Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Grave7 # 2016.11.21. 19:14

@stilmotoros: A maradék 6 lakás tulajdonosaitól szerezzetek ti meghatalmazásokat.

osmi # 2016.11.21. 19:02

Semmit, ez így szabályos. Esetleg határozhattok róla, hogy a jövőben hány meghatalmazással bírhat vki.

stilmotoros # 2016.11.21. 13:47

üdv mindenkinek.
A társasházi törvény alábbi előírását jól értelmezem-e?

36. § (1) A közgyűlés akkor határozatképes, ha azon az összes tulajdoni hányadnak több mint a felével rendelkező tulajdonostársak jelen vannak.

Tizennégy lakásos társasházunk legutóbbi közgyűlésén a határozatképességhez 8 tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos kellett megjelenjen, ezzel szemben csak 4 tulajdoni hányaddal rendelkező jelent meg, valamint 1 meghatalmazott aki szintén tulajdonos 4 meghatalmazással a kezében és így határozatképessé nyilvánították a közgyűlést. A szavazásoknál pedig végig betartott a közgyűlésnek, így eredménytelenek lettünk, mert semmi sem felelt meg neki.
Meg lehet ezt tenni, vagy szükséges a 8 személy jelenléte és 1 személyt meghatalmazhat-e 4 tulajdonos. Akik kisebbségben maradtunk, köztük a közös képviselő is, mert a 4 tulajdonosból 1 a meghatalmazotthoz szavazott, és végén jöttünk rá a szándékosságra, de mit lehet ilyen esetben tenni?

MajorDomus # 2016.11.20. 18:09

Akkor marad a költözés!

fohász # 2016.11.20. 04:47

Inkább ugy mondanám, 2 véglet: egyik esetben a legtöbbet ki lehet hozni egy kis társasházból, könnyű felújitani, modernizálni , akár napelemes megoldásokkal, hiszen akkora mint egy vidéki 2 szintes ház, sok ablakkal. A másik véglet hogy a leggyorsabban az tehető tönkre, anyagilag is.
1 millió évente befolyik, viszont az utóbbi 2 évben elfolytak az 50 éves megtakaritások, megosztották a közösséget, és nem is engedik hogy az "ellenzéki" táborból vagy egy idegen külsős legyen a közösképviselő, mert tartanak az elszámoltatástól. A pénzeket meg könnyen költik mindenféle kft-re, túláraztak több munkát, üveggyöngyökért megtartják maguk körül a híveket, a másik 4-5 ember meg fél tőlük. Ez van sajnos.

MajorDomus # 2016.11.19. 23:33

Hát abból nem gazdagodnak meg.

Ugyanakkor ez a legrosszabb típus.

Mindenki ismer mindenkit, és két eset van.
Vagy mindenki utal mindenkit, vagy 5-en összefognak ex uralkodnak. Aki nem bírja elköltözik.

fohász # 2016.11.19. 04:44

9 lakásos.

MajorDomus # 2016.11.18. 20:11

fohász

Mekkora ez a társasház?

Szomorú örökös # 2016.11.18. 07:01

fohász

a joghoz és számvitelhez nem ért senki a lakók közül, pláne nem az öregek.

Ahogy elnézem, nem csak az öregek! :-D

fohász # 2016.11.18. 05:38

MajorDomus, pontosan igy van, nem is engedik hogy valaki más legyen a közösképviselő, egymásnak adják át a házat, nehogy elszámoltassa őket valaki. Tíz körömmel ragaszkodnak a házhoz, nekik nem kolonc ez, kiszedik az összes pénzt, a joghoz és számvitelhez nem ért senki a lakók közül, pláne nem az öregek.

Szomorú örökös # 2016.11.18. 05:09

MajorDomus

Ha ott nincs többséged ex támogatásod akkor nincs miröl beszélni.
Szél ellen nem lehet.......

Pont ettől fél fohász! Ő egyfolytában gyanakodik, a többiek meg ismerik az igazságot és a kettő nem egy. A többiek tudják, hogy minden rendben megy a házban, ezért nem tud felül kerekedni rajtuk, de sebaj. Bizonyos házakban az ilyen "lakótársakat" szokták szimplán kiközösíteni, ami általában csak akkor ér véget, ha az illető inkább önként elköltözik a házból. Kérdés, hogy az ilyen embert vajon melyik házban látják szívesen? Alapból kérdés, hogy miért nem keres magának inkább egy magánházat, ahol csakis a saját döntéseivel kell szembe néznie? Ja, hogy ez a folyamatos gyanakvás lételemévé vált? Ez viszont már nem jogi, hanem orvosi probléma...

