Ingatlanügyek


ObudaFan # 2021.01.04. 13:51

Nyilván látni kellene az iratokat, de valószínűleg nincs mit tenni már.
Ha te fizeted a villanyt és ők nem térítenek, akkor perelhetsz.
A közös tulajdon megszüntetése esetén, bárki váltja magához a másiknak a hányadát, azt forgalmi értéken kell megtenni eltérő megállapodás hiányában.

MALA55 # 2021.01.04. 17:39

ObudaFan!

Köszönöm szépen a választ.

Csuklósbusz # 2021.01.04. 20:12

Mala55: ha jól értem maradt benne még tulajdonrészed, pontosan a fele és csak a másikat vitte a VH?

Ha igen akkor költözz be... mint résztulajdonos jogod van hozzá, aztán máris jobb alkupozícióba kerülsz. Amúgy igen, marad a pereskedés, vagy ha nem ér annyit akkor buktad, örülhetsz ha valaha is látsz belőle valamit.

ItukdaroV # 2021.01.06. 09:41

Sziasztok!

2019-ben vásároltam egy házat. Tulajdoni lap szerint az ingatlan címe 5-ös szám, mellette kiegészítés, hogy "Felülvizsgálat alatt", immár legalább 2 éve, míg korábban 7-es volt. Az utcában mindenki a régi számozást használja, most úgy néz ki, hogy 1-5-ig folyamatos a számozás, utána vagyok én, majd folytatódik 9-től tovább. Tavaly év elején e-mailben egyeztettem az önkormányzattal, azt válaszolták, hogy az utca nem lett átszámozva, és a Központi Címregiszter (KCR) szerint 7-es vagyok. Ígérték, hogy hamarosan rendezve lesz a földhivatallal is, de azóta sem történt meg. Úgy tudom nekem a KCR-hez nincs hozzáférésem, illetve a lakcímet a tulajdoni lap alapján jegyzik be, és a szolgáltatók is azt kérik.

Volt olyan javaslat, hogy kérjek hivatalos igazolást az önkormányzattól, és azzal menjek a földhivatalhoz. Kérdésem, hogy mit lehet ilyen esetben tenni? Egyszerű magánszemélyként van-e lehetőségem "sürgetni” a hatóságokat, köti-e őket valamilyen határidő, ami alatt egyezségre kell jutniuk?

alfateam # 2021.01.06. 09:52
drbjozsef # 2021.01.06. 09:53

ItukdaroV,

Az önkormányzattól tudsz kérni címigazolást. Ezt a KCR alapján állítják ki, bármilyen az ingatlant érintő ügyben tudod használni (bank, közüzemiszolgáltatók, etc).

Földhivatalhoz ezzel mondjuk szerintem te nem nagyon mehetsz, de nem tudom.

ItukdaroV # 2021.01.06. 10:03

drbjozsef

Végső soron ez is több a semminél, ha ezt valóban elfogadják hivatalos helyeken. Eddig tőlem mindenhol (közmű szolgáltatók, hitel esetén a bank) a tulajdoni lapot kérte, a KCR soha szóba sem került.

drbjozsef # 2021.01.06. 10:46

Persze, mert a kettőnek normális körülmények között egyeznie kell.
De nem mindig van így - van, ahol már évtizedek óta ott van a "felülvizsgálat alatt".

Használd címnek a KCR szerintit, ha valaki kérdezi, miért nem stimmel a tulajdoni lappal, akkor lehet rámutatni a "felülvizsgálat alatt" részre, és felmutatni az igazolást : ez a te tényleges címed.
Legrosszabb esetben kérhetnek 30 napnál nem régebbi igazolást is a tulajdoni lap mellé.

ItukdaroV # 2021.01.06. 11:12

drbjozsef

Köszönöm a segítséged.

ItukdaroV # 2021.01.06. 11:14

Még egy kérdés: ezt lakcím bejelentésnél is használhatom? Elfogadják a KCR alapján kiállított igazolást, és rákerül a lakcímkártyára?

wers # 2021.01.06. 11:24

Földhivatalhoz ezzel mondjuk szerintem te nem nagyon mehetsz, de nem tudom.

Szerintem menjél csak nyugodtan (én mennék). Ugyanis már elég régóta a földhivatal közvetlenül a KCR-ből kéri/kapja az adatokat. Nekik ezt hivatalból rendezniük kellett volna.

Piszkáld meg kicsikét őket, tudod, hogy érezzék a törődést.

illetve a lakcímet a tulajdoni lap alapján jegyzik be

Nem, a lakcímnyilvántartás a KCR-ből kapja az adatokat, változáskor az is frissül azonnal.
Úgy hittem ez így műkszik a földhivatalnál is.

wers # 2021.01.06. 11:27

Elfogadják a KCR alapján kiállított igazolást, és rákerül a lakcímkártyára?

