Ingatlanügyek


potaj88 # 2021.11.29. 20:26

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget és a részletes infókat!

drkolejanisz # 2021.12.07. 13:28

Sziasztok! az osztatlan közös ingatlanok témájához egy kis adalék: https://kolejanisz.hu/…an-eseten-21

üdv

Tibikiraly # 2021.12.07. 18:39

Tiszteletem!
Vettem egy telket márciusban 6 millióért, amit a szomszéd most megvenne 20 millióért. Ha simán eladom, akkor 2,1 millió Ft szja-t kell fizetnem. Ha viszont egyenesági rokonnak ajándékozom, és Ő adja el, akkor nem kell fizetni szja-t? Sem tulajdonszerzési illetéket? (Ajándékozásnál nincs illeték, illetve ha beírjuk értéknek a 20 milliót, és 20 millióért adom el, akkor nem keletkezik jövedelem, azaz nincs szja.)
Túl jól hangzik... jól számoltam, vagy van valami buktató, amiről nem tudok?
Köszönettel: Tibor

Szomorú örökös # 2021.12.07. 19:15

Tibikiraly

Ha viszont egyenesági rokonnak ajándékozom, és Ő adja el, akkor nem kell fizetni szja-t? Sem tulajdonszerzési illetéket?

Sőt ha az egyenesági rokon lepattan a pénzeddel, akkor bottal ütheted a nyomát, mert még csak fel se tudod utána jelenteni.
Ezt hívják az színlelt szerződéssel ügyeskedés "illetékének". És hidd el, nagyon könnyen el lehet jutni oda, hogy ezt bizony te fizeted majd ki.

drbjozsef # 2021.12.07. 20:01

Tibikiraly,

Sajnos nem így van.
Ha elajándékozod, nem fizetsz adót, egyenes ági rokon nem fizet illetéket.

De ha az ajándékozás illetékmentes, akkor nem számít mit írtok be értéknek a szerződésbe : adózni az eladónak az eladási ár 25%-a után kell 15%-ot. Esetetekben 750.000 Ft-ot. Tehát még így is megérheti, ha hozzáadod a két okirat díját, míg úgy is nyertek több mint 1millió forintot.

Lásd : Szja tv. 62.§(2) "gb" pont.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Amy # 2021.12.07. 21:36

Tisztelt Ügyvéd Úr,
abban kérném a segítségét, hogy adott egy 3 szintes társasház, ami több mint 50 éves, viszont most a szomszédos telken egy 6 emeletes társasházat tervezetnek felhúzni, elzárva ezzel több lakás szobájának ablakát, napfény bejutását stb. értesítést nem kaptunk az építtetőtől. Milyen szabályokkal, törvényi előírásokkal lehetne fellépni ellenük?
Köszönöm a segítséget: Amy

Szomorú örökös # 2021.12.08. 05:21

Amy

Milyen szabályokkal, törvényi előírásokkal lehetne fellépni ellenük?

Ha szabályosan építkeznek, akkor félek, hogy sehogy nem tudjátok megakadályozni.
Amikor az ember mondjuk egy város szélére költözik, mert ott már majdnem olyan, mint ha egy kellemes faluban lakna az ember, az azzal jár, hogy nem mindig lesz ugyanaz a vidéki hangulat, ha a város elkezd abba az irányba terjeszkedni, előbb-utóbb körbe fogják építeni az adott telket és nem mindig úgy, ahogy nekünk az megfelelne. De ha a helyi építési szabályoknak megfelel, akkor nem lehet tenni ellene. Viszont annak utána lehet nézni, hogy mekkora gerincmagasság az, amit oda lehet építeni. Ha ezt túlépíti az építtető, akkor esetleg lehet bejelentést tenni ellene.

drbjozsef # 2021.12.08. 06:06

Amy,

Ez egyáltalán nem jogi kérdés. Ez építéshatósági kérdés.
Keressetek (a társasház) egy helyi építészmérnököt, aki képben van az OTÉK mellett a településetek HÉSZ szabályaival is, és nézessétek meg vele a terveket. Amit elvileg le tudtok kérni az ETDR rendszerből.
Egy ekkora építkezés már nem bejelentéssel megy, hanem engedélyezési eljárással, szóval tartok tőle, hogy szabályos lesz az. De ki tudja.

nanemaaa # 2021.12.08. 07:52

drbjozsef
Van egy rossz hírem. 1000m2-összintterületig egyszerű bejelentés alapján építhető lett.
2021. évi XCIX. törvény
92. § (1) 2022. június 30-ig az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 33/A. §-át az e §-ban foglalt eltérésekkel és kiegészítésekkel kell alkalmazni.

