Foglaló visszajár?


standi85 # 2011.07.06. 09:59

Tisztelt hozzászólók!

Kérdésem az lenne, hogy amennyiben én vevőként adok foglalót egy lakásra az adásvételi szerződés értelmében, visszajár-e ha a banki hitelbírálaton elutasítanak, és az elutasítás nem az én mulasztásom miatt történik.

Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2011.07.06. 10:18

Ha nem a te mulasztásod miatt, akkor véleményem szerint nem, de a bizonytalan joggyakorlat miatt célszerű ezt a szerződésben rögzíteni.

Rexor # 2011.07.06. 10:23

Hát szerintem elég koccos a dolog, és itt a banki hitelfelvétel körülményei is szerept játszanak. Ha egyik fél sem felelős a szerződés meghíusulásáért a foglaló visszajár, ugynakkor ha alaptalanul bíztál a vételár előteremtésének lehetőségében a szerződés megkötésekor, akkor nem.
Szerintem, ha a szerződés megkötésekor tudtad, hogy a hitelfelvételi kérelmed gynege lábakon áll, akkor esélyes, hogy nem fogod visszakapni a pénzed.

balek13 # 2013.06.04. 18:01

Azt szeretném kérdezni, hogy ha elutasításra kerültem mint adóstárs abból az okból mert a munkaadó cége ellen végrehajtás van amiről én nem tudtam ,és a munkáltatói igazoláson is az szerepel, hogy nem állnak végrehajtás alatt,és minden tőlem telhetőt megtettem hogy sikerüljön a banki hitel,vissza jár-e a foglaló, és az előleg ? Úgy érzem hogy ez önhibámon kívül történt.Mit tehetek?
Köszönöm.

ObudaFan # 2013.06.06. 20:17

Visszajár. Ha nem fizeti vissza az eladó, perelhetsz.

Zöldövezeti11 # 2013.06.07. 05:50

balek13 balek13 !

Mit tehetsz ?
Sok mindent. pl. perelhetsz, de nem biztos , hogy nyersz !

Egy foglaló adásának sok feltétele van. pl. a szerződés tervezetnek készen kell lennie ( majd, hogy a végleges szerződésnek kell meglennie. ) Aztán nem árt ilyenkor azt sem leírni, hogy a pénzszerzés hogyan történik, tehát eleve írásba kell foglalni ezt a banki mókát és bizonyítani, hogy miért nem jött be.
persze persze az eladók is harapnak a foglalóra hiszen pénz náluk van, amit ha ők mondanak vissza (vételt) akkor a duplája jár vissza.
tanulság : foglalót meggondolatlanul ne adjunk soha !! Ja és arról nem szól a meséd, hogy vajon mennyi idő telt el azóta, hogy foglalót adtál és a szerződés pénzhiány miatt meghiúsult !!
Egyáltalán mennyi az a foglaló ? Mármint a leendő vételár százalékában ?,
Bánatpénzre nem gondoltál ? Pl. azt a foglaló felezitek és csak a felét követeled vissza. Az eladó ezalatt sok vevő jelöltet volt kénytelen elútasítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.07. 06:12

Ha a szerződésben nem rendelkeztek erre az esetre, akkor nem jár vissza. Meglehetősen következetes bírósági gyakorlat. A Ptk. nagykommentárja is külön kitér rá.

Zöldövezeti11 # 2013.06.07. 06:48

KBS ! Nagyjából én is ezt írtam.
Egyébként van még egy olyan foglaló szerű dolog, amit nagyon meggondoltan kell adni. Ez az un. vételi szándék nyilatkozat, amit természetesen pénzzel kell alátámasztani.
Így jártam én is . Vagy 3 éve egy lakásvásárlási projektet csináltunk.
Megnéztem vagy 25 lakást, mire egy jónak ígérkezett volna. Megnéztük egyszer, majd másodszor, sőt egy harmadik vizitre is sor került, az egész 2 hét alatt. eközben gyűjtöttem az infókat ( környezet, közösképviselő stb. ) talán a második találkánál kérte a nyilatkozatot a közvetítő. Mondtam még informálódok. Végül kb. 3 hét múlva részünkről döntés született, megvennénk. De már késő volt, közölte a közvetítő, hogy elkelt.
Amúgy 14 hónapig hirdették a lakást, gondoltuk az a 3 hét még belefér. Hát nem. Akkor úgy éreztük magunkat mint az ott hagyott vőlegény, de később beláttuk, jobb volt ez így - találtunk egy annál jobb lakást.
Igaz ott is hazardíroztam. Kérte a közvetítő a szándéknyilatkozatot, mondtam semmi akadálya. Megírtuk, átadtuk neki, ő meg csak nézett, nyilván várta a pénzt, de nem kapta. Azért rákérdeztem . Folytatjuk a tárgyalást ? Mondá igen, akkor mondtam egy hét és vevők vagyunk - természetesen kp. - val.
Persze a pakliban ilyenkor benne van a hoppon maradás is.
Mondjuk az ilyen közvetítői taktikának az a szépség hibájy , hogy gyakorlatilag minden csak szóban hangzik el - csupán a hirdetés és annak melléklete az írásos, az meg igencsak rövidke.
Persze az emberek ritkán vesznek lakást a közvetítő meg évente rengeteg ilyent csinál.

