működési engedély


Kiss Regina Zita # 2011.11.02. 16:18

Sziasztok!

Irorszagban tanulok es egy esszet kell irnom a nightlubok mukodesi engedelyerol. Az essze osszehasonlitast is tartalmazhat (az ir nightclubok helyzete a magyarokeval). Irorszagban mindenegyes nap egy nightclub kinyit, 400-valamennyi eurot kell fizetnie a tulajnak.
Szeretnem megkerdezni, hogy tudtok-e valami informaciot, ez otthon hogy mukodik. Van egy alap dij, amit akkor kell fizetni, ha egy nightlcubot akarsz nyitni. Vagy minden nap fizetni kell egy bizonyos osszeget (mindig ugyanannyit). Vagy a forgalom utan kell fizetni?
Kb 20 napom van leadni az anyagot es 5-6 oldalasnak kell lennie, minden otletet szivesen olvasok. Barmi, ami eszetekbe jut. Az interneten semmi hasznalhato infot nem talaltam...
Egy szakerto altal irt analizisrol is kifejthetem a velemenyem: o ennek a 400-valamennyi eurot csokkenteni 200-valamennyire. Egyetertetek-e ezzel, novelnetek, csokkentenetek, vagy eltorolnetek ezt az egeszet?
Egyaltalan hova kell menni, ha nightlcubot akarsz nyitni?

Koszonom a segitseget!

Zita

putyiboy # 2011.10.24. 19:22

Sziasztok!
Szeretnék indítani egy hirdető újságot.
Kérdésem az lenne.
Milyen engedélyek kellenek hozzá és hol tudom beszerezni?
köszönöm
Putyiboy

kispe86 # 2011.10.23. 08:20

nanemaaa,

köszönöm a helpful választ, kezdetnek tökéletesen kielégítő volt :) rárepülök a témára...

Maca74-gyel hasonló a profilunk, szóval az ő hozzászólására is várjuk a szíves segítiő válaszokat

eredményekkel meg jelentkezünk :)

béka!

Maca74 # 2011.10.19. 11:57

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, hogy milyen előírásoknak kell megfelelni ahhoz, ha büfét szeretnék nyitni. Az épület adott, régen (5-6 éve) pecsenyesütőként működött. Terveim közt szerepel a kolbászsütés, hamburger és lángos.
Köszönöm

nanemaaa # 2011.10.18. 08:00
  1. Keress a terveidnek alkalmasnak látszó és eladó ingatlant.
  2. Menj be az építési hatósághoz és tudd meg az építési előírásokat.
  3. Ha a hatósági előírások lehetővé teszik vendéglátó egység kialakítását, akkor keress ügyvédet és kösd meg a szükséges szerződést (adásvétel, bérlet...stb.)

4a. Ha kell terveztess és engedélyeztess (építési, használatbavételi engedély)
4b. Ha véletlenül nem kell engedély, akkor keresd fel a szakhatóságokat (ÁNTSZ, Élelmiszerlánc-biztonsági hatóság, Tűzoltó, Környezetvédelmi....stb) és tudd meg a követelményeiket. Ha lehetséges, akkor teljesítsd őket (alakítsd ki az igényednek megfelelő egységet).
5. Jelentsd be a jegyzőnél az üzletnyitást.

6. Színvonalas szolgáltatással szerezz kuncsaftkört, termelj hasznot. ;)

kispe86 # 2011.10.17. 13:01

Sziasztok Forumozok!

Csupan utbaigazitast szeretnek toletek kerni, kezdolokest adjatok meg nekem =)

Budapest relativ-belvarosaban szeretnek gyorsettermet nyitni, es gyakorlatilag az lenne a kerdesem hogy hol kezdjek hozza?!?! mar ami a jogi es adminisztrativ reszet illeti.

Addig vagyok kepben hogy az adott onkormanyzathoz be kell mennem, de Ti biztosan tudjatok hogy ott varhatoan mekkora resze tudhato le a jogi megprobaltatasoknak, illetve hogy milyen egyeb intezmenyek fele kezdjek el orientalodni?!?!

