Adójóváírás, családi adókedvezmény


Angyalosi # 2016.01.29. 14:00

Sziasztok!! Nekem 1 kérdésem lenne! Nekem 50 % os letiltásom van 3 gyermekem után. De ugyanugy 1 lakcimen vagyunk a Gyermekekkel és az annyukkal is és 1 háztartásban is élünk. Igy igénybe vehetem rájuk a családi adókedvezményt?

hatuma # 2016.01.27. 12:52

Csak annyit szeretnék tudni,hogy jár e adókedvezmény a 24 éves, egyetemi tanulmányait fojtató gyermekem után.Köszönöm szépen. Előzőleg nem jól írtam elnézést, így értelmes.

Rexor # 2016.01.27. 12:22

Már nem.

hatuma # 2016.01.27. 09:48

Csak annyít szeretnék tudni,hogy jár e adókedvezmény a 24 éves nappali tanulmányokat folytatott gyermekem után.Köszönöm szépen.

egyapuka # 2016.01.08. 11:57

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni családi adókedvezmény kapcsán. Van 3 gyermekem a volt feleségemtől. Bírósági döntés alapján a 2 idősebb gyermek 6-8 évesek, 50-50%-ban van elhelyezve. A gyermekek egy hónapban 2 hetet vannak nálam is és az anyjuknál is. A 3. legfiatalabb még csak vasárnaponként látom, mivel a válásunk után született, de apai kötelességeimet ellátom, és gyermektartást is fizetek a 3. gyermekem után. A volt feleségem még gyesen van, viszont várja az új párjától a 4. gyermekét. A kérdés az, hogy van 3 gyermekem, akiket etetek, iskolázok, öltöztetek, fél időben nevelek, gyerektartást fizetek. Hogyan tudok adókedvezményt igénybe venni? A volt nejem nem dolgozik és nem tudják az új párjával sem igénybe venni a támogatást. Én viszont dolgozok és jó munkahelyem van, de a Nav-nál azt mondták, hogy csak minimális jár nekem ( összesen 60 ezer forintig vagyok adómentes. Nem tartom igazságosnak, hogy nem vehetem igénybe az adókedvezményt azért mert elváltam. Attól még a gyerekeknek mindent meg kell kapniuk ami tőlem telik meg is kapják. De sokka könyebb lenne, ha én is igénybe vehetném.
A gyermekek hozzám vannak bejelentve és szerintem sokkal többet költök rájuk mint az anyjuk. Nem tudom, hogy mit tehetnék. Tudom, hogy elég bonyolult az eset, de ha valakinek van tudomása hasonlóról, akkor kérem az írjon itt nekem. Előre is köszönöm. Üdv: egyapuka

ozike60 # 2015.09.04. 12:59

Üdv!

Két gyermeket neveltem egyedül,férjhez mentem. A havi 20e Ft adókedvezményt igénybe tudom venni, a családi pótlékot is én kapom. Férjem előző házasságából van egy fiú, őt az anyukája neveli, egyedülállóként. A havi 10e adókedvezményt és a családi pótlékot is kapja, a gyerektartást is, a felügyeleti jog nála

Amennyiben bíróságon kérnék a közös gyermekfelügyeletet , számszerűen kinél hogyan módosítaná a családi pótlékot és az adókedvezményt?
Mivel a párom igénybe veheti az én gyermekeim után is a kedvezményt, + meglenne a határozat a közös felügyeletről, így 3 gyermekesnek számítana. Úgy számoltam, hogy az én két gyermekem után 2* 33e adó- ill. járulékkedvezményt kapna, plusz közös felügyelettel a saját kisfia után a 33e felét. Erre egy adószakértői oldalon rábólintottak, hogy jól számolok. De azután jött bennem a kétely, mert a volt feleség nem számít 3 gyermekesnek, így ő hogyan kaphatná meg a 33e másik felét. Itt valami hibádzik, azt hiszem. Ez lenne az egyik kérdésem. Tehát mennyi lenne az adókedvezmény nekünk és a másik anyukának.

Másik kérdés a családi pótlék. Mert családi adókedvezmény annak jár, aki családi pótlékot kap. Utánanéztem, és közös felügyelet esetén a családi pótlék is kétfelé megy. De esetünkben, ha a férjem kérné az én gyermekeim után is, és van a sajátja, mennyi is járna? Ugyanaz a dilemmám, mint az adókedvezménynél. Három gyerek havi 48e családi. Mennyit kapna ő, és mennyit a kisfiának az anyukája?

Köszi!

