működési engedély


nanemaaa # 2010.05.24. 21:42

Azokat a jogszabályi hivatkozásokat amikre " a hivatalos levél" hivatkozik, elk kellene olvasni. Talán az segíthet.
Vagy egy jó ügyvéd....

szálem # 2010.05.23. 11:47

Senkinek nincs ötlete a megoldásra ?


szálem

szálem # 2010.05.08. 07:55

Köszönöm a hozzászólásokat.
A rendőrséget folyamatosan kihívjuk,mindig megkérdezik , hogy az önkormányzathoz tettünk-e bejelentést, mert ez igazából az Ő hatáskörük lenne...
Lakógyűlésen megbeszélésre került, majdnem minden lakó alá is írta az a papírt, amit csatoltunk a jegyő felé elküldött levélhez (ami a közös képviselő által került beadásra). Igazából ebben nem korlátozást kértünk, hanem végleges bezárást. Annyi történt ezek után, hogy kijártak ellenőrizni a nyitvatartást, és annak be nem tartása miatt a közterület -használati szerződést mondták fel . A kerthelyiség így megszűnt, de a kocsma továbbra is nyitva van non-stop.
Nem tudom, hogy a nyitvatartás korlátozást, milyen törvényi hivatkozással lehet kérni ??
Hiába küldözget a ház be kérelmeket, mivel nem vagyunk jogászok , csak "natúr" kéréseink vannak. Viszajön egy hivatalos levél jogszabályi hivatkozásokkal, az idő meg csak megy...


szálem

nanemaaa # 2010.05.07. 11:34

Próbáltátok már lakógyűlésen megvitatni a kérdést? Esetleg korlátozni a nyitvatartását?
Végső soron ezt lehet kérni a jegyzőtől, mint kereskedelmi hatóságtól is.

zolcsi11 # 2010.05.06. 13:33

hangszigetelés :)
ha több feljelentés érkezik a rendörségre akkor visszavonják a működésit...
meg az sem mind1 h melyik ker.ben van

szálem # 2010.05.05. 17:50

Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben : egy 3 emeletes társasházban lakom, ahol a földszinten nyitottak az egyik lakás helyén egy kocsmát. A működés engedélyezve lett a lakók által, már több éve. A lakók azóta pár lakást kivéve teljesen mások. A kocsmát elviselni nem lehet, fordultunk már rendőrséghez , önkormányzathoz, jegyzőhöz. Birtokvédelmi eljárás is megvolt. Jelenleg annyit sikerült elérni , hogy a kerthelyiséget megszüntették. Továbbra is problémát okoz, mivel éjjel nem lehet aludni , stb... .Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne még csinálni? Hogy lehetne bezáratni, vagy bármi korlátozást elérni ?
Köszönöm !


szálem

nanemaaa # 2010.04.23. 09:04

Vagy a működési engedélyed profilját módosítod (bővíted), vagy a bérlőt. A választás a tiéd. ;)

Joee # 2010.04.22. 13:19

Kedves Fórumozók.Vendéglátóipari vállalkozó vagyok,s mint ilyen a sörözőben mükődik 2 db pénznyerőautómata.A szerencsejátékszervező,akié a gép eddig olyan számlára fizetett nekem egy bizonyos összeget,melyet úgy állítottam ki hogy bérleti díj 1 hónapra:xy összeg.Ez évtől olyan kérésük van ,hogy ne azt írjam rá az általam kiállított számlára hogy bérleti díj,hanem azt hogy szerencsejáték közvetítési díj.Én úgy gondolom ,mint vendéglátó vállalkozó ilyen számlát nem állíthatok ki,mert a tevékenységi körömbe nem tartozik bele.Kérem ha valaki tud segíteni,akkor tegye meg.Köszönettel:JOE.

nanemaaa # 2010.03.16. 13:26

A melegkonyhás vendéglátó egységet melegkonyhás vendéglátó egységként kell felszerelni és üzemeltetni (magyarán konyhaberendezések, szakács, pincér, étlap...stb). Ha nem ezt teszed, akkor nyilván bezáratják majd.
Ez nem olyan, hogy mondjuk bizony szűz a menyasszony....

