Fórum ingatlanügyek újabb elöl     új hozzászólás


osztatlan közös tulajdon - használati megosztás

drbjozsef #   2019.03.22. 07:08

Normika,

A használat kialakult gyakorlata a jog szerint "szerződés". Nem írásbeli, de ráutaló magatartással létrejött. Jobb az írásos, térképes okirat, mert az a bizonyíthatóságot jelentősen segíti, de nem elengedhetetlen.

Igen nyomós ok, jelentős érdeksérelem kell ahhoz, hogy a kialakult gyakorlatot (=szerződés!) megváltoztassa a bíróság. Nem jellemző, de nem is lehetetlen. Ha nincs rá ok, akkor nem fogják megváltoztatni, és ha kéred, a bíróság okiratban is létrehozza a megosztási szerződést.

Mindenesetre, én sem venném meg így. Intézze ezt el az eladó előbb, aztán utána esetleg. Legfeljebb úgy, hogy letétbe kerüljön a vételár, és pereskedem én, de ha valami mégis máshogy végződik (hiszen a múltról, meg a mostani lakók közötti viszonyról nem tudhatsz meg ezer százalékra mindent, kieshet egy csontváz a szekrényből), akkor ki lehessen szállni az ügyből.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Normika # e-mail 2019.03.22. 16:55

Köszönöm!az ingatlan ára nagyon kecsegtető ..még teljes felújítás összegét hozzáadva is fél áron tudnék hozzájutni mint a környékbeli lakások ára.Befektetési szándékkal venném kiadás céljára!idöm lenne majd elrendezni a papírokat csak az a kizáró ok ha ezt sehogy nem lehet rendezni de ezek szerint bírósági úton mindenképp tisztázható es írásos formába ölthető a kizárólagos használat!??a többi ingatlan nagyobbrészt tulajdonosa és az eladó perben álltak amit az eladó nyert igy ők nem kommunikálnak az eladás előtti használati minden ingatlanra kizárt emiatt.

drbjozsef #   2019.03.22. 17:10

de ezek szerint bírósági úton mindenképp tisztázható es írásos formába ölthető a kizárólagos használat!??

Persze. Kérésre a bíróság biztosan létrehozza írásban a használati megosztási szerződést, ha a felek maguktól nem képesek erre.

De mondom : nyomós indok nélkül, pontosan az fog szerepelni benne, ami a mostani állapot. Csak ezt foglalják írásba, ha nincs rá ok, akkor nem változik meg. Márpedig az, hogy neked (vagy bármilyen másik vevőnek, aki jogutódja az eladónak az ingatlan tekintetében) ez így nem tetszik, az édeskevés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Normika # e-mail 2019.03.22. 20:32

Akkor szerencsés helyzet,mert semmin nem szeretnék változtatni
A bírósági határozatból kimaradt 2 ingatlan pontos használatát szeretném csak szabályozni az eddig kialakult-1963-óta rendszer szerint.
Itt anno 2 tulaj volt és az egyik tulaj pereskedett az általa eladott ingatlan használaton a vevőjevel.Bár őszintén szólva nem tudom mi okuk lenne nem aláîrni a használati megállapodást,hiszen változtatást nem tartalmazna,csak minden ingatlanra kiterjedően tartalmazná a mostani állapotot.Vagy egy aláírás vagy bíróság!ez egyáltalán pernek számít?
Csak kérném ez is legyen leírva!köszönöm