Bori Bori # 2015.06.28. 17:09

Nem. Családi adókedvezményt a családi pótlékra jogosult érvényesítheti. Családi pótlékra az jogosult, akinek saját háztartásában a gyerekek életvitelszerűen tartózkodnak.

smallville80 # 2015.06.28. 08:48

Tisztelt fórumozók!
Érdeklődni szeretnék a paromal el váltunk van 3 közös gyerekünk akiket a volt párom nevel .
A gyerektartást vonják tőlem a munkáltató hoz lett be küldve hogy tiltsale a fizetésből.
A csaladi adókezvedmenyt igénybe vehetem ugy hogy azt is a volt paromnak utaljak?
Mert igy ügye kedvezmény nelkul kevesebb a fizetésem es igy az 50% is kevesebb amit levonnak a gyerekeknek.

ReniBrigi # 2015.05.15. 19:12

Családi járulékkedvezményre jogosult személy témában szeretnék segítséget kérni.

Párommal sem házastársi, sem regisztrált élettársi kapcsolatban nem állunk, de életvitelszerűen közös háztartásban élünk (lakcím és gazdasági közösség szerint is).

Közös gyerekünk után a párom jogosult-e a családi járulékkedvezményre?

Mindkettőnk munkahelye elfogadta a nyilatkozatot, miszerint a párom veszi igénybe, és az ő bérszámfejtésében érvenyesítik is, ugyanakkor most az SZJA bevallásnál felmerült, hogy ő nem jogosult rá. Valóban így van ez? Mi a teendő ilyen esetben?

Köszönöm

Zsoltné # 2015.05.04. 19:06

Segítséget szeretnék kérni. A férjem novemberben hunyt el. A családi adókedvezményt ő vette igénybe 2 gyermekünk után. Most szeretném visszaigényelni a decemberi adókedvezményt, de ez úgy tűnik nem ilyen egyszerű. Egyáltalán vissza igényelhetem? Ha igen, akkor a saját adóbevallásomban, vagy az elhunyt férjemében, akiét az adóhatóság készíti el? Már rengeteget telefonáltunk ez ügyben, de mindenhol más választ adnak. A segítséget előre is köszönöm!

ferike75 # 2015.01.21. 19:02

jo estét kivánok

segitséget szeretnék kérni párommal 2 éve élettársi kapcsolatba élünk van egy 11 éves kisfia aki velünk él egy háztartásbapáromnak nincs be jelentet munka helye mivel nem közös gyerekünk én mint nevelő apja igénybe vehettem e a gyerek után járo adó kedvezményt.pot szabadságot .hozzá teszem van egy saját fiam is aki vel tartom a kapcsolatot de nem lakik velem az anya azt mondta hogy láthatási jogcimen a szabadság járhat kérdésem hogy igaz e ?

Nikaa # 2014.11.25. 14:27

A kérdésem a következő lenne:
Kismama vagyok és 2014.július óta táppénzen vagyok veszélyeztetettségem miatt. Miután a 91. napot betöltöttem várandósságomból, megigényeltem a családi adókedvezményt, amit 2014.08. tárgyhótól kezdődően érvényesítettek. Viszont az nekem a problémám, hogy a bérpapíromon fel van tüntetve a táppénz, és ugyanez az összeg a kifizetéseknél, ám a levonásoknál semmiféle szám, illetve adat (tudomásom szerint 16% szja-t pedig levonnak). Ugyanez a helyzet a " Havi családi járulék kedvezmény" rubrikájában is, semmi szám, semmi adat! Munkahelyemen azt a tájékoztatást kaptam, hogy a havonta járó 10.000 Ft adókedvezményt én megkaptam eddig mindig, de ezt nem kellett volna feltüntetniük? Elmondásuk szerint az Szja-t és a családi kedvezményt kalkulálták és ezért nincs a "Levonások" oszlopában semmi! Csinálhatnak ilyet? Mit tehetnék ezügyben, mert semmiféle kézzelfogható bizonyítékkal nem szolgáltak az elmúlt hónapokban, hogy márpedig én megkaptam az adókedvezményt!?
A választ előre is köszönöm!

Tita7702 # 2014.11.23. 18:21

Azt szeretném megkérdezni hogy a párom is igénybe veheti a családi adókedvezményt akkor ha nem a vér szerint gyermeke de együtt neveljük.

Zizzz # 2014.11.06. 15:23

backett: az családi adóALAP kedvezmény, aminek az adója (62500*0,16)a tényleges kedvezmény, két gyerekig havi 10 ezer forint/gyerek, tehát évi 120 ezer forint/gyerek.

backett # 2014.11.06. 07:25

Üdvözletem.

A családi adókedvezmény számításával kapcsolatban van egy kérdésem.

A hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény azt mondja, hogy:
"29/A.(2) A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként

  1. egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint,
  2. három és minden további eltartott esetén 206 250 forint"

Én azt nem értem, hogy két gyerek esetén miért évi 125 000 Ft a családi adókedvezmény, amikor jogosultsági hónaponként írja a törvény a gyerekenkénti 62500 Ft-ot?

Előre is köszönöm a választ.

Üdv: Laci

Zoltanuss # 2014.10.21. 07:38

Üdv / A kérdésem a következő lenne :

Kaptam egy un. Adóztatási Tevékenységhez Kapcsolódó Folyószámla kivonat -ot
a 2013 01 és 2014 09 10 közötti időszakban esedékes és lekönyvelt tételekről Ennek van bevallási és pénzforgalmi oldala a bevallási old összesítése 4710 ft a pénzforgalmi 48 000 ft ( ezek az összegek a befizetett előlegek )
és végül van egy un. 103 ADÓNEM többlet, ami 43290 Ft-
Hogy a bánatban jön ez ki. A negyedéves befizetésnél mindig az előleg az esedékes adó szokott lenni se nem több se nem kevesebb
van egy kétoldalas melléklet sok sok szöveggel. Ennek 3. pontja már túlfizetésről beszél.
Azt se értem , hogy miért
a 2013 01 és 2014 09 10 közötti időszakot tárgyalják .

béésbé # 2014.10.14. 10:22

Kedves besszerrita!
A válási papírokban szó szerint úgy van, hogy alperes - aki én voltam anno- gondozásában és nevelésében helyezi el a bíróság a gyerekeket azzal a megjegyzéssel, hogy a szülők közös szülői felügyeleti jogot tartanak fent. Akkor ezen felállás szerint is igaz az, amit írt Ön nekem, vagyis hogy én vehetem igénybe mind a három gyerekre és én a mostani párommal, aki amúgy is eltart minket-sajnos én munkanélküli vagyok évek óta-, ővele osztom meg?
Köszönöm szépen a válaszát!

béésbé # 2014.10.14. 03:32

Üdvözlök mindenkit. A következőre szeretnék választ kérni. 2013 novemberében elváltam és van három gyerekem a volt férjemtől, akik után még én kapom a családi pótlékot, mert még mindegyik nappali tagozatos tanuló. A volt férjemmel közös szülői felügyeleti jogban állapodtunk meg, de nálam van a gyerekek főhadiszállása. Ebben az esetben a volt férjem igénybe veheti e a gyerekek után járó családi adókedvezményt?
Az idén szeptemberben ismételten férjhez mentem új páromhoz, vele még nincsen közös gyerekünk. Vele szeretném megosztani a gyerekek után járó családi adókedvezményt és volt férjemmel nem. A volt férjem nem fizet gyerektartást, sosem fizetett, de a gyerekeknek időként ad pénzt, bár jóval kevesebbet, mint a megállapított gyerektartás összege. Ilyen esetben én dönthetek úgy, hogy a három gyerekre járó majdnem 620ezer forint havi családi adókedvezményt a mostani új férjemmel osztom meg és nem adok át belőle a volt férjemnek vagy kötelező neki is adnom, mivel ő a vér szerinti apja a gyerekeknek?
Várom válaszukat, előre is köszönöm szépen.
Erzsébet

Gáborévije # 2014.09.28. 11:59

Ezen már túl vagyunk, de azért köszönöm:-)
A törvény mellékletében lévő betegség kódokon bizonytalanodtunk el, épp ez okozza a dilemmát.

tudatlan3 # 2014.09.28. 06:54

Ez segíthet:335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet

Gáborévije # 2014.09.27. 09:51

Kedves Hozzáértők!
A férjem gyermekkora óta asztmás, 2006-ban volt egy balesete, amiben elveszítette az egyik veséjét, baleseti járadékot kap.
Soha nem vett igénybe semmilyen adókedvezményt! Nemrég egy könyvelő azt mondta, az asztmája miatt adókedvezményre volna jogosult, sőt, visszamenőlegesen is igényelhetné, fel is ajánlotta, hogy megcsinálja az önreviziót.
Nem ugrottunk bele, elkezdtem kutakodni: a jelenleg érvényes BNO listában a légzőszervi betegségeknél csupán egy gyűjtőkódot, a J961-et nevesítik, ez a krónikus légzőszervi betegségek összefoglaló kódja, vagyis a krónikus hörghurut, asztma és tüdőtágulat tartozik bele.
Ugyanakkor a férjem betegségkódja J4590, ez konkrétan az asztma kódja.
De most akkor jogosult adókedvezményre, vagy nem????

