működési engedély


weber0412 # 2010.02.09. 14:12

Üdv!
Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy terveim között szerepel egy közterületen lévő üzlethelyiség (egy általános iskolával szemben van) megvétele. Szeretnék benne forgalmazni alkoholt, dohányterméket,élelmiszerárut, háztartási dolgokat. Mini ABC jellege lenne az egésznek. Kérdésem az hogy, hol kezdjem el. Önkormányzatnál? Milyen engedélyeket kell beszereznem, hol kezdjem el az egészet? Bár sok kérdésem van, remélem tapasztalatukkal segítségemre lehetnek. Válaszukat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2010.02.05. 14:44

Élhetsz. Akár a jegyzőnél (hatóságnál) is. Ha valóban túllépték az ügyintézési határidőt, akkor vissza kell téríteni az illetéket, vagy annak a felét (lehet kétszeresét is, attól függ, hogy mikor idult az eljárás)
Melelsleg nem biztos, hogy túllépték. Ez csak az ügyiratból lenne kideríthető. Sok eljárási cselekmény van, ami nem számít bele az ügyintézési határidőbe.

A panzió működési engedély köteles? Nem csak bejelentés?
Ha bejelentés, akkor a tevékenység a bejelentés megtételével egyidejűleg megkezdhető. (mondjuk szerintem nem egy jó szabály, de ez van)

sztik10 # 2010.02.05. 13:06

Üdvözlöm! Használatba vételi engedélyünket a 15 szobás panzióra 6 hónapra birálták el hogy kihelyeznek másik kerületbe (mert a szomszéd önkormányzati szereplő) aztán további4 hónap volt mire megkaptuk az engedélyt.Senki sem fellebezett a szomszédok közül.Igy beadtuk jan 7 én a müködési engedély kérelmet de már múlt héten kaptuk a levelet elküldték ügyünket kihelyezésre.A kérdésem az, meddig huzhatják az időt mert van egy olyan érzésem megint honapokig fog tartani.Naponta betelefonáljak? Még a nyitási időt sem merem kijelölni sem alkalmazottakat fölvenni stb.Ija meg kérem mit tehetek és élhetek e panasszal a használatbavétei engedéllyel kapcsolatban történtek miatt.Üdv Eszter

Mbetti # 2010.02.05. 12:26

Nagyon köszönöm a segítségeteket.

nanemaaa # 2010.02.04. 16:04

pontosabban 16.10

nanemaaa # 2010.02.04. 16:03

Szerintem ebbe tartoznál
TEÁOR
16 Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása
Ez az ágazat tartalmazza a faáruk, úgymint a fűrészáru, a falemez, a tároló fatermék, a fa padlóburkoló, a fa tetőszerkezet, és az előre gyártott faépület gyártását. A faáru gyártási folyamata olyan műveletekből áll, mint a fűrészelés, a gyalulás, az alakítás, rétegelés (laminálás) és az összeállítás. A gyártási folyamat a fa fűrészáru előállításával kezdődik, ez tovább vágható vagy esztergálással, illetve más famegmunkáló géppel alakítható. A fűrészelt vagy más módon alakított fa gyalulható, csiszolható és késztermékké állítható össze (pl. tároló fatermékké).
Az ágazat további bontása szakágazatokra - a fűrészárugyártás kivételével - az előállított termék fajtája alapján történik.

Egyébként is jobban járnál, hiszen egy telephelyen az előállított áru értékesíthető, míg egy kereskedelmi egységben a forgalmazott termék fel nem dolgozható.

nanemaaa # 2010.02.04. 15:57

Szerintem azzal, hogy a nyersanyagot feldolgozod (fát kivágod, méretre vágod), így további feldolgozásra alkalmassá teszed, így ez egyértelműen ipari tevékenység és akkor telepengedély.

TEÁOR
"46 Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár)
Ebbe az ágazatba tartozik a saját számlás, illetve az ügynöki (bizományosi) nagykereskedelem, ideértve a hazai, illetve a nemzetközi kereskedelmet (import/export) is. A nagykereskedelem az új és a használt cikkek (átalakítás nélküli) viszonteladása kiskereskedőknek; ipari, kereskedelmi, közületi vagy szakmai felhasználóknak, vagy más nagykereskedőknek, avagy (magánszemélyként, vállalkozásként) ügynöki, brókeri közreműködés az áruk vételében vagy eladásában.
Az ilyen ügyletekkel foglalkozó vállalkozások közé tartoznak az áruk forgalmazására jogosult nagykereskedők, ipari elosztók, exportőrök, importőrök, beszerzési társulások, illetve a gyártó- vagy bányászati egységek által termékeik marketingje érdekében fenntartott, a más telephelyen működő értékesítési irodák (ahol nem folyik kiskereskedelem), amelyek nem pusztán a gyártó- vagy bányászati egységtől közvetlen kiszállítással teljesítendő rendelések felvételét végzik. Idetartoznak az árutőzsdei brókerek, megbízásos kereskedők és ügynökök, a mezőgazdasági termékek marketingjével foglalkozó beszerzési és értékesítési társulások.
A nagykereskedelembe tartoznak a nagykereskedelmi értékesítés keretében végzett szokásos tevékenységek, úgymint az áruk felvásárlása, válogatása, osztályozása nagy tételben, ömlesztett áruk újracsomagolása, elosztása kisebb kiszerelésben (pl. gyógyszerek esetében); az áruk raktározása, hűtése, kiszállítása, üzembe helyezése, részvétel eladásösztönzésben, címketervezés."