vincencia2019 # e-mail 2019.04.10. 22:16

Tisztelt Szakértök!
Esetem egyedisége miatt fordulok önkhöz.Ingatlanom egy osztatlan közös tulajdonú, amelyre van érvényes megosztási szerzödés az egykori tulajdonostársak között. Az én részem a telek megvásárlásától az egész ingatlanra tekintve 2/4 =128/256 tulajdonrész. A másik 1/4( 64/256)-1/4(64/256) akkor két másik tulajdonosé volt akikböl az egyik a mai napig tulajdonos. 12 évvel ezelött mi akkor használati megállapodást kötöttünk, és beleirtuk azt is hogy az én 2/4-em és az ö részeik között egy 2 méteres köfalat épitunk hogy fizikailag is elkülönüljön és nekem a 2/4-re kizárolagos használtaot biztositsunk.Ez a fal felépitodött 12 éve és az ingatlanok használat ezidáig rendezett volt. 1,5 évvel ezelött az egyik tulajdonos elajándékozott az 1/4-éböl (64/256-odbol) 10/256-od részt a bérlöjénk, igy most 4 szereplös a történet.Ez az új tulajdonostárs régóta garázdálkodik az ingatlanban külömbözö cégeket betelepitve,üzemeltetve amikhz nem kérték hozzájárulásunkat mindezidáig amig nem jutott eszükbe az ingatlant kereskedelmi vendéglátoipari egységnek megnyitni, illetve kiadni. Ehhez én a 2/4-emmel és edesanyám haszonélvezeti jogával nem járultunk hozzá, plussz az egyik 1/4 tulajdonos sem. Az ujdonsült töredéknyi részben tulajdonos meghiusult terve miatt bosszuhadjáratot inditott, aminek egy zaklatásos feljelentés lett a következménye. Konkrétan az én kiza´rolagosan használt területemre idegen gépkocsikat parkolt be, feltörve a zárt kaput, és blokkolva a garázsbejáratomat.Plussz egy 33 tonnás kamion vontatmányát parkolta a házam elé közterületre. Mindenröl készült jegyzökönyv és helyszinelés, de nem törenik semmi, minden hivatal tud rola. A gépjármüvek akadályozzák a mindennapi életünket, mozgásunkat, de nem távolithatom el öket magánterületemröl, mert nem az én tulajdonomban vannak, A kedves tulajdonostárs a z osztatlan közösre hivatkozva parkolta tele az én területemet, mert nem volt tudatában a megosztási megállapodásban. Mostmár tudja de az autok kamion továbbra is ott vannak. Ezek nagy valoszinüséggel a "eldobott" cégei maradványai, ezért hiába büntetes, feljelentés, nem érdekli. A 33 tonnás kamion meg közterületet foglal ah ázam elött az utcán egy zöldövezeti lakonegyedeben, és a közterület sem távolitja el. Eddig 3 ügyvédet kerestem fel, senki nem akarja vállani az ügyet, rendörség nem intézkedik , pedig több mint 30 bejelentés ment be ezügyben. Mit tudok tenni hogy a gépjármüvek elkerüljenek az ingatlanomrol?

vincencia2019 # e-mail 2019.04.10. 22:34

A renedörség javaslata az volt hogy a 3 rendszámmal ellátott gépjármüveket mindennap jelentsem fel idöpecsétes fotoval mellékelve. A helyszínelt 2 hamis rendszámú autokról leszedte a hatóság a rendszámokat. Birtoksértést jelentettem,birtokvédelmetkértem, illetve a rendörség magánterület sértésként kezeli az ügyet. Na de nem vitethetem el az autokat és ök sem viszik el merthogy magánterület, azon ök nem intézkedhetenk. Akkor most mit tudok tenni?

MajorDomus # e-mail 2019.04.11. 19:23

A Jegyzőtől kérj birtokvédelmet!
ha a másik 1/4-es tulaj normális,akkor fogjatok össze,és alakitsátok az ingatlant társasházzá,onnantól megszűnik az osztatlan közös,és a saját külön tulajdonod lesz!

akkor felpakolod és kidobod!

vincencia2019 # e-mail 2019.04.11. 21:39

A birtokvédelmi eljárás folyamatban van, tegnapelött adtam be, azt mondták 8 nap az ügyintézés. Ha van bitrokvédelem és megvan a 2007-ben megirt használati megosztás a területemen kizárolagos használatára, akkor elszállitja a gépjármüveket a hatóság? Vagy ki? A kamiont ma elszállitatta a hatóság a ház elöl, nagy felfordulás volt, 4 rendörautó TV is kint volt. Hiába kérdeztem mi lesz a többi auto sorsa, nem mondtak semmit.

