működési engedély


monos # 2011.06.17. 12:07

Tisztelt Fórumozók!

A Nádorliget lakóparkban élek és már kétszer is ért pofon az építtető céggel, a ház közös képviselőjével, a működési engedély kiadásával.
A lakóparkot építtető cég az utolsó ütemnél úgy döntött, hogy a földszinten csendes irodák és butikok helyett egy fitness termet kezd el üzemeltetni. A teremhez kell a sok kőgazdag mozogni vágyónak parkoló is, nehogy pár métert kelljen gyalogolniuk a fitness teremhez sportolni, így a házhoz tartozó parkolókat lezárták a terem vendégei részére és a lakók azt csak díj ellenében használhatják. Amikor beköltöztem, akkor is fizetnem kellett a beállásért és azóta is a nehezebb bútorokat, tárgyakat sokszor a szomszéd utcából cipeljük el a ház bejáratáig.
A fitness terem sokszor tart szabadtéri programokat hétvégén, amikor is szobai kerékpárral, dj-vel és üvöltő zenével ricsajoznak már szombaton fél 9-kor, közvetlenül a ház előtt.
De ami most történt, az minden elképzelést felülmúl. A Nádorliget és Prielle Kornélia utca sarkán egy rock klub készül nyitni és már próbálnak is a fiúk rettenetes hangerővel. A működési engedélyüket már megkapták az összes szakhatósági hozzájárulással együtt. E szerint az összes szakhatóság egyöntetű véleménye az, hogy egy lakópark közepén életszerű egy rock pub-ot üzemeltetni egészen hajnalig, akár hétköznap. A jogszabály előzetes zajszintmérést nem rendel el, csak akkor mennek ki mérni, ha érkezik bejelentés. Mivel a szomszéd épületek alatt a jogszabály egyes értelmezések szerint a közvetlenül szomszéd házakat érti, ezért a rock klubot elválasztó 2 méteres úttestesten túl lakó több ezres lakóközösség már nem számít bele a szomszédság fogalmába. A lakások elértéktelenedése, az élet elviselhetetlenné tétele senkit nem érdekel. Tegyek panaszt és az mindent megold. Eleve egy ilyen engedély kiadását szabályozó kormányrendeletet kellene egy kicsit életszerűbbé tenni és figyelembe venni a halandók életét, a mi érdekeinket kellene képviselni, nem a szórakozóhelyekét.
Köszönettel: nagyon dühös és elkeseredett fórumozó

eszemis # 2011.03.27. 14:52

Üdvözlet mindenkinek!
Általánosságban szeretnék tájékozódni.
Melegkonyhás vendéglátó egység(büfé) elindításával kapcsolatos költségekkel kapcsolatban tudna nekem valaki segíteni?
Engedélyek,illetékek,vállakozói kiváltása"egyéb"ktsg-ek...

Csak szeretném felmérni, hogy kb mibe kerülne egy ilyen-
mert az egyéb (pl bérleti,berendezési) díjakkal tisztába vagyok.
Előre is köszönöm.

blassius # 2011.03.26. 11:40

Szép napot! Olvastam az írásokat és olvastam hogy vendéglátáshoz már nem kell szakirányú végzettség.... és egy sörözőt szeretnék nyitni,ahol haburger pizza is lenne. és egy ilyen üzlet nyitásához nem kell végzettség? mert kerestem iskolákat hogy el végezzek egy tanfolyamot, és ott mondták hogy melyik vendéglátós végzettség jó, illetve nem jó üzlet nyitásához. szóval csak az érdekel hogy valóban nem kell végzettség? és ennek hol tudok utánaérdeklődni?

nanemaaa # 2011.03.25. 11:36

hapacér
Korm-t megnéztem, véleményem van, elküldtem mail-ban. ;-)

hapacér # 2011.03.24. 14:05

Nanemaa, és Csbeci

Azért a 200 m érdekes mert melegkonyhás vendéglátó üzlet mint üzletkör nem létezik.
A melegkonyha meghatározása a jogszabályban hát finoman fogalmazva is gyatra. Na meg már nem is nagyon kell az üzlet.

