Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Vízművek, vízórák kezelése

solicitor #   2010.08.02. 21:57

Sziasztok!
Egyik rokonomnak családi háza van egy építési övezetben ahol van akinek van vízórája, valakinek nincs vízórája. Utóbbiak átalánydíjat fizetnek ami -gondolom- a körzetre jellemző átlagos fogyasztás alapján számol a vízszolgáltató. Namármost unkatestvéreméknek nem volt vízóra és átalányárat fizettek, s hogy ne fizessék mások vízpazarlását - felrakatták a vízórát. A poén most jön. Használták úgy ahogyan eddig a vizet és csodák csodájára TÖBBET fizettek mint korábban. Ezek szerint kicsit alá van kalkulálva az átlag vízfogyasztás.
Kérdése:
Meg lehet e oldani, hogy a vízmű leszerelje az órát és visszatérjenek -a jobban megérő- átalánydíjas fogyasztásra? Ha igen, hogyan?

"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

habfarago # e-mail 2009.09.08. 12:15

A téma nyitó kérdéshez:

A vízmű a mellékmérőt üzemeltető tulajdonos kérésére KÖTELES külön szerződést kötni, az órát leolvasni és névre szólóan kiszámlázni a fogyasztást.
Innen kezdve az esetleges tartozást is a lakás tulakdonosával szemben kell érvényesítenie...

Legalábbis a 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendeletben írtakat én így értelmezem:

18. § (1) Az ingatlanon belül a mellékvízmérővel elkülönített vízhasználatra az elkülönített vízhasználó a
szolgáltatóval mellékszolgáltatási szerződést köthet.
(2) Az (1) bekezdés szerinti szerződés megkötését, ha az elkülönített vízhasználó e rendeletben meghatározott
feltételeknek eleget tesz, a szolgáltató nem tagadhatja meg.
(3) A mellékszolgáltatási szerződés létrejöttének előfeltétele

  1. az ingatlan vízfogyasztásának bekötési vízmérővel történő mérése, és az ingatlan vízellátására vonatkozó

szolgáltatói szerződés megkötése,

  1. a mellékvízmérőnek a házi vízvezeték-hálózatba történő beépítéséhez a bekötési vízmérő szerinti fogyasztó,

valamint azt követően a szolgáltató előzetes hozzájárulása.
(4) A bekötési vízmérő szerinti fogyasztó a hozzájárulást csak az épületgépészeti rendszerének a beépítés miatt
szükségessé váló jelentős költségű átalakítása esetén tagadhatja meg.
(5) A szolgáltatói hozzájárulás iránti kérelemhez e rendelet melléklete szerinti tervet kell benyújtani.
(6) Amennyiben a hozzájárulásban foglaltaktól eltérő beépítést vagy más, az üzembe helyezést gátló körülményt
állapítanak meg, a szolgáltató az üzembe helyezést megtagadhatja, és azt a hozzájárulásban foglalt feltételek
teljesítéséhez, az akadályok megszüntetéséhez kötheti.
(7) A szolgáltató köteles gondoskodni arról, hogy a mellékszolgáltatási szerződés alapját képező mellékvízmérőt
üzembe helyezéskor bélyegzéssel és zárral lássák el.

dhtnk # e-mail 2009.08.18. 10:02

Zoltanuss, neked is köszönöm szépen a kiegészítést, a 3 m3 jön ki nálunk is kábé.
Sajnos az odafülelés nálunk azért nem olyan egyszerű, mert nem a mi telkünkön van az óra. És mivel fizettük a 9 m3-ről minden hónapban a számlát, még nyugodtak is voltunk, hogy milyen jól beleférünk az előre megsaccolt keretbe. Azzal, hogy nem jelezték, hogy átalányra tettek, szerinted nem húzták ki alólunk a talajt?
Meg amit Mazsola írt, az is elgondolkodtató, hogy em jön ki leolvasni, mert csak nekünk kell a házban, a többiek átalányosok. Hát ehhez képest mindig itt van, és olvas. Ez összeesküvés-elmélet, tudom, de szerintünk kiszóltak neki, hogy mondja azt, hogy nem járt itt.
dhtnk

Zoltanuss # e-mail 2009.08.18. 09:23

Még mindig a vízről - érdeklődőknek !!
Az egyik legalattomosabb mért dolog a háztartásban.