balek13 # 2013.06.08. 10:33

Köszönöm a válaszokat.
Kedves Zöldövezeti11:
A foglalót lassan 1 hónapja adtam oda, 860.000 ft-ot, és az elutasítás 1 héttel ezelőtt történt.
Ez szülőktől kapott pénz volt, ha tudom hogy így járok bele sem kezdek.. Ha elbuksz a munkáltatód miatt, miért a legvégén ellenőrzi a bank?
Tehát , ha a volt munkáltató kitöltötte a munkáltatói igazolást 04.30-al, és ezen jelölte, hogy nem áll végrehajtás alatt, akkor is én vagyok a felelős a banki elbírálás elutasítása miatt. 05.01-től egy másik Munka erőkölcsönző alkalmaz, de hiába hogy egy percet nem voltam kijelentve a bank mégis azt látja hogy más a munkáltató. Igazából a munkaterületem ugyanaz maradt,de szerintem ez lényegtelen a bank számára.
A munkaerő kölcsönzőnek dolgozó alvállalkozó leigazolta , hogy 2013 01.01-től folyamatosan alkalmaz,de szerintem ezt se nézi a bank.
Kedden leírtam hogy mi történt, vittem az új munkáltatói igazolást , és egy alvállalkozói nyilatkozatot, amiben elismerik hogy az "új' Munkaerő kölcsönzővel közösen gyakorolják a jogokat..
Lassan 1 hét telik el hogy semmi hír nincsen a banktól.
Várom mit reagál a bank, mert egyéni elbírálásra kerül.

balek13 # 2013.06.08. 10:47

Kedves Zöldövezeti11.
A foglalót 1 hónapja adtam oda , amely 840.000 ft volt.
Az elutasítást a banktól múlt hét pénteken kaptam.
Azt nem értem , ha a munkáltatón megy el a hitel, akkor miért nem lehet ezzel kezdeni?
Minden kért iratot beszereztem, mindent megtettem , hogy sikerüljön az adóstárs szerepem.
A munkáltatói igazoláson ami 2013.04.30 szerepel, meg van jelölve, hogy a cég nem áll felszámolás alatt.
Majd 05.01-től egy "új" munkaerő kölcsönző cég alkalmaz.
Az hogy egy percet nem voltam kijelentve úgy néz ki nem érdekli a bankot, ők azt látják, hogy más a munkáltató.
Az alvállalkozó, és a munkaerő kölcsönző cég közösen gyakorolja a jogokat.
Az alvállalkozó irt egy igazolást, miszerint én 2013.01.01-től folyamatosan nála dolgozom, de ez sem számít többek szerint.
Az "új" munkaerő kölcsönző cégtől kértem egy munkáltatói igazolást, ami csak 05.01-től számít, tehát nincs meg a folyamatos jogviszonyom..Ezen megy el az adóstárs szerepem.
Ha tudom akkor elkerültem volna ezt a cirkuszt..
Köszönöm válaszaikat..

ObudaFan # 2013.06.09. 10:00

Szerintem a foglalóval kapcsolatos közzétett döntések ennyire mechanikusan nem alkalmazhatóak erre az esetre. Nem a vevő, hanem a munkáltatója okán hiúsult meg a hitelfelvétel, én nem érzem úgy, hogy ne járna vissza a foglaló. Kivéve persze, ha a vevő tudta, vagy kellő gondosság mellett tudnia kellett volna, hogy ilyen probléma lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.09. 10:54

Igen, az itt egy többletelem. Én, mondjuk, nem szívesen építenék rá. Mert valóban nem szabad sem a jogszabályokat, sem a döntvényeket mechanikusan alkalmazni - de a bírók jelentős része hajlamos rá. Legalább abban a mértékben, amit egyfajta pozitivista felfogás okoz.

Az Alaptörvény 28. cikk még nem nagyon ment át a gyakorlatba. :) Te hivatkoztál már rá perben?