Koszi elore is a valaszokat, varhatoan aktiv bejegyzoje leszek az oldalnak, hagy termelodjon a szinergia :)

szep napot mindenkinek!

C a s a b l a n c a # 2011.10.13. 13:06

Ha nem akarják kiadni az engedélyt, akkor nem kaphatol engedélyt...

tauben # 2011.10.13. 11:32

Söröző működési engedélyének módosítását kértem (változott a bérlő személye), "csak" az a gond, hogy az előző bérlő megkapta a működési engedélyt, nekem nem akarják kiadni, mivel 200 m-en belül van az óvoda. Korábban valami miatt nem vizsgálták ezt. Mi a teendő? Nem kaphatok engedélyt?

C a s a b l a n c a # 2011.10.10. 12:19

Ha egy már meglévő ruházati üzlet helyén nyitnál, akkor könnyebb.
Ha új üzletet alakítol ki, akkor az engedélyért az önkormányzathoz kell folyamodni és amellett a tulajdonos, az építésügy, tűzoltóság stb., mint hatóság is megkeresésre kerül.

Az illetékes önkormányzatnál érdeklődjél telefonon.

T.Csaba # 2011.10.06. 09:33

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék tőletek segítséget kérni,aki tudja,vagy akinek van már működő üzlete.

Én egy ruházati üzletet szeretnék nyitni és milyen engedélyek,papírok kellenek hozzá?
Az egész folyamatot eltudná valaki mesélni?
Nagyon megköszönném.

Sziasztok!

premierpizza # 2011.09.27. 13:25

Abban szeretném a segítséget kérni, hogy egy pizzériát fogunk nyitni és nem egyértelmű, hogy ahol van az társasház illetve üzletház. A neve üzletház. Mindkét esetben kell hozzájárulás tőlük? Köszönöm a választ!

SzaboZ # 2011.09.23. 16:44

Nos, megfogadtam Casablanca tanácsát, jónak bizonyult, csak sajnos nem eléggé. Először azonban jöjjenek a segítségek.

peter780709, neked azt ajánlom, érdeklődj a székhely szerinti önkormányzaton, hogy mik ennek a feltételei, mindent el fognak mondani. (Nálam, Kispesten, meglepően segítőkészek voltak az ügyintéző hölgyek.)

baboca3, élelmiszerrel kereskedni nagyon macerás ügy, külön bejelentés, raktárkészlet és egy ÁNTSZ vizsgálat kell hozzá. Legalábbis nekem ezt mondták az önkormányzaton.

Visszatérve problémámra:
Az, hogy "nem eléggé" a következőket jelenti. Körülbelül 1.5 hónapja bementem az önkormányzatba. Felvázoltam az ottani hölgynek, hogy raktárkészletet nem tartanék, a termékeket kizárólag Interneten lehetne kiválasztani a honlapunkon, regisztráció nem lenne az oldalon, rendelés kizárólag telefonon lehetséges. Erre ő azt mondta, hogy csomagküldő szolgálat és nem működési engedély-, mindössze bejelentés köteles. Ennek nagyon megörültem, mondtam neki, hogy ha elkészült a weblap, akkor jövők, és bejelentem. Ez a nap ma jött el.
Bementem az önkormányzatba, egy másik ügyintéző hölgyhöz kerültem. Neki részleteiben nem is mondtam el, hogy miről van szó (lehet, hogy ebből adódott a félreértes), egyszerűen csak mondtam, hogy szeretném szolgáltatásomat bejelenteni. Ő nem tudott segíteni ebben, hívta főnökasszonyát. A főnökasszony közölte, hogy - az eddig elmondottakkal ellentétben - mégsem indíthatom be a vállalkozásomat (kb. 250e Ft értékű weblapot készítettünk el rá...), mert ahhoz üzlethelyiség szükséges. Üzlethelyiség pedig nem lehet panel lakás első emeleténél feljebb, én pedig a másodikon lakom, tehát nincs székhely, így nem tudnak adni semmilyen engedélyt.

