33

Nem vagyok orvos, de egy gyors google-keresés után kijött, hogy az emberek mintegy 10%-ának van Spina bifida occultája, és gyakorlatilag mindig tünetmentes és nincs is negatív élettani hatása. Összevetve azzal, hogy a rendelet csak milyen más, rendkívül súlyos élettani problémák esetén teszi lehetővé az adójóváírást, én azt mondanám, hogy a jogalkotó szándéka kizárja az egyébként semmilyen élettani hátrányt nem okozó Spina bifida occultát, amit egyébként a legtöbb erről szóló cikk is teljesen külön tárgyal. A Rendelet célja ugyanis - mint a címe is mutatja - a SÚLYOS fogyatékossággal rendelkezők számára kedvezmény biztosítása, márpedig a Spina bifida occulta nem az.

Hataridos # 2022.05.04. 19:28

Üdvözletem!
Személyi kedvezménnyel kapcsolatban kérdeznék. Adott a 335/2009 (xll.23.)sz.
rendelet és mellékletében a kedvezményre jogosító betegségek BNO kódos felsorolása. Egyes betegségek esetén külön feltételeknek is meg kell felelni a jogosultsághoz, (állapot stb.)más esetben nem. A 17. pont (egyéb veleszületett rendellenességek) csoportjában a BNO Q058 Gerinchasadék keresztcsonti tájékon
vízfejűség nélkül betegség szerepel (Spina bifida) Egyéb feltételhez nem kötött! Ez az elváltozás veleszületett, bár lehet, csak később okoz panaszt, mint jelen esetben is.
Rtg. igazolta.
Orvos nem adott igazolást, mert szerinte ez
Spina bifida occulta (rejtett-később diagnosztizált) ami nem szerepel a listában
Jogos -e az elutasítás, ha a jogalkotó nem tért ki a rendeletben a diagnózis keltét illetően és egyéb feltételt sem szabott?
Várom válaszát köszönettel

drbjozsef # 2022.04.05. 12:11

kpeti,

Igen. Annyit azért nem, de a teljes SZJA-t úgy, hogy gyerekkedvezményt nem vett végül igénybe. Pedig igen, év közben nála érvényesítették adóelőlegben. De az biztosan nem számít ha az a kérdés : az év közbeni adóelőlegtől függetlenül az adóbevallásban a házastársak teljesen tetszőlegesen oszthatják fel egymás között a kedvezményt, akár úgy is, hogy az adóelőleget érvényesítőnek vissza kell fizetnie valamennyit. Nyilván annyi a korlát, hogy ÖSSZESEN ketten ne lépjék túl a járó kedvezmény összegét végül.

kpeti # 2022.04.05. 12:00

drbjozsef

Köszi.
Ha jól értem, akkor Te esetedben a többet kereső évközben felhasználta a családi adókedvezményt (annyival kevesebb adót fizetett) és most az adóbevallásban ezt az összeget átcsoportosítottad a kevesebbet keresőhöz és a többet kereső behúzta a 809 ezret?

drbjozsef # 2022.04.05. 11:52

Mondjuk abban nem vagyok biztos, hogy úgy megy mint leírtad, én pont fordítva csináltam : a 3 gyerek kedvezményét átcsoportosítottam a kevesebbet keresőhöz (így ő nemcsak az adót, hanem a járulékokat is behúzta), míg a többet kereső visszakapta az összes SZJA-ját a választási kedvezménnyel.
Ha jól tudom, a +800 kedvezmény a gyerekkedvezmény FELETT jár (legfeljebb a befizetett adóig persze), úgyhogy akár működhet úgy is, ahogy leírtad. Ha, jól tudom.

drbjozsef # 2022.04.05. 11:48

kpeti,

Igen, minden további nélkül.
Én megcsináltam februárban, és a múlt héten meg is kaptam a pénzt. Így plusz kb. 200ezerrel jobban jártunk (én több gyerek miatt még a járulékokkal is tudtam kavarni).
Megjegyzem, két hétvégém ráment a számolgatásra és a webes adóbevallás átalakítására, mert bár szuper egyértelmű és fasza ez az új böngészős adóbevallás, ehhez azért kellett törpölni igencsak. Vagy csak én vagyok béna. Egy könyvelő szerintem seperc alatt megcsinálja, persze nem ingyen, ha nincs ismerős aki konyít hozzá.

