működési engedély


nanemaaa # 2010.06.29. 21:13

Tök mindegy. 200 m-en belül csak melegkonyhás vendéglátó egység lehet. :)

nemetritus # 2010.06.28. 13:40

Sziasztok!
Italboltot szeretnék nyitni,dohányárut és alkoholt is értékesítenék.
Kérdésem többszintű:

  • A közelben kórház van (sajnos azt nem tudom,hogy pontosan milyen távolságra,nagyjából 100 m),van rá esélyem, hogy engedélyt kapjak mindezek értékesítésére?
  • Működési engedélye a helynek jelenleg nincs, és azelőtt még sosem volt italbolt.(Volt már videotéka,kozmetika).Ezt az engedélyt a hely, vagy a cég kapja meg? Melyek azok a szervek, akiktől engedélyre van szükségem?gondolok itt ÁNTSZ tűzoltóság stb re.
  • melyik végén kezdjem?először a szerveket keressem meg felvázolva, hogy mit szeretnék csinálni, ehhez írásbeli tájékoztatást kérni,vagy a jegyzőhöz menjek?( most az érdekel,hogy melyikkel járok jobban hosszútávon, és nem az ,hogy mi a szokás....)
nanemaaa # 2010.06.24. 21:18

A jegyzőt. Működési bejelentést kell tenned. Azzal egyidejűleg már nyithatsz is. A hatóság meg majd értesíti a többi szakhatóságot, akik utólag fognak ellenőrizni. :)

lowzoo # 2010.06.24. 20:34

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Augusztusban szeretnék bérelni egy kávézót ahol most is egy bérlő dolgozik, neki a felmondási ideje Júli 15 én lejár.Utána felújitás kezdődik, ez kb 4 hét és akkor már én jönnék, de-a müködési engedélyt nekem meg kell szereznem újból mindenre, vagy át is iratható egyszerűbb módon?A bérlő rendelkezik most a működési engedéllyel.
A tulajdonos nem rendelkezik vele mert a Régi bérlő járta ki maganak az engedélyeket, de azt tudom hogy nem a bérlő hanem a hely maga kapja meg az engedélyeket.Kicsit zavaros az információ, mert mindkettő más mond nekem.
Tehát nekem lehetséges hogy nem kell végig járnom az összes hivatalt, vagy ez nem megoldás.?

Vagy ha már végig kell járnom minden hivatalt, akkor milyeneket is kell felkeresnem?
Nagyon szépen köszönöm!
Egy kezdő vállalkozó

nanemaaa # 2010.06.16. 09:23

Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését. A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja, kivéve ha nyilvánvaló, hogy az aki a birtokvédelemért folyamodott, nem jogosult birtoklásra, illetőleg birtokának zavarását tűrni volt köteles. A jegyző határozata ellen államigazgatási úton sem fellebbezésnek, sem jogorvoslatnak helye nincs; a birtoklás kérdésében hozott határozatot három napon belül végre kell hajtani, akkor is, ha ez ellen a felek valamelyike keresetet indított. A jegyző 30 napon belül köteles határozatot hozni. Az a fél, aki a határozatot sérelmesnek tartja, a kézbesítéstől számított 15 napon belül a bíróságtól kérheti a határozat megváltoztatását. A bíróság felfüggesztheti a jegyző határozatának végrehajtását. Az eljárásra a jegyző székhelyének bírósága illetékes. A keresetlevelet akár a jegyzőnél, akár a helyi bíróságnál be lehet nyújtani. A birtokos az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését egy év eltelte után közvetlenül a bíróságtól kérheti.

vildiko70 # 2010.06.15. 21:38

Köszönöm a választ!
Ki tudná fejteni egy kicsit bővebben mi is az a birtokvédelmi kérelem?

nanemaaa # 2010.06.15. 08:52

Működési engedélyt visszavonatni nehézkes lesz.