Kicsit kutakodtam az Interneten és ráleltem, hogy internetes kereskedelemhez nem kell üzlethelyiség. Most akkor hogy is van ez?

Mit lehet most tenni? Nyeljem le a 250e Ft-ot és az elmaradt nyereséget, amit ez az üzlet hozhat? Nem szeretném. Adjam be a bejelentési kérvényemet, legfeljebb elutasítják? Ha elutasítják, "verjem tovább a palávert"?
Teljesen tanácstalan vagyok...

peter780709 # 2011.09.22. 08:55

Kedves fórumozók!

A segítségeteket szerteném kérni.Szertnék venni egy büfé kocsit,és egy fix helyre lerakni. Hol kell elkezdeni az egészet?Hol kell megigényelni a büfé kocsira a működési engedélyt? Milyen engedélyek kellenek ehhez,és ezeket hol kell megigényelni.Nekem vendéglátós végzettségem van,ez elég a működtetéshez?
Elöre is köszönöm a segítségeteket.

Mentor65 # 2011.09.15. 12:40

Az üzletünket kénytelenek vagyunk új termékekkel bővíteni. Az eddigi kereskedelem ÁFA mentes volt, az új viszont ÁFA-s. Szerettük volna ezért két cégre megkérni a működési engedélyt (külön pénztárgép, stb). Az önkormányzat szerint egy üzlethelységben csak egy cég végezhet kereskedelmi tevékenységet, így azt elutasították.
Szeretném ezért kérdezni, hogy ha csak az egyik cégre van meg a működési engedély, akkor az ügynöki tevékenységként értékesítheti a másik cég árúját annak nevében?
Előre köszönm a szíves válaszokat.

baboca3 # 2011.08.24. 20:53

Sziasztok!

Sörözőbe szeretnék hamburgert árulni, vagy ha az nem megy legalább szendvicst. Hogyan oldhatnám meg? Raktár van ami két helységből áll, sajna nem nagyok, az egyikben vannak az italok, a másikban öltöző és onnan nyílik a személyzeti wc. Tudnék lefaragni egy kis részt ha kell, de elég nehezen. Tehát jobban érdekelne olyan megoldás esetleg amihez nem kell konyhapult vagy mosogató. Esetleg ha úgy venném valakitől. Vagy otthon csinálnék szendvicseket... faluban van a söröző, így bemenni minden nap a városba pár hambiért kicsit macerás. Ha van valakinek jó ötlete vagy tudja hogy mi a szabály erre, légyszi írjon. Köszi

C a s a b l a n c a # 2011.08.09. 06:10

A helyi önkormányzatnál érdeklődjél.

SzaboZ # 2011.08.08. 15:21

Már régóta megfogant a fejemben egy ital futárszolgálat vállalkozás elindítása, hasonló, mint pl. a berugok.hu.

Kicsit "guglizva" arra jutottam, hogy ez a tevékenység minden bizonnyal engedély köteles, hiszen "szeszes ital és dohányáru alkalmi árusítása - a külön jogszabályi rendelkezések betartásával - csak az árusítás helye szerint illetékes rendőrhatósághoz és vámhatósághoz történt előzetes bejelentéssel folytatható;".
Szolgáltatásomat Budapest területén végezném, kezdetben még akár raktárkészlet nélkül (Első kérdésem erre is vonatkozik; lehet-e végezni ilyen futár-kereskedelmi tevékenységet telephely (üzlet) hiányában? Ez afféle mozgóárusításnak felelne meg?).

Mivel az árusítás helye egész Budapest, kihez forduljak? Esetleg a székhely szerinti jegyzőhöz?
Kihez menjek előbb, a rendőrséghez / vámhatósághoz vagy a jegyzőhöz?

Mi alapján kerül elbírálásra az, hogy valaki megkapja-e a működési engedélyt?
Az engedélyen kívül milyen okmányokra van még szükségem vállalkozásom beindításához?

(Elnézést ha túl triviális kérdéseket tettem fel, abszolút járatlan vagyok az ilyen fajta jogi ügyekben...)