MajorDomus # 2016.11.17. 22:27

A közgyűlés elrendelheti a büntetőeljárás meginditását.

Ha ott nincs többséged ex támogatásod akkor nincs miröl beszélni.

Szél ellen nem lehet.......

fohász # 2016.11.17. 18:28

Jaj ragya, mert te ugy képzeled, hagynák azt hogy valaki elszámoltassa vagy hüntetőeljárást indítson ellenük? Nem engedik ezt, egymás kezébe adják át a társasházat. Naiv vagy, nemcsak ragyás :-)))

MajorDomus # 2016.11.15. 20:36

Akkor a többi tulajdonos jön ide
,, fohászkodni,, ?

Szomorú örökös # 2016.11.15. 05:04

ragyasdezso
Ezt már én is javasoltam fohásznak, csak kérdés, hogyan viselné, ha valaki ugyanilyen szőrszálhasogató lenne vele szemben. Mellesleg az eddigi hozzászólásai alapján neki ez az állandó kétség, gyanúsítás már lételemévé vált. Ha ő lenne a közös képviselő a házukban, akkor vajon kit gyanúsítgatna rendszeresen? Talán saját magát? :-D

ragyasdezso # 2016.11.14. 22:15

fohász
Miért nem vállalod el?

Csak egy közvetítő # 2016.11.14. 21:51

Budapesti ügyvéd munkatársaink állnak rendelkezésükre polgari mint büntetőjogi képvisetben egyaránt.

http://kompromisszum.com

MajorDomus # 2016.11.08. 20:52

1./ ez kötelessége
2./ nem

aurika # 2016.11.08. 17:37

Tisztelet Mindenkinek!

Egy kérdésem lenne, a közösképviselő megteheti-e, hogy a Társasháznak küldött végrehajtói levelet, (melyben az árverezés van kitűzve) a lakóknak (120 ez egy háztömb) a postaládájukba bedobja! Az árverés elektronikus! A nevet én úgy tudom nem lehet kiírni, csak a címet! Ez nem sérti a személyiség jogokat?

fohász # 2016.10.27. 06:13

Onedin csanád, "kellene" hogy igy legyen, de mivel nem igy van, hivatkozhatnak arra hogy az éves beszámolokkon kötelesek bemutatni a papirokat. Nálunk nagyon megosztott a lakóközösség, többségében idősek vannak, akik manipulálhatóak mint a termékbemutatok potenciális áldozatai, nem ismerik a társasházi törvényt es az szmszt el sem olvassák, feledékenyek, stb., mi vagyunk a rosszindulatúak, a fiatalabbak akik folyton balhéznak.

Szomorú örökös, évtizedeken keresztül 2 tulajdonos csinálta a ház vezetését, el is tüntek a pénzek, mert senki nem ellenőrizte őket mert jobb a békesség...
Most az egyik új tulaj önkormányzati vagyonkezelőnél társasházkezelő, miután elköltött egy csomó pénzt, lemondott es behozta a nyugdijas kolleganőjét, igy kézről kézre adják a pénzcsapot, profik is, tudják manipulálni az öregeket.

onedin csanád # 2016.10.25. 08:43

Szerintem azért nem mondja ki jogszabály, mert ennek természetesnek kell(ene ) lennie...A közös képviselő a társasházi közösség alkalmazottja, ők fizetik, tehát kötelessége rendelkezésre állni. Persze a vitatott dolgok legjobb fóruma a közgyűlés, ahol mindenki hallja a kételyeket és ellenérveket. Közgyűlés előtt ugye a számvizsgáló bizottságnak is ellenőriznie kell az éves költségvetést, és az év során is ellenőrizhetik a közös képviselőt, mivel ők is felelősek a társasház gazdálkodásáért...Kis társasház is állíthat számvizsgáló bizottságot, sőt külső közös képviselő esetén ez nagyon is ajánlott...Nekünk 11 év alatt 3 külső közös képviselőt ( mindegyik vállalkozó volt ) kellett elküldenünk, mert mindegyik bizonyíthatóan belenyúlt a közösség pénzébe !

