működési engedély


báróegon # 2013.03.13. 19:37

Kedves fórumozók!
A következő a problémám: 2010.október óta működő díszállat-,eledel és felszerelés üzletemet szeretném üzletköteles termékkel - állatgyógyászati készítmény - bővíteni. Az illetékes szakhatóság - Állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás - engedélyét már beszereztem, de a vállalkozói iroda a beadni kívánt működési engedély kérelmet mint új vállalkozói engedély kiváltásának tekinti és ragaszkodik a Népegyészségügyi Intézet szakhatósági engedélyéhez is (26000.-Ft). Van-e ehhez joga,hiszen akkor pl. az üzlet bérleti szerződését is kérhetné,de az nem kell. mivel működő üzlet?!
Köszönök minden infót!

nanemaaa # 2013.03.13. 09:17

Kérdéseiddel fordulj a kormányhivatal élelmiszer ellenőrző hatóságához és az ÁNTSZ-hez. A működést valószínűleg csak be kell jelentened a jegyzőnél, a feltételek biztosításáért már te felelsz.
Internetet nem kell beköttetni, már egy ideje van Magyarországon is mobil internet.

buci1 # 2013.03.11. 18:33

Tiszteletem!

Egy meglévő üzlethelyiséget tervezek kibérelni, ahol korábban "hurkázó" működött. Én jelenleg palacsintázó, lángosozóként működtetném. Ehhez a tevékenységhez meleg konyha szükséges-e? Engedély tekintetében mi az elvárás? ANTSZ, érintésvédelmi engedély, stb.?
Továbbá új engedélyt már csak online kasszával lehet megkapni? Vagy megkaphatom az engedélyt anélkül is, és később köteles vagyok kiépíteni? Ha nincs internet szolgáltatás az adott helyen akkor is? Magyarul be kell-e köttetnem az internetet, ha kell, ha NEM?!
Van-e jelentősége, hogy előre elkészített, általam megvásárolt gyorsfagyasztott tésztából készítem a lángost, vagy magát a tésztát is én állítom elő?

Segítségét előre is megköszönöm!

zees63 # 2013.03.06. 12:40

Üdv! Bérelt ingatlanon üzemeltetünk fizetővendéglátó szálláshelyet, amire működési engedélyünk van. Az egyik lakrészt szeretném egészségmegőrző és közérzetjavító szolgáltatást végző tornaszalonná alakítani. Különálló, külön bejáratú, fürdőszobával, WC-vel rendelkező 3 helyiséges épületrész. Szükséges-e ehhez külön működési engedélyt kérni, illetve ANTSZ stb. engedélye szükségesek-e? Köszönettel várom a segítséget!

Marcsi56 # 2013.03.04. 18:27

Így már értem. Köszönöm szépen! A problémához az is hozzá tartozik, hogy eredetileg a mezőtúri kirendeltséghez tartozott az ellenőrzés, akik engedélyezték is. Azután át került a szolnoki hivatalhoz ahol már belekötöttek, hogy a meleg konyha nem uniós szabvány. Külön húselőkészítő stb... Csak most az a gond ha elveszik az engedélyt a meleg konyhára, el fogják venni a vendéglátó hely működési engedélyét is (valószínűleg). A dolog akkor működne ha nem számítana új helynek, azzal, hogy át lett írva a férj nevére, hanem akkor a 97 előtti törvény vonatkozna rá, és akkor semmilyen meleg konyha nem kellene.

Dr.Attika # 2013.02.28. 09:18

Melegkonyhára ez nem biztos, hogy vonatkozik.A kérelmező személye biztosíthat előnyösebb elbírálást.

nanemaaa # 2013.02.28. 08:48

Mivel a korábbi engedély is egy bizonyos feltétel mellett került kiadásra, és ebben a kérdésben a jogszabályban változás nem történt, nyugodtan kimondhatjuk, hogy a jogszabály alkalmazása nem azon múlik, hogy ki a kérelmező.
Magyarán ugyanazokkal a feltételekkel (melegkonyha) bárki megkaphatja az engedélyt.