Segítségüket előre is köszönöm!
SzaboZ

C a s a b l a n c a # 2011.08.04. 12:46

Az új üzemeltetőt nem illeti meg az automatikus működési engedély, kérelmeznie kell.

Ugyanis az engedély a személyhez-helyhez-tevékenységhez kötődik konjuktívan.

Akkor lehetne automatikusan felhúzni a rolót, ha a régi üzemeltetést végző céget "megvásárolta" (vagy a cégnek tagja lett) és bérleti jogviszonyban bérli az adott helyiséget (vagy tulajdonosa lett a helyiségnek).

Ha fentiek nem teljesülnek, de még mennyire, hogy vissza kell adni a működési engedélyt!

Egyébként a melegkonyhás vendéglátás mellé nem jár automatikusan az italfelszolgálás, egyéb zárjegyes-jövedéki termék árusítása. (Lásd: gyorséttermek.)

opálos # 2011.08.04. 08:03

Melegkonyhás működési engedéllyel rendelkező kocsma bérlője felmondott. Az üzlet több mint fél évig zárva
volt. Vissza kellett-e adni a működési engedélyt, vagy
egy új bérlő ismételten nyithat-e kocsmát.(A tulajdonosnak is van melegkonyhai engedélye.) Iskola, óvoda, játszótér 100 m-en belül található, és az engedély mögé bújva simán lehet kocsmát működtetni.
A társasházunk új engedélyeztetési eljárást szeretne, mivel akkor a melegkonyhai engedélyt valószínűleg nem lehetne kiadni.
Köszönöm a válaszokat!

C a s a b l a n c a # 2011.07.29. 08:57

Eszméletlen, hogy egyesek elvárják, hogy az egész életének minden területe/mozzanata jogszabályban legyen szabályozva...

Nem elég a 40 kötet törvény és 800 millárd egyéb jogszabály?

Szerinted mi értelme lenne egy ilyen szabályozásnak, ami országosan értinthet vagy 5-6 embert???

Dr.Attika # 2011.07.28. 16:12

Lehet ilyet csinálni, mint ahogy Ön is írja. Hogy mi a "promóciós gyermek ének" arról "skandináv gombom sincs", de a mozgóárús jogosan árúl terméket, mint ahogy az Ön szomszédja is.
Nincs korlátozás nem alkohol és dohánytermék esetében. Küzdjön meg a szomszéd a konkurenciával. Főleg, hogy arra sem képes, hogy saját maga járjon utána ennek a kérdésnek.

Mikiapa # 2011.07.28. 15:52

Egy üdülötelepi szomszédom a házának alagsorában egy kis ABC-t üzemeltet, konkurencia nélkül. Kb. 1 hónapja megjelent egy mozgóárus aki kenyeret és egyéb süteményeket árul. Az árus a szomszédom boltjátó kb. 10 méterre ( közterületen ) szokott megállni és promociós gyermek énekkel kínálja az áruját. ( kb. 5 percig ) A szomszéd azt szeretné tudni, hogy lehet-e ilyet csinálni, vagy van valami előírás az árusitással kapcsolatban. ( hely, intézmény, másik bolttól való távolság, stb. )?
Köszönöm.

nanemaaa # 2011.07.28. 10:59

Szendy
Építési. ;)

Beatrix82 # 2011.07.27. 13:47

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni kifőzde megnyitásával kapcsolatban. Csak házhozszállítással működne, tehát nem lenne lehetőség helyben fogyasztani. Az lenne a kérdésem, hogy mi kell hozzá, milyen engedélyek, hova kell fordulni ez ügyben? Nagyon köszönöm a segítséget. üdv. Beatrix

Szendy # 2011.07.05. 15:33

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Van egy éttermem egy lakóparkban. Szeretnék kb 50-60 nm-es napellenzőt felszereltetni a ház falára. Milyen engedély kell hozzá?
A segítséget előre is köszönöm!


Sziasztok! Kérdésem a következ? lenne. Van egy éttermem egy lakóparkban ami egy magánterületen van. Szeretnék az étterem elé egy kb 50 nm-es napellen