(2) Az Étv. 33/A. § (1) bekezdésében foglalt építési tevékenységek a hat lakást meg nem haladó, de legfeljebb 1000 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület esetében is egyszerű bejelentés alapján végezhetőek. Az Étv. 33/A. § (2) és (3) bekezdésében foglalt építési tevékenységek alapterületi korlát nélkül egyszerű bejelentés alapján végezhetők.

Ezért nem kaptak értesítést a szomszédok, és vélhetőleg ezért nem fognak tudni betekinteni a tervekbe sem.

nanemaaa # 2021.12.08. 07:54

Ja, és innentől kezdve nem építéshatósági, hanem építésfelügyeleti hatósági kérdés.

katicabogar # 2021.12.08. 15:03

Szép napot!

Rövidesen eladjuk a lakásunkat, amit az öcsémmel 1/2, 1/2 részben tulajdonolunk, a szüleinknek pedig holtig tartó haszonélvezeti joga van. Az eladáskor a szülők a haszonélvezeti jogról értelemszerűen lemondanak, de azt olvastam, hogy ingyenes megváltással a haszonélvezeti jog 9%-a az illetékfizetési kötelezettség, ellenérték fizetésével történő megváltás esetén pedig 4%. Nekik nem kell pénz - szép jogi nyelven szólva - ők azt szeretnék, hogy a teljes vételárat felezzük az öcsémmel. Kérdésem, hogy most ebben a konkrét esetben hogyan a legolcsóbb, kinek ki mikor mennyit fizet?
Vagy számít valamiben az egyenesági rokonság? Köszönöm ha tud valaki segíteni.

drbjozsef # 2021.12.09. 05:15

nanemaaa,

Értem, köszi a javítást.
Hat EMELETES a társasház, nem hat lakásos.......

drbjozsef # 2021.12.09. 05:24

katicabogar,

Lényegében lényegtelen.
Ha a haszonélvezetről még az eladás ELŐTT mondanak le, ezzel jogilag a vagyoni értékű jogot "ajándékozzák" nektek, akkor, mivel egyenes ági rokonok vagytok, illetékmentes az ügylet. De akkor teljes áron veszi meg a vevő tőletek az ingatlant , és fizet utána illetéket.

Ha az eladás után, a vevő javára mondanak le, akkor neki kell illetéket fizetnie, viszont nem többet, mert a haszonélvezettel csökkentett érték után fizeti a tulajdonjog szerzést után, és aztán a haszonélvezetek után is illetéket, összesen ugyanannyit mint a fenti esetben.

Az ügyvéd tudni fogja, de azért hívjátok fel rá a figyelmét, nehogy valaki mégis bekavarjon valamit. Például ha valamelyikőtök 3 éven belül másik lakást vásárolna, akkor az eladottat beleszámíthatja, ez esetben célszerűbb az első verziót választani.

katicabogar # 2021.12.09. 07:12

drbjozsef
Köszönöm szépen! Igen, a másik lakás már meg is van, amit utána veszünk (illetve én), szóval így au első verzió lesz. De akkor az adásvételi megírásakor elegendő ezt jelezni, vagy az "előtte" azt jelenti, hogy külön el kell menni az adásvételi megírása előtt ezt rendezni nekünk?

wers # 2021.12.09. 07:40

De akkor az adásvételi megírásakor elegendő ezt jelezni, vagy az "előtte" azt jelenti, hogy külön el kell menni az adásvételi megírása előtt ezt rendezni nekünk?

