Ingatlan Adás - vétel


marinkopisti # 2020.05.03. 12:05

A legjobb tudomasunk szerint a hölgy a tulajdonos a férje utani hagyaték még nem zárult le hála ennek a helyzetnek ..tehat ha az örökösök is hozzájarulnak s megköthető a szerződes kifizetjuk a vételárat aklor nem kell végig várnunk mig ki tudja mikor lezajlik a hagyatéki ? .

dánielmárk # 2020.05.03. 11:03

Üdvözlet! Ingatlan vásárlás előtt állok és a kiszemelt lakáshoz a legfelső emeleten tartozik egy hobbi szoba jelölésű ingatlan is külön hrsz számon! 7 db ilyen megjelölésű ingatlan található egyébként a házban amiből 3 at már át minősítettek lakássá! Az lenne a kérdésem ,hogy amennyiben megvásárolom és ki szeretném alakítani lakássá úgy az összes lakó hozzájárulása szükséges a hivatalos beépítéshez, és lakássá való átminősítéshez? A tulajdonos csak együtt hajlandó értékesíteni a lakással! Előre is köszönöm a segítségüket!

MajorDomus # 2020.05.03. 10:55

Egyedül a hölgy a tulajdonos?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.03. 09:18

Megköthetitek a szerződést. De az ügyvédet rendszerint a vevő fizeti.

marinkopisti # 2020.05.03. 08:45

Üdv ! Ingatlan vasarlas előtt állunk s nem egyszerű a felállas . Van egy idős hölgy tulajdonos aki elakarja adni de bent fekszik korhazba ápolasi ostalyon mi fizetős Masik részrol hagyateki eljaras várakozuk a jaevány miatt kitudja meddig ugy ertelmeztuk a férje volt 4 örökös van kik belegyeztek szoban . Nem tudjuk meddig hizodhat de azt szeretnenk ha ügyvédjuknel letétbe helyeznenk a vételarat irásban nyilatkoznanak az örölswget várok s megkaonank a házat . Lehetseges e ilyen vagy mindebt végig kell vaárni .?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.28. 16:02

A házastársak közti tulajdonjog, vagyoni értékű jog átruházó (alapító, megszüntető, módosító stb.) ügyletek illetékmentesek. A személyi jövedelemadó elvileg az általános szabályok szerint terhelheti az ügyletet - de ahhoz elég csekély értelműnek kell lenni.

MiklosG # 2020.04.28. 10:08

Szép napot Mindenkinek!

Azt szeretném megtudni, hogy:

1 A házastársak egymástól milyen feltételekkel és adó vonzattal vásárolhatnak tulajdonrészt.
2. Haszonélvezeti jog megváltása milyen feltételekkel és adóvonzattal lehetséges.

Köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel:
Miklós Gábor

Szomorú örökös # 2020.04.28. 06:37

corey8

állításuk szerint az a baj, a visszalépés oka, hogy nem tudom megmondani mikori a ház...

Bátor ember, aki erre egy régi ház esetében választ tud adni. Mert vagy ő építette eleve és kezdettől ott lakik, vagy nagyon pontos dokumentumokkal rendelkezik e tekintetben. De ha már eleve használtan vettem - max. felújítottam csak - sokadik tulajdonos vagyok a sorban, akkor elég nehéz megállapítani, mert a tulajdoni lap csak egy bizonyos ideje rögzíti az adatokat. Ami előtte volt, azt szerintem elég nehéz megállapítani.

Nyugi, csak kapaszkodót keresnek, hogy sarkoba szorítsanak, ne hagyd magad!

Minden annyit ér amennyit adnak érte.

Ez pontosan így van! Erre itt egy másik történet, nem kifejezetten ingatlannal kapcsolatban:

OFF
Én egy elektromos kerékpárt árultam nem olyan régen 119 000 Ft-ért. Bejelentkezett egy, a képe alapján eléggé kupec kinézetű emberke, aki sok-sok felesleges szövegelés és kertelés után megajánlott érte 60 ezret. Nos, ezek után további jó keresgélést kívántam neki, majd gyorsan törlésre és tiltásra került. :-D Rá kb. egy-másfél hétre eladtam 110 ezerért, azóta az új gazdája használja már.
ON

Szóval ki kell várni mindig a megfelelő vevőt, egyszer úgyis eljön az, aki komolyan is gondolja.

corey8 # 2020.04.28. 06:05

*Minden annyit ér amennyit adnak érte.

corey8 # 2020.04.28. 05:33

Szomorú örökös

Van egy átlagár ahol lakom. Ezt az Ő értékbecslőjük mutatta vagyis küldte át.

