Foglaló visszajár?


limma # 2016.04.14. 10:32

Tényleg!!! De lüke vagyok :-)

matthiasi # 2016.04.16. 19:25

limma !

Hát azért nem lehet nálam, mert az aki ezen alkudni kar annak nincs pénze. Kár vele üzleti kapcsolatba lépni !!
Nem hitelez neki senki . Se a barátja, se a szülei, senki !

matthiasi # 2016.04.16. 19:26

Sőt akár oda is ajándékozhatod a lakásodat.

MajorDomus # 2016.04.17. 13:53

Kénytelen vagyok egyetérteni.

Aki nem tud letenni 2 havi kauciót, az sajnos máról holnapra él. S mint ilyen nem stabil gazdasági partner. Márpedig a lakás kiadása üzleti vállalkozás, bárhogy nézzük.

pappgi # 2016.04.17. 21:05

Kérlek segítsetek!
Lakásom eladásába kezdtem, mivel nincs sok időm, ingatlanirodát bíztam meg.
Hat hónapos kizárólagos szerződést írtam alá, ingatlanos szerint ez a legjobb.
Kitöltöttük a nyomtatványokat, este 21 órakor, mert csak 19 órától ért rá, igaz én is fél hatra értem haza.
Vételár 22,5 millió,limitár 21.5 millió, 10% foglaló,90-120 nap a kiköltözés.A többi részleteket szóban beszéltük meg, igaz nem is szorgalmazta ennek leírását, és meg nem tudtam hogy le kell/kellene írni.
Az arról szólt, hogy a foglaló után kérek egy nagyobb összeget, mert abból szeretném megvenni a lakásomat, és a legkevesebb összeget a birtokba adáskor kérem kifizetni.
Hozzájárultam, hogy molinót kirakjon a lakásra.
Egy hónapig semmi nem történt, érdeklődő nem volt, és a molinó sem került az ablakra.
Az múlt héten azzal keresett meg, hogy van egy érdeklődő 18,30-ra, majd szintén egy 19-re, és szombatra is bejelentkezett délelőtt 10 órára.
Meg is érkezett az első vevőjelölt,(csütörtök) aki körbeszaladt a lakáson, majd közölte, hogy vételi ajánlatot szeretne tenni, készpénzben kérem a vételárat, vagy hitelt is elfogadok.
A válaszom az volt, hogy nem zárkózom el a hitel elől, de egy közbenső nagyobb összeget kérek, amiből megoldom a lakásvásárlásomat, a fennmaradó kisebb vételárat a birtokba adáskor kérem kifizetni, és ennek tudatában tegyen árajánlatot.
Közben a 19 órás lemondta a találkozót, igy az ingatlanos visszament az irodájába, és 20.40 perckor aláírták a vételi ajánlatot. 21 órakor felhívott az ingatlanos, hogy a „ház szabályai szerint” neki 2 órán belül ki kell hoznia, ezért most ultra kel, és 22.53 perckor meg is érkezett.
Feljött a lakásomba, és arra kért, hogy olvassam el, írjam alá, vagy ha nem tetszik a benne írtak, akkor utasítsam vissza. Ismét megjegyeztem neki, hogy 23 óra is elmúlt, nem tartom normális időnek ilyen nagy döntéseket hozni,hagyja itt az iratokat és majd 2 munkanapon belül válaszolok, hiszen a vételi ajánlat 22 millióról szólt, melyből 3 milliót megfizet akkor amikor a vételi ajánlatot aláírom, ebből 2.200.000 ft foglaló, a 17 milliót hitelből fedezi, és legkésőbb a 90.napon átutalja.
Természetesen nem írtam alá, hiszen az eladói nyilatkozaton három választási lehetőséget jelölt meg. A/minden tekintetben elfogadom, B/az alábbi módosításokkal kiegészítve fogadja el,C/ nem fogadja el.
Másnap (péntek)este 19-re ismét bejelentkezett az ingatlanos, az irodavezetővel együtt, közben a hirdetésemet levették,a szombati jelentkezőt visszamondták.
Megakartak győzni, hogy ez az ajánlat olyan, amit minden változtatás nélkül ,fogadjak el, mert úgy sem találnak olyan vevőt, aki nekem előre fizet.
Ez az eszmecsere is este 22 óráig tartott, közben többször fenyegetett, hogy mivel elvégezték a munkát, kiállítja a számlát és fizessem ki.
Nem írtam alá, tájékoztattam, hogy 2 munkanapom van rá, személyesen fogom kézbesíteni.
Meg is tettem saját magam vittem be az irodába (hétfő),a B pontnak megfelelő rubrikát töltöttem ki.
22.5 vételár 3 millió szerződéskötéskor, 16 millió 30 napon belül, az utolsó rész birtokba adáskor, és 120 napa kiköltözési idő.
Ezt a Vevő nem fogadta el, visszautasította, és elállt a vételtől. Erről telefonon értesítettek kedden. A hirdetésemet nem aktiválták(mai napig sem aktív)
Tudomásul vettem, és email útján kértem a megbízás szüneteltetését, annak pontos idejét,és feltételeit.
Pénteken az irodavezető berendelt az irodába egyeztetés céljából, ugyan azokat elmondtuk egymásnak, amit már fent is említettem, majd közölte, hogy a jutalékból tud adni engedményt, ha keddig befizetem, különben jogi útra tereli a dolgot, arra hivatkozott, hogy én visszautasítottam a vételi ajánlatot, így jár a jutalék.
Felhívtam a figyelmét a szerződés azon pontjára, hogy akkor jár jutalék, ha a kiközvetített vevőjelölttel előszerződést, szerződést kötötte, ez pedig nem történt meg, hiszen a vevő elállt a vételtől.
Kinek van igaza? Várom válaszaitokat.
Bocs hogy ilyen hosszúra nyúlt, de igy kerek.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.17. 22:24