vincencia2019 # e-mail 2019.04.11. 21:51

Ha beadnánk társaháznak a 2 nagyobb rész tulajdonosa akkor mi lesz a többiekkel? el kell fogadniuk ? mert nyilván az akadékoskodó 10/256-os ezzel nem fog egyet érteni. Hogyan lehet mássképpen oszatlan közöst felbontani? én ugy olvastam ahhoz minden tulajdonosnak egyet kell értenie és beleegyeznie. Telek nagysága 1359 m2, elég nagy és fizikailag osztható, illetve most is osztott fekvéséböl adodóan. Minden közmü külön van , és két utcafront van, mert saroktelek. A ház középen van de mindkét utcárol megközelithetö, külön bejáratok vannak.

drbjozsef #   2019.04.12. 07:06

Ha van érvényes használati megosztási szerződésed, akkor tértivevényes levélben szólítsd fel az illetőt, hogy kézhezvételtől 8 (vagy 15) napon belül vigye el a területedről a dolgait, különben hulladékként fogod kezelni, és elviszed a bontóba.

Ha a tértivevény visszajövetelétől eltelt a meghatározott időpont, akkor a hivatalos eljárás az lenne valójában, hogy ha nem vitte el, hívsz trélert, és valamilyen más, zárt területre szállíttatod. Természetesen ennek a költségét, és a tárolás költségét is behajthatod rajta utólag - de fizetned neked kellene.

Én a magam részéről (ha amúgy van rajtuk rendszám), simán kitolnám az utcára. Akár tilosba, vigyék csak el a rendőrök.

Ha pedig több hétig nem viszi el közterületről sem, akkor egy sűrű sötét éjszaka akár mindkét rendszám is leeshet róla véletlenül, aztán másnap már mehet is a bejelentés a helyi közútkezelőnek, felmatricázzák, és elviszik pár hét alatt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.04.12. 21:19

8. § (1) A közös tulajdonnak társasháztulajdonná való átalakítását bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság is elrendelheti. Az alapító okiratot ilyenkor a bírósági határozat pótolja.
(2) Több épületből álló társasház esetén az egy vagy több épületben levő lakások tulajdonosainak - tulajdoni hányad szerinti - többsége kérheti a bíróságtól önálló társasház alapítását, ha az nem sérti a megmaradó társasház tulajdonosainak méltányos érdekét.

Herthaner # e-mail 2019.04.16. 11:56

Tisztelt Szakértők,

Használati megállapodás jogkörével kapcsolatban forulok Önökhöz.
Második kerületi ingatlanunk egy 1000nm telken fekszik. Ikerház, amely 3 méteren ér össze a szomszéddal.Osztatlan közös tulajdonú a kert, de írásbeli használati megállapodásban rögzítettük a telekrészeket. A szomszéd rednszeresen bejárkál hozzánk ennek ellenére (tipikus idős bácsi, aki ráér) és beleszól hogy mit csinálunk a mi részünkön, bár ő arra rá sem lát és semmi dolga ott. A telekhatártól a saját oldalamon elválasztottam egy 150 cm-s kerítéssel, amelyre ő panaszt tett az önkormányzatnál, akik kötelezni akarják a kerítés lebontását. A másik oldalon ahol autóval bejövünk, szintúgy egy elektromos kaput szeretnék rakatni, hogy ne járjáljon át hozzánk mikor nem vagyunk otthon. Az önkormányzati szemle során közölték velem, hogy bármit akarok csinálni(pl. egy homokozó a gyerekeknek) a kertrészemen, ahhoz a szomszéd beleegyezése kell. De akkor minek a használati megállapodás? Nem magánjog hogy épp hintát vagy homokozót rakok a kertembe? Nem tudom leválasztani egy alacsony kerítéssel hogy ne járkáljon át és bosszantson minket? A mi részünkön se mérőórája se egyéb nem található. Előre is köszönöm a segítséget.