wers # 2013.02.27. 09:09

a kérdés az lett vona, hogy az új üzemeltető automatikusan megkapja-e az engedélyt, ha ugyanazt a tevékenységet folytatja

wers # 2013.02.27. 09:07

Ja értem, tehát a szesz mérés feltétele a melegkonyha üzemeltetése (ezt derült ki a kérdésből)

Én imerek olyan éttermet, ahol szobaton DISCO van, vélhetően van rá engedélyük (és csücskös, hogy az ovi 200 m-en belül van)

nanemaaa # 2013.02.27. 08:57

Ne keverd. A diszkóra külön engedély kell. ;)
Egyébként meg tök logikus. Ha pl szeszt csak azzal a feltétellel mérhet, ha van melegkonyhás kiszolgálás is, akkor onnantól nem teljesen önként vállalt a kifőzde, hanem kötelezettség is egyben. ;)

wers # 2013.02.26. 13:27

bocs
kartak-e = kavartak-e

wers # 2013.02.26. 13:27

Régebben az új üzemeltető folytathatta a tevékenységet, de hogy most kartak-e rajta, azt nanemaaa jobban tudja.
Az viszont érdekes, amit ír, hogy ha van valamire jogosultsága, de nem él vele, azért büntetik, ilyent még nem hallottam. Azt viszont igen, ha nincs rá engedélye de végzi.
A vállakozások altalában minden lehetséges tevékenységet felvesznek, de nem gyakorolják egyszerre mindet.
Pl. étterem hétvégén DISCO-t tart, és éppen ellenőrzik megbüntetik, mert akkor "csak" italt mérnek?

nanemaaa # 2013.02.26. 11:01

A jogszabály annyit ér amennyit betartanak belőle. A 200 m a működő vendéglátó egységre is érvényes. Ha az ellenőrzéskor kiderül, hogy az engedélye ellenére nem árul meleg ételt de mér szeszt, akkor bizony megbüntethetik. Netán be is zárathatják. Valami egytálételre lehet, fel kellene készülni. Max naponta kiönti a lefőzött bablevest. Ennyi "veszteséget" be lehet vállalni a szesz haszna fejében. ;)

Marcsi56 # 2013.02.26. 09:26

Kedves Fórumozók az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni:

Egy kedves ismerősöm üzemeltet egy vendéglátó ipari egységet. Egy családias csendes hely. Az üzlet 200 méteres körzetében található egy óvoda. A törvény szerint 200 méteren belül nem lehet kimérni szeszt. Az üzlet 1993-ban nyitott (úgy tudom a 97’ előtt nyitottakra nem vonatkozik a törvény), de sajnálatos módon a tulajdonos felesége tavaly decemberben meghalt. AZ üzlet az ő nevén futott. Így át kellett íratni a férj nevére. Nem szűnt meg a kocsma csak átkerült másik névre. ( Név Jánosnéról Név Jánosra). Az üzlet emellett rendelkezik melegkonyhai engedéllyel, de gyakorlatilag nem árul ételt.( nem lenne rá kereslet) Az átíratáskor kapott működési engedélyt. A kérdés, hogy ezeknek tükrébe üzemelhet-e az egység vagy bezárathatják-e? Illetve függ-e attól is „milyen napja van” az ellenőrzést végzőnek. Nem tudom van e jelentősége de soha semmilyen büntetése nem volt a helynek, minden engedély rendben van.
A fő kérdés, hogy attól, hogy haláleset miatt tulajdonosváltás történt még a 97' előtti törvény vonatkozik-e rá, vagy az új törvény és be kell zárnia?

Köszönöm a választ előre is!

D.Tibor # 2013.02.13. 10:19

Üdvözlet mindenkinek!

