osztatlan közös tulajdon - használati megosztás


pir75 # 2016.02.22. 16:31

3/4-1/4 részben örököltünk egy kertes házat. Én vagyok a kissebbrész birtokosa. Az udvarban én tartok rendet gyomirtás, beázótető igazitás rágcsűló.bolha irtás hóseprés az utcán fünyirás az utcán. A másik tulajdonos semmit nem tesz negyedik éve, de az eladáshoz sem járul hozzá. Mit tehetek?

ObudaFan # 2016.02.22. 17:12

Fizetesi meghagyasos eljarasban kovetelheted a raeso resz megteriteset.

pir75 # 2016.02.22. 17:13

Ez mit jelent leegyszerüsitve

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.22. 18:54

A saját munka értékét? Ugye, ezt csak elvi lehetőségként ajánlottad neki?

pir75 # 2016.02.22. 20:08

Még nem léptem ez ügyben de kellene valamit tenni mert nagyon bosszant a dolog.

MajorDomus # 2016.02.22. 20:59

Ha van pénzed, vedd meg a részét.

Alma751 # 2016.02.29. 13:36

Tisztelt Fórumozók!

Egy 4 lakásos társasházban/sorházban vagyok tulajdonos, ahol 3 egyforma és 1 nagyobb alapterületű lakás van. A társasház egy nagy telken épült és a lakások körül van telek. Az alapító okiratban az szerepel, hogy csak a lakások kerülnek külön tulajdonba, a kocsibejáró és a földterület osztatlan közös. Amikor a társasházba beköltöztünk szóban megegyeztünk, hogy mindenki a saját lakása mögötti kis kertet használja kizárólagosan (el is lettek kerítve mindenkinél) illetve a telek végében lévő jelentős méretű zöldterület közös használatban marad. Az idők folyamán az egyik tulajdonos úgy érezte, hogy az a telekrész is csak őt illeti és most szeretne kizárólagos telekhasználati megállapodást. így drágábban tudja eladni a lakását (már a vevő is meg van elvileg). Mit tudok tenni, ha a tulajdoni hányad szerint 53% (ebben ő maga is benne van) elfogadná ezt? Illetve a tulajdonostársak és a hivatal megkérdezése nélkül épített 25nm alapterületű rönkházat (lakhatásra talán nem alkalmas) a vitatott osztatlan közös területen. Ha én és más tulajdonos is szeretne (legálisan) hasonló méretű építményt (pl. garázst), akkor milyen engedélyek szükségesek? Kell-e minden tulajdonostárs hozzájárulása?

A válaszokat előre is köszönöm.
Alma

Mikica # 2016.08.09. 09:56

Tisztelt Szakértők!

Szeretném véleményüket kérni: öt tulajdonos birtokában van egy osztatlan közös tulajdonú terület, ami hat részre van osztva: öt területen családi házak vannak,a hatodik rész a közös út. Van használati megosztási szerződés és készült használati megosztási rajz is. Ezen mind a hat részterület fel van tüntetve és így is van beépítve a terület. Viszont a földhivatalban lévő térképen csak öt terület van feltüntetve, az út nincs. Kérdésem az, hogy lehet-e kérni a használati megosztási rajz alapján a közös út feltüntetését? Ehhez kell-e jogi végzettségű személy közreműködése?

ObudaFan # 2016.08.09. 10:38

Ha egyáltalán lehetséges, akkor földmérő kell hozzá.

Mikica # 2016.08.09. 16:31

Köszönöm a választ, ez a kérdésem, hogy lehetséges-e egyáltalán?

credit # 2016.08.11. 19:22

Tisztelt Szakértők!
Segítségüket szeretném kérni azzal kapcsolatban, ha egy osztatlan közös tulajdonú telken természetben meg lett osztva a telek,
(körbe is keríttetve még annó az Önkormányzati feltétel alapján)
hozhat-e olyan döntést a TH-i közgyűlés hogy ettől eltekint, ezért bérleti díjat kér,stb.
Bár nem ilyen egyszerű az eset, de ez lenne a lényege.
Válaszukat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.11. 19:30

Vagy osztatlan közös tulajdon vagy társasház.

credit # 2016.08.11. 19:36

Valamit rosszul írhattam...Társasházról van szó..