Szép hosszú volt...

pappgi # 2016.04.18. 03:44

Kedves KBS!
Ha csak fél információt adtam volna, nem lett volna hiteles a történet.
Elnézést kértem, de olyan keveset szoktam írni fórumra, hogy úgy gondoltam egyszer belefér.
Segítséget szerettem volna kérni, talán lesz olyan aki nem a levél hosszát, hanem a tartalmát fogja nézni.

Köszönöm.

wers # 2016.04.18. 04:53

Hat hónapos kizárólagos szerződést írtam alá, ingatlanos szerint ez a legjobb.

Én ennek aláírása előtt kérdeztem volna meg egy ügyvédet, ráadásul annyira nem derül ki, hogy mit is írtál alá, de az igen, hogy hány órakor. Ez gépjármű tulajdonjog átruházáskor szokott jelentős lenni.

De jobb később, mint soha, keress meg ügyvédet, én azt tenném.

ObudaFan # 2016.04.18. 05:26

Jutalék egészen biztosan csak akkor jár, ha szerződést kötsz, csakhogy arra az esetre, ha a közvetítő hoz vevőt legalább limitáron, és nem írod alá a szerződést, arra az esetre kötbért szoktak kikötni a közvetítők. Nem tudjuk, hogy a te szerződésedben volt-e ilyen kikötés. Ha volt, akkor lehet, hogy gond van, mert láthatóan a limitár feletti árhoz ragaszkodtal és az is kérdés, hogy igazolható-e, hogy a többi feltételed közölted-e a közvetítővel. Valóban ügyvédhez kellene fordulnod az összes irattal.

wers # 2016.04.18. 05:35

hogy igazolható-e, hogy a többi feltételed közölted-e a közvetítővel.

Na erre gondoltam, de persze ObudaFan érthetőbben fogalmazza meg, hogy erről aláírás előtt kellett volna meggyőződnöd.

matthiasi # 2016.04.18. 10:32

pappgi !

Tényleg szép hosszú volt ... és tanulságos. majd kíelemezem.

matthiasi # 2016.04.18. 11:41

pappgi !
én már tizenegy éve is a szerződést elektronikusan készítettem. Az ügyvéd a vevő és az eladó küldözgette /küldözgettük egymásnak a különféle módosításokkal.
ha van ilyen nem lenne egyszerűbb ide is feltenni(nevek nélkül.. ha már segítséget kérsz. vagy másiknak az okulására tetted ide , illetve írtad le az eseted ?

