osztatlan közös tulajdon - használati megosztás


MajorDomus # 2019.01.14. 17:41

Nincs ügyvéded?

Sz_Eva # 2019.01.14. 22:43

MajosDomus: Sajnos még nincs ügyvédünk, mert most a banki értesítés után szembesültünk, hogy milyen összetett lehet a problémánk megoldása.
drbjozsef: Valahol olvastam, hogy nem lehet adóstárs akinek nincs jövedelme, nincs még munkahelye (diák), illetve BAR listás. Persze lehet, hogy öröklésnél más a szabály. A bank még nem kért semmilyen adatot az örökösökre vonatkozóan. A jogutódlást tudjuk, de azt szerettük volna, ha a bank felméri szükséges-e még a másik ingatlan kötelemben tartása. Ha igen, nyilatkozzon mekkora összeg előtörlesztését tartja szükségesnek a fedezetkiengedéshez. 2018 májusában adtuk be a kérelmet. Az adós és az örökölt lakás értéke az általunk felkért ingatlan értékbecslő szerint 20 (adósé) ill. 18 millió Ft (adóstársé), a banki tájékoztatás szerint a hitel még 6,5 millió Ft a késedelmi kamatokkal együtt. Számunkra már az is megfelelő lenne, ha a bank (pontosabban az adósságkezelő, ha átkerül) árverezné az ingatlanokat. Nyilvánvalóan az adós számára ez nem jó, mert benne lakik, de az örökölt lakás üresen áll, s szabadulni szeretnénk tőle "bármi" áron.(Azért a teljes hitelt nem szeretnénk kifizetni, s valószínű árverezéskor nem is nekünk kell.) Kiegészítésül: nincs munkabér, más ingó és ingatlan vagyon az örökösök nevén, kivéve a BAR listás féltestvérüket. Tudomásunk szerint az ő béréből már a maximálisan vonható összeget emelik le.

Sz_Eva # 2019.01.20. 10:00

Tisztelt Szakértők!
Megpróbáltunk részleteket megtudni az örökölt ingatlanra vonatkozó hiteltartozásról. Úgy tudtuk, hogy elhunyt sógorom ingatlana fedezetként lett a kötelembe bevonva az adós lakásvásárlásakor, mert az adós által vásárolt ingatlan hitelfedezeti értéke akkor kevés volt. Így sógorom zálogkötelezetté vált (banki fiókban az ügyintéző tájékoztatása alapján). Most a bank központi hitelosztálya az örökösöket (fiaimat) adóstársként akarja bevonni a hitelbe. Így egyszerre lennének adóstársak és zálogkötelezettek?
1.Öröklés esetén milyen törvény vonatkozik rájuk, az öröklés elfogadásával mire kötelezhetők, csak az ingatlan értékével felelnek a tartozásért vagy egyéb vagyonukkal (apai örökségből származó ingatlan van a nevükön), és majdani jövedelmükkel is?
2. Az adós jelenleg nem tudja fizetni a törlesztő részleteit, minden hónapban csak egy részét fizeti a banknak, így már tartozást halmozott fel, ami gyorsan nő. Ha végrehajtásig jut az ügye mi lesz a menete? A végrehajtó először az ingóságokból és a jövedelemből tilt majd, vagy azonnal árverésre kerülnek az ingatlanok? Számunkra ezért nem mindegy, hogy az örökösök zálogkötelezettek vagy adóstársak.
3. A legrosszabbra is készülve kérdezném, az árverésnek mi a menete, hogyan történik az elszámolás, a végrehajtó mindkét lakásból foglal, vagy az adós lakása az elsődleges? (Korábban írtam, a két ingatlan értéke együttesen kb. 35-40 millió Ft, a hiteltartozás 6.5 millió Ft)
Tudom, hogy jelenlegi kérdéseim már nem ebbe a topicba tartoznak, csak az előzmények miatt írtam ide.
Ügyvédet még nem találtunk (a megkeresettek nem válaszoltak levelünkre).