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.11. 19:57

Társasházban a közös tulajdonú helyiségek, épületrészek illetve a telek használatáról a szervezeti és működési szabályzatban kell rendelkezni. Az meg nem túl nehezen módosítható.

credit # 2016.08.12. 01:27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a gyors reagálását,
a bővebb tényállást elküldtem e-mail címére.

Erika1990 # 2016.08.12. 20:12

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy, Tisztelt Forumozók!
Utolsó reményem ez a fórum, ezért nagyon szépen kérek mindenkit, hogy írja le a vélenényet!
Adott egy osztatlan közös ingatlan, melynek hivatalosan 2 tulajdonosa (fele-fele arányban), és a fél házra 1 haszonélvezője van. A haszonélvező kihagyható az ügyből, mert pártatlan, és a következményektől függetlenül is ki akar maradni az ügyből. Szóval 2 tulaj. Az egyik (Én), lakik a földszinten 7 hónapos gyermekével és férjével. A másik tulajdonos az emeleten 2 tizenéves gyermekével, és jelenlegi élettársával. A két szint alapterületileg nem külömbözik, viszont a földszinten van fürdőszoba (jelenleg közös használatban), az emeleten csak az erre szánt helyiség, mely kialakításra vár. Az ingatlannak 2 bejárata van, így lehetséges a leválasztás. ( Külön órák kb 2 év) A kérdésem a következő: Hogyan tudnám legálisan leválasztani a fent lakó tulajdonost, hogy ne jelenthessen fel? A kisfiamra nincs tekintettel. Sokszor miattuk nem alszunk, vagy épp várnunk kell a sorunkra, míg végeznek a fürdőszobában. Néha alszanak náluk barátok is (felhívnám újra a figyelmet a közös fűrdőszobára!), ők is rajtunk keresztül járnak... A fűtést úgy akarjuk megoldani, hogy mi elzárjuk a radiátorokat, így ők használhatják a kazánt, viszont mi kandallót szeretnénk beszereltetni, de a lépcsőfeljárójuk, és a jelenlegi közös bejáró kiszívná a meleget. A társtulajdonos 20 éve él az emeleten, én csupán 1 éve birtoklom a földszint teljes területét. A közös fürdőszobát csak én takarítom, és mióta megszülettem (26 éve) nekem kell alkalmazkodnom mindenkihez. Ezt félretéve számomra csak az a fontos, hogy a fiamat nyugodt körülmények közt nevelhessem fel. Jelenleg folyamatban van egy kérelmem, hogy kedvezményesen vehessek igénybe ügyvédet jogi tanácsadás céljából, de mint mindannyian tudjuk, ez Magyarországon nem 1-2 hét, a fűtés szezon pedig hamarosan megkezdődik. Én GYED-en vagyok, férjem minimálbérért dolgozik, szóval nem igen akad pénz perekre... Én nem kérek senkit arra, hogy pénzt adjon nekem, csupán arra (és ezért KÖNYÖRGÖM!), hogy valaki árúlja el, mit/merre/hogyan tehetek meg, és mit nem.

ObudaFan # 2016.08.12. 20:42

A társasházzá alakítás jöhet szóba, amit vita esetén a bíróság is elrendelhet. De azért az kérdés, hogy mekkora költségen lehetne kialakítani azt a fenti fürdőszobát. A hangoskodást pedig természetesen ez nem oldja meg, abban a vonatkozásban esetleg jegyzői birtokvédelmet lehet kérni.
Azt azért ne gondold, hogy az idei fűtési szezonig ez megoldódik.