210.000/m2-ez a tyúkól szint
430.000/m2-újépítésű, kulcsra kész.

Az enyém 310/m2-re jött ki a nettó alapterület alapján. Úgy, hogy az utolsó csavarig minden fel lett újítva.
Fűtés, villany, burkolat, gázfűtés, nyílászárók, kapott aluvázas gipszkartont, kívül 10cm-es hungaroceltt, új tető, új kapu,rendezett udvar-új kerítéssel....

Bebútorozod és kóltözhetsz.
A centrumban.

Szerintem már ha a banktól jött volna ki értékbecslő nem ez akinek szívfájdalma az a 3% amit kapott volna az ingatlan után, nem tartanék itt.
És akkor állításuk szerint az a baj, a visszalépés oka, hogy nem tudom megmondani mikori a ház...
Mondjuk a szakács szakmámmal, pont érték is hozzá, de ezt elmondtam nekik is, hogy ha jól tudom '70-es építésű.
Persze az ő értékbecslőjük sem tudja megmondani.
Nincs rejtett ár, tudták mennyibe kerül.
Én úgy gondolom, hogy ha 410/m2-t kérek érte és tudja a végösszeget majd kijön egy értékbecslő nem becsüli fel annyira az is az ő elállásuk.
Minden annyit ér amennyit kérnek érte.
Ha meg tényleg egy hét alatt ennyire kíbánják magukat az első ingatlanossal(aki közismerten egy kókler..) akkor sajnos ez van.

Szomorú örökös # 2020.04.28. 04:40

corey8

Igaz nem ügyvéd előtt írtuk a foglalót, de mivel ott a 2 tanú, így nagyjából egy papírzsebkendő is hivatalosnak vehető. Ráadásul mint említettem a hivatalos szerződést töltöttem le.

No pont ezért ne aggódj! Te már megnézetted ügyvéddel, ők meg kamuznak, mert elhamarkodták és most futnak a pénzük után. Ha foglaló szerepel a szövegben, akkor mehetnek a sóhivatalba. Ők léptek vissza, nem tudják visszaperelni szerintem tőled. Ha tudod a pontos címüket, akkor ajánlott tértivevényes levélben tájékoztasd őket, hogy vagy ügyvédhez mentek adásvételi szerződés ügyében - amit általában persze mindig a vevőnek kell anyagilag rendezni - vagy pedig amennyiben visszalépnek a vásárlástól, úgy a foglaló be fogja tölteni a szerepét és ők érzékeny búcsút vehetnek tőle, kb. integethetnek neki (no persze azért ne így írd le :-) ). Azzal te gyakorlatilag igazolni tudod, hogy mindent megtettél az adásvétel létrejötte ügyében. Esetleg még felajánlhatod nekik azt is, hogy egy független ingatlanbecslőt is megkérhettek a felértékelésre, hátha az meggyőzi őket, hogy mégiscsak ér annyit az ingatlan.

Nyugi, volt már itt a másik oldalról is kérdező, aki azért méltatlankodott, mert lefoglalózta a házat, majd nem kapott rá hitelt - ami nem mindkettőjüktől független ok ugyebár, hanem egyértelműen a vevő hibája miatt felróható elállási ok - és ezért bukta a foglalót. Szerinte emberségből igazán visszaadhatta volna neki az eladó. De ez kőkemény üzlet, ott pedig nagyon ritkán szerepel lehetőségként az „emberség”.

corey8 # 2020.04.27. 22:05

Lehet.
Elég az a megerősítés, hogy bárhogy is döntök nem tudnak mit csinálni ezzel.

Az a legnagyobb baj, hogy fordított esetben szerintem már a bíróságon ülnék és perelnék a 20%-ot.

Lehet én vagyok túl jóhiszemű.

Köszönöm a válaszokat mindenesetre!
Szép estét!