Szerintem lakcímbejelentésnél ők a KCR-rel egyező adatot látnak. (nem is láthatnak mást)

wers # 2021.01.06. 11:38

Ez is érdekes:

http://www.foldhivatal.hu/…iew/262/139/

Tavaly év elején e-mailben egyeztettem az önkormányzattal, azt válaszolták, hogy az utca nem lett átszámozva, és a Központi Címregiszter (KCR) szerint 7-es vagyok. Ígérték, hogy hamarosan rendezve lesz a földhivatallal is, de azóta sem történt meg.

Ezzel kellene a földhivatalt felkeresned, hogy rendezzék. Igaz, hogy a törvény ad haladékot, hogy a központi címregiszterből történő adatátvétel lefolytatásáig a „felülvizsgálat alatt” megjegyzést szerepeltessék, na de meddig? Ennyire nem lehet lassú a rendszerben az adatok átvétele. (elég drága gépeket állítottak csatasorba hozzá :) )

ItukdaroV # 2021.01.06. 11:45

Lakcím bejelentésnél a tulajdoni lap alapján jegyzik be, korábban már szerepelt a lakcímkártyámon az 5-ös szám, igaz a nyomtatványra én írtam ezt a címet (akkor még nem is tudtam a KCR-ről), de szó nélkül rávezették. Ők ellenőrizték a címet, tőlem nem kértek semmilyen igazolást, gondolom a tulajdoni lap alapján jegyezték be.

wers # 2021.01.06. 12:21

Végülis igazad van. Úgy tudom elképzelni, hogy van 5. szám is és 7. is a nyilvántartásban. Mivel te tullap alapján az 5. vetted meg és te ezt is írtad a bejelentő lapra ezért 5. szerepel a lakcímkártyán. Így viszont elképzelhető, hogy a szomszédhoz vagy bejelentve, ugyanis a lakcím bejelentéskor nem istenbizony, hogy hrsz-t ellenőriznek, miért is tennék. (Mintha a lakcímnyilvántartás hrsz-t nem is tartalmazna, ha van cím megállapítva, de változhatott, mióta láttam)

Akkor lett volna kérdés, ha a lakcímnyilvántartásban csak 7. lenne. Akkor hiába van 5. a lullapon, nem tudnák bejegyezni.

ItukdaroV # 2021.01.06. 12:25

Mindegy, megpróbálok kérni egy igazolást az önkormányzattól a 7-es számról, és azzal elmenni a földhivatalhoz. Sok jóra nem számítok, de egy próbát megér. Köszönöm.

ItukdaroV # 2021.01.12. 11:40

Beszéltem a földhivatallal, röviden tömören azt a tájékoztatást kaptam, hogy ez országosan így van, a helyi jegyző hatásköre, a településrendezési terv folyamán lesz rendezve. Ezzel gyakorlatilag ugyanott vagyok, ahol eddig, marad továbbra is a kettős számozás.

molyos # 2021.01.12. 16:17

Sziasztok!

A fölöttünk lakó idős hölgy eláztatta a lakásunk egy részét, mert a mosogatója szifonja rosszul zár. Sajnos a villanykapcsolónál folyt ki a víz, meglehetősen veszélyes helyzetet teremtve, egyelőre még nem tudjuk, hogy a vezeték károsodott-e. Mivel mi nemrégiben költöztünk be, most tudtuk meg a közös képviselőtől, hogy a hölgy már korábban is eláztatta ezt a lakást. A hölgy mentálisan ép, fizikailag egészséges, egyszerűen csak nem érdekli, hogy kárt okoz. Érdeklődnék, hogy milyen legális jogi eszközeim lehetnek arra, hogy a hölgyet "eltiltsam" a károkozástól (hülye szó, de nem jut jobb eszembe)? Kötelezhetem-e arra, hogy ha valamilyen hiba van a vízvezetékeiben, akkor javíttassa meg? Birtokvédelmit lehet indítani ilyen esetben?

A másik probléma vele kapcsolatban, hogy amikor szólni akartam neki, hogy ázik a lakásom, akkor gyakorlatilag nem tudtam neki jelezni: a csengőjét kiköttette, a nyitott folyosóján lévő lépcsőházi ajtó zárját pedig lecseréltette, hogy csak az ő és közvetlen szomszédja kulcsa nyithassa (ez egy olyan nyitott folyosós panelház, amelynél a lépcsőházba nyíló ajtóknak egyforma zára van). Mivel a nyitott folyosó nem az ő tulajdona, hanem a ház osztatlan közös tulajdona, megakadályozhatja-e jogszerűen nekem vagy bármely más lakástulajdonosnak, hogy a nyitott folyosóra lépjen? (Ez ugye azért lett volna most különösen fontos, mert akkor legalább a bejárati ajtaján tudtam volna kopogtatni / bekiabálni, hogy zárja már el a vizet.) Kötelezhetem-e arra, hogy vagy cseréltesse ki a zárat a többi lakó kulcsával kompatibilisre vagy adjon hozzá kulcsot?

Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.01.12. 19:35

molyos,

Károkozástól eltiltani nemigen lehet.

Aki másnak jogellenesen kárt okoz, meg kell azt térítenie.

Nincs a háznak felelősségbiztosítása?