Mérjük az áramfogyasztást : Itt nem fordulhat elő olyan, hogy elfolyik az áram. Ez fizikailag lehetettlen.
A gáznál : itt se adódik ilyen szituáció. Lehet ugyan szivárgás, de ha azt nem veszi észre a fogyASTÓ AZONKIVÜL, HOGY ESETELEG VALAMIKOR KISZÁMLÁZZÁK neki, felrobbanhat. Ekkor viszont ha egyáltalán életben marad, földönfutóvá válik - nincs mit behajtani rajta.

A víznél ugyan nem robban az ember viszont kis nem odafigyelésnél is előfordulhat több százezerforintos számla.
Vissza az áramra : mintírtam túlfolyás nincs - viszont mágállhat az óra. Ilyenkor a 'nyugodt' fogyasztó elhiszi, hogy ilyen keveset fogyaszt .
Aztán jön egyszer a MŰVEK és bizony ő nem egy kedvező vélt fogyasztás alpján fog számlázni.
Néha lehuuza a gyatyát is.
Figyelni kell ezekre a mérőkre !

Zoltanuss # e-mail 2009.08.18. 09:13

T .. Mazsola66 !
látom a Te adataid 5 m3 /fő /hóról szólnak !
Ezen nem veszünk össze. Az én méréseim - közös képviselő egy t. házban - ennél kedvezőbbek - csak 3 m3/fó/hó - 10 éves statisztika szerint !

ÜdV. Z.

Zoltanuss # e-mail 2009.08.18. 09:08

Üdv dhtnk !

Írod :
Ledöbbentünk, mert szerintünk képtelenség ennyi víznek elfolyni egy hónap alatt, mindenesetre bementünk a vízművekbe, mi a teendő.

Egy csőtörésnél ennél több is elfolyhat.
Egy átlagos csőből percenként 20 liter víz kifolyhat -napi 28 -30 m3. Ez havonta akár 800 -900 m3 is lehet.
Az utánad szólónak meg másnak is :

Az átlag kiegyesúlyozott, tehát nem pazarló, de nem is túltakarékos fogyasztás 3 m3/fő/hónap. Kérdés mennyi egy átlag család létszáma ? Hát magyariéknál tendál a 2.5 felé, de lehet, ha ígyhaladunk lassan gyerek nem lesz.

Más : a vízóra egy nagyon érzékeny mérőműszer. Még a litereket is méri és jelzi még a minimális vízfogyastást is. Van rajta egy kis forgókerék - ha mozog, van valahol szivárgás, ha nem - tökéletes a rendszer. Természetesen ehhez néha meg kell nézni az órát.
Újjabb más : aztán lehet ellenőrizni a feleleges szivárgást még füllel is. A jó fül azt is jelzi - nem véletelen a klasszikus doktor bácsik is füllel vizsgálták anno a pácienst.
De ehhez nem a szigeten edzett fül / hallás kell !

