működési engedély


nanemaaa # 2010.11.01. 09:11

Ha a nádtetőt elbontod, akkor nem. Ha nem bontod, majd elbontatja az építési hatóság. Ha már vendéglátó terasz, akkor inkább napernyő. ;)

Blazsizsuzsi # 2010.10.31. 20:08

Sziasztok!

B.Zsuzsi vagyok , tavaly május óta van egy kifőzdém, saját házban ,a XVI. kerületben. A szomszédomnak azóta csípi a szemét minden. Már volt birtokvédelmi eljárás, végzés velem szembe.Eddig a szaggal volt elfoglalva, minden az előírásoknak megfelelően működik,minden engedélyem meg van.Most az szúrja a szemét, hogy 3 asztalt a nyáron kitettem az üzlet elé, természetesen a saját telkemen ez kb 10 m2-en van, egy nádtető alatt,kell -e erre valami engedély.
Üdv .Zsuzsi

nanemaaa # 2010.10.12. 10:48

Igen.

nanemaaa # 2010.10.11. 08:52

Annak nézz utána, hogy a helyiség miként szerepel az alapító okiratban, illetve miként tartja nyilván az építési hatóság.
Ha ott is szolgáltató egység, akkor rendben van. ;)

monalisa1 # 2010.10.09. 15:37

Keresd fel az önkormányzatot, valamint az ÁNTSZ-ot és az APEH ügyfélszolgálatát, a szükséges információk/tájékoztatások végett.

Azt pl. nem is írtad hogy az üzlethelyiséget veszed vagy bérled majd, netán saját ingatlanról a szükséges átalakítás. Szóval előbb ezek lényegi tisztázása - a hatóságok felé.

monaLuis
laikus hozzászóló

nanemaaa # 2010.10.08. 11:12

A hangzavar miatt kihívni a rendőrséget.
Az üzlet szabálytalan működése okán a jegyzőhöz lehet fordulni, aki majd megbünteti az üzlet tulajdonosát. (megkockáztatom, hogy az üzleti tervben a tulajdonos ezt a plusz költséget már bekalkulálta)
Ha visszaeső az illető, akkor lehet kérni a nyitvatartás korlátozását, vagy végső soron az üzlet bezáratását is.
Társasház esetében egyszerűbb a történet, lakógyűlésen meg kell szavazni és vagy felmondani a bérleti szerződést (ha a társasházé a helyiség), vagy a tulajdonos részére megtiltani a rendeltetéstől eltérő használatot.

issti # 2010.10.07. 13:49

Üdv!

Egy társasház alatti garázsban működik egy italbolt hivatalosan elvitelre. De minden délutántól estig folyamatosan a garázs elé kiülve 8-10 részeg kocsmatöltalék üvöltözik. A szomszéd garázsban tárolják a székeket, és kiülnek mint egy kerthelyiségbe.
Ahogy nő az alkohol mennyisége egyre hangosabbak, és hangulatjavítónak a színvonalhoz dukáló zenét is egyre hangosabbra veszik.
Ki az illetékes a közterületen történő alkoholfogyasztái tilalom betartására.
Itt csak "bolt" bezárása lehet eredményes.
Hogyan lehet ezt elérni?
Köszönettel.

L@jos # 2010.10.07. 11:42

nanemaaa köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2010.10.06. 15:52

Az attól függ. Ha a vízen lesz egy stég és annak része az étterem, akkor a vízügyi hatóság, Ha hajó (úszómű) és egyben étterem is, akkor a közlekedési főhatóság. Ha a víz felett lábakon álló épületként építed, akkor az építési hatóság.
Ezek közül számomra az úszómű a legszimpatikusabb. :)

L@jos # 2010.10.06. 13:43

Sziasztok!

Vizen működő éttermet szeretnék nyitni, ehhez szeretnék segítséget kérni. A kérdésem az lenne, hogy melyik hatóságnál kell kezdenem az engedélyeztetési procedúrát, milyen hatóságok engedélyére lesz szükségem?

Válaszotokat előre is köszönöm.

hapacér # 2010.09.28. 15:47

chris

Illetve nem tiszta egyébként, hogy mi a konkrét tevékenység. Mert, ha csak a sporthajózásról szól a móka , és nincs kereskedelem vagy vendéglátás akkor?

nanemaaa # 2010.09.27. 14:36

chris
Ennek fuss neki még egyszer. Első olvasatra nem igazán világos, hogy mi is a baj?
Mit jelent a te olvasatodban az, hogy "klub"?
Nem-e lehet-e, hogy árulsz pl cigarettát is? Mert arra nem elég a bejelentés, hanem arra már működési engedély is kell. :D

nanemaaa # 2010.09.27. 14:32

bab
A személyes látogatást javasolom. Mellesleg mint élelmiszer árusító hely, javasolom az élelmiszer ellenőrző állomás meginterjúvolását is. Az ÁNTSZ-t csak annyiban érdekli az ügy, hogy munkahely.

