működési engedély


renéke # 2012.07.04. 16:56

Tisztelt jótanácsadók.Kertvárosi környezetben lakunk,a szomszédunkban,kaptak müködési engedélyt kisgép javitásra.Azóta a hét minden napján 6-19h ig fűnyirók,ipari döngölök.gumicsere és javitás(eng nélkül utcán,udvaron)bömbölése hallatszik.Az utca lakói megdöbbenve nézik,hogy lehet ilyen ipart kiadnia az Önkormányzatnak.Mit tanácsoltok mit lehet ilyenkor tenni? üdv az utca lakói nevében renéke.

wers # 2012.07.03. 10:26

fanni1991
Mi az hogy "gyermekmegőrző"? Ilyen engedélyt nem fogsz kapni. Ez nem csomagmegőrző.
Pincébe tuti nem fogják engedni, meg van egy csomó előírás pelenkázótól kezdve, külön mellékhelység stb.
Egy rokonom egyszer belevágott, az egész házát át kellett alakítania, hónapokig járt utána, persze nyeresége nem lett belőle. Sok sikert!

nanemaaa # 2012.07.03. 09:29

királylány
Nem kell rá engedély. Legfeljebb némi fodrász képesítés nem árt.
ÁNTSZ tarthat ellenőrzést, ő hiányolhatja (valószínűleg fogja is) a külön vendégvécét. Nem árt udvariassági látogatást tenni náluk, s tájékozódni, milyen munkaegészségügyi előírásaik vannak.

nanemaaa # 2012.07.03. 09:25

fanni1991
Pincébe gyereket? Pincében inkább gombát szoktak nevelni. :D Gyerektermesztéshez szerintem az ÁNTSZ nem fog hozzájárulni. Rosszul viselik ugyanis a természetes fény és levegő hiányát.

nanemaaa # 2012.07.03. 09:22

josovics
Mármint mi-e a jogszerű-e? A kb?
Kb nem. De ha azt vesszük, hogy 30 napos az ügyintézési határidő (feltételezve, hogy tényleg működési engedély és nem bejelentés köteles a tervezett tevékenység) 30 nap, és ha hozzáadjuk azokat a napokat amik nem számítanak bele a 30-ba, mint pl a szakhatóságok közreműködésének ideje, akkor a "kb 60" logikus.
Magyarra lefordítva az ügyintéző válaszát: "Ha 60 napon belül nem viszi a postás az engedélyt, akkor nem árt érdeklődni, mert vagy meghalt az ügyintéző, vagy egyéb gáz van."

kiralylany09 # 2012.06.30. 14:05

Tisztelt Szakértő!
Fodrászatot szeretnék nyitni.Magán háznál, ahol laknak egy külön bejáratú helyiségben.
Tudna nekem segíteni, hogy milyen engedélyekre lenne szükségem, illetve hol tudom őket beszerezni? Van valami szabály arra, hogy méretre mekkora lehet? Kell külön toalett a vendégeknek?
Válaszát előre is köszönöm!
Krisztina

fanni1991 # 2012.06.19. 10:03

Üdv mindenkinek!

Gyermekmegőrzőt szeretnék létesíteni, az ahhoz szükséges működési engedélyeket szeretném beszerezni. Mikre lesz szükségem? Nem vagyok jártas a témában egy kicsit sem. Egy pince helyiség lenne felújítva gyermekbarát megoldásokkal...Ezt a hatályos jogszabályok megengedik?

Előre is köszönöm a segítséget!

Szép napot!

hajosovics # 2012.06.11. 16:36

Kedves Hozzáértők!
Bolt nyitáshoz beadtam a működési engedély kérelmet a jegyzőnek, május 24.-én. Mindent rendben talált, azt mondta, úgy júli vége körül érdeklődjek, az kb. 60 nap!
Ez jogszerű?
üdv.: Hajosovics

nanemaaa # 2012.05.09. 08:07

Ha a cukrászda, mint kialakított önálló rendeltetési egység már létezik, akkor működési bejelentést kell tenni.

