Adójóváírás, családi adókedvezmény


drbjozsef # 2019.02.02. 13:03

Nem nagyon.

Nézd meg jól a papírjaidat, ha megkaptad a kedvezményt, ami amúgy jár, akkor kár sem ért.

Ha fel is tesszük, hogy valaki más hibázott (akár a könyvelő, akár az állam), azért sajnos a kellő gondosság esetén neked is illett volna észrevenned a hibát, ha csak egszer ránézel a havi bérpapírodra.

Olyat, aminek értelme is lenne, nemigen tudsz tenni.

Értem én, hogy bosszantó, de összességében nem ért kár.

Anya2019 # 2019.02.02. 12:11

Üdv!
Segítséget kérnék..
Tavaly januárban Elküldtem a nyilatkozatot, mely szerint nem kérem a családi adókedvezményt havonta, hanem egy összegben kívánom visszaigényelni.
Most viszont megkaptam az adóbevalláshoz szükséges papírt, azon viszont az szerepel, hogy kaptam havonta a családi adókedvezményt.
ez most nekem hatalmas csalódás, mert nagy szükségem lett volna erre az összegre egyben és most nem tudom hogy mitévő legyek.
a könyvelő aki intézi az adóbevallásomat azt mondta hogy általában a mák el sem olvassa a nyilatkozatot csak automatikusan, mivel Visszaküldtem, úgy gondolják hogy kérem havonta az adókedvezményt..
Lehet valamit tenni?

drbjozsef # 2019.01.30. 09:12

Éva,

Nem vagyok szakértő, de ha jól tudom még mindig az a szabály, hogy a házastárs veheti igénybe a nem vér szerinti gyerek után a családi kedvezményt adóelőlegként (és akár utólag, adóbevallásban is), ezzel szemben, az élettárs, az után a gyerek után, amelyik neki nem vér szerinti gyermeke, az után nem veheti igénybe a kedvezményt adóelőlegként év közben, de igényelheti utólag az adóbevallásban.

Vagyis megosztható élettársak között is a kedvezmény a nem vérszerinti gyerekek tekintetében is, de csak az adóév után, az adóbevallásban.
(Regisztrált élettársi kapcsolat sem kell, elég annyi, hogy közös legyen a lakóhely, illetve, arra figyeljetek, hogy ne egyedülállóként igényeld a családi pótlékot, ez ki szokott bukni a megosztásnál)

SZJA törvény 29/B§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

HajnalÉca # 2019.01.30. 08:26

Tisztelt Szakértő

A régi kapcsolatomból született egy fiam aki velem él.
A leendő párommal babát várunk.
A kérdésem az lenne, hogy milyen "kapcsolat" kell hogy a párom vegye igénybe a fiam után is az adókedvezményt.
Elég e egy bejelentett életttársi kapcsolat, vagy csak házastársként lenne rá jogosult?

Válaszát köszönöm : H. Éva

drbjozsef # 2019.01.29. 18:18

Átruházni? Ez nem igen világos.

Arra gondolsz, hogy ő dolgozik, és ő igényelje vissza az adójából?

Nem kell ehhez semmit igényelni, se kérelmezni, se kitölteni semmit, csak az adóbevallást.

Abba beírod a gyereket (TAJ vagy adószáma kell legyen, most hirtelen nem tudom fejből melyik), van rá külön oldal, az EÜ járulékból Te is visszaigényelhetsz, beírod, hogy megosztjátok, meg a férjed adatait, és pontosan ezt teszi ő is csak fordítva.
Kiszámolni nektek kell, mennyi jár pontosan, aztán eloszthatjátok egymás között ahogy akarjátok, csak a kettő összege ne haladja meg a jogosan járó összeget.
Ha van elég SZJA-ja a párodnak, akkor egyszerűbb, ha csak ő igényli.

Ha nem szoktatok adóbevallást csinálni, akkor vagy ássad bele magad a kitöltési útmutatóba (párszáz oldal, bár maga a családi kedvezmény nem egy atomfizika), vagy keress valakit, aki szokott ilyet csinálni.

Adry111 # 2019.01.29. 16:34

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg nem dolgozom (Áprilisra várjuk gyermekünket.) Fizetem magam után az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Kérdésem az volna, hogy az ez évi adóbevallásban vissza szeretnénk igényelni egy összegben a terhesség 91. napjától járó családi adókedvezményt, melyet egyúttal az apukára (élettársamra) át is ruháznék. Mi lenne ennek a menete és milyen iratok szükségesek hozzá? Köszönöm!

ikarus32 # 2019.01.21. 21:28

Drbjozsef köszönöm

oligaliga # 2019.01.14. 14:01

Az meglehet, de akinek mást nem tölt le, csak az szja-bevallást, nem fog gondot okozni, hogy a listában más a nyomtatvány neve, mint a letöltésnél.