És ha már úgyis körutazásba kezdesz a hatóságok között,k akkor mindenképpen látogasd meg az építési hatóságot is. Vélhetőleg nekik is lesznek hozzáfűzni valóik. ;)

chriss27 # 2010.09.27. 11:25

Hello!

Én azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy van egy hajós klubom, amire eddig azt mondták, hogy nem kell engedély csak bejelentés köteles én ezt meg is tettem a hivatalba, most meg kérik rajtam a működési engedélyt ilyenkor, mit lehet tenni? Küldtek egy levelet, ami be az áll, hogy ez a tevékenység csak bejelentés köteles ennek eleget tettem.

Előre is köszönöm a segítséget. Chriss27

baba2284 # 2010.08.15. 15:53

Köszi, de nem ilyen segítségre gondoltam...

baba2284 # 2010.08.14. 16:13

Hello!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy valaki nem tudja e, hogy az ANTSZ-nek milyen felvételei vannak egy zöldséges megnyitásához. Esetleg hol tudok utána nézni. Az ANTSZ honlapján nincs fent.

Előre is köszönöm.

Csapcsi # 2010.08.13. 15:39

Üdvözlök mindenkit!

RTV-műszerész vagyok, helyszíni javításokat, dvd-tv beüzemeléseket végeztem helyszínen, a megrendelőnél. Csak végeztem, mert az önkormányzat üzletnyitásra kötelezett. Az evvel járó tetemes költségek miatt nem tudom folytatni a tevékenységet. Az az érv sem volt számukra elfogadható, hogy én csak helyszíni javításokat végzek, mert úgyis hazaviszek legalább egy távirányítót, és ahhoz már üzletet kell engedélyeztetni. Ez azért elég nevetséges szerintem. Ha netán tényleg hazaviszem, akkor ehhez tényleg szükséges egy üzletet nyitni? Valóban nem lehetek olyan szerelő, aki kimegy a megrendelőhöz, és a lakásán javítja meg, vagy üzemeli be a készüléket? Ez utóbbit nem is tehetném máshol, csak az illető lakásán. Milyen rendelet alapján nem végezhetek helyszíni javításokat üzletnyitás nélkül? Vagy egy távirányító javítása milyen speciális körülményeket igényel?

Az antennaszerelés nyilvánvalóan helyhezkötött, az avval kapcsolatos szereléseket, tv-video csatlakoztatást végezhetek-e RTV-műszerész végzettséggel üzletnyitás nélkül? Ha igen, akkor ezt milyen tevékenységi körbe (teáor) sorolják?

Előre is köszönöm a segítséget! Csapcsi.

zdeni # 2010.08.11. 16:23

Üdv. mindenkinek!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy hol tudom megnézni egy zenés szórakozóhely biztonsági előírásait, követelményeit?
A választ előre is köszönöm!

hapacér # 2010.08.09. 11:52

Danielsson, és szbence!

A ....210/2009.(IX.29.) Korm. 3. számú melléklete alapján nem, mert az 1. és a 8. pontban is a kivételek közé sorolja.

A büfé, ha nem forgalmazol dohányterméket akkor bejelentés köteles tevékenység, és a fenti jogszabály 1. számú melléklet A) pontja szerinti adattartalommal teszel a bejelentésnek eleget.
A csapolt sör szeszes ital kimérés, ennek vannak szabályai, azt kell betartani. Még eddig ez így működik...

Danielsson # 2010.08.02. 09:37

Üdv minden kollegának és fórumozónak!

A kérdésem a következő:
Palackosgáz kiskereskedelmi forgalmazása működési engedély köteles? Vagy csak bejelentésköteles?

Előre is köszi!
Danielsson

szbence # 2010.07.28. 12:44

Sziasztok!