Kles # e-mail 2019.04.16. 12:06

Tisztelt Hozzáértők!

Kérdésem az lenne, hogy látott már valaki bírosági ítélettel végződő erdőbirtokossági társulásból való kilépést. (osztatlan közös megszüntetés van folyamatban) Mert a fórumban, amit írnak, hogy beadod a papírokat és jön 1-2 éven belül az ítélet. Hát rendeztük a sok halottat, azt megvolt a természetbeni megosztás, hivatal rábolintott, megvolt a szakértői vélemény, hogy mi mennyit ér? és.. új halott ... Tud valaki konkrét ügyről ami elérhető a leírata, hogy legalább tudjam van volt ilyen, mikor döntött a bíróság a tulajdonról? Esetleg tud valaki valamit a minisztériumi csodafegyverről? Előre is köszönöm a választ.

burnsie # e-mail 2019.04.16. 12:26

Tisztelt Hölgyem/Uram, Szakértők!

(Bár nyitottam neki külön topikot, a hasonló kérdések miatt itt is közzéteszem).

Építettünk egy ikerházat, amelyhez szeretnének társasházi alapító okiratot készíteni. Ez meg is történt, azonban a szomszéd egyik napról a másikra azt közölte nem írja alá, mindenféle indok nélkül.

Jelenleg a beálló a közös, és van használati megosztás, kihez mi tartozik, kinek mekkora kerje van, stb, térképes vázrajzzal.

A kérdésem, ha a szomszéd nem írja alá, akkor ez csökkenti-e az ingatlan forgalomi értékét. Mivel az elejétől úgy rendelkeztünk, hogy társasház lesz, de ez miattuk mégsem történik meg, számíthatunk-e valami formában kártérítésre, és ha igen, annak mekkora lenne a reális összege, és milyen formában érvényesíthetjük.

wers #   2019.04.16. 12:32

Nem nagyon értem, miért lenne egy társasház értékesebb, mint egy ikerház anélkül. Még az sem emel az értéken, hogy van használati megállapodás, sokszor éppen csökkent, ha a vevő másképp szeretné megosztani.

burnsie # e-mail 2019.04.16. 12:56

Az "ötletem" onnan jött az érték kapcsán, hogy korábban amikor szintén ikerházakat néztem vételre, akkor sokszor az, hogy nem volt megosztás, vagy társasáház, negtívan bírálták el a bankok, értsd egyszerűen nem hitelezték.

MajorDomus # e-mail 2019.04.16. 20:18

wers
.
igaza van!

rengeteg vitát és gondot megelőz az albetétesitéssel,
ráadásul tényleg értékesebb,,mint egy vitás osztatlan közös,ahol addig van béke,mig a 89 éves Mariska néni ki nem hal,utána jön az új szomszéd 3gyerekkel ls 4 kutyával,
és leszarja a használati megállapodást
.
burnsie
a másik topicban leirtam

zsdeme # e-mail 2019.04.23. 11:18

Kedves Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni. 6 lakásos házban lakunk, ami osztatlan közös tulajdon, nem társasház. Tavaly lakógyűlésen megkérdeztem, lenne-e bárkinek kifogása, ha idén a kislányunknak csinálnánk játszóteret a kertben. Senki nem szólt ellene.
A homokozót (1x1 méter) felállítottuk, majd férjem épp elkezdte összeszerelni a hintaágyat, amikor az egyik szomszéd odament és közölte, hogy hagyja abba, mert ő nem járul hozzá.
Az a kérdésem hogy osztatlan közös tulajdon esetén amennyiben az összes többi szomszéd áldását adja és írásban is megerősítik, hogy tavaly egységesen mindenki rábólintott a dologra, a kerékkötő szomszéd jogilag tehet-e bármit, ha felállítjuk a hintaágyat és még egy csúszdát is.

Válaszukat előre is köszönöm.

MajorDomus # e-mail 2019.04.23. 21:46

Ha van róla papirod,akkor nem,mert a többség hozzájárult.
.
csak ezt bizonyitanod is kellene!

