Végrehajtás során vett lakás közüzemi tartozása


oligaliga # 2019.09.04. 09:47

És ilyenkor szokott jönni a duma, hogy nincs pénze/ideje elutazni 30-40300 km-t egy ingatlanért, amit árverésen, hosszas alkudozások nélkül venne meg.

Lehet, hogy én vagyok maradni, de magnót nem veszek úgy, hogy ne nézzem meg.

Jano87 # 2019.09.13. 04:20

Én megtudtam nézni az ingatlant,számomra mindent megfeleőnek találtam,nem volt meglepetés,megkaptam a 0-ás tulajdoni lapot de a hab a tortán csak ezután jött,a Fejerviz 480.000 ft-os tartozása,amit a mai napig nem értek higy nekem mi közöm van hozzá,bár annyit tudok hogy nem a személyhez,hanem a szolgáltatási helyhez kötik,persze a hazat se volt egyszeru kifizetni,nagy szerencsevel tudtuk megvenni,de hogy a 480.000 el milesz,azt nemtudom,jogilag eselyem sincs elkerulni az eddigi tapasztalatok alapján,hihetetlen hogy csak úgy adjak oda a semmiért fél millió ft-ot...

oligaliga # 2019.09.13. 05:58

Ha mindent láttál, nem lehetett meglepetés, hogy tartozás van a vízművek felé.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.13. 06:18

Jano87, nem figyelted a részleteket. Abban teljes az egyetértés, hogy te ezzel az összeggel nem tartozol, ezt rajtad a szolgáltató behajtani nem tudja. A vita csak azon van, hogy erre a - nem téged terhelő - tartozásra hivatkozva a szolgáltató fenntarthatja-e a fogyasztás korlátozását (v.ö.: szűkítő), illetve hogy megtagadhatja-e, hogy veled szerződést kössön. (Ami egyébként szerintem egy kicsit öngól is, hiszen amíg nem köt veled szerződést, addig a te - igaz, korlátozott - fogyasztásod díját is csak a szerződött fogyasztótól követelheti.)

drbjozsef # 2019.09.13. 07:48

Jano87,

Amennyiben mégis kifizeted ezt a tartozást az előző szerződő helyett, természetesen követelheted tőle. A kérdés az, hogy van-e bármekkora esély arra, hogy be is tudd hajtani rajta. Ingatlana már nincs, amit végrehajtathatnál. Ha van jövedelme, abból le lehet tiltatni, de ekkora tartozás lehet csak sok hónap, néhány év alatt térülne meg, ha egyáltalán valaha is megtérülne teljesen.

Nandess # 2020.01.21. 06:50

Üdvözlök Mindenkit!

Egy kis pontosításra lenne szükségem. Olvasgatom visszamenőleg a fórumot, de nem vagyok benne biztos, hogy pontosan értek néhány dolgot. Lenne egy ház, amit szeretnénk megvásárolni árverésen. Ez az ingatlan egy ismerősöm előző háza, de sajnos annak idején nagy adósságokba keveredtek ez mellett elég nagy közüzemi tartozásokat halmoztak fel. Jelenleg árverésre került az ingatlan és elgondolkoztam rajta, hogy lehet érdemes lenne megvenni. A tulaj elmondása szerint van közüzemi tartozás az ingatlanon, a villanyt kikötötték, a vízzel nem tudja mi van, nem emlékszik de nem is érdekli, a gáz nincs bekötve. A kérdésem az lenne, hogy ha árverésen veszem meg az ingatlant, akkor a közüzemi tartozások miatt lehet-e nekem problémám az új szerződés megkötésekor,vagy áll e fent olyan opció, hogy nekem kellene akár a villany vagy a víz tartozást kifizetni ahhoz, hogy újra visszaköttethessem az adott szolgáltatásokat. Tudom már sokszor felmerültek az adott kérdések, de ahogy visszaolvastam nem találtam teljesen biztos válaszokat, így az árverés megkezdése előtt inkább tájékozódok.

Mindenkinek előre is köszönöm a segítségét.
További szép napot kívánok.

MajorDomus # 2020.01.23. 21:01

A szolgáltatókkal meg lehet egyezni,kivétel a vizmü.

Nandess # 2020.01.24. 07:37

Üdv Mindenkinek!
Abban esetleg tud valaki segíteni, hogy mennyi idővel előbb kell bejelentkezni árverésre? Sajnos erről nem találtam semmi információt. Az általam kiszemelt ingatlanra március 5. reggelig lehet licitálni. Illetve még egy olyan kérdésem lenne, amire eddig nem találtam választ, hogy sikeres licitálás esetén több személy számlájáról is kitudjuk egyenlíteni a vételi díjat (család segítene a vásárlásban, vagy a vásárló számláján kell lennie a teljes összegnek?