Ebben nincs benne az, hogy te termelheted ki a fát.
Az általad bejelölt 46.73 persze kereskedelmi tevékenység, de ez alapján nem termelhetsz ki fát.

Mbetti # 2010.02.04. 13:54

Nekem is telephely engedély gyanús a dolog, de nem tudom pontosan. A megrendelő változó, bár hogy őszinte legyek nem kérdezem meg mindegyiket. Van aki otthon, saját célra használja fel, van aki tovább adja el.
Ha a megrendelő tovább eladja, akkor működési engedély kellene, de ha a megrendelő egyben a felhasználó is, akkor telephely engedély szerintem. De ha mindkettő van? Akkor telephely és működési engedély is kellene?
Kicsi faluban lakunk, háromévente lehet egy ilyen, úgyhogy nem túl tájékozottak a dologban az önko.-dolgozói. Sőt, amikor legutoljára bementem azt mondták, hogy azt az eljárást folytatják le, amelyikre beadom a kérelmem. Jó mi?
Köszönöm az eddigi segítségeteket.

nanemaaa # 2010.02.03. 23:27

Mivel nyersanyag feldolgozás történik, szerintem telepengedély. De önk-nál megmondják.

véső (törölt felhasználó) # 2010.02.03. 17:09

Mbetti

a "megrendelő" az kereskedő vagy felhasználó ?

Mbetti # 2010.02.03. 16:12

Nem tudom tudna e nekem valaki segíteni.
Párommal alakítottunk egy Kft.-t, amelynek fő tevékenysége a "fa, építőanyag szanitterárú nagykereskedelem (TEÁOR:4673)". Tulajdonképp azt takarja, hogy mi kivágjuk a fákat,elszállítjuk magunkhoz, a kért nagyságra feldaraboljuk, majd saját gépjárművön el is szállítjuk a megrendelőnek.
Szeretném megkérdezni, hogy ehhez most működési engedélyt vagy telepengedélyt kell e kérnünk? Esetleg mindkettőt?
Köszönöm

nanemaaa # 2010.02.02. 18:40

Beleegyezése semmihez. Illetőleg valamikor a telepengedélyezési eljárásban jelentett gyorsítást.
A "beleegyezés" lényegében nem volt más, mint a fellebbezési jogról történő lemondás.

zizi1 # 2010.02.02. 15:24

Köszi a választ. De akkor mihez kellett régebben a szomszédok beleegyezése?
Köszi

nanemaaa # 2010.02.02. 15:01

Üzletnyitási engedélyhez (működési engedélyhez) eddig se, ezután sem kell a szomszédok hozzájárulása. Ugyanez igaz az üzletnyitási bejelentésekre is.

zizi1 # 2010.02.02. 14:45

Arra keresek választ, hogy egy új üzlet/bolt helyiség megnyitásakor szükség van-e a szomszédoktól írásos beleegyezésre?
Úgy tuom h van ilyen megkötés, de most h már a működési engedély nem feltétlenül szükséges egyes esetekben az üzletek megnyitásához, így nem vagyok biztos abban h milyen feltételekkel nyithatnak üzletet a szomszédban.
Előre is köszönöm a hozzáértő választ!

nanemaaa # 2010.01.29. 13:50

pékmester
Ha valóban komoylak a szándékaid, akkor menj el a alkógyűlésre és mondd el mindezt a tulajdonosoknak. Ha kell vállalj bizonyos garanciákat. Egyebekben, ha a lakógyűlés megtiltja a rendeltetés megváltoztatását, az ellen a tulajdonos elmeheta bíróságra 8ha akar). Ott majd a bíróság megvizsgálja, hogy jogos volt-e a tulajdonosok aggodalma.
30 napja van akereset benyújtására.

Egyébként tévedésben vagy. Ha a lakógyűlés úgy döntött, hogy nem használhatod a helyiséget üzletként, akkor ő már nem fog beperelni téged, ha nem tartod be a döntésben foglaltakat. peren kívül is kérheti a bíróságtól a végrehajtást. A végrehajtó pedig nem kérdez.

Kocsmáros # 2010.01.29. 12:43

Kedves Pékmester!

Nagyon érdekelne a történet alakulása, mi is a VIker ben szeretnénk egy kávézót nyitni.
Mit lépett a társasház? Az önkormáyzat tett valamit?

Sikerült esetleg valami konrét jogi állásfoglalást kapni?

Előre is köszönöm.

