működési engedély


indra # 2009.03.16. 11:20

Kedves Joee!
A 200 m-es távolsághoz hozzászólva: a 133/2007., Kormányrendelet szerint tényleg nem lehet a melegkonyhás kivételével szeszesitalt árusítani, viszont van egy lehetőség: ha az intézmények működési idején kívül a jegyző ezt engedélyezi. Hozhat pl olyan határozatot, hogy 16:00- 22:00 óráig engedélyezi az alkohol árusítását. Ezt szerintem érdemes lenne megkérdezni az ottani hivataltól.

Üdvözlettel:
Indra (működési engedélyekkel foglalkozok :)


dr. indra

hapacér # 2009.02.25. 16:53

Spexxy!

A hozzáállásod dolgokhoz igazi magyaros.

Nanemaa véleményével egyetértek (nem csalódtam benne).

Csak egy dolog, aki a te ablakaidat, ajtóidat veszi, vagy rendeli a pénzét költi NÁLAD. Hát te jobban az ő pénzéből élsz, hiszen emiatt sírsz. Hogy a te adódból melyik köztisztviselő él azt sajnos nem tudni. De hogy tudd az adófizetés kötelezettség, még ha az "arogáns" vállalkozó ezt nem is fogja fel.

A lecke:

  • amikor a cégedet alapítottad, már a műk. eng.-t megkérhetted volna mint előtársaság.

Bejegyzés után, mert hogy az előtársaság ugyan olyan jogokat élvez szinte mint a bejegyzett, csak hatósági engedélyek birtokába nem kerülhet.

  • A kérelmed benyújtását követően a lusta köztisztviselő úgy tartozik neked 30 napos ügyintézéssel, hogy a szakhatóságok ideje ebbe nem számít bele.
  • Kell az ÁNTSZ, az építéshatóság, és a rendőrség hozzájárulása, persze ha az üzlet szomszédaival szemben is hasonló módon fejtetted ki a szimpátiádat, akkor még ők is fellebbezhetnek az ügyben. Ergo még később jutsz hozzá.

A lecke fontosabbik mondanivalóját a volt főnökömtől tanultam. Nem árt a fejedbe vésni.
A köztisztviselői munka három alapja:

  • tiszta kéz,
  • hideg fej,
  • és meleg szív... Vállalkozóéknál is fontos lehet.
nanemaaa # 2009.02.25. 07:39

No, akkor kezdjük előlről!
2009.02.23. spexxy vitaindítójában: "mert azt hittem, az kb. 1 órás művelet"
Tehát te írtad/mondtad, hogy azonnal megkapod az engedélyt. Ebben az én szemszögemből símán benne van az is, hogy mindenki más érdeke másodlagos, "tessék engem azonnal kiszolgálni".
Ezt még most meg is fejelted a szokásos demagóg szlogennel: "ezek az én/mi pénzemből/pén­zünkből tehetik meg, hogy ott vannak az irodában".... ami ugyebár a jogalap lenne, amiért külön elbánást vársz el.
Közben két dolgot felejtesz el (holott állítólag vannak ismerőseid között hivatalnokok):

  1. Engedélyt kértél...ergo abban az is benne van, hogy nem kapod meg. Akkor mi lesz? Árulás? Elkúrták? MTV székház? Ennek tükrében nem a te kockázatod volt, hogy előre megrendelted az árut? Ez majdnem olyan, hogy bemész az autóvezetői tanfolyamra, és mondod, adjanak gyorsan egy jogsit (vezetői engedély.... jéééé ennek a nevében is benne van, hogy engedély), mert már délután hozzák a Ferraridat. Az majd csak ezután fog kiderülni az orvosi vizsgálaton, hogy színvak vagy, és nem is kaphatsz jogsit. Sebaj, majd bepereled őket.... hiszen te már beruháztál... és így kár ért. (mondjuk nem tudom, hogy egy ablak mennyi idő alatt romlik meg egy raktárban... pl a hússal szemben. Ennek tükrében egy hentesnek nem lehetne sürgős a dolga?)
  2. A közhiedelemmel ellentétben a közszolgák nem a te kenyeredet eszik. Sőt! Ez az a réteg, mint alkalmazásban lévő, aki az utolsó fillérjét is leadózza, nem számolja el a rezsijét adólevonásként, nem lízingeli az autóját a cége nevére .... és az éves jövedelme meghaladja az 50.000 Ft-ot, ami sok merdzsós kisvállkozóval szemben hatalmas jövedelemnek számít. Az ő szemszögükben bizony ők tartanak el téged, ők fizetik ki helyetted az ÁFÁ-t, és ők állják azon költségeidet, amiket te a levonás rovatban szerepeltetsz. Sőt ők állják azt a különbözetet is, ami a bevallott és a tényleges jövedelem között elkallódott.