Tanácsot szeretnék kérni. Élelmiszer és vegyi árú nagykereskedelemmel foglalkozom slepptúrás rendszerben. Most szeretnék szeszes italt is tartani, de nem tudom, hogy milyen engedély kel hozzá, vagy tudok-e együttműködési megállapodást kötni a gyártóval, hogy én csak kiskereskedőknek értékesítem tovább az alkoholt nem pedig fogyasztónak! Van-e bejelentési kötelezettségem bárki felé vagy simán tarthatom az alkoholos italokat!

wers # 2012.12.06. 06:12

Megoldható, de kell engedély rá a vámhivataltól, millás nagyságrendű letét kell pl. bankgarancia de lehet banki letét is, olyan program, amivel nyilvántartod a készletet, forgalmat, még azért is büntetnek, ha azonos temék más ízét véletlenul felcseréled, pl. száraz bor helytt félédeset számlázol, nyilvántartás a vevőkről, a forgalomról, minden termékről ki kell derüljön, honnan származik, és kinek adtad el.
Macerás, és sokba kerül, ennél van egyszerűbb kereskedelmi egyezmény is, kössetek a beszállítókkal együttműködési szerődést.

csbeci # 2012.12.05. 17:23

Üdv Mindenkinek!

Tágabb családunk és ismeretségi körünk 4 kisboltot, 2 kocsmát és a mi kft-nk 1 kávézót működtet. A beszerzéseket eddig mindenki külön külön magának oldotta meg. A kedvezőbb beszerzési árak miatt felvetődött, hogy a mi kft-nk bonyolítsa le a beszerzéseket és számlázza tovább a boltok, kocsmák felé az árukat. A kérdés az, hogy jövedéki termékek /alkoholos italok/ esetében is megoldható-e a dolog. A cégünk tevékenységi körei között szerepel a nagykereskedelem, de kell-e vmi különleges engedély még.

A válaszokat előre is köszönöm.

Whisper # 2012.12.03. 11:41

Én nem feltétlenül csak a mostani hozzászólásodra gondoltam, ... de ok, vita lezárva a részemről.

Bár szerintem én is azt írtam, hogy menjen be bejelenteni, hogy mit is csinál ott kereskedelem cím alatt, gondoltam ahhoz, hogy mit takar a "night klub" viszont jobban ért, mint én :)

Üdv,

nanemaaa # 2012.12.03. 08:40

Whisper
Nem hiszem, hogy azzal kellene töltenem a kettőnk idejét, hogy beléd kössek. ;)
A kérdező vélhetőleg nem profi felhasználója a jogszabályoknak, így nem feltétlenül tudja, hogy a kereskedelem lehet vendéglátás is. Ezért írtam, le magyarul számára, hogy a night club-ban nem csak a lányok és a pia árusítására, hanem magára a vendéglátó egység működtetésére vonatkozóan kell bejelentést tennie.

Whisper # 2012.11.28. 09:27

nanemaaa!

Miért érzem azt, hogy belém akarsz kötni? :S

A KerTv (2005:CLXIV tv.) 2. § 13. pont:

13. kiskereskedelmi tevékenység: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében termékek forgalmazása, vagyoni értékű jog értékesítése és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása a végső felhasználó részére, ideértve a vendéglátást is;

Erről beszéltem :)

nanemaaa # 2012.11.27. 20:10

A vendéglátást is be kell jelenteni. A night club vendéglátó egység.

Whisper # 2012.11.27. 10:25

T. monalisa71!

mivel a közigazgatási fórumban vagyunk, akkor: pl. működési engedély vagy bejelentésköteles tevékenység (attól függ, mit árulsz), ergo be kell jelenteni, de nem a "night klubot", hanem a kereskedelmi tevékenységet.
A többi nem a közigazgatásra tartozik :)

Üdv,

monalisa71 # 2012.11.25. 20:39

Sziasztok! Night club nyitásához a jelenlegi jogszabályok szerint milyen engedélyekre van szükség? Tudja valaki?

nanemaaa # 2012.11.22. 15:06

Alap esetben 3000 Ft? Talán. ;)
Ha kiderül, hogy valami gáz van, akkor a csillagos ég. :D

yaza # 2012.11.22. 12:35

Sziasztok!
milyen hivatali költésgre lehet számítani egy büfé engedélyeztetésénél. kb.?
köszönettel: Z. Attila