Adójóváírás, családi adókedvezmény


drbjozsef # 2018.03.21. 10:28

ugyanazokat kell beírnod az adóbevallásba, mint ami a tervezetben szerepel, csak a családi kedvezmény sorait kell kitöltened,

helyesen
ugyanazokat kell beírnod az adóbevallásba, mint ami a tervezetben szerepel, csak még a családi kedvezmény sorait is ki kell töltened, meg a többit

drbjozsef # 2018.03.21. 10:27

csak a családi kedvezmény sorait kell MÉG AZOK MELLETT kitöltened

drbjozsef # 2018.03.21. 10:27

Szerintem : ha augusztus hónapig megkapta a párod, adóelőleg formájában, akkor a maradék időre kérheted TE.

Be kell adjál adóbevallást, ha letöltöd a tervezetet a NAV honlapról, és van ügyfélkapud-kitöltőprogramod, akkor ugyanazokat kell beírnod az adóbevallásba, mint ami a tervezetben szerepel, csak a családi kedvezmény sorait kell kitöltened, a gyerekek adatait tartalmazó oldalt és hogy melyik után melyik hónapra kéred, és be kell jelöljed, hogy megosztod a kedvezményt, és szerintem be kell írnod elhunyt párod adatait.

Ha nincs ügyfélkapud, akkor a tervezetedet kinyomtatva egy könyvelő párezer forintért megcsinálja, vagy ha bemész a NAV ügyfélszolgálatára, ott is segítenek kitölteni.

fuji3 # 2018.03.21. 09:40

Tisztelt fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogy tavaly élettársam vette igénybe a családi adókedvezményt két gyermekünk után, de augusztusban elhunyt. Családi pótlékot szeptembertől kapok. A NAV által készített adóbevallásom nullás. Mit kell kitöltenem, hogy a tavalyi év maradék családi adókedvezményét érvényesítsem? Gondolom azt kell ügyfélkapun majd hozzácsatolni.

nonolet # 2018.02.27. 10:33

Ha ezek számodra kérdések...
Akkor inkább ne te segíts neki, hanem valaki értelmesebb.

Norbi73 # 2018.02.16. 21:45

Köszönöm József!

Ez az egy rész nem volt világos számomra.

drbjozsef # 2018.02.16. 20:51

Norbi,

Nem.
A 152 havi oszlopok kifejezetten az eltartottra vonatkozik, hogy hogyan számoladnó utána kedvezmény, és nincs köze ahhoz, hogy Te mennyi hónapot dolgoztál.

Ha végig kedvezményezett eltartottnak számított az egész tavalyi évben (év közben olyankor válthat ez a rubrika 0-ra, ha pl. befejezi a gyerek az egyetemet, vagy 0-val kezdődik pár hónap, ha a magzat az év későbbi idején éri el 91. naposságát), akkor mindenhova 1-et írj. És jár utána a teljes, igényelhető kedvezmény.

Értsd : ha csak 1 hónapot dolgoztál volna, és 11-et nem, de az az egy hónap egy többmilliós jövedelem lett volna, akkor is jár az egész évre a kedvezmény, és ha ez a jövedelem elég rá, akkor a teljes, egész éves kedvezmény is.

Norbi73 # 2018.02.16. 19:44

Kedves forumozók!

Érdeklődni szeretnék a 2017-es SZJA bevalással kapcsolatban:

A kérdésem az lenne, hogy a 17SZJA-03 -as oldalán a 152-es pontban mely hónapokat kell bejelölnöm abban az esetben, ha csak januártól-augusztusig do
lgoztam és egy kedvezményezett eltartott van és csak én veszem igénybe egyedülállóként a családi pótlékot? Ekkor szeptembertől már 0-val kell jelölnöm ha nem volt jövedelmem?

Köszönöm előre is a gyors választ a kérdésemre

Tisztelettel

Gyócsi Norbert

nonolet # 2018.02.16. 09:21

Röviden ...

Első körben a munkáltatónak kell leadni a nyilatkozatot,
hogy:

  • két eltartott gyermek
  • egy kedvezményezett gyermek

alapon számfejtse a bért.

Utána már így fog eljárni...

- -

A már elmulasztott hónapok pedig az adóbevallásban kérhetők vissza.

A 2017-es hónapok majd 2018 májusban.
A 2018-as hónapok majd 2019 májusban.

Mondjuk a 2018. januárt a jó fej munkálattó még elvben tudja módosítani visszamenőleg is, ha akarja.