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.27. 21:50

Úgy olvasom te inkább lelki megerősítésre vágysz, semmint jogira, erre meg nem igazán tudok mit mondani.
Szerintem dönts úgy, hogy aludni is tudjál és hülyét se csinálj magadból.
Hogy nálad hol húzódik ez a határ azt nyilvánvalóan te tudod...

corey8 # 2020.04.27. 21:37

tamas9999

Ügyvédem látta a szerződést. Utánajárt a dolgoknak, mi vonatkozik rám és rá.
Ő azt mondta, hogy épeszű ügyvéd nem vállal el ilyen ügyet.
Igaz nem ügyvéd előtt írtuk a foglalót, de mivel ott a 2 tanú, így nagyjából egy papírzsebkendő is hivatalosnak vehető. Ráadásul mint említettem a hivatalos szerződést töltöttem le.
Még mindig a vacilálás megy a fejemben igazából.
Magam nyugtatására írtam meg ide a történetet és kértem tanácsot.
Nem vagyok sem rabló, se a pénzükre nem vagyok rászorulva hála istennek. Viszont azért egy házvásárlásból így kihátrálni, ennyire pofára ejteni majd még engem vádolnak azzal, hogy le akarom őket venni akkor "kinyílik a bicska a zsebemben"!
Ha mondjuk a bank mondja nekik, hogy nem adunk ennyi pénzt a házra meg is értettem volna a kihátrálást és nem is foglalkoznék vele.
De így, hogy eldöntötték ez nem kell és nem is fogunk csinálni annak érdekében semmit, hogy megkapjuk...

Természetesen mielőtt tisztában lettek volna azzal, hogy egyáltalán mennyi hitelt ad a bank megírtuk a papírt. Majd itt kb be is fejeztük, mert nem aktuális már, inkább másikat vennének.

Szvsz ez nem egy kifli. Több dolognak kell tetszeni egy házban mint a kifli esetében. Sós/nemsós.
Nem beszélve arról, hogy most ha 2020.10.20-ig nem jutunk dűlöre. Addig el sem adhatom.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.27. 21:22

corey8

Ha igy van minden amit leirtál véleményem szerint nyert ügyed van és nem jár vissza a foglaló.
De azért nem ártana biztosra menni, van ez akkora összeg, hogy beleférjen egy személyes ügyvéd, javaslom vigyél el magaddal minden dokumentumot és korrektül tájékoztasd.
Sok sikert

corey8 # 2020.04.27. 20:52

Sziasztok!

Tanács kellene.
Adva van egy ingatlanom, jöttek rá érdeklődők.
Megnézték, másnap hívtak, hogy hozzák a foglalót.
Töltsük ki a papírokat. Leszedtem a netről a szabvány Foglaló/átvételi elismervényt.
Mindent beleírtam az ingatlanról, helyrajzi szám, dátum a kifizetésre(mivel hitelt vettek volna fel, így jóindulatból 6hónapot írtam rá!)
Kifizették a 10%-ot. Eladó/vevő/2 tanú szignózva.

Majd hoztak egy független értékbecslőt( aki annyira független, hogy közbe ingatlanokat is árul..és nagyjából érződött, hogy bántja az, hogy nem nála vesznek ingatlant hanem beesnek egy lefoglalózott házzal amit fel kell mérni)
Persze azt mondta nekik, hogy ez nem ér ennyit, bár látszik rajta, hogy minőségi munka.
Majd hív a "vevő" arra hivatkozva nem akarják megvenni a házat, hogy nem tudja eldönteni, hogy 1920-as vagy 1970-es a ház.
Természetesen ingatlanosokkal levetettem a hírdetést a foglaló napján. Volt egy másik érdeklődő, aki a " visszamondás" előtt egy nappal lefoglalózott egy másik házat, nem az enyémet. Tehát kb egy potenciális vevőt buktam.

Segítettem nekik felvenni a kapcsolatot egy ismerősömmel aki jól mozog banki körökben. Azt mondta, hogy simán elintézi a hitelt.
Na arról már hallani sem akartak. Kihátráltak, meggondolták magukat.
De persze "Vis Major-ra" hivatkoznak, mivel én sem tudom mikori a ház.
Úgy gondolom, hogy én a maximumot megtettem.
Még azt is megemésztettem, hogy elbuktam a vevőt, hogy mindenki hülyének néz mert vissza akarom adni a foglalót.