De ez már súrolja a demagógia határát, így ezen nem kívánok többet elmélkedni. A lényeg, hogy ha vannak ismerőseid, azt min tudnod kellene, hogy az engedélyezési eljárás nem azt jelenti, hogy "Rátöszi a pöcsétöt, oszt jóvan." És mint ahogy te sem vagy köteles elszámolni a hatóságnak minden munkában töltött perceddel, úgy ő sem köteles a sajátjával mindaddig, amíg az eljárás a törvényes rendjében marad.
Hát ennyi. Ha úgy érzed, hogy egyenlőbb vagy az egyenlők között.... akkor javaslom olvasgatni Orvellt.

spexxy # 2009.02.24. 19:58

Kedves Nanemaaa!

Nem kértem, hogy azonnal csinálják meg, azt hittem, hogy most, amikor cégek inkább bedőlnek, mint alakulnak, szinte azonnal meg tudom csinálni a működési engedélyt, mert az csak egy pecsét meg egy aláírás! Ha azt mondták volna, hogy "bocs, de mások is vannak előtted, ez kb. 2-3-4 hetet fog igénybe venni", teljesen megértettem volna. De ha minden papírom megvan, minden szakhatósági engedély, akkor is legalább 2 és fél hónap???? Szerinted nekem melyik kereskedőm vásárolna nálam, ha azt mondanám neki reggel 7-kor, hogy este 8-kor sorra kerülsz??? Mert ugye félórát még csak-csak várna, de egy egész napot nem. Csak az a különbség, hogy ő megteheti, hogy kiröhög, és átmegy más nagykereskedőhöz, én viszont nem. Valamint dolgoznak ismerőseim különböző hivatalokban, és tudom, hogy nem azért 2 és fél hónap az ügyintézés, mert annyi munkájuk van.... Ezt gondolom te is így látod. A csicskáztatásról meg annyit, hogy úgy érzem, hogy ezek az én/mi pénzemből/pénzünkből tehetik meg, hogy ott vannak az irodában, akkor legalább emberi hangnemet kérek, és csak annyit, hogy legalább feleannyira dolgozzon, mint amennyire a fizetése szerint kellene, és akkor elégedett leszek.

spexxy

nanemaaa # 2009.02.24. 12:56

"a hivatalban amolyan „nemtörődöm“-hozzálállást tapasztaltam, ezért nem tartom valószínűnek, hogy érdekli őket az, hogy nekem tényleg sürgős lenne."

Azért kíváncsi lennék, hogy a többiek, akik szintén kérelmet nyújtottak be a hatósághoz, vajon miért másodlagosak, és miért nem hihető, hogy mindenkinek sürgős a saját ügye? És miért hihetetlen, hogy valamennyi kérelmet egyszerre egy időben és azonnal nem lehet elvégezni? Ha hozzád beesik egyszerre két vevő akkor te nem egymás után szolgálnád ki őket? Miért várod el, hogy téged elsőbbségben részesítsenek? Az, meg hogy azt hitted, hogy egy kérelmet ezonnal elbírálnak, csupán annyit jelent, hogy nem ismered a jogszabályokat. Ezek szerint sajnos azokat sem, amelyek majd a te működésedhez kellenek.
A félreértések elkerülése céjából, az asztal mindkét oldalán ember ül. Gyakorta az "ügyfelek" megfeledkeznek erről, s a hatóságot, mint háziszolgát "csicskáztatni" próbálják. Ki lehet próbálni.