MajorDomus # 2019.01.20. 19:44

Az örökös csak az örökölt vagyon értékéigfelel az rökhagyó tartozásaiért!

ha necces az ügy,jogotok van visszautasitani az örökséget.
ha van pénzetek,az adós mondjon le az ingatlanról a fiaid javára, és fizessétek ki a hitelét.

kicsit kaotikus amit irsz!

ki az adós?
hogy jönnek a fiaid a képbe,ha te nem?

Sz_Eva # 2019.01.21. 10:26

Tisztelt MajorDomus! E-mailben összefoglaltam a problémánkat. Köszönöm , ha véleményt ír.

ObudaFan # 2019.01.21. 13:35

Sz_Eva

Nem szabad olyan megállapodást aláírni a bankkal, ami szerint az örökös adóstárssá is válik, mert azzal nehezedik a helyzete, és a leírtakból nem látni, hogy mit adna ezért cserébe a bank.
A végrehajtást kérő maga választhat, hogy az adós, vagy a zálogkötelezett ingatlanát foglalja-e.

drbjozsef # 2019.01.21. 14:26

ObudaFan,

az örökösök nem váltak így is adósokká azzal, hogy elfogadták az örökséget, és az elhunyt jogutódjává váltak?
Természetesen csak az örökség erejéig.

Sz_Eva # 2019.01.21. 17:57

Azt gondolom (nem tudom), az öröklés elfogadása együtt jár azzal, hogy a fiaim is adóssá váltak, csak nem mindegy hogy zálogkötelezett vagy adóstársi minőségben. Úgy tudjuk az elhunyt rokonunk zálogkötelezett volt. Most a bank adóstársként akarja bevonni az örökösöket a szerződésmódosításba (ezért kell osztatlan közös tulajdonnál a használati megosztás, amit az adós nem hajlandó aláírni, ezért írtam eredetileg ebbe a topicba), majd értékbecslőt küld, és dönt a kötelemből való kiengedésről. Ha bennragadnak a hitelben adóstársként, és az adós hiteltartozása végrehajtóhoz kerül felelnek-e minden vagyonukkal, jövedelmükkel? Úgy tudom, igen. Ha árvereznék a lakásokat nem aggódnánk a hitel bedőléséért. Tudom, megoldás lenne a teljes hitel kifizetése, s utána az ingatlan eladása, de ezt nem tudjuk vállalni. Így viszont a bank nem küld értékbecslőt. Szeretnénk elérni a fordított megoldást, értékbecslés, döntés, szükség szerint hitel előtörlesztés, s a maradékra kössön új szerződést a bank az adóssal. Van remény, hogy ebbe a bank belemegy, jogi osztályhoz forduljunk?

MajorDomus # 2019.01.21. 22:02

Van.fogadjatok profi ügyvédet,sokkal olcsóbb lesz az ügy.
addig ne irjatok alá semmit!

drbjozsef # 2019.01.22. 08:13

Eva,

ha nem vagy tisztában azzal, mit jelent az adós, adóstárs, zálogkötelezett, addig nem kellene neked ezt erőltetni. Annyiszor kérdeztél, annyi választ kaptál, ha ebből sem megy, tényleg jobb lenne egy ügyvédet keresni.

Sz_Eva # 2019.01.24. 21:11

Tisztelt drbjozsef! Sajnálom, ha félreérthetően fogalmaztam. Természetesen pontosan tudjuk az adós, adóstárs, zálogkötelezett fogalmak közötti különbséget, ezért küzdünk a bankkal. Ön írta: " A bank dönt, és ha úgy tetszik neki, leszarja." Na, ez nem jogi kategória. Itt a fórumon azért kérdeztem, mert reméltem, hasonló esetet már végigküzdött valaki, nem lekezelő kioktatásért jöttem. A másik tanácsára a válaszom, kerestünk ügyvédet, de még nem találtunk olyat, aki vállalta volna a képviseletünket, aki banki és öröklésjogi ügyekben rutinos. Itt a fórumon most befejezettnek tekintem a kérdéseimet, mindenkinek köszönöm (főleg Blackjack21)a segítő szándékát.