  • Viszont kérelemmel fordulhatsz a kereskedelmi hatósághoz, hogy korlátozzák a nyitvatartását.

(Lehet, hogy nincs is működési engedélye és ezért nevezi zárt rendezvénynek? Szerintem az is gáz... Akkor APEH, VPOP...stb, ha bizonyíthatóan értékesít is (pl belépő, italáru, dohánytermék....))

  • Mindenképpen értelme lehet egy birtokvédelmi kérelemnek, melyet szintén a jegyzőnél kell indítani.
  • A zajvédelmi határértékek túllépése miatt panaszt lehet tenni a jegyzőnél, mint zaj- és rezgésvédelem ügyében hatáskörrel rendelkező környezetvédelmi hatóságnál. ;)
vildiko70 # 2010.06.12. 22:50

Tisztelt Fórumozók!

Volt már itt hasonló probléma, de a miénk talán mégis más. Két éve vásároltunk egy csalédi házat vidéken, mely egy akkor régóta bezárt söröző mellett áll. Egyszer csak a söröző megnyitott, ahol szombatonként discot rendeznek hajnal 5-.ig. A zaj kibírhatatlan. Jeleztük a problémát a tulaj felé, aki annyit mondott, hogy ott minden szombat este zártkörú rendezvény van.
Írtunk az önkormányzatnak, aki annyit válaszolt, hogy beszéltek a tulajjal, aki szerint minden rendben van, ők nem hangosak, intézzük el egymás között az ügyet. Mit tehetek én? Két pici gyerek mellől nem megyek át minden szombat éjszaka veszekedni, a rendőrséget is többször kihívtuk, hasztalan. Azzal a jelszóval, hogy zártkörű a buli, holott nem az, ezt teszteltük, bármit meg lehet tenni, még akkor is, ha a községben minden szórakozóhely este 10-ig lehet nyitva? Hogyan lehet visszavonatni egy ilyan hely működési engedélyét?
Köszönettel egy elkeseredett Anya

nanemaaa # 2010.06.07. 21:07

A földhivatal nyilvántartási kategóriái nem az építésügyi jogszabályokon alapulnak, tehát nem kell megfelelniük egymásnak. Ha legutóbb üzlet volt és arra volt ép. hatósági engedély is, akkor ez a kiinduló alapod. Ebben az esetben 220 m2 után 100 m2-ig 10 m2-enként egy = 10db, valmaint az a feletti terület után 20 m2-enként egy, magyarán 120/20 =6 db, összesen 16 db a megállapított parkoló igény. Ehhez képest jössz te a vendéglátó egység kiszolgáló terének minden 5 m2-e után számított eggyel.

Szerintem ez a számodra kedvezőbb, mert ha a cég saját használatú kultúrterméről beszélünk, az közel sem biztos, hogy önálló rendletetési egységként értelmezhető, így előfordulhat, hogy ahhoz nem is tartozik megállapítható parkoló igény. Így hát akkor jársz jobban, ha volt engedély az üzletre. ;)

A többit pedig példásan jól tudod. :)

Laszlo_VII # 2010.06.06. 08:00

Tisztelt Fórumozók!

Budapesten a VII kerületben szeretnék kávézót nyitni. Úgy tudom, hogy a működési engedély feltétele, hogy a vendéglátóhelyhez a vendégterének minden 5 négyzetmétere után tartozzon egy parkolóhely, vagy igazolás, hogy ez megváltásra került.

Tudomásom szerint a helyiséghez előzőleg megváltott parokolóhelyet az új bérlőnek már nem kell megváltani, csak akkor kell új helyet megváltania, ha az új funkcióhoz több parkolót írnak elő.

A helyiség, amit bérelni szeretnék 220 nm. Ezelőtt bútorbolt volt, a rendszerváltás előtt pedig egy vállalat kultúr terme volt, színházi színpaddal. (ez tehát "egyéb közösségi szórakoztató, kulturális egység (színház)" kategória. A szinpad egyébként jelenleg is sértetlenül áll.). A tulajdoni lapon az szerepel, hogy "egyéb helyiség".