Kramer # 2012.05.08. 19:03

Üdvözletem!
Szeretnék nyitni egy cukrászdát. Azután szeretnék érdeklődni, hogy milyen engedélyekre lehet szükségem hozzá és hol és hogyan tudnám ezeket az engedélyeket beszerezni.
Előre is köszönöm.
Üdv.
Krámer László

kisjoe86 # 2012.04.08. 17:00

Tisztelt Kocsma üzemeltetők!
Szeretnék segítséget kérni minden olyan jogszabályban,ami egy kiskocsma üzemeltetéshez szükséges lenne!Vany egy kiskocsma ami régebben üzemelt és most újra szeretném elindítani!Ebben szeretném kérni a részletes segítséget(pl.NAV,Artisjus,és más iratok mik kellenek)?!Segítségeteket előre is köszönöm!

pizzéria # 2012.04.07. 18:54

Üdvözletem!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy egy büfét szeretnék nyitni (az épület eddig is büféként funkcionált) milyen feltételeknek kell megfelelnie az üzlethelyiségnek?
A kínálat: pizzák és menük.
Nem beülős vendéglő hanem kiszállításos kifőzde jellegű! A dolgozók részére milyen szociális helyiségek szükségesek? Ezeknek a kifőzdével egy épületben kell elhelyezkedniük. A büfé kialakításánál milyen jogszabályokat kell figyelembe venni? Vagy pl.: a pizza futárt el kell határolni a konyhától külön helységbe vagy elég egy kiadó ablak is?
Köszönöm

nanemaaa # 2012.03.23. 09:50

Tényleg szükség van rájuk.
Viszont a bejelentési ügyben nem kérhetnek, mert hivatalból kell ellenőrizniük 30 napon belül.
Kivéve, ha kértél működési engedélyt is pl dohánytermékre, mert akkor a szakhatósági közreműködésért be kell fizetni a 20.000-t.

apostol # 2012.03.22. 17:23

Üdv!
Szeretném ha segítenétek!
Meglévő üzlet eddig édesanyám üzemeltette.
Most én kértem rá müködési engedélyt.Már kinyitottam bejelentés alapján amit a jegyző adott.Az üzlet egyetlen napra sem zárt be.A szakhatóságog állategészségügy Ántsz Tüzöltó már volt kint.
Csak az épitésügyel nem vagyok tisztában 20e Ft kérnek
tényleg szükség van a közremüködésükre.
Az épület kb 50 éve üzletként müködik saját tulajdon.
Aki tud segítsen SOS

nanemaaa # 2012.03.19. 19:00
  1. A bejelentésben foglaltak megfelelőségét a szakhatóságok 30 napon belül ellenőrzik.
  2. Nem az a kérdés, hogy utoljára mire használtak egy rendeltetési egységet, hanem az, hogy mire volt engedély is.
  3. Szakhatóságok között előkelő helyen szerepeltetném az Élelmiszer Ellenőrző Állomást (vagy mit) is.
  4. A vendéglátó egységnek alapból önálló rendeltetési egységnek kell(ene) lennie, kivéve, ha üzletházban (pl PLÁZA!) kap helyet, így más budijába nem üríthetsz.
wers # 2012.03.19. 12:24

Én a helyedben a területileg illetékes ANTSZ-el és egyéb szakhatóságokkal egyeztetnék, és az önkormányzattal. Én még nem találkoztam két egyforma macerájú tisztiorvossal. Különböző megyékben eltérő lehet, hogy mit követelnek.
Még az sem zavarja őket, hogy ugyanarra a tevékenységre kér más üzemeltető (ugyanattól a személytől) engedélyt, képes öt év múlva saját magát überelni.

Ha jól tudom, most már kiadja az önkormányzat az engedélyt, már kell előzetesen a szakhatóság hozzájárulása, csak be kell jelenteni, és ők bármikor mehetnek ellenőrizni, hogy rendben van-e minden. Hogy ez két hét múlva vagy évek múlva történik-e meg, az nincs szabályozva.

utolsó esély # 2012.03.19. 12:06

Üdvözletem!

Arra a kérdésere szeretnék választ kapni, hogy ha "Laci konyhás" büfét szeretnék nyitni (az épület régen is büféként funkcionált de kb 5-6 éve nem üzemel) milyen feltételeknek kell megfelelnie az üzlethelyiségnek?
(Elképzelés szerinti kínálat kolbász, hurka, sült húsok, sült burgonya, hamburger, hot-dog, szendvics esetleg lángos).
Mivel nem "beülős", hanem büfé jellege lenne, kell e a vendégek részére WC? A dolgozók részére milyen szociális helyiségek szükségesek? Ezeknek a büfével egy épületben kell elhelyezkedniük, vagy mivel egy udvarban található a büfé több más kereskedelmi egységgel lehet e azon épületekből bérelni szociális helyiséget?
A büfé kialakításánál milyen jogszabályokat kell figyelembe venni?
Köszönöm

nanemaaa # 2012.01.30. 13:51

Ha nem értesz egyet a döntéssel, akkor azt írtd, hogy MEGFELLEBBEZEM. Kb ennyi elég is, mivel a fellebbezés nincs indokolási kötelezettséghez kötve. A lényeg, hogy az illetéket pontosan ródd le, mert különben érdemi vizsgálat nélkül megszüntetik az eljárást.