Viszont ma felhívott a "vevő felesége" majd vádaskodott, hogy én meg akarom lopni. Nem volt tiszta mi a foglaló. Az összes lapon a nyomtatványon ott van.
Úgy kezdődik, hogy "tisztában vannak a foglaló mibenlétével". Feljelentenek, mennek ügyvédhez, etc...
Tehát szent meggyőződésük, hogy én vertem át őket. Minden elmondtam az ingatlanról, kétszer megnézték a foglaló előtt. A hitel után azóta sem mentek egy lépést sem. Mindegy mi lesz, ezt nem veszik meg.
Nálam ez kimeríti a "kihátrálás" fogalmát az ő részükről.

A legnagyobb bajom mégis inkább lelki, mert ha én hátráltam volna ki nekem a 20%-ra nem mondták volna, hogy ugyan hagyd csak!
Szóval ha elmennek ügyvédhez és mégis feljelentenek mire számíthatok?
Vagy ha az ügyvéd ránéz az aláírt szerződésre nem is foglalkozik velük, mert veszett fejsze nyele?

Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.04.25. 10:46

Eni99,

Lehetséges.
Mondjuk inkább piszkos trükknek.
Származott károd, az eltelt időt leszámítva?

Szerintem sokat nem tehetsz, küldd el az anyjába az ingatlanost, és keress tovább vevőt, mintha mi se történt volna. A szerződését pedig mondd fel.

Remélem, előre nem fizettél neki egy kanyit se.

Eni99 # 2020.04.25. 07:21

Tisztelt Szakertők!

Meghirdettem eladó lakásom egy ingatlanossal akivel megvagyok elégedve,és facebookon is.
Hirdetés feladást követő napon,
Felhivott egy másik ingatlanos hogy ő hozna egy vevőt akit érdekel a lakás.
Aztán már megtekintést követő nap,bemutatott az ingatlanos egy vételi ajánlatot,ami feltűnően kedvező volt,nem is alkudott.
Csak egy kisebb részt hitelből akart törleszteni.
De csak ugy jön létre az üzlet,ha megbizási szerződést kötök az ingatlanossal.
A szerződése 5% +áfa volt korlátlanbidőre.
A vevő kiléte titkos volt,le volt takarva mikor alá irtam.
Majd a vevő el is tűnt,már az adásvétel előtt.
Még egy hónapig hitegetett az ingatlanos,hogy várja az értékbecslőt és csak aztán akar szerződni.
Majd felhivott az ingatlanos 1 hónap csuszás után közölte nem éri el a vevőt,de felajánlotta fele ennyi áron egy másik vevő megvenné.
Nekem ez eleve kitervelt csalásnak tűnik.
Jól érzem e?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.18. 09:01

+1

Sherlock # 2020.04.18. 08:27

Nem.

LipT # 2020.04.18. 08:06

Tisztelt Szakértők!

Foglalóztam egy telket, az Önök véleménye szerint jelen helyzetben vis maiorra hivatkozva el tudnék állni a szerződéstől a foglaló elveszítése nélkül? A párom munkájára jelentősen kihat a dolog, együtt vállaltuk volna a hitelt. Előre is köszönöm a segítséget!

hapybox # 2020.04.06. 12:37

nanemaaa,

Köszönöm!

hapybox # 2020.04.06. 12:35

Huh, micsoda válasz.... :)

nanemaaa # 2020.04.06. 12:35

hapybox
Azon túlmenően, hogy valóban szólsz az ingatlan irodának, hogy valótlan hirdetést tettek közzé, feljelentést is tehetsz ismeretlen tettes ellen csalás alapos gyanújával. A hirdetések képernyő képeit meg mentsd le. ;)

drbjozsef # 2020.04.06. 12:17

hapybox,

Mivel kapcsolatban?

Hogy hirdet a házatok fotójával?
Felszólíthatod hogy törölje őket. Az ingatlanirodát is.

Hog csúnyán beszélt veled?
Nem sok. Amíg nem nagy nyilvánosság előtt teszi, nem bűncselekmény. Vérmérséklet szerint vissza adhatod vagy sem.