Tudomásom szerint a 4. számú melléklet a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelethez (OTÉK) szabályozza, hogy mennyi parkolóhely szükséges az egyes rendeltetési egységeknek. Itt 14 féle rendeltetési egységet találtam, de az "egyéb helyiség"-kategóriát nem.

Az lenne a kérdésem, hogy ehhez a helyiséghez hány parkolóhely tartozik?

Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelettel:

László

Nenike-csf # 2010.06.04. 13:28

Hát ez a gondom, hogy mindenhol csak olyan hivatkozást találtam, hogy mi van akkor ha üzlete van.
A Bt. vezetőjének az ügyvédje azt mondta, hogy elég csak az APEH-nak bejelenteni a tevékenységi körök közé.
Szerintetek???

nanemaaa # 2010.06.03. 20:38

Amíg nincs épületben lévő üzlete, nem fog menni. ;)

Nenike-csf # 2010.06.03. 11:11

Kedves Fórumozók!

A következőben kérném a segítségeteket:
Adott egy vállalkozó Bt. Szeszes italt szeretne árusítani, de nincs üzlete. Leginkább terjesztené, vagy forgalmazná.
A nagykereskedő, akitől az árut beszrezné, azt mondta, hogy csak akkor adhat neki számlát, ha az önkormányzattól kapott engedélyt szeszes ital árusításához.

Mi a teendő? Találkozott már valaki hasonló helyzettel? Milyen bejelentést kell tennie, vagy milyen engedély kell?

Előre is köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # 2010.06.01. 21:09

Nyugodtan tarts nyitva. Az APEH-nak és a VPOP-nak is meg kell élnie valamiből. ;)

kitq # 2010.06.01. 10:25

Tisztelt Fórumozók,

Egy olyan kérdéssel álnék elétek, hogy olyan kor mi történik ha valaki működési engedély nélkül árúsít jövedéki terméket(alkoholt). Az igaz, hogy az engedély korábban megvolt viszont egy új üzemeltető végett idő előtt bevonták a működési engedély. Hogy tovább bonyolítsuk a helyzetet az engedély bevonása jogerőre emelkedett mivel az értesítő levél elkeveredett és nem lett fellebezve. Szóval, ha valaki tud erre valami tanácsot adni vagy a következmányekről pár szót mondani, azt megköszönném

Minden jót, üdv kitq.

nanemaaa # 2010.05.31. 12:53

A nyilatkozat tartalmától függ. Alap esetben szerintem nem számít, hogy ki részére adtátok, kivéve, ha ez a kitétel kifejezetten szerepel benne, hogy kizárólag XY részére adtátok és harmadik személlyel szemben hatálytalan. Nagy valószínűség szerint akkor nem voltatok ennyire óvatosak.

legalább is szerintem

szálem # 2010.05.29. 19:08

Légyszives válaszoljon aki ért hozzá ! :
Új fejlemény, hogy amikor anno a ház lakói hozzájárultak a kocsma működésének engedélyezéséhez, az akkor aláírt nyilatkozatban egy olyan ember neve szerepelt tulajdonosként, aki nem a mostani tulaj. Ezzel az infóval lehet valamit kezdeni ??
Segítsetek légyszi !!!


szálem

nanemaaa # 2010.05.28. 19:16

Műemlék épület telkén, illetve területi műemlékvédelem alatt álló telken szerintem építési engedély köteles a faház építése is. Egyébként az emberi tartózkodásra szolgáló épület, legyen az akár faház, mindenhol építési engedély köteles. ;)
Az engedélyt igen, neked kell megkérned. De először keress egy tervezőt, aki meg is tervezi.