Gyanítom a közreműködő ügyvédet előre mindenről tájékoztatjátok, anélkül nem tudja a szerződést elkészíteni. Majd ő tudja, mit mikor kell tennetek. Többnyire a vevő választja, bízza meg az ügyvédet, praktikus nektek is őt választani.

katicabogar # 2021.12.09. 07:45

wers

Oké, de ha azt mondja a vevő, hogy na akkor megegyeztünk, hívják az ügyvédüket, és egyeztessünk mi is vele mindent, majd az ügyvéd közli, hogy ennek rég rendbe kéne lenni, mert mittudomén amúgy 60 nap az ügyintézési határidő amíg törlik a haszonélvezetet, és addig nincs adásvételi (így, ha az első verziót szeretnénk), akkor a vevő nem biztos hogy azt a két hónapot megvárja, keres másik lakást. Persze ilyenkor inkább bukok egy kis pénzt és a második verziót választjuk, dehát na. És van egy komoly érdeklődő, ezért ijedtem meg, hogy mi van, ha ezt nem elég az adásvételikor rendezni.

drbjozsef # 2021.12.09. 08:04

katicabogar,

Lehet egy időben csinálni a két okiratot, sőt, még erre sincs szükség, akár egy okiratban is lehet az egész.

A kérdés, hogy megfelel-e ez a vevőnek. Van aki háklis, meg tutira akar menni mindenben - érthetően -, lehet, hogy ő ragaszkodni fog ahhoz, hogy egy "tiszta" tulajdoni lappal vegye meg az ingatlant.

katicabogar # 2021.12.09. 08:15

drbjozsef

Nagyon köszönöm. Az eddig egyezkedéseket alapulvéve nem lesz ezzel gond, nagyon kedves, rugalmas a vevő. De azért felkészülök. Köszönöm még egyszer.

drbjozsef # 2021.12.09. 08:29

katicabogar,

Ha a vevő hozza az ügyvédet, akkor kérd el tőle az elérhetőségét, és beszéld meg vele, jó-e az amit te szeretnél. Az a biztos.

nanemaaa # 2021.12.09. 10:01

drbjozsef
Hat EMELETES a társasház, nem hat lakásos.......

Az egyik nem zárja ki a másikat, láttam már 4 emeletes egylakásos épületet is. ;)
Még ha ez nem is általános, de nem kizárható.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.09. 11:37

Sima ügy: egy szint, egy lakás.

Majordomus # 2021.12.09. 21:06

Lehet hogy Lőrinc irt nekünk??

gizella # 2021.12.10. 09:55

Segítséget szeretnék kérni- 2016 ban vettünk egy zártkerti telket , melyen állt / fénykép van róla / egy alap rajta egy faház , ami összeomlott, mikor mi megvettük a faház már nem volt látható csak az alap ,a min egy hullámpala volt az eső miatt. Kivettük a zártkertből, és miután eladtuk a váci lakásunk / svájci hitel miatt / ide költöztünk , amit lassan lassan komfortossá tettünk, tehát rá épitettünk Ytong tégláből, stb. tető.Sajnos !!!!! nem vettük figyelembe , hogy a vételnél nem volt az alaprajz feltüntetve , Mi hibánk ! és épitési engedély sincs, mert helyre állitásként kezeltük / MI !/
Szerettem volna a vázrajzot megkérni de a nagymarosi HESZ szabályai/ mk-4/c /szerint ide csak, 10,000 igen ! tizezer nm 2 nél lehet bármit is építeni , tehát semmiféle engedélyt és fennmaradási engedélyt sem kapunk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! még a vázrajzot sem tudom elintézni
Mit tudunk csinálni , , elakarjuk adni!
Nem életszerű a tizezer nm2- nem gondolom, hogy ezen SOHA nem változtat a Főépítész és az Önkormányzat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Köszönettel veszem válaszát , és segítségét
gizella

nanemaaa # 2021.12.11. 07:50

Nem életszerű a tizezer nm2- nem gondolom, hogy ezen SOHA nem változtat a Főépítész és az Önkormányzat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Akkor már csak ki kell várnod, míg az önkormányzat módosítja a helyi építési szabályzatát.
Megjegyzem, lehet életszerű a szabályozás, mert létezik olyan, hogy beépítésre nem szánt terület. Például a mezőgazdasági területek java is ilyen, amit nagyüzemi termelésre terveznek. Nem hinném, hogy egy általad is ismeretlen alaprajzú és méretű faház tégla szerkezetű és az igényeidnek megfelelő megépítése beleférne a felújítás kategóriába.

drbjozsef # 2021.12.11. 11:17

gizella,

Ha tíz évig nem köt bele az önkormányzat, akkor lebontatni már nem lehet.
De ha a szabályok nem engedik, akkor nem lesz feltüntetve. Ha eladod, hivatalosan üres telekként adhatod el, de ha ezt a fenti tíz év után teszed, talán túl nagy kár nem fog érni. Amennyi mégis, az meg a tanulópénz.