fohász # 2016.10.24. 05:03

Onedin csanád,
Persze hogy egy tisztességes közösképviselő nem tagadja meg a papirok bemutatását mert miért ne mutatná be, hacsak dacból nem vagy avalami nem stimmel az elszámolások körül. Ezek az elszámolások nyilván "egyhangulag" el lesznek fogadva, ha valakinek nem tetszik, mehet a biróságra, fizetheti az illetéket es lehet hogy igaza sem lesz, aszt csókolom...merthogy a közgyüles elfogadta, kinek van pénze könyvelőre meg ügyvedre??
A jogszabály sehol nem mondja ki egyértelműen hogy az éves elszámoláson kivűl bármikor megmutogathatják a papirokat, ez ugy tűnik, a közösképviselőn korrektségén múlik. Vagy van ilyen jogszabály?

sorbit_4 # 2016.10.23. 10:09

Szövetkezeti lakás problémák:
Kb. 7 hónapja vásároltam egy lakást amely egy gigantikus lakásfenntartó szövetkezethez tartozik (65 körzete van, a mi házunk csak az egyik). Lassan ismerkedem a szabályokkal, és sok furcsasággal találkozom. Sajnos vannak közös költséget nem fizető tulajdonos(ok). A szövetkezet egyszűen a felújítási alapunkból levonja az ő részüket. Nem tudhatjuk meg, hogy kik (kezdetben csak 1 volt, most már 3), mert állítólag a személyiségi jogok védik őket. Kérdezem én, hogy az érdeksérelmet szenvedők (hiszen a felújítási alapot mi fizetjük) nem tudhaják meg az okozók kilétét? Vagy ez csak kamu a szövetkezet részéről. Sajnos a lakókörzet képviselő(jének BT-je) szerződéses viszonyban van a szövetkezettel és gyakorlatilag a szövetkezet szócsöve. A pénzügyi manipulációk átláthatatlanok. Kérdezem, hogy jogom van-e betekinteni a lakókörzetünkhöz tartozó pénzügyi műveletekbe, mivel a körzeti megbízott csak összesített számokat ismertet és nem tudjuk, hogy mi van mögötte. Egyre több lakó elégedetlenkedik. Legutóbb a 05.30-i (2015 évet záró) részközgyűlésen a körzeti képviselő által előterjesztett határozatokat, csak kiegészítésekkel fogadtuk el. Azóta sem készült el a jegyzőkönyv, pedig az alapszabály szerint 15 napon belül ki kellett vona a lépcsőházakba függeszteni. Akkor ez a részközgyűlés érvénytelen?

Szomorú örökös # 2016.10.23. 09:35

Én tudok egy olyan kicsi társasházat, ahol eléggé régóta fogószínpad szerűen csinálják, hogy évente egy kerek esztendeig más-más lakó viszi a közös képviseletet. Így mindenki kicsit átérezheti, hogy milyen meló is ez, mekkora teherrel és felelősséggel jár. A számlák és a könyvelés így mindenki számára belátható, ha valaki hibát vétett, az szinte a következő ciklusban automatikusan kibukik és számon kérhető. Szerintem jó ötlet lehet azoknak, akik ilyen problémával küszködnek.

onedin csanád # 2016.10.23. 08:08

A közös képviselő - mint a nevében is benne van - a társasház közösségét képviseli, ami azt jelenti, hogy nem ő fújja a passzátszelet, hanem a közgyűlés döntéseit hajtja végre. Kell, hogy legyen fogadóórája, amikor is köteles minden a házzal kapcsolatos dokumentumot bemutatni annak a tulajdonosnak aki ezt kéri...ha erre nem hajlandó le kell váltani. Ha kis társasházról van szó, vállalja el valaki a képviseletet a tulajdonosok közül egy évre, amig kialakitja a mindenki számára megfelelő működést, utána lehet megbízhatóbb külső embert keresni. Ehhez persze partnerek kellenek, amivel a baj az, hogy az idősek legtöbbször nem értik a problémákat, a fiatalokat meg nem érdekli a közös tulajdon, legtöbbször közgyűlésre sem járnak el...sajnos.