Nyilván látni kellene az iratokat, de valószínűleg nincs mit tenni már.
Ha te fizeted a villanyt és ők nem térítenek, akkor perelhetsz.
A közös tulajdon megszüntetése esetén, bárki váltja magához a másiknak a hányadát, azt forgalmi értéken kell megtenni eltérő megállapodás hiányában.
Ingatlanügyek
ObudaFan!
Köszönöm szépen a választ.
Mala55: ha jól értem maradt benne még tulajdonrészed, pontosan a fele és csak a másikat vitte a VH?
Ha igen akkor költözz be... mint résztulajdonos jogod van hozzá, aztán máris jobb alkupozícióba kerülsz. Amúgy igen, marad a pereskedés, vagy ha nem ér annyit akkor buktad, örülhetsz ha valaha is látsz belőle valamit.
Sziasztok!
2019-ben vásároltam egy házat. Tulajdoni lap szerint az ingatlan címe 5-ös szám, mellette kiegészítés, hogy "Felülvizsgálat alatt", immár legalább 2 éve, míg korábban 7-es volt. Az utcában mindenki a régi számozást használja, most úgy néz ki, hogy 1-5-ig folyamatos a számozás, utána vagyok én, majd folytatódik 9-től tovább. Tavaly év elején e-mailben egyeztettem az önkormányzattal, azt válaszolták, hogy az utca nem lett átszámozva, és a Központi Címregiszter (KCR) szerint 7-es vagyok. Ígérték, hogy hamarosan rendezve lesz a földhivatallal is, de azóta sem történt meg. Úgy tudom nekem a KCR-hez nincs hozzáférésem, illetve a lakcímet a tulajdoni lap alapján jegyzik be, és a szolgáltatók is azt kérik.
Volt olyan javaslat, hogy kérjek hivatalos igazolást az önkormányzattól, és azzal menjek a földhivatalhoz. Kérdésem, hogy mit lehet ilyen esetben tenni? Egyszerű magánszemélyként van-e lehetőségem "sürgetni” a hatóságokat, köti-e őket valamilyen határidő, ami alatt egyezségre kell jutniuk?
ItukdaroV,
Az önkormányzattól tudsz kérni címigazolást. Ezt a KCR alapján állítják ki, bármilyen az ingatlant érintő ügyben tudod használni (bank, közüzemiszolgáltatók, etc).
Földhivatalhoz ezzel mondjuk szerintem te nem nagyon mehetsz, de nem tudom.
drbjozsef
Végső soron ez is több a semminél, ha ezt valóban elfogadják hivatalos helyeken. Eddig tőlem mindenhol (közmű szolgáltatók, hitel esetén a bank) a tulajdoni lapot kérte, a KCR soha szóba sem került.
Persze, mert a kettőnek normális körülmények között egyeznie kell.
De nem mindig van így - van, ahol már évtizedek óta ott van a "felülvizsgálat alatt".
Használd címnek a KCR szerintit, ha valaki kérdezi, miért nem stimmel a tulajdoni lappal, akkor lehet rámutatni a "felülvizsgálat alatt" részre, és felmutatni az igazolást : ez a te tényleges címed.
Legrosszabb esetben kérhetnek 30 napnál nem régebbi igazolást is a tulajdoni lap mellé.
drbjozsef
Köszönöm a segítséged.
Még egy kérdés: ezt lakcím bejelentésnél is használhatom? Elfogadják a KCR alapján kiállított igazolást, és rákerül a lakcímkártyára?
„Földhivatalhoz ezzel mondjuk szerintem te nem nagyon mehetsz, de nem tudom.”
Szerintem menjél csak nyugodtan (én mennék). Ugyanis már elég régóta a földhivatal közvetlenül a KCR-ből kéri/kapja az adatokat. Nekik ezt hivatalból rendezniük kellett volna.
Piszkáld meg kicsikét őket, tudod, hogy érezzék a törődést.
„ illetve a lakcímet a tulajdoni lap alapján jegyzik be ”
Nem, a lakcímnyilvántartás a KCR-ből kapja az adatokat, változáskor az is frissül azonnal.
Úgy hittem ez így műkszik a földhivatalnál is.
„Elfogadják a KCR alapján kiállított igazolást, és rákerül a lakcímkártyára?”