deziré # 2010.05.28. 10:15

Nanemaaa: Köszönöm! Nekem is ugyanez volt a véleményem :) Az illetékes hatóság azonban el ki sem vette a kezemből a kitöltött bejelentő nyomtatványt, mert addig nem hajalndók elfogadni bejelentést, amíg a műemlékvédelem nem ad építési engedélyt(!) 10 db sörpad és egy két lépés hosszú(mobil) faházra. Igaz, a törvény egyértelműen kimondja, hogy nem kell építési engedély, csak bejelnetés ehhez is.
Lehet, hogy meg vagyok zavarodva, de az októbertől érvényes szabályok ellenére ezt nekem kell megkérnem a műemlékvédelemtől? Addig meg sem tehetem a jegyző felé a bejelentésemet?

nanemaaa # 2010.05.27. 21:30

zsuzsa
Menj be a kereskedelmi hatósághoz, elvileg ők fel tudnak világosítani. ;)

nanemaaa # 2010.05.27. 21:28

deziré
Nem új üzlet, de az eredeti üzlet kiszolgáló területe megnövekedett. Ehhez működési bejelentés kell.

zsuzsabe # 2010.05.27. 12:28

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék csinálni egy kisvárosi reggelizőt. Az ötlet most született meg a fejemben és nem igazán tudom hol nézhetnék utána a jogszabályoknak. Több kérdésem is lenne. Nekem nincs sem kereskedelmi sem vendéglátós végzettségem...Milyen végzettség kell ha csak kávét, teát pékárút és szendvicseket akarok árulni(esetleg készíteni). Mik a helység követelmények...stb
Hol tudnék ezeknek utána nézni?

Köszönettel: B.Zsuzsa

szálem # 2010.05.26. 18:54

Ismét köszönöm !
Közben a házunk nevében beadtunk egy újabb kérelmet a korlátozásról , működési engedély visszavonásáról. Korábban írtam , hogy a kerthelyiség működését visszavonták. Most azonban elkezdték ismét kialakítani -felállítani. Rémálom !
Valkinek erre ötlete ???????????????? Hogy lehetne ezt megtorpedózni ??


szálem

deziré # 2010.05.26. 11:39

Üdvözletem,

A következő kacifántos ügyem van, amin ahelyi hatóságok még mindig vitatkoznak. Egy múzeumban vezetek egy kávézót a hozzá tartozó terasszal (4 asztal). Ez utóbbi (a terasz) valószínűleg nyáron szünetelni fog,a kávézó működik tovább. Bérleti szerződésben a múzeummal és az igazgatóval állok.

Nyáron szeretnénk a múzeumhoz tartozó (a múzeum előtt található) füves területre egy sörteraszt(egy 5 m2-es faházzal) kialakítani. Ez a terület nem közterület, és ugyanazon a helyrajzi számon található, mint amire a kávézó működési engedélyét megkaptam. A múzeumtól megkaptam az engedélyt. A kérdés az, hogy a sörterasz új üzletnek minősül-e, újra kell-e vajon az összes engedélyeztetést csinálnunk?
A hivatalban eddig 4 ember 2-féle állásponton volt (1. nincs bejelentési kötelezettség 2. új üzletnek minősül, be kell jelenteni).

Fuko # 2010.05.25. 09:15

Kedves Szálem!

2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről

6. § (5) A kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból - a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében - a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitva tartását korlátozhatja. A korlátozás keretében a kereskedelmi hatóság a jogsértő állapot megszüntetéséig kötelező éjszakai zárva tartási időszakot rendelhet el.
(6) A kereskedelmi tevékenységhez kapcsolódóan nem használható hirdetés vagy figyelemfelhívás céljára olyan hanghatást okozó eszköz, amely a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű környezeti zajjal jár.
(7) Vendéglátó üzletben a vendégek szórakoztatására zeneszolgáltatás, műsoros előadás, táncrendezvény vagy egyéb szórakoztató szolgáltatás olyan módon nyújtható, illetve szervezhető, hogy az nem járhat a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű környezeti zajjal.