Erandír # e-mail 2019.05.07. 15:58

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy osztatlan közös tulajdonom, még kettő tulajdonossal, ezek közül egyik a rokonom. Nem mi vagyunk többségi tulajdonban. Adott egy örökölt házrész, amit a másik fél meg szeretne kvázi felezni velünk, amibe mi bele is mentünk. Ő már el is kezdte lefalazni a hőn áhított részét. Igen ám, de használati megosztást MÁR nem akar. Eddig úgy volt, hogy rendben, megcsináljuk, most hirtelen már nem fontos neki. Viszont az elmű nem hajlandó ugyebár ilyen papír nélkül szétválasztani (vagy teljesen kikötni) az áramot/órát ebből a házrészből ami meg lett felezve.
Másik, hogy mi ezt a házrészt ami a miénk lett, plussz a saját házrészünket szeretnénk eladni.
Ilyenkor van rá lehetőség, hogy mégis aláírja a használati megosztást? Lehet ezt bíróságon vagy valahogy "rákényszeríteni"? Vagy ennyi, nem tudjuk eladni a saját részünket miatta?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.07. 16:18
MajorDomus # e-mail 2019.05.07. 21:13

Ha 2 önálló lakás van,akkor Elvileg lehetne társasház,ami megoldja a gondokat.
egyszerübb lenne megegyezni, de ha nem,akkor marad a biróság.

Italiaa # e-mail 2019.05.15. 09:11

Tisztelt Hölgyem/Uram, Szakértők!

Van egy ingatlanunk 13/21 ed résszel. Én vagyok ennek a résznek a tulajdonosa a férjem a haszonélvezője. A fenmaradó rész 4/21 - 4/21 ed részben 2 másik személy tulajdona.
A házban nem lakik senki évek óta a felmerülő költségeket mi fizetjük a ház körüli munkákat mi végezzük.
Szeretném engedni rászoruló családnak hogy beköltözzön az ingatlanba, a ház állapotának megőrzése érdekében. Megtehetem-e vagy kell a többiektől engedélyt kérnem rá?

előre is köszönöm a válaszát

drbjozsef #   2019.05.15. 10:06

Italiaa,

Az osztatlan közös tulajdon eszmei hányadrésze annyit jelent, hogy a minden tulajdonostárs joga kiterjed az egész közös dologra és annak minden vonatkozására, de csak meghatározott hányad erejéig, tehát csak a többiek jogának sérelme nélkül.

Te nem engedhetsz oda be senkit, mert a Te részednek haszonélvezője van, így ez a jog őt illeti.

A férjed beengedhet, de elméletileg kellene az engedélye a többi tulajdonostársnak is.

Ha ezt nem teszi, és valamelyik tulajdonostárs is használni akarja az ingatlant, akkor tűrnie kell, hogy ő is beköltözzön (vagy akinek ő is megengedi), ha ezt jogellenesen nem teszi lehetővé a birtokos, akkor a tulajdonostárs többlethasználati díjat követelhet, végső esetben bíróságon, perben.

Ha a körülményekből úgy tűnik, hogy a tulajdonostársak nem akarják használni, hasznosítani az ingatlant, én beköltöztetném a rokont a tudtuk nélkül is azzal, hogy ha mégis fellépnek ellene, akkor fel kell készülnie arra, hogy kiköltözzön.

Csak aztán nehogy rajtad verjék le, ha a lakó nem hajlandó kiköltözni a Te (férjed) felszólítására se. Az lesz csak a nagy bukta, úgyhogy jó alaposan gondoljátok át ezt akkor is, ha csak szívességi lakáshasználat. Ha birtokon belülre kerül, a ti engedélyetekkel (=jogcímmel), akkor igencsak meg tudja nehezíteni a kiürítést...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

MajorDomus # e-mail 2019.05.15. 22:26

Egyszerű a megoldás.minimális dijért bérleti szerződést köt vele a haszonélvező határozott időtartanra...