Annak meg, aki nem akarja az ÁNYK-n keresztül beküldeni, egyszerűbb, ha megvárja a NAV tervezetét, és azt javítja vagy javíttatja.

oligaliga # 2019.01.14. 10:56

bermuda háromszög

Nem tudom, mit nyitsz meg, de nekem telepítés után is 18SZJA a neve.

drbjozsef # 2019.01.14. 08:02

ikarus,

egyébként ha a NAV megcsinálta a tervezetedet, csak letöltöd, és az útmutató alapján simán belerakható a kedvezmény.

Csinálj addig egy ügyfélkaput, ha nincs, ott letölthető, visszaküldhető elektronikusan.

Ha viszont előbbi évi adóbevallást kellene önellenőrizni, annak ne fuss neki egyedül szerintem, hacsak nem szoktad rendszeresen magad készíteni az adóbevallásod.

Én tavaly leadás után önellenőriztem, és kiizzadtam valahogy az útmutató alapján (nem volt nagy etvasz az sem, csak az egészségpénztárt felejtettem ki belőle), de nem volt nagyon egyszerű.

drbjozsef # 2019.01.14. 07:59

...és hányszor fog még változni... :)

oligaliga # 2019.01.14. 07:09

A 2018-as évre vonatkozó SZJA-bevallás nyomtzatványa már egy hete elérhető a NAV honlapján:

http://nav.gov.hu/…/18SZJA.html

drbjozsef # 2019.01.14. 04:19

ikarus,

úgy érted, hogy a 2018-as év folyamán nem vettétek igénybe az adókedvezményt, pedig jogosultatok voltatok rá?

Akkor semmi különöset, mert a 2018-as adóbevallásban (amiről 2019 márciusig készít a NAV tervezetet mindenkinek, de egyébként 2019 május 22-ig kell beadni) kell egyben igényelni, és kész.

Ha úgy érted, hogy 2018-ban nem igényeltétek vissza a 2017 év folyamán járó kedvezményt, az sem gond, önellenőrzést kell benyújtani a 2017-es adóbevallásra. Elévülési időn belül bármelyik év adóbevallása önellenőrizhető, vagyis most 2014-ig visszamenőleg bármelyik.

ikarus32 # 2019.01.14. 01:38

Sziasztok!

Lehetséges-e ha igen milyen úton a tavalyi 2018-as első házasok adókedvezményét (60eft) vissza igényelni mert sajnos el lett felejtve tavaly?

Köszönöm a választ.

edenke74 # 2019.01.12. 20:19

Üdvözlök Mindenkit! Családi adokedvezménnyel kapcsolatban kellene egy kis segitség.Élettársammal közösen nevelünk két gyermeket,egy közös és egy a sajátom.év közben januártól júliusig én vettem igénybe a családi adokedvezményt két gyermekre(116670 gyermekenként).augusztustól-decemberig élettársam igényelte meg közös gyermekünk után(66670)a saját gyermekem után családi pótlék augusztus végéig járt,ö utána augusztusra a családi adokedvezményt nem vettük igénybe,utána létszámba beszámit eltartottként mivel nappali tagozaton tanul,viszont szeptembertöl-decemberig nem lett az adokedvezménynél beszámitva.ehhez kellene egy kis segitség hogy az év végi adóbevallásnál ezt hogy kell feltüntetnünk.megoszthatom az adókedvezményt az élettárssammal,ha igen akkor a megosztáshoz mely hónapokat kell beírni,vagy pedig küülön kell feltüntetnünk a gyermekeket ugy, hogy én csak jan.-juliusig irom be mindkettöt az élettársam pedig csak aug.-decemberig a saját(közös) gyermeket.ez nem egészen érthetö számomra ehhez szeretnék segitséget kérni,mivel nem tudtuk felhasználni az egész évre járó kedvezményt és most szeretnénk visszaigényelni.Köszönöm a segitséget.

Pufy0129 # 2018.08.23. 10:25

Nagyon szépenköszönöm a választ és a segítséget!

drbjozsef # 2018.08.23. 04:53

A kormanyhivatal.hu szerint : "lakcímbejelentő lap (tulajdonos és a bejelentő aláírásával ellátva), több tulajdonos esetén egy tulajdonos aláírja a bejelentő lapot a tulajdonos társaktól pedig írásos hozzájáruló nyilatkozat szükséges"

Pufy,

a törvény implicite nem tartalmazza, hogy közös kell legyen a lakcím. Azt írja, "közös háztartásban nevelt" kedvezményezett után jár. Viszont ez explicite azt jelenti : a közös háztartás értelemszerűen közös lakcímen lehet, azt pedig 3 napon be kell jelentened a törvény szerint.