Grád András # 2009.02.24. 12:12

Kedves Spexxy!

A műküdési engedély gyanúm szerint csak a nagykereskedőként történő árusításhoz szükséges, árut beszerezni és arról számlát kiállítani most is jogában áll. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

spexxy # 2009.02.24. 11:44

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Mégegy kérdésem lenne: ilyen esetben semmilyen módon nem is számlázhatok a viszonteladóimnak? A székhely és a telephely az az én esetemben nem ugyanaz.

Köszönöm:
spexxy

spexxy # 2009.02.24. 10:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm válaszát. Az említett működési engedély nyílászárók nagykereskedelméhez kellene, egyébként semmi speciális eset, tehát semmi vegyiagyag vagy ilyesmi. Sajnos a hivatalban amolyan "nemtörődöm"-hozzálállást tapasztaltam, ezért nem tartom valószínűnek, hogy érdekli őket az, hogy nekem tényleg sürgős lenne.

Mégegyszer köszönöm:
spexxy

nanemaaa # 2009.02.23. 22:52

Ez nyilvánvalóan kereskedelmi, vagy vendéglátó egység.
Engedély előtt beszerezni az árut, ezt hívják felelőtlen üzleti kockázatnak, ami ugyebár nem jött be.
Hogy mit tehettél volna? Pl beszerezhetted volna saját magad az érintett szakhatóságok hozzájárulásait, akkor nem a hatóságnak kellene, és nem tartana olyan sokáig.

Grád András # 2009.02.23. 21:25

Kedves Spexxy!

A leveléből nem derül ki, miféle működési engedélyről beszél, mivel normális esetben egy céget bejegyeznek a cégbíróságnál, szerez magának adószámot és nyit egy bankszámlát, ezzel nagyjából megvan minden, működhet kedvére. Külön működési engedély csak speciális esetekben tevékenységfüggő módon kellhet, de leveléből nem derül ki, hogy mi is ez. A közigazgatási ügyintézési határidők általában 30 naposak, de persze vannak kivételek, ismétlem, nem tudjuk, miről van szó. Általánosságban: Nyilván megérti, hogy ügyvédként nem tanácsolhatok semmi illegálisat, a hivatali vesztegetésnek meg különösen nem vagyok híve, ezért nem mondom, hogy gondolkodjon el rajta, vajon annak idején a föníciaiak minek találták fel a pénzt, csak azt tanácsolhatom Önnek, hogy próbálja meggyőzni a hivatalnokokat az ügy sürgőssége felől! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

spexxy # 2009.02.23. 21:12

Sziasztok!

Egy olyan problémám van, hogy már hetek óta intézem a céges dolgokat, és sajnos a végére hagytam a működési engedélyt, mert azt hittem, az kb. 1 órás művelet. De sajnos ma szembesültem azzal a ténnyel a Csepeli Önkormányzatnál, hogy ha minden szükséges papír megvan, akkor a folyamat elindításától számítva legjobb esetben is 2 és fél (!!!) hónap, mire megkapom az engedélyt. De addig amellett, hogy napokon belül több millió forint értékű áru érkezik - amit az engedély megszerzéséig nem tudok eladni, viszont nekem fizetnem kell a gyártó felé -, a raktár bérleti díja is ketyeg, ami közel fél millió forint.
Szóval ez tényleg lehetséges hogy ennyi időt igénybe vegyen egy működési engedély? Nincs valamilyen járható út, hogy gyorsított legyen az ügyintézés, vagy valamilyen egyéb mód arra, hogy ne kelljen hónapokat várnom, mert addig be is csődölhetek?