kisester # 2019.01.25. 01:59

Tényállás: Osztatlan közös tulajdonon két házat építettünk egy nyaktaggal összeépítve. Sógornőmék a saját házrész aljában kb. 70 m2 alapterületen egy boltot üzemeltetnek, amelynek bejárata telken belül van. A telekből kb. 70 m2 területet elkerítettek és kizárólagosan használják. A kapcsolatunk elmérgesedett. Semmihez nem járultam hozzá.
Kérdés: Lehet-e használati díjat kérnem a boltért és a lekerített területért és hozzávetőlegesen mennyit?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.25. 06:21

Aligha. A használat bírósági rendezését kérheted, ha nem tudtok megegyezni. Vagy a közös tulajdon megszüntetését. Nem olcsó egyik se.

drbjozsef # 2019.01.25. 07:03

Eva,

Azt gondolom (nem tudom), az öröklés elfogadása együtt jár azzal, hogy a fiaim is adóssá váltak, csak nem mindegy hogy zálogkötelezett vagy adóstársi minőségben.

Ebből a mondatból nem úgy tűnik, de Te tudod. Nem kioktatás volt, hanem a lehető legjobb tanács, amit itt kaphatsz - bár ezt általában itt semelyik kérdező se szokta se érteni, se elfogadni.

Sz_Eva # 2019.01.25. 13:41

Tisztelt drbjozsef: Amit írtam: "nem mindegy hogy zálogkötelezett vagy adóstársi minőségben" ebből az következik, hogy természetesen tudjuk mi a különbség adós, adóstárs és zálogkötelezett között, s ebben a fórumon kapott válaszok is megerősítettek bennünket. Ön mindenre azt a választ írta, hogy a bank azt csinál amit akar stb., ezt nem tudom elfogadni, szerződések, szabályok őket is kötik, de ezeket mi nem ismerjük. Ezért keresünk folyamatosan ügyvédet, ill. itt tanácsokat. Részemről ezt a személyes vitát most befejezettnek tekintem itt a fórumon, nem akarom széttördelni mások fontosabb kérdéseire kapott válaszokat ezzel. Habár úgy látom Önnek előítéletei vannak az itt kérdezők intelligenciájával kapcsolatban.
dr Szabó Éva

MajorDomus # 2019.01.25. 20:10

Eva

nem kell megsértődni. itt nem mindenki tanult retorikát,
néha nyers a stílus,de legalább ingyen van.!

drbjozsef # 2019.01.26. 09:04

Ja, hogy nem tudod elfogadni.

Így mindjárt más - ja nem, hiszen pont ezt írtam.

Én szurkolok nektek, hogy legyen megoldás a problémátokra, de továbbra is tartom, hogy jogi megoldás nincs, ha a másik (=a lány és a bank) felek közül egyik sem hajlandó a megegyezésre. Nem kötelező nekik ugyanis, akkor sem, ha te ezt nem fogadod el.

Én a helyetekben a lány irányába próbálkoznék sokkal inkább, mint a bank felé.

MajorDomus # 2019.01.26. 19:02

Hm.
két nő békésen???

Gabesz07 # 2019.02.12. 12:50

üdvözletem!

az volna a kérdésem, hogy használati megállapodást lehet-e pótolni?
Osztatlan közös tulajdonú telek, van ügyvéd által készített használati megosztás kizárólagos használattal, ahol megvan ki melyik részt birtokolja. Földhivatal ezt nem jegyzi be, és mi van akkor ha valami oknál fogva nekem eltűnik az erről szóló szerződés, de mondjuk 20-30 év múlva szükségem lenne rá? Ki lehet valahonnan kérni? 50-50 a tulajdoni arány, de az én részemen van egy ház, a másik teljesen üres így nyilván a megállapodás az én érdekem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.12. 15:44

Azért évtizedes gyakorlás után a lényeges tartalom csak igazolható valahogy.