Közben a 19 órás lemondta a találkozót, igy az ingatlanos visszament az irodájába, és 20.40 perckor aláírták a vételi ajánlatot. 21 órakor felhívott az ingatlanos, hogy a „ház szabályai szerint” neki 2 órán belül ki kell hoznia, ezért most ultra kel, és 22.53 perckor meg is érkezett.
Nocsak éjszaki műszak volt ?

tehát a közvetítő jutalékot kér egy el nem adott lakás után. Szép és ügyes dolog.
Mondjuk sok sebből vérezhet ez az ügy. pl. az un vételi ajánlat eleve pénzel jár, amit mindig a közvetítőnek fizet a vevő. (már aki fizet ) Így eleve teljesen pénztelen nem maradhat a közvetítő.
érdekes az is, hogy valaki benn lakik egy lakásban és közvetítőt fogad fel. Minek ?
Mutogatni az ott lakó tulaj is tud, igaz a hirdetés az némi pénzzel jár, de az igazi ráfordítás a sok sok mutogatás. Az meg ilyen esetben a bentlakó eladó tudja a leghatékonyabban megoldani. Aztán olyan hogy majd fizetek...hitelből. Az mind komolytalan vevő aki a vételár kettőharmadával nem rendelkezik. Az csak vágyakkal rendelkezik, az ilyent le kell rázni.

Aprópó, lehet hogy az egész érdeklődés egy kamú volt. Addig csűrték csavarták a dolgot amíg fogást nem találtak rajtad. nos ne fizess vigye jogi útra az ingatlanos. Ja egyébként hol tevékenykedik ez a derék cég .-. aki éjjel raportra rendeli az ügyfelet

matthiasi # 2016.04.18. 11:58

Apropó most éppen kiadó lakáskörül ügyködünk.
A lányom problémázik azon, hogy adjon e kulcsot (a még egyenlőre nem létező ) ingatlanosnak vagy sem.
Mondom ha ennyire nem bízol benne akkor minek a megbízás/felkérés. érdekes az fel se merült benne, hogy a leendő bérlőnek meg majd a kétszeméért egy több mint 20 millás lakást a birtokába adjon.
Mondtam ,hogy bizony az érdeklődőt alaposan ki kell kérdezni. Direkt és indirekt kérdésekkel. Aztán vagy válaszol vagy sem, ha sok a ködösítés akkor szépen lezárni a tárgyalást.
Pl. miért ne lehetne megkérdezni valakit hogy hol dolgozik , miből él?
Stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.18. 13:13

ne fizess vigye jogi útra az ingatlanos.
Aztán ha veszít, állod helyette a perköltséget, ugye?

matthiasi # 2016.04.18. 15:26

Mi az Béla ennyire képben vagy ?
Látom egyesek még azt is vitatják hogy jutalék é vagy vagy kötbér ! ( O F után ). A kettő nem ugyan az.
Azért megálljon a menet egy szélhámos ingatlanos hoz egy kamú vevőt, aztán több millát akar kaszálni.
Ügyvédet nyilván azután is lehet fogadni, ha az ingatlanos perel.
Azért a zavaros ügyből annyi kiderült, hogy nem a C -t töltötte ki az illető/nem fogadom el / hanem a B-t, ami módósításokat jelent csak.- azt meg a vevőjelölt nem fogadta el. egyébként is a mai világban az e-mail -lel minden nyomon követhető.
már ha alkalmazzák.
Egyébként mennyi pénzmozgás volt ha szabad kérdeznem ? Szerintem semmi.
Mondjuk kötbér azért kérhető, de jutalék , álljon már meg a menet !!
Egyébként is éjjel 22 órakor üzletelni micsoda dolog !!

matthiasi # 2016.04.18. 15:33

Na még erre .

”Jutalék egészen biztosan csak akkor jár, ha szerződést kötsz, csakhogy arra az esetre, ha a közvetítő hoz vevőt legalább limitáron, és nem írod alá a szerződést, arra az esetre kötbért szoktak kikötni a közvetítők
írja OF. Nade az még nem vevő, aki limit árat igér ha a csillagok állása is kedvező. Max egy érdeklődő kis jó indulattal vevő jelölt.
Ha leperkál egy jelentősebb foglalót, akkor talán lehet folytani a diskurzust.

ObudaFan # 2016.04.18. 17:25

Nade az még nem vevő, aki limit árat igér ha a csillagok állása is kedvező. Max egy érdeklődő kis jó indulattal vevő jelölt.

Semmi nem zárja ki azt a szerződéses kikötést, hogy amennyiben a limitárat ígérő vevővel az eladó nem köti meg a szerződést, kötbért kelljen fizetnie. Az elképzelhető, hogy ehhez a vevőnek biztosítékot kell fizetnie (de ha ez nincs benne a közvetítői szerződésben, attól még lehet érvényes a kötbér-kikötés), de ez a gyakorlatban nem éri el a szokásos foglaló mértékét, a foglalót a szerződés megkötésekor fizeti a vevő általában, itt meg az eladó megtagadta a szerződéskötést.