Előre is köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2020.01.24. 08:41

Nandess.

mennyi idővel előbb kell bejelentkezni árverésre?

Ha úgy érted, akkor határidő törvény szerint vagy ilyesmi nincsen. Ha a lejárat előtt tudsz adni érvényes licitet, akkor jó. Ehhez viszont az kell, hogy regisztráljon a végrehajtó, átutald az előleget a letéti számlára. Ez inkább hetekben mérhető, mint napokban, a végrehajtó elfoglaltságától függően.
Ha március 8-án lejár az árverés, akkor én csipkedném magam a helyedben.

A vételár kiegyenlítése a végrehajtó szempontjából szerintem mindegy milyen számláról történik. Nem érdekli az őt, csak ki legyen fizetve. Esetleg adójogi problémákat felvethet ha nem közeli hozzátartozó számlájáról érkezik az átutalás, de az már a ti problémátok, nem az övé.

wers # 2020.01.24. 08:45

vagy a vásárló számláján kell lennie a teljes összegnek?

Szerintem jobb lenne a vevő számlájáról. (szerintem)

Nandess # 2020.01.24. 09:20

Tisztelt drbjozsef!

Saját pénz, illetve szülői segítség útján kapnám meg az összeget, akkor adójogi problémák felmerülhetnek? Illetve az lehetséges, hogy párommal közösen vegyük meg, attól függetlenül, hogy nem vagyunk összeházasodva?

drbjozsef # 2020.01.24. 09:42

Nandess,

Szülői segítség elvileg nem probléma, ott se adó se illeték probléma nem nagyon van.

Viszont, ha a párod is tulajdont akar szerezni (közvetlenül, az árverésen), akkor neki is regisztrálnia kell, pontosabban a felhasználónévhez közösen kell regisztrálnotok, és ha jól tudom, de ebben nem vagyok biztos, a tulajdoni arányokat is rögzíteni kell. Mert a végrehajtó aszerint fogja az árverési jegyzőkönyvet elkészíteni, utólag már nincs olyan, hogy "én licitáltam, de a fiam is szerezzen tulajdont", meg ilyesmik.

drbjozsef # 2020.01.24. 09:43

Egyébként, ha szülői segítség, akkor utalja át a pénzt a számládra előre, rendes banknál ez felső korlátos, legfeljebb pár ezer forintot húznak le róla, és onnan te utalhatsz.

Nandess # 2020.01.24. 10:04

Természetesen úgy szeretnénk, hogy fele-fele arányban legyen közös az ingatlan. Akkor ezek szerint mikor regisztrálunk akkor ezt jeleznünk kell a végrehajtói irodában. Természetesen az átutalás lehetséges saját bankszámla számunkra, ez nem probléma, csak egyszerűbbnek gondoltam, ha egyenesen a végrehajtóhoz utalják el az összeget. A szülőknek ez az összeg után kell adót, vagy illetéket fizetni, vagy csak nekünk kell kifizetni az első ingatlan vásárlás utáni 2%-ot?

drbjozsef # 2020.01.24. 10:40

Nandess,

Ha alap dolgokkal se nagyon vagy tisztában, én óva intenélek az árveréstől. Az nem az amatőrök terepe, sok kellemetlen meglepetésben lehet még részed az eljárás során.

De persze te kockázatod.

Egyenes ági rokonok között minden ügylet illetékmentes, a pénz ajándékozása is.

Nektek kell majd illetéket fizetni, 4%-ot. Ha az egész ingatlan forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, és nem vagytok még 35 évesek, és első lakás(rész)tulajdonotok, akkor 2%-ot.

Nandess # 2020.01.24. 11:49

Kedves drbjozsef!

Természetesen igaza van, valóban nincs még tapasztalatom ezen a téren, ezért is próbálok minden fontos információt összeszedni az adott témával kapcsolatban, hiszen tudom, hogy itt sok meglepetés adódhat, sőt minél jobban belelátok a témába egyre több. Mind a ketten 35 év alattiak vagyunk, nem volt még soha ingatlan a nevünkön,az ingatlan is 15 millió forint alatt van, így ránk a 2 % vonatkozik. Sajnos arról is sokat olvastam, hogy a közüzemi tartozások közül melyiknél lehet egyezkedni a szolgáltatóval, illetve melyiknél kell fizetni. De valóban igaza van, lehet ehhez a dologhoz kevesek vagyunk, így felkeresek egy ügyvédet.

Köszönöm szépen az eddigi segítségét is.
További szép napot kívánok Önnek.

MajorDomus # 2020.01.24. 20:49

Ügyvéd ajánlott.