Szerintem lakcímbejelentésnél ők a KCR-rel egyező adatot látnak. (nem is láthatnak mást)
Ez is érdekes:
http://www.foldhivatal.hu/…iew/262/139/
„Tavaly év elején e-mailben egyeztettem az önkormányzattal, azt válaszolták, hogy az utca nem lett átszámozva, és a Központi Címregiszter (KCR) szerint 7-es vagyok. Ígérték, hogy hamarosan rendezve lesz a földhivatallal is, de azóta sem történt meg.”
Ezzel kellene a földhivatalt felkeresned, hogy rendezzék. Igaz, hogy a törvény ad haladékot, hogy a központi címregiszterből történő adatátvétel lefolytatásáig a „felülvizsgálat alatt” megjegyzést szerepeltessék, na de meddig? Ennyire nem lehet lassú a rendszerben az adatok átvétele. (elég drága gépeket állítottak csatasorba hozzá :) )
Lakcím bejelentésnél a tulajdoni lap alapján jegyzik be, korábban már szerepelt a lakcímkártyámon az 5-ös szám, igaz a nyomtatványra én írtam ezt a címet (akkor még nem is tudtam a KCR-ről), de szó nélkül rávezették. Ők ellenőrizték a címet, tőlem nem kértek semmilyen igazolást, gondolom a tulajdoni lap alapján jegyezték be.
Végülis igazad van. Úgy tudom elképzelni, hogy van 5. szám is és 7. is a nyilvántartásban. Mivel te tullap alapján az 5. vetted meg és te ezt is írtad a bejelentő lapra ezért 5. szerepel a lakcímkártyán. Így viszont elképzelhető, hogy a szomszédhoz vagy bejelentve, ugyanis a lakcím bejelentéskor nem istenbizony, hogy hrsz-t ellenőriznek, miért is tennék. (Mintha a lakcímnyilvántartás hrsz-t nem is tartalmazna, ha van cím megállapítva, de változhatott, mióta láttam)
Akkor lett volna kérdés, ha a lakcímnyilvántartásban csak 7. lenne. Akkor hiába van 5. a lullapon, nem tudnák bejegyezni.
Mindegy, megpróbálok kérni egy igazolást az önkormányzattól a 7-es számról, és azzal elmenni a földhivatalhoz. Sok jóra nem számítok, de egy próbát megér. Köszönöm.
Beszéltem a földhivatallal, röviden tömören azt a tájékoztatást kaptam, hogy ez országosan így van, a helyi jegyző hatásköre, a településrendezési terv folyamán lesz rendezve. Ezzel gyakorlatilag ugyanott vagyok, ahol eddig, marad továbbra is a kettős számozás.
Sziasztok!
A fölöttünk lakó idős hölgy eláztatta a lakásunk egy részét, mert a mosogatója szifonja rosszul zár. Sajnos a villanykapcsolónál folyt ki a víz, meglehetősen veszélyes helyzetet teremtve, egyelőre még nem tudjuk, hogy a vezeték károsodott-e. Mivel mi nemrégiben költöztünk be, most tudtuk meg a közös képviselőtől, hogy a hölgy már korábban is eláztatta ezt a lakást. A hölgy mentálisan ép, fizikailag egészséges, egyszerűen csak nem érdekli, hogy kárt okoz. Érdeklődnék, hogy milyen legális jogi eszközeim lehetnek arra, hogy a hölgyet "eltiltsam" a károkozástól (hülye szó, de nem jut jobb eszembe)? Kötelezhetem-e arra, hogy ha valamilyen hiba van a vízvezetékeiben, akkor javíttassa meg? Birtokvédelmit lehet indítani ilyen esetben?
A másik probléma vele kapcsolatban, hogy amikor szólni akartam neki, hogy ázik a lakásom, akkor gyakorlatilag nem tudtam neki jelezni: a csengőjét kiköttette, a nyitott folyosóján lévő lépcsőházi ajtó zárját pedig lecseréltette, hogy csak az ő és közvetlen szomszédja kulcsa nyithassa (ez egy olyan nyitott folyosós panelház, amelynél a lépcsőházba nyíló ajtóknak egyforma zára van). Mivel a nyitott folyosó nem az ő tulajdona, hanem a ház osztatlan közös tulajdona, megakadályozhatja-e jogszerűen nekem vagy bármely más lakástulajdonosnak, hogy a nyitott folyosóra lépjen? (Ez ugye azért lett volna most különösen fontos, mert akkor legalább a bejárati ajtaján tudtam volna kopogtatni / bekiabálni, hogy zárja már el a vizet.) Kötelezhetem-e arra, hogy vagy cseréltesse ki a zárat a többi lakó kulcsával kompatibilisre vagy adjon hozzá kulcsot?