MajorDomus # 2019.02.12. 20:20

Irattárba helyezed,ügyvédi letétbe,befalazod a falba!

Normika # 2019.03.20. 22:34

Tisztelt Szakértők!
Segítségüket szeretném kérni!Adott egy ingatlan amit meg szeretnék vásárolni.Osztatlan közös tulajdon,belváros kis telek 5 ingatlan
Ebből 3 ingatlan használati joga bíróságon tisztázott ,de a maradék 2-ről közöttük a megvásárolni kívánt ingatlan is -a bírósági végzés nem rendelkezik.Keszült vázrajz ,azon szerepel,le van írva ,hogy 70 M2 lakóépület,1963-tól kezdődően egy tulajdonosé es örököseié,majd 2002-ben vásárolta meg az aki most eladná..a végzés másolatát megkaptam, az eladó szerint ez teljesen elég. A szokásjog ezt az ingatlant mindig elkülönítve használta ..a perben sem volt érintett a használata.
Ha rendezni szeretnem a használati viszonyokat de a többi tulajdonos nem partner a dologban hiszen az ő részeiről rendelkezik a végzés ,igy ez nem érdekük akkor erre milyen lehetőségeim lennének?Azáltal,hogy a többségi ingatlan használata szabályozva lett ennek a résznek a használata nem egyértelmű?Lehet esetleg később valami gond?
És tudtommal eladó a többi tulajdonost az elővásárlási jogáról nem mondatta le..ennek lehet a későbbiekben valamilyen vonzata?
Köszönettel

drbjozsef # 2019.03.21. 06:54

Ha rendezni szeretnem a használati viszonyokat de a többi tulajdonos nem partner a dologban hiszen az ő részeiről rendelkezik a végzés ,igy ez nem érdekük akkor erre milyen lehetőségeim lennének?
Ami a többinek volt : a bíróság. Már ha nincs megegyezés.

Azáltal,hogy a többségi ingatlan használata szabályozva lett ennek a résznek a használata nem egyértelmű?
De. Most egyértelmű, hiszen csak az eladó használja, nem?

Lehet esetleg később valami gond?
A TV2-n délelőtt van jós műsor.

És tudtommal eladó a többi tulajdonost az elővásárlási jogáról nem mondatta le..ennek lehet a későbbiekben valamilyen vonzata?
Milyen későbbiekben? Azt írtad meg szeretnéd vásárolni. Tehát még nem vetted meg. Akkor nincs későbbiek még.

Normika # 2019.03.21. 19:57

Köszönöm a választ!A bíróság végső lehetőségként tiszta sor.Csak érdekelne ,hogy létezik-e olyan bírósági ítélet valószínűsége amelyik nem nekem ad igazat?a többi érintett ingatlan egy apró mellesleg másik telek részen lévő kivételével tisztázott ..tehát hogyan fordulhatna elő ,hogy az én részemre valaki más tartson igényt úgy,hogy az ő tulajdoni hányaduknak megfelelő használati jog rögzítve van..??a szokásjog szerinti használat is mellettem szól ,mert ezt a részt 1963 óta csak 2 tulaj birtokolta es használta is mindvégig!Lehet -e itt a gyakorlatban valami probléma ?Témában tapasztalt jogászok szerint?
Az elővásárlási jogot pedig úgy értettem ,hogy erről való lemondásás nem is történik meg..
Koszonom

MajorDomus # 2019.03.21. 21:22

Hogyne létezne!
.
,,a bíróságon nem az nyeri meg a pert akinek igaza van,
hanem aki a pert megnyeri,annak van igaza !,,
.
szerintem ne vedd meg,mert bele fogsz bolondulni mire tulaj leszel!