A február meg már számfejthető lesz a nyilatkozat alapján eleve jól.

nonolet # 2018.02.16. 09:13

Tehát ...

  • két eltartott gyermek

amiből csak

  • egy a kedvezményezett

Ez így

  • 17500 Ft/hó családi adókedvezmény (+7500 Ft)

és

  • 13300 Ft/hó családi pótlék (+1100 Ft)

- -

HA nyilatkoztál a munkáltatónak
akkor
a családi adókedvezményt eleve így számfejti.

HA NEM nyilatkoztál, akkor majd
az ADÓBEVALLÁSBAN tudod visszakérni
a nem számfejtett részt.

Célszerűen:

és

  • online adóbevallás

https://eszja.nav.gov.hu/app/#…
https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja

Az online bevallás március 15. után lesz elérhető.

Részletesebben...
https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja

violin.andi@gmail.com # 2018.02.16. 08:57

Tisztelt Fórum!

Egy bonyolult kérdésem lenne. Kettő gyermekem van egy nappalira járó egyetemista és egy kiskorú gyermekem aki után , ill. az egyetemista után emelt csp-ot kapok. Tavaly még úgy nézett ki a családi adókedvezmény visszaigénylés hogy a kissebbik után a férjem a fizetéséhez vette igénybe havonta a nagy után meg visszamenőleg egy összegben. Idén már a nagy után nem jár teljes adókedvezmény csak a kicsivel együtt egy emelt. A kérdésem hogy ezt a különbséget hogy lehet vissza igényelni, hol kell jelezni?

Köszönöm: remélem érthető a probléma...

drbjozsef # 2018.02.03. 13:57

1995. évi CXVII. törvény

29/A. §
(3) A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult

  1. az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa

...

  1. a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa

Én nem vagyok szakértő, csak laikus hobbi adóbevalló, de szerintem a fentiek alapján, ha nem közös a lakcíme a szülőknek, akkor a magzati kedvezményt nem oszthatjátok meg, csak a várandós nő érvényesítheti, de a megszületett gyerekre igen, mert ott nem a közös háztartás a feltétel, hanem hogy jogosult legyél a családi pótlékra, márpedig mindegy melyikőtök nevén fut a családi pótlék, mindketten jogosultak vagytok/lesztek rá. Vigyázz, ha a gyerekkel közös címen lakó szülő egyedülállóként az emelt családi pótlékot veszi igénybe, akkor szintén nem lehet megosztani a kedvezményt.

garda64 # 2018.02.03. 13:35

Tisztelt Fórum!

A magzati és a családi adókedvezményt igénybe lehet venni ha a házastársaknak közös a gyereke, de két bejelentett lakcíme van, mindkettőnek van saját lakása, a gyerek az anya lakcímén van bejelentve.

Köszönettel

drbjozsef # 2018.02.03. 08:04

Kiegészítés : a cég valszeg legfeljebb pénzért csinálja csak meg az adóbevallást, idén már ez nem kötelező nekik, a NAV készít tervezetet mindenkinek, ha nem módosítod, akkor az lesz érvényes.
Nektek mindenképp módosítani kell, szóval vagy megcsináljátok, vagy megcsináltatjátok valakivel.

drbjozsef # 2018.02.03. 06:44

Persze. A 2017-es adóévre, ha nem vették figyelembe az adóelőleg levonáskor, akkor simán most az adóbevallásban érvényesíteni kell.
Már ha megcsinálja az adóbevallást a cég.

De megcsinálhatjátok ti is, NAV kitöltő program, ha nincs bonyolítás, csak egy munkahelyről bér, akkor szinte csak a cégtől kapott papír sorait kell beírni + a családi kedvezmény. Ügyfélkapuval elektronikusan be is küldhető.

Egy önellenőrzéssel a 2016-os évet is. Ha három hónap, az 30.000.- Ft egy gyereknél, azért már érdemes kivenni egy nap szabit, bemenni a NAV ügyfélszolgálatra, és ott segítenek is kitölteni amit kell. Annyit esetleg megér.

BGergely1988 # 2018.02.02. 22:46

Az én kérdésem is az lenne, hogy visszamenőlegesen hogyan igényelhetném a kedvezményt.

Különböző okok miatt csak magzati kedvezményt kaptunk, kislányom 2016 szeptemberében született, azóta nem vettük igénybe a kedvezményt, pedig most kiderült, hogy mégis járt volna.

A 2016-ban fennmaradó 3 hónaptól el is tekintenék, de jól értem, hogy ha most beadjuk a párom munkáltatójánál az igénylő papírt, akkor a 2017-re vonatkozó bevallásban most még simán visszaigényelhetjük a tavalyi évre járó 12 havi kedvezményt?