Persze, ez csak annak jár, ahol az apa férfi, az anya nő, és az óvodás sincs átműtve. Nem ám akárhogy.

kpeti # 2022.04.05. 11:05

Üdvözletem!
Családi adókedvezmény - gyerekes szja visszatérítés témaköre:
Adott egy család: gyerek, anya, apa.
Anya 2021 januárjában nyilatkozott, hogy Ő veszi igénybe a családi adókedvezményt. Munkáltató így 10 ezerrel kevesebb adót vont le. Most februárban visszakapott adó visszatérítésként 200 ezer ft-t, míg apa 809 ezret. Apának maradt fent még 140 ezer befizetett adója
Lehet-e azt csinálni, hogy most az adóbevallásnál közös érvényesítést állítanak be a családi adókedvezményre, apa feltünteti a családi adókedveszményt, míg anya nem. Így látszólag anya visszatud ígényelni 120 ezer ft-t adóvisszatérítésként, de családi adókedvezményt viszont 120 ezret vissza kellene fizetni, így neki sem fizetnek és Ő sem fizet. Viszont apa visszakapna 120 ezer ft-t.
Jogilag ez jó? Láttam olyan cikket mintha adó szakértő ilyesmit tanácsolt korábban.

briell # 2021.08.03. 16:42

Igen, pont nem ezt kaptam meg igazoláson, hanem a folyósítási időt... most újra írtam, az igénylést, hátha ...

drbjozsef # 2021.08.01. 17:39

Milyen igazolást, és kitől?
Milyen igazolást kér az, akinek be akarod nyújtani?

Csjt. 1998. évi LXXXIV. törvény
...
7. § (1) Nevelési ellátásra jogosult

  1. a vér szerinti vagy örökbe fogadó szülő [...] ha az ellátással érintett gyermekkel életvitelszerűen együtt él.

(ugyanez vonatkozik az iskoláztatási támogatásra is, a kettő együtt "családi pótlék)

Saját háztartásban nevelt, gondozott gyermek: az a gyermek, aki a 7. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott személlyel életvitelszerűen együtt él és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki.

Ez a jogosultság, akkor is, ha magát a támogatást nem te igényled.

briell # 2021.08.01. 15:34

Igen, kértem igazolást, de csak az utalás idoszakai vannak benne, amiket én kaptam. 1992ben szuletett gyermekem utan nem igazoltak le, csak 2005től, mert elotte a ferjem kapta. Akkortajttolvan igazolás h elvaltunk. Igy nincs meg a 12 év. NAV Ügyfélszolgálat szerint, ez a jogszabály igy nem vagyok állítólag jogosult, de en ezt nem tartom így igazságosnak, nem létezik. Senk8 nem mondra 29 éve, hogy kérd mar magadhoz a csaladit, mert később szükséges lesz...nem kevés penzt bukok pedig így ha ez valós.

drbjozsef # 2021.07.31. 19:51

De mit kérnek pontosan?
Talán tőlük kellene megkérdezned.

Nincs ilyen igazolás, ha a gyerekeket a saját háztartásotokban neveltétek, a lakcímetek közös volt, akkor jogosult voltál. Ennek igazolását kérje a le a nyilvántartásból a hatóság.

briell # 2021.07.31. 16:22

Köszönöm. Ezeek szerint valaim másféle igazolást kell kérjek, de honnan? mert a MÁK olyat adott, amin pont azok az évek vannak rajta, amikor csak én kaptam, tehát az utalásról. De ha nem ők utalták (volt férjem az ÁFÉSZnak dolgozott) akkor vajon honnan kérjek igazolást, meddig voltam jogosult?

drbjozsef # 2021.07.22. 18:49

Sok helyen kérik (adókedvezmény, CSOK, mittudomén), de mindenhol pont úgy, ahogy írod : "családi pótlékra jogosultság".

Ez azt jelenti, hogy nem számít, hogy nem te vetted igénybe, nem a te neveden volt igényelve a csp, attól még te (is) jogosult lettél volna rá, tehát a jogosultságod megvolt. Az számít. (HA tényleg azt kérik, nem tudom, a 4gyerekes mentességet nem ismerem részleteiben, de szinte bizonyos vagyok benne, hogy azt kérik.)

briell # 2021.07.22. 16:04

Ja a 4 gyerekes adokedvezmenyhez kellene az a 12 ev is, ez kimaradt.