működési engedély


Katalinka88 # 2012.10.03. 15:16

Tisztelt tanácsadók!

Egy játszótér létesítéséhez kell e működési engedély? illetve, ha játszóteret szeretnének építeni a közvetlen szomszédságunkban nekünk kell e a hozzájárulásunk?
Köszönettel
Katalinka

KriszAnd # 2012.10.01. 14:13

Tisztelt Forumozok!

Marciusban vettuk at egy piaci bufe uzemelteteset (elso vallalkozasunk). A tulaj azt mondta, hogy nem kell uj mukodesi engedelyt kerni, de majusban, egy NAV ellenorzes soran kiderult, hogy megis kellett volna. Az Allategeszsegugyi engedelyt juniusban megkaptuk. A Piacfelugyelet es a tulaj kozott megy azota is a huza-vona a berleti dijat illetoen, mert tobbet akarnak tolunk kerni, mivel a masik cegtol vesszuk berbe, a tulajnak pedig valamiert ugy tunik, nem all erdekeben veluk megallapodni (mert neki kell uj szerzodest kotni a piaccal), igy mi meg mindig nem tudtuk kikerni a mukodesi engedelyt, jovahagyas hianyaban. Mar nagyon belefaradtunk az egeszbe. Lenne egy erdeklodo, aki atvenne tolunk az uzemeltetest cegestul,de csak akkor, ha az onkormanyzat engedelyez egy atalakitast. Mukodesi engedely hianyaban egyaltalan hogy hivhatjuk ki oket a beleegyezesuket kerve? Mi a kiut ebbol a helyzetbol?
Koszonjuk!

C a s a b l a n c a # 2012.09.06. 11:40
  1. A pályázaton akkor nyer valaki, ha azt kihírdetik. Először látni kellene, hogy ténylegesen ki vitte el a pálmát, a telefonos tájékoztatás nem mérvadó.
  2. Az értéknövelő beruházásoknak - ha számlával tudod igazolni - igényelheted a megtérítését.
  3. A működési engedély az adott helyre, a megjelölt tevékenységre vonatkozik. Ha az új üzemeltető megkéri a működési engedélyt, akkor mindegy, hogy Te mit lépsz, mivel az új üzemeltető a hatóságnak tudja igazolni, hogy jogszerűen bérlő, ergo Te nem vagy az...
  4. Szerintem a büfé berendezéséről is az új bérlővel állapodjál meg. Ha ez nem megy, szedd szét és vidd magaddal.
sorkert # 2012.09.06. 06:55

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném ha segitenétek tanácsotokkal!
2 éve üzemeltetek egy iskola büfét,Én alakittatam ki,berendeztem,engedélyeztettem.Minden éveben megújitották a szerződésemet,ami szept.1-től-jun.15-ig tartott.Az idén is aug.15-én mentem a szerződés aláirására,de a Polgármester azt mondta,hogy van más jelentkező is.Aug.28-án kiirt egy újrahasznositási hirdetményt,amiben az állt,hogy aki a legmagasabb összeget adja azé a büfé,jelentkezési határidő:aug.30.
(péntek)Természetesen nem jelzett felém,szombaton telefonos megkeresésemre azt mondta,hogy a másik(barátja)pályázó a nyertes!
A kérdésem,hogy jogszerűen járt -e el?A problémám ugye az,hogy az utolsó percben értesültem mindenről és igy (munka nélkül)maradtam.
A másik kérdésem,ha nem adom le a műk.engedélyem,akkor addig kiadható a másik személynek is arra a cimre?
Időhúzás miatt gondoltam erre a megoldásra,hogy megvárom amig a Jegyző bevonja,vagy rossz ötlet??

nanemaaa # 2012.08.24. 13:33

yldee
A kérdésedre vélhetőleg a szerződésed ad majd választ. Abban benne van a szerződés felmondásának lehetősége és szabályai is.

C a s a b l a n c a # 2012.08.24. 09:43

Jó, hogy csak egy éves szerződést kötöttél, az új bevásárlócenterekben minimum öt évre röghöz kötik a bérlőt...

yldee # 2012.08.23. 19:45

Üdvözlöm
Köszönöm az előző kérdésemre adott választ.
Lenne egy másik..
Egy éves szerződést kötöttem egy áruházzal,a tulajdonában álló üzlet működtetésére,melyért cserébe 3 hónapig 50%os bérleti díj kedvezményt kaptunk.Viszont az üzlet abszolút nem megy,mondhatni csőd..
Kérdésem;-hogyan tudunk szerződést bontani,van-e erre bármi mód?
Válaszát köszönöm.

nanemaaa # 2012.08.22. 10:35

Ha a bérleti szerződés még érvényes, akkor igen. Gondolom ezt a másik szerződő félnek is meg kellene erősítenie.
Egyebekben nem kizárt, hogy már nem is engedély, hanem bejelentés köteles a tevékenység. Tájékozódj a jegyzőnél.

yldee # 2012.08.21. 16:37

Üdvözlöm
Leadott működési engedély újra igényléséhez,ha semmilyen adatban,és feltételben nem történt változás mire van szükség?Valamint az eredeti bérleti szerződéssel,amit 2009-ben kötöttünk,kérhetek-e új működési engedélyt ugyan arra az üzlethelyiségre?
Válaszát köszönöm.