Köszönöm a választ.

spexxy

Joee # 2009.02.03. 20:19

Kedves Nanemaaa,és Hapacér!
Köszönöm, hogy segítetetettek, de nekem ezek az utóbbiak jelentették az igazi segítséget. Mégegyszer köszönöm, részemről lezárva a működési engedély ügyben folytatott eszmecsere.
Üdv.Joee!

hapacér # 2009.02.03. 17:30

Ez a meccs túl ment egy kicsit a "jogi segítséget kérek"-en. Aztán meg ér5telmetlen a vita. Nanemaa részletesebb volt a Magyar Közlönynél.
A már említett intézmények működési idején kívül engedélyezhető a szeszes-ital kimérés. Nem hiszem, hogy ez akkora érvágás lenne, ha betartatnák. Mert ahogy kivettem nem is nagyon bagóznak oda, hogy tejet, vagy pálinkát mérsz ki.
De a felháborodásod miből fakad?

nanemaaa # 2009.02.03. 13:02

Mielőtt még halálra sértődnél, én is azt írtam a mailban, hogy jelenleg nincs félnivalód, probléma legfeljebb akkor jelentkezhet, amikor esetleg profil bővítés, vagy profilváltás miatt új működési engedélyt kell kérned. Vagy, ha a működési engedélyezési jogszabály megváltozik.
A cikk nagyjából igaz információkat tartalmaz, bár helyenként kicsit sántán. Az 50-200 m-es távolság még 1998 előtti időkre mutat, amikor is az akkor hatályos Országos Építési Szabályzat (OÉSZ) a nem melekonyhás vendéglátó egységek esetében (söröző, borozó, italbolt jelzéssel) 50 m-es védőtávolságot állapított meg. Ugyanakkor az általam már hivatkozott miniszteri rendelet (6/1990. (IV.5.) KeM rendelet 8. § (1) bekezdés) szerint szeszt csak 200 m-en kívül lehetett kimérni. Előtte a 9/1986 (X.11.) BkM rendelet volt hatályos, szerintem már abban is szerepelt a 200 m, de ezt pill nem tudom megnézni, mivel ez már olyan régi jogszabály, hogy a DVD jogtárakban már nincs meg.
Ezt követte az 1998. január 1-ével hatályba lépő OTÉK, ahol az ágazati jogszabályhoz igazodva a saját rendelkezései közül kivette az 50 m-es védőtávolságot (igaz helyette nem is iktatott be semmit), így maradt az ágazati jogszabály 200 m-es előírása.

Mindezek alapján a 200 m-es szabály legalább 1990. április 5-e óta hatályos, ergo én speciel tudtam hogy miről beszélek.
Ja és a kérdésedre a válasz. Hőbörögni pl azért is szabad, hogy Bpesten egyik nap csak a páros, másik nap csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek, de ez nem fogja meghatni a posztoló rendőrt.

Joee # 2009.02.02. 17:48

nanemaa.És ha hoznának egy olya törvényt hogy holnaptól autó helyett csak lovaskocsival járhatnál/kevésbé szennyezi a levegőt/,akkor csak rábólintanál,hogy nekem így is jó?
Különben idézek egy Tőled teljesen másirányú véleményt is.Köszönöm hogy reagáltál,kérdésemre.De a törvények nemismerete remélem nem csak rám vonatkozik.

Tatán a Harangláb Cukrászda több mint fél évszázada van karnyújtásnyira a Vaszary iskolától (Fotó: Palásti Péter)
A január elsejétől hatályos kormányrendelet nem új, hasonló tartalmút már 1997-ben is alkottak, de most 200 méterben egységesítették a „védőtávolságot”, mely korábban 50-200 méter között változott több eltérő szintű jogszabályban rögzítve.