Nandess # 2020.01.29. 17:04

Üdv Mindenkinek!
Lehet nem feltétlenül ide tartozik a kérdés, de egyszerűen meglévő közüzemi szerződés nélkül nem tudom felhívni az áramszolgáltatót, hogy érdeklődni tudjak az aktuális díjakról. Azt szeretném megkérdezni, hogy tudja e valaki, hogy hozzávetőlegesen mennyibe kerülhet az áram visszakötése egy olyan ingatlanban ahol körülbelül 3 éve kikötötték az áramot.
Elnézést kérek ha nem ide tartozik a kérdés.
Segítséget előre is köszönöm.
További szép estét kívánok mindenkinek!

Grave7 # 2020.01.29. 17:11

@Nandess: Egyáltalán nem ide tartozik a kérdésed.
Nézd meg az áramszolgáltató weboldalát. Ott megtalálod az e-mail és a postai elérhetőségüket is, írj nekik levelet.

MajorDomus # 2020.01.29. 18:55

Árakat is közölnek.

Pedro23 # 2020.03.12. 10:51

Tisztelt Hozzáértők!
A fórumon korábban azt olvastam, hogy árverési vevőként az árverés előtt időszakra vonatkozó, felhalmozott tartozásért nem nekem,mint árverési vevőnek kell helyt állnom.

Mi történik akkor, ha jogerős, sikeres árverést követően már 2. éve nem adja a végrehajtó birtokba az ingatlant (azért mert a végrehajtási eljárás ellen kifogás érkezett és jelenleg másdofokon a törvényszéknélvan a dolog...mondjuk szeirntem ennek nem kéne, hogy legyen halasztó hatálya a birtokbaadásra vonatkozóan.), a tulajdoni lapra a tulajdoni bejegyzés viszont már majdnem 2 éve megtörtént (tehát én vagyok az 1/1 tulajdonos).

Azóta is halmozódik a közös költség és valószínűleg minimum a távfűtés tartozás is.

Ezeket a tartozásokat a tulajdonjog bejegyzés napjától a birtokon belül még nem lévő tulajdonostól követelhetik a szolgálatók és a társasház? (annak ellenére, hogy életvitelszerűen benne lakik az előző tulajdonos.

Előre is köszönöm a szakértő válaszokat.
üdv, Pedro

gerbera317 # 2020.03.12. 11:15

A közös költség a tulajdonjogod bejegyzése óta téged terhel. A közüzemi díjak azt, aki a közüzemi szolgáltatóval szerződésben áll. Ezeknek mögöttes felelőse az ingatlan tulajdonosa.
Ha egyszer birtokon belülre jutsz, minden költségedet és károdat, továbbá a használati díjat az adóson követelheted. Aztán vagy be tudod hajtani rajta, vagy nem.
Jó nagy lúzer lehetsz, ha 2 éve passzívan várod, hogy végre visszautasítsák azt az elkésett kifogást. Legalább ismered a kifogás tartalmát?

Pedro23 # 2020.03.12. 12:43

@gerbera317!

H mekkor a lúzer vagyok abba ne is menjünk bele..de azért nem egészen passzívan várom...a végrehajtót nyaggatom folyamatosan amire kapom a választ, hogy folyamatban van az a bizonyos bírósági eljárás. Mivela végrehajtási eljárást kifogásolta meg az emberke, én nem kapok tájékoztatást a bíróságtól (hiába kértem többször írásban) mivel nem vagyok ügyfél...elhajtanak. illetve nem is válaszolnak. A pontos tartalmát ennél fogva nem is ismerem a kifogásnak. Csak azt ismerem amit a földhivatlal felé küldtek..mert ott mint tulajdonos érintett vagyok...de az már lezárult, elutasításra került..stb.
A végrehajtó meg csak annyit mond, hogy még nem kapott határozatot a bíróságtól.
Plusz némi jogi támogatást is kapok most már végre.

gerbera317 # 2020.03.12. 13:06

A kifogást követő 6. hónap óta a végrehajtó havonta (!) köteles emlékeztetni (kvázi sürgetni) a bíróságot, hogy letéti összeget kezel az ügyben. Ha ezt tenné, már régen elbírálták volna a kifogást. Ha nem teszi, azért nem teszi, mert te nem kurogatod elég szorgalmasan.

Krisztina0426 # 2020.05.13. 10:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Alábbiban szeretnék segítséget kérni: árverésen vásároltam lakást, távhő ki van kötve hátralék miatt, a szolgáltató nem hajlandó addig visszakötni amíg nem rendezem az előző tulajdonos tartozását (vonják a fizetéséből, ez a végére tud érni egyáltalán?). Lentiekben olvastam (Kúria döntés....) hogy ez így jogszerű. Kérdésem: a szolgáltató nem kötött velem távhő szolgáltatási szerződést (fizikailag nem), minden hónapban díj fizetésére kötelez (alapdíj és hődíj - hőközpontban mért fogyasztás alapján). Ez így jogszerű?
A lakásban nincs szolgáltatás, a lakáson kívüli szolgáltatásért és alapdíjat köteles vagyok-e fizetni?
Köszönöm a választ!