avgas # 2010.03.16. 12:17

üdv
én szeretnék érdeklődni h egy melegkonyhás vendéglátó üzletre kell megkérnem a müködési engedélyt mert 200 m-en belül van kollégium!de amugy csak egy sima italüzletett szeretnék létrehozni!
a kérdésem az lenne h így a konyhában mit kell beszereltetnem h megadják az engedélyt (amugy nem föznénk semmit,csak az engedély miatt szükséges nekem)
választ elölre is köszönök

nanemaaa # 2010.03.09. 08:42

Az ingatlan osztatlan közös tulajdon, így lényegében mindenhez kell a társtulajdonos hozzájárulása. Ha a társtulajdonos nem adja meg a szükséges hozzájárulását, akkor jognyilatkozat pótlására pert indíthatsz.
Ha a telken van egy lakás és egy üzlet, akkor az simán társasházzá alakítható. A társasház ingatlannyilvántartásba történő bejegyzéssel az önálló albetétek önállóan forgalomképesek lesznek. Az alapító okiratban pedig lehet szabályozni a telekhasználatot is.
A másik megoldás lehet még a tulajdonközösség megszüntetésére irányuló per is, de ha a telket nem lehet megosztani, akkor a vége vagy kivásárlás, vagy a telek árverezése lesz.

monalisa1 # 2010.03.08. 15:42

Esetlegesen nem lehetne megosztani a jelenleg még közös tulajdonú telket? Ezt neked kell tudnod, egyben figyelemmel arra is hogy a közösen örökölt ház melyik részén is áll - az a telek lesz az értékesebb.

monalisa1 # 2010.03.08. 15:39

Ha beleegyezését adta hogy az osztatlan közös telekre üzlethelyiség épüljön akkor szerintem nem táncolhat vissza, vagyis abba már nincs beleszólása hogy müködteted-e az üzletet vagy sem. Abba sincs beleszólása hogy milyen profillal az üzemeltetés - ez az önkormányzattól függ.

Persze "kocsmát" ne csínálj a telken vagyis helyben alkoholfogyasztás nincs - bár ez lenne a jó üzlet mert az atyafiak mindinkább megszomjaznak...

Ha nem tudod a nagybátyádat kifizetni -természetesen nem az általa kért irreális áron-, valamint belátható időn belül nem sikerül eladni az ingatlant, akkor bármelyik tulajdonostárs bírósághoz fordulhat és kérheti a közös tulajdon megszüntetését. (Általában árverezés a vége...)

Tudni kell hogy egy ilyen peres eljárás 1-2 évig is eltarthat és elég költséges., a bíróság által elrendelendő hivatalos értékbecslést is meg kell fizetni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

lgabesz # 2010.03.07. 17:51

Üdv

A nagyanyám háza ami közös örökségünk, fele fele tulajdonban van nagybátyámmal, és követeli hogy fizessem ki a részét, ez egy telken van az üzlettel, de az üzlethez semmi köze nagybátyámnak, mert ő is beleegyezését adta írásban hogy arra a telekre építhessük fel.
A helyrajzi számon pedig az ő neve is szerepel.

Összegezve: Egy helyrajzi számon van a nagyanyai örökség, ami fele tulajdonban az enyém, fele pedig nagybátyámé, és ugyanitt van az üzlet ami csak az én és anyám tulajdona.

Nagybátyámat meg az örökségből kifizetni nem tudom, mert irreálisan magas árat kér, és nem is akarom kifizetni mert nem tesz semmit annak érdekében hogy az ingatlanból pénzt lássunk.
Én hirdetem egyfolytában.

Azért akarom hogy működjön az üzlet, mert úgy jobban megveszik a telket egy működő üzlettel.

monalisa1 # 2010.03.07. 15:16

Mindenről írsz csak épp a lényegről nem: mi miatt kakaskodik a nagybátyád?

lgabesz # 2010.03.07. 11:27

Sziasztok

Segítségre lenne szükségem.

Van egy élelmiszer üzletem, melynek tulajdonosa , én és édesanyám vagyunk.

A tulajdonlapon egyharmad telekrész tulajdonosként ott szerepel nagybátyám neve is, de viszont jogilag a bolthoz neki nincs semmi köze.

Nem tudom kiadni bérbe ezt az üzletet, mert a működési engedélyhez kell az ő aláírása is amit ő nem hajlandó aláírni.

A bolt profilja élelmiszer, zöldség gyümölcs, csomagolt fóliás felvágottak, tejtermék, ital, dohánytermék.

Kérdésem:1, hogyan tudnám ezt kiadni az ő aláírása nélkül?(Megoldható akkor ha nem árul az üzemeltető italt, és dohányárut?)

2,Megnyithatom én az üzletet, mint tulajdonos az ő aláírása nélkül?( zöldség gyümölcs, alapvető élelmiszerek)?