Nanemaa
A 23/2011... rendezvény rendelethez mit szól? A BM-ben telefonon megjegyeztem egy-két dolgot a hatályba lépése előtt de le...k. Most megjelent leírtam.
E-mail-on elküldöm

nanemaaa # 2011.03.23. 21:36

Szerintem mindenképpen KRESZ. Ha van közben olyan kereszteződés, ahol nincs zebra, ott át lehet menni. Ha nincs, akkor kénytelen lesz elmenni a zebráig.

Egyébként érdekes ez a jogszabály. Kocsmát nem lehet nyitni pl iskolától 200 m-en belül, de kocsmától 20 m-en belül iskolát simán. :)

csbeci # 2011.03.23. 12:15

nanemaaa,

Lehet hogy szőrszálhasogató vagyok, de még egy kérdés megfogalmazódott bennem. Szóval:

Azt mondod a 200 méteres szabályhoz a gyalogosokra vonatkozó KRESZ előírás az irányadó. A KRESZ szó szerint így hangzik:

" gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,

  1. lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
  2. egyéb helyen bárhol,

a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át."

Na már most konkrétan az én eseteben, az iskolától 110 méterre eltávolodva, és az úttesten átkelve az üzlethelyiség 140 méterre található. Igen ám, de az előbb említett ponttól kb 50 méterre kijelölt gyalogosátkelő található. Mivel város központról van szó mi az irányadó?

  1. A KRESZ és akkor el kell sétálni a gyalogosátkelőig,
  2. vagy a hivatali jogszabály, ami közterületet fogalmaz meg, ami az ő értelmezésük szerint a legrövidebb útvonalat jelenti még a városközpontban is.
csbeci # 2011.03.23. 11:38

Még pár kérdés, a működési engedély és a 200 méteres szabállyal kapcsolatban.

  1. Ha egy kávézó/söröző megkapta a működési engedélyt, de x idő (hónap vagy év) után rájönnek, hogy nincs meg a 200 méter, akkor mit csinálhat a hivatal (ha ő hibázott)?
  2. Korábban már működő italárusító helynek (ami kevesebb mint 200 méterre van iskolától) új bérlője lesz. Folytathatja-e az italárusítást?
nanemaaa # 2011.03.21. 14:20

Gyalogos közlekedési útvonalon mérik. Az útvonalat a KRESZ szabályai szerint kell érteni. A KRESZ szerint nem feltétlenül kell körbe kerülni a várost, hogy zebrán átmenj a túloldalra. Így sanszos, ha kocsival nincs meg a 200m, akkor gyalog pláne nem lesz.

Szerintem a szolgáltató házban lévő biztosan egészségügyi intézmények számít. A lakásban lévő már más kérdés. Ha tényleg lakásban van, akkor az lakás. De ha megszüntették a lakást és annak helyén van, akkor már orvosi rendelő.

Remélem érthető. :)

csbeci # 2011.03.21. 09:47

Elnézést egy kérdés lemaradt.Szóval:

A 200 méteres távolság alatt gyalogos vagy járművel történő megközelítést értenek?

Lehet, hogy hülye kérdés, de gyalogos esetében, ha kijelölt átkelőket és a kiépített járdát nézem megvan a 200 méter. Személyautó esetében az utca jobb oldalán (iskola) beszállva és 150 métert megtéve, majd az utca bal oldalán lévő parkolóba befordulva nincs meg a 200 méter.

Remélem érthető?

csbeci # 2011.03.21. 09:22

Üdvözlet!

A vendéglátóhelyek létesítését korlátozó 200 méteres szabállyal kapcsolatban lenne, pár kérdésem:

  1. Hogyan mérik a 200 métert? "Toronyiránt", légvonalban vagy a kijelölt gyalogosútvonalon járda, kijelölt (gyalogos-átkelőhely).
  2. Az egészségügyi intézmények esetében, a maszek rendelő (családi házban lévő rendelőre és szolgáltatóházban lévő rendelőre gondolok) is korlátozó tényező.

Válaszokat előre is köszönöm!

erika112 # 2011.03.03. 10:30

Udvozlom
Erika vagyok , s olyan kérdéssel fordulnek Önökhöz, hogy egy italboltot szeretnenk uzemeltetni, nyitni szoros hataridon belul. Kérdésunk a következö lenne?
Milyen műkodési engedély szukseges, iskolahoz kötik-e?
Varom valaszat
Köszönettel
Erika

cardiff # 2010.12.23. 12:28

Sziasztok!

Egy kis információt szeretnék kérni.