Válaszukat előre is köszönöm!
molyos,
Károkozástól eltiltani nemigen lehet.
Aki másnak jogellenesen kárt okoz, meg kell azt térítenie.
Nincs a háznak felelősségbiztosítása?
Társasházi közös területek ügyében te nem intézkedhetsz, annak használatát a közgyűlésnek kell szabályoznia és a közös képviselőnek betartatnia.
Üdv Mindenkinek! Rettenetes dolog történt velünk, idősödő korunkra.
Vettünk egy házat kp. fizetéssel. A házat mikor megnéztük, a bútoroktól nem lehetett minden repedést
látni. Most hogy kiürülő félben van a ház, most látni mennyi
repedések, sőt teljesen szétrepedt falak vannak a házban.A falakat össze kell kapcsozni, hogy ne dőljenek ki. A mérnök és a kőműves teljesen kiakadt, amikor meglátta. A ház megtekintésekor a tulajdonos teljes meggyőződéssel kijelentette, hogy az egész ház teknőszigetelést kapott. Ez egy nagy hazugság, egyáltalán nincsen szigetelve a ház, tiszta víz. Ezek mind olyan rejtett hibák, amiket az eladó meghamisított. De hogy még tetézi azzal hogy a konvektort leszedte és elvitte egy szobai ajtóval együtt, hát ez már túlmegy minden becstelenségen. Amikor a mérnök számon kérte, azt mondta ami lenne ha az egész konvektort leszedné? Szóban megígérte, hogy a konyhaszekrényt ott hagyja, most azt is el akarja vinni. Írásbeli bizonyítékok és fényképek vannak a házról. A kőműves azt mondta, az eltitkolt ház állapot felújítására, minimum 3 millió Ft+. Most mi
tegyünk? Teljes kétségbe vagyunk esve, egész éjszaka nem aludtunk. Be lehet őket perelni? Köszönöm válaszukat, üdvözlettel.
Bárányok
Látni kellene a szerződést, de valószínűleg igen, kérni lehet, hogy saját költségén hozza helyre a hibákat, vagy ha erre nem hajlandó, akkor fizesse meg ennek költségeit.
Tisztelt Ügyvéd Úrak! A férjemmel közösen 50-50% ban vásárolt ingatlanunkon egészen kevés lakáshitel van,illetve ami a nagyobb gond,hogy csok is van rajta,amit 2 gyermekre vállaltunk,de még sajnálatos módon nem sikerült.Még 4 évünk van,h megszülessen a 2 kisbaba.Viszont mivel a csok 10 évre terhelte le a házunkkat,így abból még van 6 év.A házunkat építési telekkel vettük és ugye elvileg nem adhatjuk el még 6 évig. A lakashitel a kisebb gond,az már csak 790.000 ft ,de a Csok végett lehetne-e vmi megoldás,hogy eladhassuk a telkünket. A szomszédunk nagyon szetené megvenni,még ha a nevére később is kerülne.Tudunk -e tenni bármit is,hogy ez megvalósulhasson? Köszönöm a választ előre is!
Tisztelt Ügyvéd Úrak! A férjemmel közösen 50-50% ban vásárolt ingatlanunkon egészen kevés lakáshitel van,illetve ami a nagyobb gond,hogy csok is van rajta,amit 2 gyermekre vállaltunk,de még sajnálatos módon nem sikerült.Még 4 évünk van,h megszülessen a 2 kisbaba.Viszont mivel a csok 10 évre terhelte le a házunkkat,így abból még van 6 év.A házunkat építési telekkel vettük és ugye elvileg nem adhatjuk el még 6 évig. A lakashitel a kisebb gond,az már csak 790.000 ft ,de a Csok végett lehetne-e vmi megoldás,hogy eladhassuk a telkünket. A szomszédunk nagyon szetené megvenni,még ha a nevére később is kerülne.Tudunk -e tenni bármit is,hogy ez megvalósulhasson? Köszönöm a választ előre is!
Nocikatoth,
Most egy telekről beszélsz, vagy a csokkal épített telek+ház teljes ingatlanotokról, amit el akarsz adni?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02