Köszönettel,
B.G.

nonolet # 2018.02.01. 08:21

Saját magához fordulhat
(illetve egy könyvelőhöz)

Mivel az időszaktól függően

  • Adóbevallásban

vagy

  • Önellenörzésben

tudja a múltat variálni.

Feltéve, hogy MÁS (férj pl.) sem vette igénybe korábban azokra a gyerekekre.

drbjozsef # 2018.02.01. 08:19

Családi adókedvezményt az adóbevallások önellenőrzésével 5 évre visszamenőleg lehet utólag igényelni, ha az adott időszakra jogosult lett volna rá.

Bettu # 2018.02.01. 05:27

Tisztelt Fórum!

Édesanyám elvált, 4 gyereket nevelt és a családi adókedvezményt soha nem vette igénybe. Visszamenőleg van rá lehetőség a visszaigénylésre? Kihez fordulhatnék? A válaszokat előre is köszönöm.

nonolet # 2017.09.06. 05:53

Valamit kéne lépni...
HA nem akartok a jövőre nézve sok-sok anyagi-vagyoni jellegű bonyodalmat.

  • vagy házasodni kéne
  • vagy regisztráltatni
  • vagy legalább egy vagyonjogi szerződést íratni

-

Kedvezményezett eltartottnak minősül és jár miatta a kedvezmény: a magzat (a fogantatás 91. napjától a világra jöttét megelőző hónapig az erről szóló orvosi igazolás alapján).

Judy1986 # 2017.09.06. 04:35

Üdv, szeretnék tanácsot kérni:
Párommal sem házastársi, sem regisztrált élettársi kapcsolatban nem állunk, de életvitelszerűen közös háztartásban élünk.
Közös gyerekünk után a párom jogosult-e a családi adókedvezményre, ha apasági nyiatkozatot tesz? Csak a gyermek megszületését követően, vagy a magzat 91. napos korától lehet igényelni?
Judit

drbjozsef # 2017.05.12. 06:01

Anton 88,

ha úgy érted a március 22-ig leadott papírokat, hogy az a 2016-os adóévre még igénybe nem vett adóalap kedvezményre vonatkozik, akkor ahogy lajcsó is mondta, miután a cég feldolgozza, és leadja az adóbevallást, utána fogjátok megkapni. A határidő május 22., utána 30 napon belül kell megkapnotok azt az összeget, ami visszajár az adóból.
Ha van zsebbe kapott pénz is a cégnél, akkor simán lehet, hogy lenyelik, és nem kaptok semmit (mert év közben a cég érvényesítette tavaly, és nincs már maradvány összeg)

Ha úgy érted, hogy az idei évre vonatkozó papírt adtál le, akkor azt valószínűleg az áprilisi fizetésre alkalmazzák először, vagyis most a május elején megkapott fizetésben már meg kellene jelenjen.

Nézzétek meg a bérpapírokat, amit a fizetés mellé adnak, és hasonlítsátok össze az előzővel. Van változás?

Egyébként meg mi lenne, ha a munkáltató bérszámfejtésénél érdeklődnétek? Ha valahol, ott tudják mi a helyzet.

lajcsó # 2017.05.12. 05:10

Anton88!
Értem. Ebből a párod nem közvetlenül is fog kapni egy forintot sem mivel a családi adókedvezmény az adóalapot csökkenti. Ezért kevesebb adót kell fizetnie.

Aton88 # 2017.05.11. 16:55

Havi lebontásról van szó!

gbartfai # 2017.05.11. 07:57

Kedves Szakértők!

A következő esetben munkáltatóm sajnos nem tudott segíteni, pedig szerintem annyira nem bonyolult.
Feleségem 2016 decemberében lett várandós, 2017 április elején házasodtunk. Az első házasok adókedvezményével együtt szeretném a családi adókedvezményt is érvényesíteni (csak én, párom nem "veszi igénybe"). Jelenleg egy háztartásban élünk szüleimmel 4-en, édesapámat (50 éves) daganatos betegsége miatt leszázalékolták, és rokkantsági járadékban részesül. A kérdésem, hogy a magzat mellett igénybe vehetném édesapám után is a családi adókedvezményt? Ő is kedvezményezett eltartottnak számít? Amennyiben csak én érvényesítem a családi adókedvezményt a magzatra és apámra, úgy rajtam kívül kinek kell még nyilatkozatot tennie?

A választ előre is köszönöm!

Üdv,
GBartfai