Márti71 # 2016.08.15. 19:25

Ismételten szeretnék segitséget kérni ill.véleményeket,Igyekszem nem értetlenkedni.Én vagyok aki a közös tujadon megszüntetése után érdeklödtem,végül is nem mentem bele a perbe.A házat meghirdettük és van rá vevő 12 millioért,(14milliora) volt fel becsülve.A héten irjuk a szerződést és voltunk ügyvédnél is,mert a középső növérem kijelentette alá irja a szerzödést ha neki 7 milliot adunk.Nincs végrenredelt nem támadta meg a hagyatékit egy formán jár mindenkinek a házból.Az ügyvéd azt mondta ha nem irja alá bukjuk az egészet vagy elöszerzödést irunk és a vevö kötelezi rá, hogy meg vegye ha nem él az elövásárlási jogával ( többször kifejtette,hogy neki nem ki ill. minimális összegért akarta meg venni)Nem tudjuk ,hogy a vevö bele megy-e ilyen procedurába.Mit lehet még ebbe az esetbe tenni?

ObudaFan # 2016.08.15. 20:14

Nem sokat. Nem köteles aláírni.

Márti71 # 2016.08.15. 20:27

Ha nem irja alá igy gyakorlatilag meg foszt engem és a másik növéremet attól,hogy a jogos örökségünkhöz hozzá jussunk.Sehogy sem lehet jogilag rá birni?

carry81 # 2016.08.18. 07:26

Sziasztok!
Segítséget kérnék a következő ügyben:adott egy telek,mely 3 részre lett osztva,osztatlan közös tulajdon jogcímen.Az egyik tulaj felvásárolta a másik részét,tehát most 2 tulaj van az egyik 2/3-ad a másik 1/3-ad tulajdonnal.A 2/3-ados ott lakik a telken,az 1/3-ados pedig nem tud mit csinálni a telekkel mert építési engedélyt nem kap mivel túl kicsi 720nm a telek,eladni nem tudja.Mit lehet csinálni ebben a helyzetben?Van egy kis telek,de semmit sem lehet vele csinálni...

Márti71 # 2016.08.25. 12:02

Szeretném jelezni mi lett a vég kimenetel az örökölt ház eladásával.Mivel nem mentem bele egy évekig tartó perben igy a házat eladtuk.12 millióért, az elosztás nekem 3 millio, idösebb nővérem 3millio a középső 6!!!millio.mivel megzsarolt minket hanem mondunk le 1.millio forintról az ő javára akkor sose adjuk el a házat mert nem irja alá.No ennyit a közös tulajdonról, így lehet embereket sarokba szoritani,megzsarolni,.Köszönöm mindenkinek a segitséget és a tanácsokat.

shaloman # 2017.01.07. 18:13

Üdv,

az iránt érdeklődnék,hogy az alábbi esetben lehetséges-e használati megosztásért perelni:
Adott egy telek, amin két ház található. Az egyik háznak két tulajdonosa van, testvérem és én, a másik háznak szintén két tulajdonosa van, szintén két testvér. Az egész ingatlan osztatlan közös tulajdonban van. Azzal a kitétellel, hogy egy nagyon régi, 70es évekből származó adásvételi szerződés szerint az egyik házat csak mi, a másikat csak a másik család használhatja. Nem tudom ez a mai viszonyok között mennyire állja meg a helyét, gyanítom semennyire. Illetve van egy, a 80as évekből származó használati megosztás(akik anno kötötték már nem élnek), ami minket hátrányosan érint, mert nincs az utcafront felől külön bejáratunk(szolgalmi utat biztosítanak), a társtulajdonosok a telek jóval nagyobb részét használták eddig, mint a fele, ez szerepel a használati megosztásban is.
Ami még lényeges, hogy az egyik társtulajdonos a másik családból külföldön él (USA), és elérhetetlen, illetve a telek kicsi ahhoz, hogy természetben megosztható legyen.
A cél az lenne, hogy a mi részünk hitelképes/eladható legyen, utcafronti bejárattal, lekerítve. Ami biztos, hogy a társtulajdonosokkal való megegyezés lehetetlen.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.07. 21:34

Van hatályos használati megosztás. A módosítása iránti per pedig nem túl esélyes.

MajorDomus # 2017.01.10. 20:38

Főleg alperes nélkül.

Kbs

,, Illetve van egy, a 80as évekből származó használati megosztás(akik anno kötötték már nem élnek),,

Lehet én tudom rosszul, de a használati megosztás az új tulajdonosokra nem kötelező! Rosszul tudom?