Hirdetési újság elindításához kell valamilyen engedélyt kérnem valahonnan, pl. kell valahol regisztrálnom, ISSN, stb. ?

Vagy csak elég az impresszum?

Előre is köszönöm az információt!

nanemaaa # 2010.12.16. 07:54

Mozgó árusítás, és a jegyzőhöz kell működést bejelenteni.

golyó59 # 2010.12.15. 19:16

Sziasztok. A segitségeteket és a véleményeteket szeretném kérni.Most nyáron voltunk angliai köruton a családdal és ott láttam utcai hot-dog árusokat xx. század eleji designos kis kocsikról árulták a grillezett kolbász+grillezett hagymával a hot-dogot ami nagyon finom volt.Az egyik londoni árus mondta,hogy nem bonyolulut beszerezni és úgy hivják street trading licence.Ezt szeretném csinálni Budapesten.Azt szeretném kérdezni,hogy hol és milyen engedélyekre van szükségem.Szerintem itt sokkal bonyolultabb az engedélyezés.A segitséget köszönöm

golyó59 # 2010.12.15. 18:51

a

golyó59 # 2010.12.15. 18:47

a

vnati # 2010.12.04. 15:01

Sziasztok!

A közeljövőben azt tervezem hogy füstölt és töltelékes árukat szeretnék forgalmazni slepptúrás vagy megrendelős rendszerben.Az áru beszerzéssel nincs baj csak a raktározással.Egy jó állapotban levő melléképületet szeretnék átalakítani úgy hogy egy 5m2-es hűtőkamrában tárolnám a termékeket.Kérdésem a következő:

  • kell e telephely engedély a raktározáshoz
  • át kell e-minősíteni a melléképületet raktárrá
  • kell e működési engedély

egyáltalán milyen engedélyek kellenek és hol szerezhetőek be.

Választ előre is köszönöm

nanemaaa # 2010.12.01. 13:51

Ja, az meg már nem kávézó. Szóval vagy kávézó, vagy melegkonyhás étterem.

nanemaaa # 2010.12.01. 13:50

A cukrász üzem és a szendvics készítés nem azonos a melegkonyhával. ;-)
Legalább egytálételekben (babgulyás, pacal...stb) kell gondolkodni.

csbeci # 2010.11.30. 23:14

Üdv!

Egy kávézó/kávéház nyitása esetén, amennyiben egy iskola 200 méteren belül található, csak melegkonyhásról beszélhetünk. Ez tiszta!

Kérdés a következő (leegyszerűsítve):

Muszáj levest és/vagy húst sütni, vagy elég ha krémest készítenek a konyhában, netán a krémesen kívül szendvicset még?

Köszi a válaszokat előre is!

Csoma73 # 2010.11.29. 12:54

Üdvözlök Mindenkit!
Kereskedelmi tevékenységet szeretnék kezdeni,üzlethelység nyitása nélkül.
Külömböző formákban szeretném hirdetni(szórólapok,újsághirdetés,internetes hirdetés) az általam forgalmazott termékeket:horgászfelszerelés,kerékpárok és tartozékai,téli sport felszerelések,esetleg állateledel,de lehet hogy ez más kategóriába tartozik mint az előzőek...
Igényt szeretnék kielégíteni,megrendelés után szerezném be a kívánt árut,készletet nem akarok felhalmozni.
A nagykereskedők azt hiszem tévesen működési engedélyt kérnek tőlem a szerződéskötéshez,mert elvből csak üzlettel rendelkező kereskedőkkel szerződnek.Milyen megoldás lehetséges erre a helyzetre,milyen engedélyeket kell beszereznem hogy el tudjam kezdeni egyéni vállalkozóként a tevékenységet?
Köszönettel:
Sándor

Eva_F # 2010.11.23. 12:03

Dr.Attika!

Köszönöm szépen a gyors válaszát!

Dr.Attika # 2010.11.22. 11:22

Semmilyen. Nemrégen megszüntették a kereskedelemben és vendéglátóiparban dolgozók szakképzettségi előírásait. Eddig kellett legalább vendéglátóipari alapképzettség, mostmár az sem kell.

Eva_F # 2010.11.22. 11:02

Sziasztok!

Kérlek, segítsetek! Milyen végzettség szükséges egy kifőzde megnyitásához?

Válaszotokat előre is köszönöm.