Zöldövezeti11 # 2013.06.09. 12:13

balek13 !

ekkora összeget kiadni úgy, hogy nincs fedezet a vételre - nagy meggondolatlanság !
Amúgy meg jól körül kellett volna írni, hogy mikor jár vissza és mikor nem
Egyáltalán miért kell foglalót adni , nem megvár az a ház.
Ja értem az emberek nagy része türelmetlen !!.

ObudaFan # 2013.06.09. 12:20

Az Alaptörvény 28. cikk még nem nagyon ment át a gyakorlatba. :) Te hivatkoztál már rá perben?

Ha jól emlékszem igen, de magam sem gondoltam komolyan.

Zöldövezeti11 # 2013.06.09. 12:24

Még mindig erről a foglalóról : nagy fegyelem kell mind az adás mind az elfogadás elutasításához.
Én pl. lakásokat adok ki.
Alapelvem, hogy foglalót sohasem fogadok el. Mindig történhet valami addig is, amíg az üzlet nyélbe ütődik. Sőt általában az a taktikám, hogy az érdeklődőknek mindig felajánlom a többszöri megnézést, addig is időt nyerek, informálódok. Minden szemlézőnek azt mondom, hogy legalább még két leendő bérlővel tárgyalásban állok.
Ez olyan esetekre védőháló, amikor nagy ritkán akad olyan, aki kapásból azt mondá, kiveszem. A bérbeadás nem vétel, az egy bizalmi dolog.
Ettől függetlenül volt már példa rá, hogy meggondolatlanul elfogadtam foglalót. Aztán jött negyed nap vissza a fiatalember, hogy mégse bérelne - ment a kamú duma, hogy külföldre megy. Visszaadtam a foglalóját, menjen szerencsével.

Igaz csak egy 10 ef -ról volt szó.

balek13 # 2013.06.11. 18:49

Az ügyvédem lát esélyt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.11. 19:41

Sok mindent lát az ember, ha azon múlik, hogy 15 ezret, vagy 100 ezret keres az ügyön. :)

MathiasRex # 2013.06.17. 11:26

Sziasztok
Egy kis segítséget szeretnék kérni foglalóval kapcsolatban.
Kinéztünk egy házat hosszas keresgélés során. A megtekintést követően jeleztük vételi szándékunkat. Az ingatlanos kérésére vételi szándék nyilatkozatot töltöttünk ki mely során 150.00 Ft letétbe került az ingatlanosnál. Számunkra a ház vásárlása során kiemelten fontos volt a környék és a szomszédok. A háztól való távozás során feltűnt, hogy a szomszédos utca lakói pont azt a fajta életvitelt folytatják amit mi elszerettünk volna kerülni. Látva ezt, a szándék nyilatkozat megkötése előtt többször a tulajdonostól is és az ingatlanostól is konkrétan megkérdeztük volt e bármilyen incidens a szomszéd utca lakóival. Azt a választ kaptuk, hogy 10 éve itt laknak és semmilyen probléma nem volt. Az ingatlanos több példát hozott fel, hogy a környéken élő ismerősei is megerősítik, hogy még csak betörések sem voltak. Így aláírtuk a szándék nyilatkozatot. Kíváncsiságból haza érve ránéztem a rendőrség bűnügyi térképére, meg keresve az adott utcát. Az eredmény rendkívül meglepett. A kinézett ház közvetlen környezetében több betörés és személy elleni erőszakos bűncselekményt is jelölt a közelmúltból.
Kérdésem: Tekintve, hogy ha ezen kulcs kérdésben nem tájékoztatnak minket félre a házra biztos nem teszünk ajánlatot, a vételi szándéknyilatkozatkor átadott összeget mint foglaló vissza kaphatom-e?
Előre is köszönöm

ObudaFan # 2013.06.18. 20:37

Szerintem ez egy perben kevés lenne ahhoz, hogy visszakapd.

SolnesM # 2013.06.19. 05:55

MathiasRex !

A tanulság ? !
Pénzt meggondolatlanul ne adjunk ki.
Te pénzt adtál az ingatlanos meg csak dumál - dumál !
Egy leendő /megvásárolandó házat/lakást nem egy szer nem kétszer hanem n szer nézünk meg n = 3 tól 15 ig is lehetséges, igaz néha rá unnak, de hát tehetnek egy ...

balek13 # 2013.06.19. 06:29

Kérdezném az urakat, hogy a vételiszerződés lejárta előtt a tulajdonos újra árulni kezdte a lakást különböző internetes portálokon, ebben az esetben el álhatok -e a vásárlástól, és a foglalót visszakérhetem-e?
Köszönöm.