A vizek városában leginkább a Vaszary János Általános Iskola környékén működő vendéglátóhelyek kerülhetnének veszélybe, melyek közül négy is megtalálható kétszáz méteren belül. A La Casa Étterem tulajdonosa, Kovács Balázs nem aggódik, hiszen náluk rendszeresen főznek meleg ételt, s nem csak süteményekkel szolgálnak a hajdani Harangláb Cukrászdában sem. Gondban lehetne az Egység utca elején lévő Coktél-bár, de vezetője, Trestyánszky Géza szerint az ő üzletük már 1997 előtt is működött, így rájuk nem vonatkozik ez a rendelet. Valóban így van – erősítette meg az illetékes hatóság szakembere –, s ugyan ezért nem érintett a Cseke Söröző tulajdonosa sem.

nanemaaa # 2009.02.02. 15:51

Igen, Ady!
Mellesleg a jogszabályok nem azért vannak, hogy magyarázzák, hanem, hogy betartsák őket. Mellesleg igen, lehetne akát 210 is.... de akkor miért nem 211?
Vagy ne legyenek határok? Akkor ne legyenek szabályok sem!
Viszont mostanra kezd érdekelni, hogy miért is vetetted fel ezt a témát? Ha van működési engedélyed, amit még 5 éve is simán megkaptál, és a kutya sem kérte rajtad számon a melegkonyhát, akkor mi a baj? Egyébként egy jogszabály pont annyit ér, amennyit betartanak belőle.
És ha már itt tartunk! Miért kell az autómat rendszeresen műszaki vizsgára vinnem? Megvettem, nem kis pénzt feccoltam bele. Ráadásul arra is kellő figyelmet és pénzt fordítok, hogy foilyamatosan megfelelő állapotban legyen, kellő biztonsággal lehessen használni. Oszt ráadásul a munkámhoz is szükségem van rá, tehát ez biztosítja a megélhetésemet is. Mégis évente zöldkártya, kétévente műszaki.... tiszta disznóság. És ha elhanyagolnám? Kinek mi köze hozzá! Ha elütök vele valakit, és meghalnak 5-en, akkor majd helyszíni bírságoljanak meg, oszt jóvan. Hogy ez nem érdeke a társadalomnak? Kit érdekel?

Joee # 2009.02.01. 23:33

Nanemaaa!
A Szóban forgó üzlet 50 éve működik ugyanazon a helyen,szeszméréssel.melegkonyha nélkül.És a „Góg és Magóg” Ady verse?Bocs de nem díjazom.Különben az iskola még tervben sem volt amikor az üzlet már üzemelt.Ha egy vállalkozás beruház,szakmai képesítést szerez 100 ezrekért,3 családnak ad megélhetést,akkor miért gondoljátok hogy helyes az a gyakorlat hogy az 50 éve működő vállalkozást megszüntessük?Ha Ti lennétek a helyemben ugyanezt gondolnátok.Tejbárhoz teljesen új berendezés,új szakma,és sok sok pénz kellene. Támogatást, azt honnét szerezzek? Én semmilyen törvényt nem sértettem, betartottam a szeszkimérés Szabályait messzemenőleg, de aki 201 méterre van a kocsmához, Ő nem. Még mindig úgy érzed, hogy ez a helyes törvényi változat? 200 méteren belül nem, de 201 méterre már igen. Szerintem a szabályokat megszegők szigorú büntetése sokkal igazságosabb lenne. Azért köszönöm a véleményeket.

nanemaaa # 2009.02.01. 22:53

Én a 80-as évek derekán találokztam először ezzel a 200 m-es szabállyal valami együttes miniszteri rendeletben. De ha te 5 éve kaptad aműködési engedélyt az is bőven a hapacér által beidézett jogszabály hatálya alatti időben volt.
A jogszabályok ismeretének hiánya nem jogalap a szabálytalanság elkövetésére.
Természetesen 200 m-en belül lehet nem melegkonyhás vandéglátó egység, csak szesz nem, pl egy klassz tejivó, vagy teaház pont egy iskola mellé való. Megkockáztatom, hogy ebből a profilból egyébként sincs túlkínálat a környéken. Pedig egyre nagyobb az igény rá.
A többiről nekem egy kevésbé ismert Ady vers jut eszembe: "Góg és demagóg fia vagyok én..." (Bocs.)
A minden csapból folyó "szabadverseny" nem azt jelenti, hogy mindent szabad.