dhtnk # e-mail 2009.08.17. 23:34

Köszönöm, Mazsola a segítséget! Az óraállás alapján fizettünk mindig, de azt állítják most, hogy az nem is a tényleges állás, hanem átalány.
Még egyszer köszönöm! dhtnk

dhtnk # e-mail 2009.08.17. 22:14

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni a hozzáérőktől. Havi leolvasáson van a vízóránk 3 éve, mióta itt lakunk. Múlt héten szólt a szomszédunk (sorház, az ő telkén vannak az órák), hogy ömlik a víz az aknánkból. A lényeg, hogy eltört a cső az óra mögött, vagyis az órát pörgette, nem is akármennyire, 300 m3 (!!!) volt a különbözet az előző leolvasáshoz képest. Ledöbbentünk, mert szerintünk képtelenség ennyi víznek elfolyni egy hónap alatt, mindenesetre bementünk a vízművekbe, mi a teendő. Ott azt mondták, azt a 300 m3-t ki kell fizetni, mivel mi átalánydíjasok vagyunk, és nekik gyanús ez a hatalmas mennyiség. Mikor mondtuk, hogy mi havi leolvasósok vagyunk, és kérnénk a leolvasó telefonszámát, itt és most beszéljünk vele, nem adták ki a számot. Másnapra előkotortuk a számot (ő maga adta meg, mikor ideköltöztünk), felhívtuk, és ő letagadta, hogy járt volna nálunk leolvasni múlt szeptember óta. Minden hónapban az a lakó engedi be, aki most is szólt, hogy ömlik a víz, 2 hónapja egy másik itt lakó is ott volt a leolvasáskor. A fő érdekesség, hogy rajtunk kívül mindenki átalánydíjas, tehát ha ő itt járt, akkor csakis a mi óránk miatt jöhetett.
Kérdésem az lenne, áttehetnek-e önkényesen átalánydíjra (úgy vettem ki az ÁSZF-ből, hogy nem) anélkül, hogy bárminemű értesítést küldtek volna? Ha tudtuk volna, hogy átalánydíjon vagyunk, akkor havonta leolvastuk volna magunknak az órát, csak, hogy képben legyünk az esetleges magasabb fogyasztással, akkor azért csak kibukott volna, hogy nem 12, hanem 50 m3 víz fogy, itt valami nem stimmel. De így, hogy ők ELVILEG leolvasták, és havonta fizettük a számlákat, abban a hitben éltünk, hogy a fogyasztásunk van kiszámlázva. Kérlek benneteket, a kusza leírás ellenére segítsetek kiokoskodni a folytatást, mert az, hogy az ő adminisztrációs hibájukból (esetleg szándékos félreadminisztrálásból) eredő közel 200 ezres számlát kifizessem, az nagyon rosszul esne.
Előre is köszönöm: dhtnk

habfarago # e-mail 2009.08.11. 11:12

Köszönöm !
Értem, bár elfogadni ezt elég nehéz szerintem. Ennyi erővel a családi házas övezetben is tehetnének pl. 1 főmérőt, aztán oldja meg az önkormányzat ahogy akarja... vagy ott elég pontosak a hitelesített kismérők...?
Nem látom benne a logikát és azt a valós indokot, ami alapján másképpen működhet mint bármely más szolgáltató.

Korábban egyébként úgy jártunk, hogy persze a kk. nem vette ezt elég komolyan, kifizette a számlát aztán részéről annyi. Persze egyre több lett az ügyeskedő, a végén a közös költség nagy része vízdíjba ment és a végén mégis milliós tartozása volt a társaságnak.
(száznál több lakás van több épületben)

No meglátjuk, ha másképp nem megy keresünk egy alkalmasabb képviselőt. A korábbiakból okulva (nagyon nehézkes egy alkalmatlan kk. eltávolítása) majd 1 éves megbízási szerződést fogok javasolni, ahol az éves közgyűlés fix napirendi pontja kell legyen a képviselői megbízás meghosszabbítása...