:):) # 2012.01.26. 11:11

Tisztelt Fórumozók!
Anyósom saját ingatlanán egy kis helyiséget üzletként üzemeltet ,jelenleg ki van adva bérbe,mivel komoly betegségei miatt már nem tudja csinálni.Nyugdíját egészítené ki vele .
A problémám a következő: nem tudom helyirendelet-e de parkolási lehetőséget kell biztosítania kapunyitással ha nem teszi visszavonják az engedélyt .Az üzlet 20 éve ott van .
A forgalmat akadályoznák a ki-be haladó járművek mivel ez a belváros igen forgalmas helyén van ,megállni nem lehet mert kereszteződés előtt van ,soha nem is parkolt itt senki mivel a piac melette van igy logikus ,hogy az ott található parkolót használja mindenki .
Másodsorban anyósom betegségei is befolyásolják a dolgot .Erősen mozgáskorlátozott félő ,hogy igy könnyen bűncselekmény áldozatává válhat
Szeretnék fellebbezni ez ellen és ahhoz kellene segítség,hogy mit írjak bele .Ha bármi infó kell a tisztánlátáshoz akkor kiegészítem csak nem akart regét írni .. :) (hajdúböszörményi önkormányzat)

AncsyDel # 2012.01.25. 09:17

Üdvözletem!
Ügyfelem egyéni vállalkozó, meleg konyhás részt szeretne üzemeltetni az általa bérelt vendéglátó egységben. Az előző bérlő is ilyen tevékenységet folytatott az egységben. Mik a működési engedéllyel kapcsolatos teendők? Ha az ügyfelem máshol már üzemeltet vendéglátó egységet, működési engedéllyel rendelkezik, azt az egységet nem fogja tovább működtetni, mik a teendői?

Köszönettel: Ancsy

vape86 # 2011.12.21. 11:43

Tisztelt Cím!

Kérem szíves válaszukat, hogy háztartási tüzelőanyag kereskedést ( tűzifa árusítás) vállalkozói igazolvány birtokában milyen feltételekkel folytathatok.

- A tűzifa fűrészelését végezhetem-e az udvaromban, vagy csak zárt helyen?
- Hiteles mérőeszközzel rendelkeznem kell-e?
- Kereskedelmi végzettséggel kell-e rendelkezni?
- Az engedélyezési eljárásban mely szakhatóságok vesznek részt?

Tisztelettel kérem, hogy válaszukat mielőbb megküldeni szíveskedjenek.

Köszönettel V Péter

turizmus # 2011.11.27. 09:14

Üdvözlök Mindenkit!
Bérelt, három emeletes épületben hat szobás szállást szeretnék üzemeltetni. Az üzemeltetéshez milyen engedélyek szükségesek az önkormányzat felé? Gondolok itt a tűzoltóság, ANTSZ, stb. Továbbá vannak-e kötelezően kialakítandó rendszerek?(pl. tűz esetén menekülési útvonal, stb)
Várom segítségeteket.

level07 # 2011.11.12. 04:50

Szép napot mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni!
Italboltot üzemeltető egyéni vállalkozó bérbe adta az üzlethelyiséget. Be kell-e a bérbeadást jelenteni a helyi önkormányzaton kívül máshová, pl a Vpop-nak, Apeh-nek (NAV), mert jövedéki termékeket árusított, ital, dohány stb.A leltározott árukészlettel mit kell tennie?
Köszönöm előre is a válaszokat.

Johnny77 # 2011.11.08. 10:14

Sziasztok!

A következő problémával fordulok felétek:

Egy jelenleg is üzemelő söröző üzemeltetését szeretném átvenni. A mostani bérlő árul szeszes italt és mirelit tészta alapú pizzát. Terveimben szerepel a pizzatészta helyszíni előállítása. Ez már hideg/meleg konyhának minősül? Nem tartanék alkalmazottat, saját magam és testvérem végeznénk az összes részfeladatot, mint a Kft ügyvezetői. Mivel eddig csak alkalmazottként dolgoztam vendéglátásban, nem tudom milyen engedélyek szükségesek, hol érdemes elkezdeni ezek beszerzését ill. mi az anyagi vonzata hozzávetőlegesen. Amíg a jelenlegi bérlő folytatja a tevékenységét, el tudom egyáltalán indítani az ügymenetet?

Válaszotokat előre is köszönöm szépen!
Johnny

kispe86 # 2011.11.03. 07:35

Zita,

A nightklubbok működési folyamatairól én sajnos nem tudok semmi konkrét információval szolgálni, viszont ha szörfölsz egy kicsit neten biztos hogy hamar megtalálod és konkrét információkat találsz akár egy helyre gyűjtve.

sok siker! =)