Új fórumozó vagyok, remélem nem hátráltatok senkit a kérdésemmel, de szeretném tudni a pontos választ.
Büfét nyitok a napokban, még nincs alkohol árusítási engedélyem, de szeretném megkapni. Rémhíreket hallottam, hogy sok pénzbe kerül és bonyolult. Szeretném megtudni ennek a módját. Ha csapolt sört árulok, az más kategóriának minősül ugye?
Előre is köszönöm a segítségeket!
Szép napot

nanemaaa # 2010.07.07. 19:52

Elvileg kérheted. De ez relatív kizárási ok, így az államigazgatási hivatal mérlegelhet.

anonym002 # 2010.07.06. 07:48

Nanemaa nagyon köszönöm a segítségedet, kiváló tanácsokat adtál, holnap írjuk meg a leveleket a kereskedelmi hatóságnak és a jegyzőnek és úgy tűnik, hogy a környező települések (ahol szintén elviselhetetlen a zajterhelés) kezdeményezésére a rendőrség is vizsgálódni kezdett drog-ügyekben. Jól tudom, hogy ha drogot találnak akkor a helyet azonnal be lehet záratni? Ez eredetileg egy horgásztó, ezért nem teljesen világos, hogy ha drogot találnak, akkor minden típusú működést be kell-e szüntetni (horgásztó is) vagy csak a technó-diszkó (italkimérési) engedélyt vehetik el? Ki zárathatja be a helyet? Rendőrség, vagy jegyző? Mert a jegyző valószínűleg addig nem teszi meg amíg valaki nem fenyegeti az Ő egzisztenciáját (állását). Kérhetek alapból másik jegyzőt, hogy ezt az ügyet átvegye (az összeférhetetlenség címén), ha igazolni tudjuk, hogy a hely tulajdonosa rokoni kapcsolatban áll az engedélyt kiállító jegyzővel? Egyre biztosabbnak tűnik, hogy rokoni a kapcsolat!

Nagyon köszönöm, Üdv Anonym002

nanemaaa # 2010.07.05. 10:35

Működési engedély ki van függesztve a kricsmi falán (kötelező), így azt könnyen megnézheted.
Neked viszont a zajjal van gondod, ami 2 kérelemmel is orvosolható.
1.
A kereskedelmi hatósághoz foördulsz, hogy a vendéglátó egység zajkibocsátását korlátozza.
2.
A jegyzőhöz mint környezetvédelmi hatósához fordulsz, hogy szerinted a vendéglátó egység zajszintje meghaladja a területre érvényes határértéket.

Mindkét esetben 22 munkanapon belül döntést (határozatot, vagy végzést) kell hoznia. Ha ez nem történik meg, akkor a regionális államigazgatási hivatalhoz fordulhatsz, hogy utasítsák eljárásra a jegyzőt, vagy vegyék el tőle az ügyet és jelöljenek ki másik jegyzőt. (Mielőtt az államigazgatási hivatalhoz fordulsz, be kell menni, és betekinteni az ügyiratba. Ugyanis a 22 munkanapot több cslekmény is megszakítja, mint pl a hiánypótlási felhívás, vagy a jogsegély kérés. Az ezek teljesítéséig, illetve a hiánypótlási felhívásban megállapított teljesítési határidőig áll az ügyintézési határidő.)

anonym002 # 2010.07.04. 20:55

Kedves Fórumozók. Elolvasva a teljes topikot mindössze 2 darab kérdést és az azokra adott választ találtam diszkó ügyben, de sajnos mindkettő teljesen más eset mint az enyém. Egy apró településen élek, ahol a településhez tartozó, de annak területén kívül eső horgásztó területén a tegnapi naptól kéthetente kívánnak üzemeltetni egy 10.000 Watt hangtechnikával ellátott diszkót (technózene kőkeményen, a párna remeg a füled alatt). Sajnos úgy tűnik, hogy az önkormányzat egyes tagjai (beleértve a jegyzőt is) ROKONI, vagy NAGYON JÓ BARÁTI viszonyban állnak a tulajjal. A zaj elviselhetetlen lévén, hogy a horgásztó vize kiváló hangvezetőként elhozza hozzánk a "gyönyörű" zenei élményt. Azt már a korábbi hozzászólásokból megértettem, hogy az első lépés a működési engedély megtekintése, ezt holnap meg is fogom kérvényezni. A kérdésem az lenne, hogy az ilyen jellegű (10.000 watt hangtechnikával működő) SZABADTÉRI rendezvényeknek kell-e másfajta működési engedély mint a zárt területen működőeknek és annak kiadását milyen előzetes vizsgálatoknak kell megelőznie? Tudomásom szerint csak italkimérésre szólt az engedély, de ezt is ellenőriznem kell még. Milyen esetekben és hogyan támadható meg ez az engedély - ha létezik -, illetve mi a teendő ha nem létezik? Előre is köszönöm azoknak akik időt szánnak kérdésem megválaszolására. Üdvözlettel anonym002