SolnesM # 2013.06.19. 06:30

Az ember ritkán vásárol ingatlant , jó ha egy életeben 3 x 4 x. Így nincs rutinja. Az én történetem , ha jól emlékszem a 4. vagy 5. ingatlan vásárlásom.
4 éve jön az egyik családtag, hogy váltsam bé az ígéretemet vegyek neki lakást. valóban megígértem , így teljesíteni kellett. E volt 4 éve nyáron. Igen ám de a pénz lekötve. Megkezdtem a pénz felszabadítását, beletellett vagy fél évbe.
Aztán úgy januárban jövök az egyik barátomtól és látom egymás mellett 3 ingatlan iroda is. Nos betérek az egyikbe. Előadom, hogy itt és itt kéne ilyen és ilyen méretű lakás ennyi árért. Nos a bő kínálatból kiszúrunk elsőre hármat. Majd az egyiket azon nyomban megnézzük. A hívószó : bauhaus stílus, majd bedőltem. Viszonylag jó helyen egy első emeleti lakás 16 lakásos társasházban.
Úgy megszemléltük,majd jeleztem a közvetítőnek a tisztázandókat, de én magam is visszamentem harmadnap. a közvetítő nélkül. Egy öregasszony beengedett, nagyjából elmondtam a mondókát. ő felvilágosított az a közös költség nem annyi, mint amit mondtak (nem volt leírva ), meg hogy a pince le van zárva a lakók renitens magatartása miatt stb. Nos megnéztem még vagy 2 x majd mondtam magamnak - felejtős És így vagy 35 lakás. igaz legtöbbet csak egyszer majd mondom ide vissza soha többet.
Igaz egyről lemaradtam, 6 x néztem meg , de elkelt 3 hét alatt -igaz előtte 14 hónapig hirdették.
Végül megvettem a jó lakást. Az ingatlan közvetítő úgy 10 nap után kéri, hogy adjak nekie vételi szándék nyilatkozatot, adtam pénz nélkül. Így csak nézett és nézett, majd mondta nem jó. Rákérdeztem eladó még a lakás ? igen ! akkor 1 hét múlva megveszem.
természetesen a pakliban benne volt, hogy itt is hoppon maradok.
Ezekkel a vételi szándékokkal az a baj írásban csak nagyon kevés info van megadva. Azt a vevőnek magának kell kiderítenie és néha nagyon gyorsan.
De még mindig jobb egy hoppon maradás, mint egy rossz vétel.
Azért ennél a jó vételnél is akadtak dolgok amik csak a vétel után derültek ki. Mondjuk nem alapvető, de talán az ár lenyomására jó lett volna.
Nézetek meg egy hirdetést majd mindben ugyan az van tele közhelyekkel úgy 6 8 sor. Egy 10 - 15 millás ingatlannál ez azért kevés.
De hát ritkán vásárol az ember házat. !!
Vagy megbíz mint vevő szintén egy ingatlanost, ennek is ára van. kb. 100 -150 - 200 eft.
ű nekem a félév alatt ráment úgy 30 félnapom - lakás túrának neveztem.

Sherlock # 2013.06.19. 07:52

balek13,

hacsak a szerződésben nincs ilyen kikötés akkor nem kérheted vissza.

SolnesM # 2013.06.19. 08:23

balek13 !

Addig amíg meg nem veszed, addig a tulaj azt csinál a lakásával amit akar.
Így hirdetheti is !
De ha eladja az orrod elől, akkor nyilván visszajár a foglaló, plusz még ugyan ennyi összeg.
De egy foglalót csak úgy nem adunk. Annak jól körülhatárolt feltételeinek kell lenni. A szerződésnek nagyjából készen kell lenni. Minden valós információt írásban közölni kell a leendő vevővel. Viszont a vevő is megmondja, hogy most miért csak foglalót ad és nem a teljes összeget. Hogy azt mikor adja, azt meg kell határozni. Sőt azt is hogy miért pl. a banki kölcsön folyamatban van, a nagybácsi csak 3 hét múlva hozza a pízt stb.
A te esetedben , ha mondjuk megállapodtál 7 millában és adtál mondjuk 5 % -ot, az annyi mint 350 eft, ezt adtad foglalónak ( a balek -az általános - néha ad akár 30 % -ot is, azért balek ). tehát 350 eft van az eladónál és jön egy készpénzes vevő mondjuk viszi 8 milláért, akkor az eladó azt mondja, hogy vissza az a 350 , sőt mérlegel még úgy is megéri ha a pluszt ki kell fizetnie, mert akadhat balek, aki ezt nem is kéri.
kérni lehet sok foglalót csakhogy azt nem kell odaadni.
Még az 5 % is nagyon sok. (ha pang a piac )

ObudaFan # 2013.06.19. 08:50

Akkor lehet a foglaló kétszeresét visszakövetelni, ha tényleg el is adja.