Ha rákeresel a neten, van pár találat, ami szerint simán megkapták a családi pótlékot és az adókedvezményt is különböző lakcímmel, volt, ahol esetleg kellett egy nyilatkozat, hogy közös háztartásban laknak. Van ahol adótanácsadó írja, hogy szabadon bizonyítható a közös háztartás, akár tanúkkal is a NAV-nak.

Bérleti szerződéssel be tudsz jelentkezni a tulajok aláírása nélkül is. Ha lenne, aki nem akarja aláírni, pedig tényleg ott laksz, akkor két tanúval odamész, és ha nem írja alá, felveszel velük egy jegyzőkönyvet, hogy Te megpróbáltad, önhibádon kívül nem vagy bejelentkezve.

Ha van tartózkodási helyed, akkor az számít. Az az, ahol ténylegesen laksz, amikor (legfeljebb 3 hónapra) elhagyod az állandó lakcímedet.

Szerintem ne foglalkozz azzal, hogy a NAV visszakérheti, ha majd jelentkezik, akkor kell tenni valamit.

Pufy0129 # 2018.08.22. 19:29

Köszönöm a választ!

A szerződéssel ugyan ez a gondom, hogy van de a másik tulaj még mindig nem írta alá, mert nem hajlandó ide eljönni, eddig külföldön volt, most meg mindig kitalál valamit. Én személyesen most próbálom vele felvenni a kapcsolatot, mert eddig a testvér beszélt vele. Szóban ő is bele egyezett a beköltözésbe.

Ezt a nyilatkozatot megkeresem és futok ezzel is egy kört köszönöm a tanácsot.

A fontosabb kérdés számomra inkább az, hogy az adókedvezmény vonatkozásában a lakhely vagy a tartózkodási hely a mérvadó?
Illetve, hogy a NAV az elmúlt 5 hónapot ténylegesen visszaigényelheti kamatokkal együtt?

Köszönöm még egyszer a segítséget!

nonolet # 2018.08.22. 18:38

Van két tanús bérleti szerződésed?
(vagy ügyvédi vagy közjegyzős)

Mert azzal be tudsz jelentkezni a bérbeadó aláírása nélkül is.

- -

Az egyik tulajt eléred és aláír?

Mert,

TÖBB tulajdonos esetén ELÉG az is HA az egyik nyilatkozik, hogy a másik is tud róla.

(van rá nyomtatvány töltsd le)

Olvasmány...

http://www.jogiforum.hu/…31/24715.0.0

Pufy0129 # 2018.08.22. 10:21

Szép napot Mindenkimek!

Egy kus segítséget szeretnék kérni, egy ideje vadász9m a választ de nem leltemrá teljesegészében.

A következő az eset:
Házastarsam van és van 2 gyermekem, a parom gyesen van a két gyermek 3,5 és 15 évesek.
Mind a négyen lakóhelyszerint egy címre vagyunk bejelrntve. az élet úgyhozta, hogy munka miatt költöztünk anyosomékhoz 2 évvel ezelött. Ide kértünk tartózkodási helyet. Viszont idén márciusba albérletbe köktöztünk,lakóhely ugyan úgy egy címre van bejelentve viszont a tartózkodási helyre mar nem. Ennek oka az hogy akitől hereljük az ingatlant ugy tudta hogy a ketgyereke a tulaj ő meg hasz9nélvező igy elég az őbaláirása. ki is töltöttük a bejelentőlapokat. az ovoda miatt a két kislánynak fontos voot hofy időbe legyen lakcim kárzyája. ezért am8g én távol voltam hárm7knak megcsinálták a kakcim kártyát. én 2 napra rá mentem mas volt az ügyintéző lekerdezte a földhivatalt ahol az kapta informaciónak hogy nincs haszonélvezői jog a ház9n igy a két tulajtol kell kérnem aláírást. Ezt a mai napig nem sikerüotbel8ntézni. A munkahelyemen jeleztem a változast irasban es szóban is,nem mondtak semmit átirták a beszállításts s kéwz.
Elözö hónapba megszüntba munkaviszonyom s amunkaügyi oözponros azt mondta hogy bar a lakóhely azonos a gyerekekkel viszont a tartozkodási hely nem így az adó kedvezményt nem tudja érvényesítetni plusz jelezni köteles az adóhivatal felé hogy nem tartozkodom egy háztartásba a gyerekekkel, s valoszinű kamatokkal a NAV visszaigényli az igénybe vett adókedvezményt.