Előre is köszönöm.

nanemaaa # 2010.02.25. 17:49

Ezt értem, de hogy az álláspontját milyen jogszabályra alapozza, azt csak tőle tudhatod meg. Szóban többször kérnek többet, mint lehetne, de ha le is kell írniuk, akkor kénytelenek lesznek a jogszabály szerint eljárni. Ha meg tényleg van rá szabály, akkor azt is leírják.

elizz # 2010.02.25. 17:32

Köszönöm a választ .
Víz van ahol kezet lehet mosni de nem vezetékes víz hanem tartályos megoldással müködik...és ez nem fogadja el a csomagolt élelmiszer árusításához az ÀNTSZ.

nanemaaa # 2010.02.25. 11:39

elizz
Kérj előzetes szakhatósági állásfoglalást az ÁNTSZ-től. A végzés indokolásában benne lesznek a pontos jogszabályi hivatkozások.
Egyébként jogszabály nélkül is logikus, hogy aki élelmiszert árul, annak olykor nem árt tudni kezet mosni. Bááár ugyanez elvárható egy könyvárustól is. Ha jól belegondolok, egy étteremben sem hátrány.
A mozgó árusítás, mint pl a fagyi és a vattacukor nem azonos kategória az üzletben történő árusítással.

elizz # 2010.02.25. 09:16

Üdvözlök mindenkit!

Közterületen lévö faházban szeretnék trafik,ajándékboltot nyitni. A faházban nincs víz.A dohányárú s a csomagolt élelmiszer eladását az ANTSZ vízhez köti. A ballonból ballonba megoldásra gondoltam amit nem fogadnak el a csomagolt élelmiszer árusításához,de a dohányáruhoz igen.
A kérdésem: Milyen jogszabályok vonatkoznak erre és hol olvashatok utána ? Miért nem kell víz a vattacukorhoz,fött kukoricához,kürtöskalácshoz stb. s miért kell az ajándékcsomagokban lévö édességhez?

Választ köszönöm elöre is!

nanemaaa # 2010.02.09. 23:16

igen. előfordul.

Kempio # 2010.02.09. 21:16

Elnézést, rosszul írtam. Nem a társbérlők, hanem ugyebár a társtulajdonos beleegyezése kell.
Na most az én esetemben rengeteg társtulajdonos van, mert az adott telepen belül mindenki társtulajdonosnak számít.

nanemaaa # 2010.02.09. 17:08

Szerintem mindkettő bejelentés köteles. A bejelentéshez csatolni kell a használat jogát biztosító iratot (ergo a társtulajdonosok hozzájárulását is).
A bérlő dolgot nem értem, elméletileg eddig sem voltak tulajdonosi jogai egy bérlőnek, s ezután se lesznek.

Az alapszabályban nincs változás, egy önálló rendeltetési egységben csak egy üzlet, vagy telephely üzeleltethető, kivéve az üzletházat (plázát).

Az hogy egy eljárás menetét megkönnyítik pl azzal, hogy elég bejelenteni s azzal egyidejúleg meg is lehet nyitni, nem jelenti azt, hogy innentől szabadrablás van, ...s szabályok nincsenek.

nanemaaa # 2010.02.09. 17:02

weber
Először érdemes megtudni, hogy az üzlet eladó-e?
Ha igen, akkor nem árt megtudni, hogy tényleg üzlet-e? (van-e használatbavételi engedélye?)
Ha meg todod szerezni, akkor az üzletnyitás bejelentés köteles, a jövedéki termékek forgalmazása viszont továbbra is működési engedély köteles.

Kempio # 2010.02.09. 16:14

Üdvözlök mindenkit, sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy alapítottam egy sportszerkereskedelemmel foglalkozó céget. Mivel a cég nagykereskedelmi és kiskereskedelmi tevékenységből áll, ezért a problémám egy kicsit összetettebb.

1. Kiskereskedelem
Szeretnék nyitni az általam forgalmazott sportszereknek egy boltot, ahol kiskereskedelmi vásárlókat szolgálunk ki.
Na most az új szabályozás következtében nem tudom, hogy ez most működési engedély köteles tevékenység-e vagy csak bejelentési kötelezettségem van valamelyik hivatal felé.

2. Nagykereskedelem
Szintén ugyanaz a problémám, mint a kiskereskedelmi boltnál, azaz nem tudom, hogy ez működési engedély köteles tevékenység-e, avagy sem. Illetve úgy tudom, hogy ha bérelek egy raktárat, akkor január 1-óta nem kell a társbérlők beleegyezése (alapesetben nem lenne gond, de a raktár olyan helyen lesz, ahol a fizikailag 2 km-re lévő épület tulajdonosa is társbérlőnek számít, és ebből elég sok van).

Ha tudtok nekem segíteni egy kicsit jobban rávilágítani a dolgokra, azért nagyon hálás lennék!

Szép napot Mindnyájotoknak!