Joee # 2009.01.30. 19:38

hapacér!T cím.Én 1966 óta vagyok vendéglátós,pontosan ezért nem értem a törvénymódosítást.Eddig a jegyzők szerint csak az ujonnan,atörvénymodosítások után meggnyitott üzletekre volt érvényes a 200 méter.De kérdem én:Szerintetek átgondolt törvény az ami a munkahelymegőrzések támogatása idején éppen az ellenkezőjét támogatja.Hogy még tovább menjek:Az állam eladta az iskolák 200 méteres védőtávolságán belüli nem melegkonyhás vendéglátóipari üzleteket a privatizáció keretében az éppen akkori bérlőknek.Ők megvették mert nem tehettek mást,jól jött az állam által előteremtett hitel,jó kamattal.Biztunk abban hogy majd a nem melegkonyhás üzletek fő profilját képező szeszmérésből visszatudjuk fizetni a hitelt.Erre jön a törvény hogy szeszmérés megtíltva.Ez szerintetek elbírna egy alkotmányossági vizsgálatot? 200 méterre nem,de 201 méterre igen?Nem humánusabb az ha azt mondjuk:aki megszegi a törvényt a fiatalkorúak kiszolgálása terén az bármilyen komoly büntetésre számítson.De aki erre építette az életét azt ne lehessen egy nem minősített törvénnyel lehetetlen helyzetbe hozni.Röviden ennyi.Várom véleményetek.A helyesírásért elnézést.

hapacér # 2009.01.30. 17:06

Joee!
Nem tudom hogyan sikerült 5 éve melegkonyhás üzletet kivéve mvendéglátó üzletre mük. engedélyt kiadni.
Mert ezt a "szabályzatot" az egyébként addig hatályos 4/1997. (I.22.) Korm. rendeletből emelték át. Tehát nem új. hanem a 133/2007.(VI.13.) Korm. rendeletbe tették.
De emiatt még a szeszes ital kimérést megtilthatják, vagy korlátozhatják.
Nanemaa véleményéhez csatlakozom, szinte pontosan a jogszabályt idézte.
Mióta vagy vendéglátós, hogy ez ennyire hirtelen érintett?

Joee # 2009.01.29. 19:59

nanemaaa!Hogy 20 éves szabály azt tudom,de ha ezelött 5 évvel kiadták a működési engedélyt,akkor gondolom nincs semmi gond,ill. aki eddig működött az továbbra is működhet,a törvény új üzletek nyitását nem engedélyezi.Ugye így van?

nanemaaa # 2009.01.27. 22:53

Ez legalább 20 éves szabály.... és nam csak nevelési, alap- és középfokú oktatási intézmények, hanem egészségügyi, vallási stb intézmények esetében is igaz.

Joee # 2009.01.27. 22:41

A 2008 december. 20.-án megjelent üzletek működését módosító szabályzat szerint,az iskolák 200 méteres körzetében nem lehet szeszesitalt kimérni,olyan vendéglátóegységben, amelyik nem melegkonyhás.Ez a rendelet nagyon sok vállalkozót taszítana súlyos gazdasági helyzetben,holott már nagyon sokan enélkűl is ott vannak. Kérdésem az ,hogy az államtól privatizáció keretében különféle kölcsönökre megvett nem melegkonyhás üzletek,amelyek már 1997 előtt is üzemeltek,működhetnek-e tovább?
Válaszát előre is köszönöm.
2009-01-27.
Üdvözlettel: T. J.

vanda1 # 2008.12.17. 21:34

Hapacér és Gitron!

Igaz egy kicsit megkésve, de szeretnék köszönetet mondani a működési engedéllyel kapcsolatban adott jogi véleményeiteket.
És itt szeretném közölni veletek, hogy időközben megnyitottunk, december 9.-én.

Mindkettőtöknek és az összes fórumozónak is kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag jövőt kívánok!

vanda1 # 2008.12.17. 21:34

Hapacér és Gitron!

Igaz egy kicsit megkésve, de szeretnék köszönetet mondani a működési engedéllyel kapcsolatban adott jogi véleményeiteket.
És itt szeretném közölni veletek, hogy időközben megnyitottunk, december 9.-én.

Mindkettőtöknek és az összes fórumozónak is kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag jövőt kívánok!