Kösz még1x...

ragyasdezso # e-mail 2009.08.11. 10:43

habfarago

A Vízmű mindig is a főmérő mérését veszi alapul, ugyanis ez jóval pontosabban mér (szerintük) mint az alvízmérők tömege. Egyéni szerződést nem kötnek, nekik továbbra is a Társasház a készfizető, csak az egyéni osztást csinálják meg a tulajdonosok felé. Szerintem, ha a lakók ragaszkodnak hozzá, köteles az almérőket továbbra is leolvasni. Az ellenőrzés a k.k. feladata, hiszen a Vízmű összesítést küldd a fogyasztásról, a k.k.-nek kell átnézni és ha valami gyanús ellenőrizni.
Ezt a tulajdonos köteles tűrni:

  1. lehetővé tenni és tűrni, hogy a külön tulajdonú lakásába a közös­ség megbízottja a közös tulajdonban álló épületrészekkel, berende­zésekkel összefüggésben a szükséges ellenőrzés, valamint a fenntar­tási munkák elvégzése céljából arra alkalmas időben bejut­hasson a tulajdonostárs, illetőleg a bentlakó szükségtelen háborítása nélkül.
habfarago # e-mail 2009.08.11. 10:03

Hallihó,

A topiknyitó kérdésre senki sem tud választ?
Megkérdem rövidebben, hátha... :

Köteles-e a vízszolgáltató minden mérési hellyel külön szerződni ha a társasházban lakók azt kérik, vagy valóban elháríthatja azzal, hogy ő társasházanként csak egy főmérőt hajlandó kezelni?

Köszönettel: Sz. Zoltán

bejus # e-mail 2009.08.07. 19:36

Jo napot!!!Olyan problemam van amit szeretnek minel hamarabb orvosolni!!!
(kiindulo ok a kozoskepviselo szerint -tunik a viz ,vagyis a lakok meroallasa nem egyezik a fomerovel)))2008.novembereben csereltuk vizorankat,a napokban pedig felujitast vegeztunk a konyhaban ahol avizorank van miutan befejeztuk a felujitas termeszetesen kihivtuk az illetekeseket hogy ujra tegyek fel a vizorat es plombazzak le!!!most jon az amit en nem ertek!!!a kozoskepviselo kihivatta a vizeseket hogy ujabb plombat tegyenek a vizorankara,(plusz 3 lakasban)amit allitolag nekunk kell kifizetni.kerdem en milyen jogon csinalta ezt es miert a mi koltsegunkre!!!legyenek szivesek segiteni!!!ma mar beszeltem a vizmuvektol egy holgyel es o azt mondta nincs jogaban ilyet csinalni kiveve ha latja megvan bolygatva a plomba vagy esetleg serult!!!!!!es foleg nem az en koltsegemre!!elore is koszonet!!!

habfarago # e-mail 2009.08.06. 08:05

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Valamikor sok évvel ezelőtt a helyi vízmű a társasház vízfogyasztását a közös vízóra alapján egyben számolta el a közös képviselővel, akinek a feladata volt a vízdíjakat a vízmérők alapján tovább terhelni a lakók felé.

Aztán a vízművek - úgy hat éve - átvette a vízórák leolvasását és azóta névre szóló számlát kapunk a vízdíjról, azonban egyéni szerződés nem született a lakók és a vízmű között. Sőt az egyéni órák ellenőrzése sem történt meg, sok lakásban plomba sincs a vízórán.
A vízmű új vezetése most egyoldalúlag úgy döntött, hogy a lakótelepen vissza szeretne térni a korábbi módszerhez, és ezen túl csak az épületek fő vízóráit szeretné leolvasni, az egyéni vízórák ellenőrzését, leolvasását a társasházra hárítaná.

Ezt mi nem szeretnénk, mert az esetleg nem fizetők fogyasztását így a közös költségből minden további nélkül a társasháznak kellene megfizetnie és később az adósságot az ingatlan tulajdonosa felé kezelnie.
Kérésünkre köteles-e a szolgáltató minden ingatlantulajdonossal külön szerződést kötni, avagy valóban a társasházra háríthatja a trükközők, nem fizetők elleni fellépés minden terhét ilyen módon?

Kérem adjanak tanácsot, hogyan kerülhetjük el ezt a helyzetet?
Köszönettel : Sz. Zoltán