Társasházi közös területek ügyében te nem intézkedhetsz, annak használatát a közgyűlésnek kell szabályoznia és a közös képviselőnek betartatnia.

Bárányok # 2021.01.13. 08:10

Üdv Mindenkinek! Rettenetes dolog történt velünk, idősödő korunkra.
Vettünk egy házat kp. fizetéssel. A házat mikor megnéztük, a bútoroktól nem lehetett minden repedést
látni. Most hogy kiürülő félben van a ház, most látni mennyi
repedések, sőt teljesen szétrepedt falak vannak a házban.A falakat össze kell kapcsozni, hogy ne dőljenek ki. A mérnök és a kőműves teljesen kiakadt, amikor meglátta. A ház megtekintésekor a tulajdonos teljes meggyőződéssel kijelentette, hogy az egész ház teknőszigetelést kapott. Ez egy nagy hazugság, egyáltalán nincsen szigetelve a ház, tiszta víz. Ezek mind olyan rejtett hibák, amiket az eladó meghamisított. De hogy még tetézi azzal hogy a konvektort leszedte és elvitte egy szobai ajtóval együtt, hát ez már túlmegy minden becstelenségen. Amikor a mérnök számon kérte, azt mondta ami lenne ha az egész konvektort leszedné? Szóban megígérte, hogy a konyhaszekrényt ott hagyja, most azt is el akarja vinni. Írásbeli bizonyítékok és fényképek vannak a házról. A kőműves azt mondta, az eltitkolt ház állapot felújítására, minimum 3 millió Ft+. Most mi
tegyünk? Teljes kétségbe vagyunk esve, egész éjszaka nem aludtunk. Be lehet őket perelni? Köszönöm válaszukat, üdvözlettel.

ObudaFan # 2021.01.13. 09:49

Bárányok

Látni kellene a szerződést, de valószínűleg igen, kérni lehet, hogy saját költségén hozza helyre a hibákat, vagy ha erre nem hajlandó, akkor fizesse meg ennek költségeit.

Nocikatoth # 2021.01.14. 00:09

Tisztelt Ügyvéd Úrak! A férjemmel közösen 50-50% ban vásárolt ingatlanunkon egészen kevés lakáshitel van,illetve ami a nagyobb gond,hogy csok is van rajta,amit 2 gyermekre vállaltunk,de még sajnálatos módon nem sikerült.Még 4 évünk van,h megszülessen a 2 kisbaba.Viszont mivel a csok 10 évre terhelte le a házunkkat,így abból még van 6 év.A házunkat építési telekkel vettük és ugye elvileg nem adhatjuk el még 6 évig. A lakashitel a kisebb gond,az már csak 790.000 ft ,de a Csok végett lehetne-e vmi megoldás,hogy eladhassuk a telkünket. A szomszédunk nagyon szetené megvenni,még ha a nevére később is kerülne.Tudunk -e tenni bármit is,hogy ez megvalósulhasson? Köszönöm a választ előre is!

Nocikatoth # 2021.01.14. 00:09

Tisztelt Ügyvéd Úrak! A férjemmel közösen 50-50% ban vásárolt ingatlanunkon egészen kevés lakáshitel van,illetve ami a nagyobb gond,hogy csok is van rajta,amit 2 gyermekre vállaltunk,de még sajnálatos módon nem sikerült.Még 4 évünk van,h megszülessen a 2 kisbaba.Viszont mivel a csok 10 évre terhelte le a házunkkat,így abból még van 6 év.A házunkat építési telekkel vettük és ugye elvileg nem adhatjuk el még 6 évig. A lakashitel a kisebb gond,az már csak 790.000 ft ,de a Csok végett lehetne-e vmi megoldás,hogy eladhassuk a telkünket. A szomszédunk nagyon szetené megvenni,még ha a nevére később is kerülne.Tudunk -e tenni bármit is,hogy ez megvalósulhasson? Köszönöm a választ előre is!

Nocikatoth # 2021.01.14. 00:09

Tisztelt Ügyvéd Úrak! A férjemmel közösen 50-50% ban vásárolt ingatlanunkon egészen kevés lakáshitel van,illetve ami a nagyobb gond,hogy csok is van rajta,amit 2 gyermekre vállaltunk,de még sajnálatos módon nem sikerült.Még 4 évünk van,h megszülessen a 2 kisbaba.Viszont mivel a csok 10 évre terhelte le a házunkkat,így abból még van 6 év.A házunkat építési telekkel vettük és ugye elvileg nem adhatjuk el még 6 évig. A lakashitel a kisebb gond,az már csak 790.000 ft ,de a Csok végett lehetne-e vmi megoldás,hogy eladhassuk a telkünket. A szomszédunk nagyon szetené megvenni,még ha a nevére később is kerülne.Tudunk -e tenni bármit is,hogy ez megvalósulhasson? Köszönöm a választ előre is!

drbjozsef # 2021.01.14. 05:40

Nocikatoth,

Most egy telekről beszélsz, vagy a csokkal épített telek+ház teljes ingatlanotokról, amit el akarsz adni?