Ami kérdésem lenne igazából, hogy most ebben az esetben ha egy lakóhelyre vagyunk bejelebtve életvitelszerűen egy ingatlanba lakunk de ide nem vagyunk mind bejelentve akkor most jogosult vagy ado kedvezményre vagy sen? Előzeme meg a kedves ügyintézőt és én jelezem-e a nav felé hogy a munkaltato annak ideén nem jelezte hogy igyaz adokedvezményt nem vehetem igénybe? vagy ilyenkor mi a teendő?

Válaszokat előre is köszönöm!

Adryen # 2018.05.13. 09:54

22. Keretösszeg 1466690 Ft
25. sor 1466690
26. sor 1133340 (amit én veszek igénybe)
30-31. sor 29751 (járulék)
32. sor 27683 (jár.kedv. címén visszaigényelhető)

Így kijött:
80. sor visszaigényelhető adó: 170.002 Ft

Ezt viszont hibának írja ki:
[Nyomtatvány]A 126. 136. 140. és 145. sorban együttesen akkora összeg utalásáról rendelkezhet, amelyre a 48. sor (az összevont adóalapot terhelő, kedvezményekkel csökkentett adó) összege fedezetet nyújt. (Hibakód=)

Hogy tudom javítani? Nem vagyok magánnyugdíjpénztár tagja! (Sárga hibának tűnteti fel.)

Adryen # 2018.05.12. 14:25

A következőkben kérném a segîtséget.
A csalàdi adókedvezményt szeretném kérni a bevallàsban.
Jan-febr-ra kisfiam utàn(20.000Ft), aug-tól dec-ig 2 gyermekem utàn(150.000Ft).
Kisfiam 2017.02.24-én töltötte 2. évét, addig GYED-et kaptam.
Kislànyommal 2017.08.10-én lettem 91 napos terhes, 2018.08.28-tól tàppénzen voltam.
A levont adóelőleg 142.319 Ft.
A levont eb. és ny.jàr. 29.751 Ft.
Összevont adóalapba tartozó jöv. 948.790 Ft
Levont adóelőleg 142319 Ft.
Mivel màrc-júl-ig csak GYES-t kaptam, arra az időszakra apuka bevallàsàban kérnénk az adókedvezményt kisfiunk utàn.
Érdeklődnék, milyen összegeket és kódokat kell feltüntetni a 152-154. sorokban, illetve a 22-26-ban.
Kisfiamnàl nem tudom beîrni külön a jan-febr. és aug-dec. időszakot, egy adóaz. jelet csak 1x enged beîrni.
Fel kell-e tüntetni vhol, hogy a pàrom igényli a fennmaradó összeget(50.000Ft)?

kdia11 # 2018.04.17. 17:52

Sziasztok!

Hú azért harcolni nem kell !
Köszönöm ,nektek ,és nem azt akartam megtudni ,hogy vajon a német adóhatóságnak elég e ez ,csak azt ,hogy érdemes e vagy teljesen hülyét csinálok magamból egy közjegyzőnél ,hogy olyat kérek ami nem is létezik!
A lényeg ,nem vagyok jártas az ilyenekben ,ügyvéddel is életemben 1x volt dolgom....felvettem a kapcsolatot egy közjegyzővel.Minden jót nektek!

oligaliga # 2018.04.17. 11:11

kdia11

Rexornak igaza van. Nem írtam, hogy ennyi elég, csak azt, hogy amit eddig írtál, úgy tűnik, ennyi elég lenne. Ha a tesód kapott hivatalos felszólítást vagy írásbeli tájékoztatót, akkor érdemes lenne azt lefordíttatni és elolvasni, vagy egy német adótanácsadót megkérdezni.

nonolet # 2018.04.17. 11:08

Pont leszarom, hogy ki min sértődik meg...
Ami szar az szar!

... ÉS NEM a törvényektől szar ám a legtöbbször!!!

Hanem, a buta-korlátolt embertől a pult másik oldalán.

Aki tipikusan a főnöke miatt" hülye".

Aggatja a lábát, követel fölöslegesen igazoló papírokat.
Pedig a törvény NE ÍRJA ELŐ!!!!

Nem enged valamit, pedig a törvény NEM tiltja.

Ettől szar a magyar bürökrácia elsőssorban.

Nem igazán a törvényektől...

Az emberektől az!
A pultok mögött és főleg a főnöki irodákban.