Pekmester # 2009.12.29. 15:53

Köszönöm szépen a választ, és most látom, hogy egy fontos dolgot kihagytam a leírásból.
Az üzletet nem a társasháztól béreljük, hanem egy cégtől, akinek a tulajdonában van. Ők is a társashás tulajdonosai. Közvetlen szomszéd csak felettünk van (illetve a melletünk lévő üzlet, de ő biztosan támogat)

Nekem csak az a bajom az egésszel, hogy milyen jogon tiltja meg a társasáz a működést, ha neki abból semmi kára nem száűrmazik. Sőt, odavisszük a lakásukhoz a friss pékárút!
Szerintem akkor lenne jogos a társasház aggpdalma, hogyha komolyan veszélyeztetnénk a nyugalmukat. Mászkálnának a csótányok, helyben sütnénk és a szagokat lehetne a lakásokba érzeni. De ilyen nincs, és nem is lesz, hiszen nekem a hosszútávú működtetés a célom, nem akarom elriasztani a vevőket, pláne a lakókat.

_Wasp_ # 2009.12.29. 15:18

a társasház felmondhatja a bérleti szerződést (ha jól értem, a társasháztól bérelitek az üzlethelyiséget, ugye?)

Más kérdés, hogy az üzemeltetés joga önöket továbbra is csak akkor illeti meg, ha ahhoz a társasház hozzájárul, illetve ha nem hoz tiltó határozatot pl a módosított tevékenységi kör miatt.

Azonban mivel a bérbeadás nyilván üzlet céljára ment, ez pótolja a közgyűlés által adott engedélyt, és a tiltó határozathoz (a többség megléte mellett) a közvetlen szomszédok minimum 2/3 os döntése kell. Szabályos eszerint a tiltó határozat?

(nem vagyok társasházi jogban járatos, inkább csak általános jogász, ezért kérem a hozzászólásom tartalmát fenntartásokkal kezelni)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Pekmester # 2009.12.29. 14:57

Tisztelt Fórumozók!

A következő porblémám van. 2009 október elsejétől változott a kereskedelmi tevékenyésgű üzletek működési engedélyének szabályozása. Pék és cukrász mintaboltott nyitottunk a VI. kerületben. Az Polgármesteri Hivatalban tájékoztattak, hogy egy űrlap kitöltése után (bejelentési kötelezettség) már nyithatom is a boltot. Külön rákérdeztem és ezt többször is megerősítették, hogy a társasháznak (melynek aljában az üzlethelyiség található) nincs beleszólása az üzlethelyiség megnyitásába. Korábban kellett a beleegyezésük, most már nem kell. Ehhez képest a közös képviselő közgyűlést hívott össze, amin megszavaztatta a lakókat, ahol a lakók elutasították a bolt megnyitaását, hivatkozva, a csótány és bogárveszélyre. (Ennél nagyobb butaságot régen hallottam, de ez másik téma)
Mit lehet tenni? A bolt üzemel, a közgyűlés határozata értelmében 60 napon belül mennünk kell (bérlők vagyunk), az önkormányzat pedig váltig állítja, hogy a társasháznak semmi köze hozzá. A közös képviselő pedig váltig állítja, hogy ők bármit megtehetnek (Kiskirály a lelkem)
Ha pert akasztanak a nyakunkba, akkor úgy gondolom, hogy ott bizonyítaniuk kell, hogy üzlet káros hatással van a mindennapi életükre. Ezt pedig nem tudják, hiszen nincsenek sem bogarak sem csótányok. Indok nélkül pedig nem tilthatják meg a bolt működését.
Kérem szíves véleméyüket a témában, tisztelettel:

E. Csaba

nanemaaa # 2009.12.17. 23:22

Tudtommal elég, de kérdezd meg a kereskedelmi hatóságot.

barbara33 # 2009.12.17. 19:09

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy látványpékség nyitásához az új jogszabály értelmében kelle működési engedély, vagy itt is ez a bejelentés elegendő?

köszönöm!

hapacér # 2009.12.02. 17:02

Kismukk biztos hentesnél dolgozik. Az elfogadási értesítést mellesleg a Szolgtv. igazolásnak hívja. De a bejelntés megtörténte után a tevékenység folytatható. Nanemaa elég részletesen és pedagógusan leírta a részleteket. Igazgatási iroda ha,ha, ha...

A hatáskör címzettje a jegyző, amit a Kertv. alapján kereskedelmi hatóságnak hívnak....

nanemaaa # 2009.11.19. 14:54

A jogszabály ilyen részletességgel nem dolgozta ki ezen eljárási cselekményeket, így ahány hatóság, annyiféleképpen oldhatják meg ezt a kérdést. Ezért igazából nem vagy előrébb ha "csak" interneten kérdezel. Az igazság mindig odaát (a hatáskörrel rendelkező hatóságnál) van.

Mellesleg a jogszabály van annyira trehány, hogy fel sem merül benne a bárkinek bármit igazolni kell igénye. Legalább is egyelőre. ;)

KaelMagi # 2009.11.19. 10:59

Még élek pedig. Élvezem a szelíden lángoló vitát ami kialakult a kérdéskörben.
Mivel még csak tervezek, és nem teszek, ezért máshol is megkérdezem. Nyílván előbb utóbb bemegyek az önkormányzatba. De az internetet részesítem előnyben.