osztatlan közös tulajdon - használati megosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.09. 11:07

(Nem jól érted. A telek tulajdonosainak nem csak a tulajdonostársak telekilletőségére, hanem az épületre is elővásárlási joga van. Csak nem ugyanazon a jogalapon. De kár is volt ezt a tévedést idekeverned, mert az esetedben nincs jelentősége.)

Az elővásárlási jogot a szerződés egészére nézve, változatlan feltételekkel lehet gyakorolni. (Az a fajta árukapcsolás persze, amely e jog megkerülését, kijátszását célozza, tilos, de ez nem az az eset, itt teljesen indokolt az épület és a telekilletőség együttes eladása.)

MajorDomus # 2019.06.09. 18:27

Megveheted!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.10. 08:24

Azért jobb lenne társasházzá alakítani.

MajorDomus # 2019.06.10. 18:27

Természetesen!
Kérdés,hogy mindenki beleegyeik e?

Green Ocean # 2019.06.12. 03:55

Az az érdekes, hogy annyit tudtam meg, hogy a fökdhivatal elutasította a társasházzá alakítást. Viszont megtudtam, hogy ugyanebben a lakóparkban a szomszéd házsoroknál társasházi forma működik. Milyen indok alapján utasíthatják el? Földhivatalban nem adnak ki információt

Daniel2017 # 2019.06.12. 04:54

Üdvözlöm a Tisztelt fórumozókat!

A kérdésem a következő lenne:

Osztatlan, közös telken lévő ingatlanomat adnám el. A telken 4 lakás van, 4 tulajdonossal.

A vevő ragaszkodik a használati megosztáshoz.
Így mi megkezdtük az elkészíttetését ügyvéd által.
Azonban az egyik lakó nem hajlandó semmit aláírni, teszem hozzá, hogy a használati megosztás, számára sem hátrányos.

A telken lakó nem írja alá a használati megosztást, a vevő pedig nem veszi meg a lakást megosztás nélkül.

Mit tudunk tenni, mi a teendő?

Segítségüket előre is köszönöm!

aprilismajus # 2019.06.12. 05:34

A bíróságtól kérhető a megosztás. A törvény szerint a közös tulajdont elsősorban természetben kell megosztani.

drbjozsef # 2019.06.12. 06:20

Daniel2017,

Kérhető az ingatlan megosztása is, de az nem biztos, hogy lehetséges, és macerás meg költségesebb is.

Viszont minden további nélkül kérhető a bíróságon a használati megosztási szerződés létrehozása is. Mindenki érdekét figyelembe véve a bíróság dönt, és pótolja a hiányzó aláírás(oka)t, ha szükséges. Azért jobb a megegyezés, mert ez sem olcsó, és az akadékoskodó is fizetni fog. Értesd meg vele, hogy bepereled, és ugyanaz lesz a végeredmény, csak fizethet érte egy csomó pénzt. Egyszerűbb aláírnia. Vagy javasoljon módosítást, egyezzetek meg közösen.

Ha nem akarja aláírni, érdemes tértis levélben, igazolhatóan, határidő (pl. 8 nap) tűzésével felszólítani az aláírásra, hogy neked meglegyen, hogy az ajánlatot megtetted neki. Ha tényleg nem sérti az érdekét, akkor jó eséllyel ő fogja viselni az esetleges per költségeit.

Daniel2017 # 2019.06.12. 06:58

Köszönöm válaszát, Tisztelt József!

szeged # 2019.06.12. 13:18

Tisztelt Ügyvéd úr!

Osztatlan közös tulajdon 1/2 tulajdonosaként 2007.ben birtokvédelmet kértünk a jegyzőtől, mert a másik fél tulajdonos bontani kezdte a kerítést. Nagyobb telket akart magának. Meg is kaptuk a birtokvédelmet, kötelezték, hogy a jövőben sem bonthatja le a kerítést. Majd az ingatlan használatának rendezése miatt általa indított eljárást is első és másodfokon is megnyertük. 3 éve felújíttatta a házát, akkor kérte, hogy a szigetelés munkálatai miatt hadd szereljék le a betonlábazaton álló vas kerítést, mely a telkeket elválasztja. Beleegyeztünk. Azóta nem hajlandó visszaszerelni, csak odadrótozta, nekitámasztva a lábazatnak, így az ő telkükről akár át is lehet lépni hozzánk. Még egy betörőnek is... Köteleztethetjük-e a kerítés visszaszerelésére? Köszönettel!

1Peter # 2019.06.13. 05:24

Kedves Fórumozók!

Öröklés útján lettünk testvéreimmel telektulajdonosok.

Tervezem, hogy testvéreimtől a részüket megvásárlom, hogy teljes egészében az enyém legyen a terület. Sajnos szinte biztos, hogy ez nem lesz egyszerű... :(

Nem vagyok jogban jártas, ezért szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségeim vannak, hogy ha pl. az egyik testvérem nem adná el a részét?

Ha mégis gördülékenyen menne, akkor a vételáron kívül még kell mást is fizetnem?

A válaszokat köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.13. 05:35

Bízz meg egy ügyvédet, a szerződéshez
úgyis kell.

drbjozsef # 2019.06.13. 05:46

Nem vagyok jogban jártas, ezért szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségeim vannak, hogy ha pl. az egyik testvérem nem adná el a részét?

Indíthatsz pert közös tulajdon megszüntetése iránt.

Ha mégis gördülékenyen menne, akkor a vételáron kívül még kell mást is fizetnem?