Nyilván az nem róható a kérdező terhére, hogy éjszaka nem fogadta el az ajánlatot, az azonban tény, hogy ezt követően a válaszában is csak limitár feletti áron lett volna hajlandó szerződést kötni.

Tehát én azért továbbra is azt mondanám, hogy látni kellene azt a szerződést, valamint az ajánlatot és a kérdező válaszát is annak a megítéléséhez, hogy érdemes-e vállalni a pert, vagy sem.

MajorDomus # 2016.04.18. 20:35

És még mindig nem tudjuk miről beszélünk?!

Nem lehetne azt a szerződést beszúrása ide, kitakart nevekkel?

MajorDomus # 2016.04.18. 20:39

És még mindig nem tudjuk miről beszélünk?!

Nem lehetne azt a szerződést beszúrni ide, kitakart nevekkel?

pappgi # 2016.04.18. 21:25

Kedves Mindenki, aki hozzászólt!
Nincs kötbér kikötve, csak a szerződés útmutatója terjed ki rá, mégpedig a határidőig meg nem fizetett megbízási díjra vonatkozik.
Szívesen feltöltöm,mert nagyon tanulságos mindenki számára.Kitakart névvel, holnap.
Használtuk az emailt,ami szintén megvan,és azért bíztam meg ingatlanost, mert rengeteget dolgozok, és most kifizethetek egy vagyont, egy el nem végzett munka miatt.
Egyébként Budapesti nagy Ingatlaniroda Franchise tagja.
Az ingatlanos közölte, hogy az áralku az Ö irodájukban zajlik Őt azért fizetem, hogy nekem a legkedvezőbb árat kialkudjak.
Csak érdekességként megjegyzem, hogy vételre ajánlott nekünk egy lakást,ami 16.8-ra hirdetett, és mindenáron rá akart beszélni bennünket, hogy tegyünk vételi ajánlatot rá, mert szerinte 14.5-ért el lehet vinni.Hál istennek nem tetszett

Bea1 # 2016.04.19. 05:19

Én egyszer tettem egy 36m hirdetési árú ingatlanra egy 25 m ajánlatot... közölte, hogy ez alatta van a limitárnak...

23,5 ért vette meg az ingatlanos jó ismerőse egy hét múlva.

Ennyit arról, hogy kiért is dolgoznak az ingatlanosok, és kiknek az érdekeit nézik.

matthiasi # 2016.04.19. 08:10

hogy tegyünk vételi ajánlatot rá
Hát persze akkor már belemegy az illető a csapdába. Mert az ajánlat, az írásbeli bizony pénzzel jár.
és tovább :
Az elképzelhető, hogy ehhez a vevőnek biztosítékot kell fizetnie (de ha ez nincs benne a közvetítői szerződésben, attól még lehet érvényes a kötbér-kikötés), de ez a gyakorlatban nem éri el a szokásos foglaló mértékét, a foglalót a szerződés megkötésekor fizeti a vevő általában, itt meg az eladó megtagadta a szerződéskötést.

Ez a biztosíték az un. ajánlati pénz ez tényleg kevesebb mint a foglaló.- Szerződéskötéskor általában a vételárat fizetjük vagy annak tetemes részét, amit inkább előlegnek nevezzük és nem foglalónak.
Azért akár ajánlati pénz, akár foglaló felesleges azok túlzott korai kifizetése. Azokból mindig bonyodalom származhat.

matthiasi # 2016.04.19. 08:16

Az ingatlanos közölte, hogy az áralku az Ö irodájukban zajlik
Az lehet, hogy ilyent közölt az ingatlanos, de az ár alku bárhol lehet. Akár telefonon is. Az ilyen ingatlanost el kell küldeni a melegebb éghajlatra.
ha nagyon akarja vevő elérheti a az eladót - igaz csökönyös buta ingatlanosok igyekeznek távoltartani az eladót és a vevőt, de egy bizonyosidő után ez abszolute feleleges. Ha akarja a vevő jelölt megtalálja az eladót.

matthiasi # 2016.04.19. 08:22

T. pappgi !

most kifizethetek egy vagyont, egy el nem végzett munka miatt.
Mennyi pénz lenne az ?

Hány mustra volt ?

/nyiván tudod, hiszen a lakásban laksz /

wers # 2016.04.19. 14:50

Az ilyen ingatlanost el kell küldeni a melegebb éghajlatra.
Már bocs, de ezzel az "ilyen" ingatlanossal szerződést kötött a kérdező, valamilyen "olyant", amiről nem tudni, mit is tartalmaz. A szerződés meg szerződés, még akkor is, ha később nem tetszik.