gypenzes # 2014.09.22. 18:02

Tisztelt Szakértő!
Családi adókedvezménnyel kapcsolatban a következő lenne a kérdésem:
Az adókedvezményt egy gyermek után kaptam májusig , júniustól megigényeltem a magzat után is saját munkáltatómnál, így tehát két gyermekre kaptam, kapom. Szeptembertől táppénzre kerültem és a táppénz összegéből nem tudom a két gyermekre teljesen érvényesíteni az adókedvezményt. 2-3 ezer ft, marad bent kb.
A kérdésem az lenne, hogy a jövő évi adóbevallásnál ebben az esetben a férjem jövedelmének az adójából érvényesíthető-e a fennmaradó rész?
A gyerekeket közösen házasként egy háztartásban neveljük.
Válaszát előre is köszönöm.


Zsolo0402

Mammita # 2014.09.19. 09:19

Köszönöm a tanácsokat.A NAV-hoz eleve úgy mentem be,hogy megtudja-e nézni nekem,hogy idén még mennyi adókedvezményt tudok igénybe venni,de ezt sem mondta meg,hanem csak annyit,hogy azt úgyis tudja a munkáltató,ha már nem tudok többet, ne aggódjak ezen,ezután beszéltünk csak az egész helyzetről,de nem tudott segíteni.Kérdeztem,hogy akkor ha én simán bejövök,és azután érdeklődöm,hogy az én gyerekeim után járó adókedvezményből mennyi lett eddig igénybe véve,vagy mennyi még az igénybe vehető,akkor arra itt nem kaphatok választ?Azt mondta,hogy nem,ő csak azt tudja max elmondani,hogy mennyi két gyerekre a maximálisan igénybe vehető.Semmi többet.Nem is értem,mert ha mondjuk ezt én vettem volna igénybe,és csak kíváncsiságból is,de tudni szeretném,hogy eddig mennyi nyertem az ügyön,akkor sem elmondható?Miért olyan titkos ez?

Mammita # 2014.09.19. 04:20

Köszönöm,ez biztató :)))
Nem kell nekem aláírni a papírt,,ha beírta,hogy én nem dolgozom,legalábbis ezt mondta az ügyintéző hölgy.Nem tudom,hogyan kellene kideríteni azt,hogy igénybe vette vagy nem.

Mammita # 2014.09.18. 19:26

Tudna valaki ebben segíteni? :

A férjem és én 3 éve különélünk,300 km-re egymástól.A két gyereket én nevelem,gyerektartást nem fizet,a gyerekeket akkor látja ha én elviszem őket hozzá,ő nem jön el hozzájuk sosem.Most fogjuk beadni a válókeresetet,szó esett a gyerektartásról,hogy hogyan is lesz.Ő azt írta nekem emailben,hogy havi 40000 ft-ot utal majd a gyerekeknek,ezt megfogalmaztatja ügyvéddel,azt írjam alá akkor megkönnyíti a válást.Én nem fogom ezt neki aláírni,mert nem szeretném,ha ő utalná,mert ahogy ismerem,vagy utalná,vagy nem,vagy később mint ahogy megbeszéltük,vagy részletekben,szóval valószínű csak a bosszúság lenne vele.Inkább állapítson meg a bíróság X %-ot,és azt a munkáltatója küldje nekem.A lényeg,hogy meg nem tudnám mondani mikor,de írt nekem,hogy küldjem már el a gyerekek TAJ számát,mert igénybe akarja venni az utánuk járó adókedvezményt,én akkor azt írtam neki,hogy mivel abból a gyerekek egy fillért nem látnának,ezért nem hiszem,hogy jogosan venné igénybe.Nem is esett róla többé szó.Aztán most hogy egy barátnőmnek mesélem mit ajánlott a férjem,azt mondja,hogy a két gyerek után pont 40.000 az igénybe vehető adókedvezmény szerinte azt akarja nekem leutalni,és így megúszná a gyerektartást.Ma bementem a NAV-hoz hátha kitudom deríteni,hogy igénybe vette-e az adókedvezményt,de nem adnak ki ilyen adatot,hiába,hogy hivatalosan még a férjem,és az állandó lakcímünk is egy.Van valakinek valami tippje,hogyan tudnám kideríteni,hogy igénybe veszi-e ezt a dolgot? Mert a NAV -ban is elmondták,hogy így jogtalanul veszi igénybe,ha egyáltalán igénybe veszi.Ja és azt is elmondta a hölgy,hogy nekik elég a gyerekek adatai nem kell hozzá TAJ szám,hogy megigényelje,tehát elvileg simán megtehette.