ReGacka # 2012.08.06. 19:38

Tisztelt Fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogy kell-e működési engedély egy fodrászat-műköröm szalon nyitásához és milyen papírokkal kell mennem engedélyt kérni, ha igen.
Válaszokat előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2012.08.06. 13:43

Tisztelt Renéke!
Menjen be a jegyzőhöz és kérjen birtokvédelmet a zaj miatt.

nanemaaa # 2012.08.06. 12:55

Valami nem stimmel. Ha van engedélye, akkor nem kell azt mondania, hogy csak a barátainak dolgozik. Egyébként szerintem barkácsolni kertes házban is szabad. A szomszédot az ingatlanának rendeltetésszerű használatában sehol sem szabad.

renéke2 # 2012.08.05. 13:25

Tisztelt Dr Attika.Kérdeztem Önöktöl mit lehet tenni a melettem levő házba,az önkormányzat kertigépek javitására adott ki engedélyt.Reggeltől estig megy a gépek bögetése,azon kivül autógumi csere is folyik arra tudom nincs engedély.Minden megy számla nélkül,nem bejelentett alkalmazottakkal.Kertesházi övezet,az utca fel van háborodva,mit lehet ilyenkor tenni,nyugalmunk érdekében.(állitolag ellenörizték és azt mondta csak a barátainak dolgozik,ilyen létezik??)Az önkormányzat aki kiadta az engedélyt nem lehet valamiféle kersetet inditani??.Köszönettel renéke2

Annobetrade # 2012.07.12. 16:57

Tisztelt Fórumozók,

egy raktár beindítása a célom ahol gépalkatrészeket akarok tárolni (bérlemény). Nem vagyok tisztában azzal, hogy szükséges-e működési engedély, vagy bejelentési kötelezettségem van.

Köszönöm.

nanemaaa # 2012.07.09. 13:46

kuglika
Üzletkör bővítés elvileg lehet működési bejelentés köteles. Pláne kertben, hiszen a jelenlegi engedély sem az udvarra, hanem az épületben lévő vendéglátó egységre vonatkozik.
Ha a szomszédok tiltakoznak, akkor érdemes meggondolni a dolgot. Ha ennek ellenére kugliztatsz, minden naposak lesznek a rendőri megjelenések és a hatóságok előtt a panasz bejelentések.
Ha mán lengőteke, akkor mindenki lengesse a sajátját. Ilyen fene nagy melegben ennél jobb megoldás úgysincs.

A v y # 2012.07.06. 09:33

Tisztelt Fórumozók!

Fitness termet szeretnék nyitni (gazdasági társaság lenne az üzemeltető) a XIII. kerületben ahol csak edzés folyna, kereskedelmi tevékenység nem.
Ha jól gondolom a 2009. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartozik a tevékenység amit végezni szeretnék, de számomra ebből nem derül ki egyértelműen, mi a teendő a legális működéshez. Az illetékes jegyzőnél kell bejelentést tennem, kell-e szakhatósági engedély, esetleg működési engedély?

Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv

kuglika # 2012.07.05. 16:17

Udvari tekét és lengőtekét szeretnék üzemeltetni egy kiskocsma udvarán. Udvari teke nagyon régen volt, lengőteke viszont nem. Az lenne a kérdésem, hogy erre kell.e kérnem működési engedélyt, vagy a meglévőt módosítani. A szomszédok tiltakoznak ellene, mondván nagy zajjal jár. Pala kerítés választ el tőlük.

renéke # 2012.07.05. 15:50

Akkor tűrés még egy darabig,utána csak az jön,már reggel beiszok alszok és nem hallok semmit.Jó hétvégét mindenkinek.Üdv

nanemaaa # 2012.07.05. 13:55

Fenyegetőzés, karlengetés láttán kevés szomszéd lesz belátóbb. ;) Persze van aki másból nem ért, de akkor hosszú távon ne számíts békés egymás mellett élésre.

renéke # 2012.07.05. 10:14

A vörösbort én is megiszom a többi meg mintha a fal felé fordulok és oda mondom.Azért mégis kellene valami jó ötlet amivel együtt lehet élni.üdv Mindenkinek

nanemaaa # 2012.07.05. 08:02

Egy tál süti, egy üveg finom vörösbor, széles mosoly és becsenget. Barátságos beszélgetés a jószomszédi viszony jegyében sokat használhat.
Ha erre nincs fogadóképes kereslet, akkor meg mindegy.

renéke # 2012.07.05. 04:42

Nagyon kedvesek vagytok,hogy ilyen gyorsan válaszoltatok.Ugye akármit csinálunk a jó viszonynak vége akár igy akár ha intézkedést kezdeményezünk.Azon ügyködünk,hogy azért ne mérgesedjen el a viszony.Na ezt ,hogy kellene megoldani????Tisztelettel Üdvözlök mindenkit aki erre jó megoldást tud.renéke

nanemaaa # 2012.07.04. 21:47

Nem vagyok biztos benne, hogy gépjavításhoz kellett működési engedély. De ha valóban kapott, akkor biztosan nem szabadtéri tevékenységként. Az engedélyt kiadó hatóságtól is kérhetsz segítséget, hogy kötelezzék szabályszerű működésre.

renéke # 2012.07.04. 17:20

Dr.Attika.Nagyon köszönöm tanácsodat,megbeszélem a szomszédokkal is.üdv renéke

Dr.Attika # 2012.07.04. 16:59

Tisztelt "renéke"!
Zajártalom miatti birtokvéelmi eljárást kell kezdeményezni a helyi jegyzőnél.