Vagyonszerzési illetéket, a testvérektől szerzett részek piaci értéke után 4%-ot. Vagy, ha ez egy építési telek, és vállalod, hogy 4 éven belül beépíted, akkor felfüggesztik a fizetési kötelezettséget, és ha megvalósítod, törlik is.

Meg persze az ügyvédi és földhivatali költséget : 0,5-1% + bejegyzésenként 6.600.- Ft.

1Peter # 2019.06.13. 06:06

Köszönöm a válaszokat!

Ügyvédet mindenképpen keresek majd a szerződés miatt, de ezek szerint - ha mégsem menne gördülékenyen -, hosszú pereskedésnek néz(het)ek elébe.

timea.takacs # 2019.06.13. 16:34

Jó Napot Kívánok!

Szeretnék kérni egy kis segítséget.
Adott egy több lakásos társasház, ahol néhány lakásban nem a tulajdonos, hanem annak albérlője lakik. Osztatlan közös tulajdont képez egy kis hátsókert. Az kérdésem ennek kapcsán, hogy ki lehet-e tiltani onnan az albérlőket. (Pl. bezárva tartani a kaput.) Azt tudom, hogy a tulajdonosoknak kulcsot kellene biztosítani hozzá, mivel a többi tulajdonos kárára nem sajátítható ki. De ez fenn áll az albérlők esetében is?
A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.

drbjozsef # 2019.06.13. 18:44

timea.takacs,

Feltételezem, társasházi közös tulajdon az, amiről írsz.

Természetesen a közösség szabályozhatja a közös tulajdon használatát :

Tht. 26.§(2) A közösség a házirendben meghatározza a közös tulajdonban lévő épületrészek, területek és helyiségek használatára vonatkozó részletes szabályokat is.

A bérlővel kapcsolatban csak a külön tulajdon és annak teherviselésével kapcsolatban tér ki.

Ugyanakkor a bérlő, mint a tulajdonos által neki átengedett használója a külön tulajdonának, szerintem megszerzi a tulajdonos használati jogait a közös tulajdon tekintetében is.

Vagyis csak az egyenlő bánásmód alapján szabályozhatjátok : vagy a bérlő is bemehet, vagy nem mehet be senki például.

Gondolj bele, a tulajdonos helyében én azt mondanám, hogy oké, a bérlőm nem használhatja azt a közös részt, de akkor kevesebb közös költséget is fizessen. Nem lenne jogos szerinted?

MajorDomus # 2019.06.15. 20:39

Egyetértünk!

Máté12 # 2019.06.24. 16:41

Segítségüket szeretném kérni.
Társasházunk udvara osztatlan közös tulajdonban van. Milyen szavazatarány szükséges, ha valaki ennek egy részére kizárólagos használatot szeretne?
Köszönöm szépen a válaszokat.

urmosg # 2019.07.07. 18:25

Tisztelt Szakértők!

Van egy osztatlan telek 6 lakásra.
Nekem van egy külön álló rész amiről papíron lemondott minden itt lakó.
Kérdésem az hogy most fel osztjuk a maradék ingatlan használati jogát hogy a enyém amiről lemondtak az bele számít ?
Köszönöm a választ

MajorDomus # 2019.07.08. 19:16

Akkor az már nem osztatlan..

EdeBencze # 2019.07.11. 12:31

Tisztelt Fórumozók,

Adott egy több lakásos osztatlan közös tulajdonban lévő ház. (Minden egyes lakás teljesen külön álló, külön tulajdonosokkal, csak a jogi forma maradt meg)

Használati megosztás elkészítésének feltételei változhat-e bankonként? (ha egy vevő hitelre vásárolná meg az egyik ingatlant) Meddig használható fel egy ilyen megosztás, ha azt követően nem alakulnak társasházzá?

Ha elkészül a megosztás és nem lesz társasház, osztatlannak már ugye nem mondható de társasház sem, szval milyen kategóriának minősül, ilyenkor meddig érvényes egy elkészített megosztás?

Remélem nem bonyolítottam túl...

Üdvözlet: Ede

MajorDomus # 2019.07.11. 19:15

Azért még osztatlan közös tulajdon marad!

dr_Egyed_Zoltán # 2019.07.13. 14:00

A használati megállapodások időbeli hatálya általában határozatlan időre szól és a jogutódokra is kiterjedő hatállyal bír (banki elvárás is, ez egységes).

Időközben történhetnek a használat rendjében olyan változások, amely indokolhaták az újraszabályozását (pl. változnak a tulajdoni hányadok, történik egy toldalék-építkezés, tetőtér beépítés stb.). Ez történhet újabb megállapodással, vagy bírói úton.

Értelemszerűen megszűnik a megállapodás, ha egy tulajdonosa lesz az ingatlannak.

A használati megállapodás nem hoz létre társasházat, ahhoz legalább 2 önálló műszaki egység kell, földmérő által készített és földhivatal által záradékolt alaprajz, ügyvéd által készített alapító okirat, és az építésügyi hatóság által kiadott hatósági bizonyítvány is szükséges.

MajorDomus # 2019.07.13. 22:17

Használatbavételi engedély,szintenkénti alaprajz,valamint az Szmsz.
Jelenleg ezekre nincs szükség.

Csuklósbusz # 2019.07.14. 13:22

Ha egy osztatlan közösben a magyar állam is részes akkor Ő kérhet használati díjjat a bentlakóktól mivelhogy Ő nem lakik benne?