ingatlan adásvétel

Vinyi # 2006.08.24. 12:25

Köszi!

Megesküszünk ám, de csak jövőre :)
Tehát az adásvételnél ezt feltüntetjük és kész.
Szeretnénk egy kis hitelt is felvenni, több tulajdonos esetén automatikusan adóstárs lesz minden tulajdonosból? Tehát a hitelt is kvázi ketten vesszük fel?
Üdv:
Vinyi

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.24. 12:07

A "házastársi életközösség megkezdése előtt" - hogy egészen pontos legyek.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.24. 12:06

Ejnye.
A házasság előtt szerzett vagyon a házastársak különvagyona marad.

Lhotse # 2006.08.24. 12:01

Ha a "neadjisten eladás" alatt a válást és a közös tulajdon megszüntetését érted, akkor kössetek házassági szerződést, amelyben rögzítitek, hogy mik tartoznak a különvagyonokba.

Egyébként mindegy, (az eladás szempontjából) hogy ki, milyen arányban tulajdonos. (Közös vagyon, illetve az lesz.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.24. 11:58

A legegyszerűbb a legeegyszerűbb. Az adásvételi szerződésben (ennek következtében az ingatlannyilvántartásban) 3/4 rész vevője illetve tulajdonosa a vőlegény, 1/4-é a menyasszony.
Persze, ha élettársi kapcsolat áll fenn, az más.

Vinyi # 2006.08.24. 11:30

Sziasztok!
A köv. kérdésem volna:
A menyasszonyommal együtt vásárolnánk használt lakást. Nekem egy eladtott ingatlanomból származik a lakás vétalárához viszonyítva 75%-os önrészem, amit mindenféle okoból szeretnénk a lakás vásárlásakor rögzíteni, hogy neadjisten eladás esetén a bevitt önrészünk arányában rendelkezzünk az ingatlan értékéből.

A kérdésem az, hogy mi volna a legcélszerűbb módja egy 75-25%-os tulajdoni arány rögzítésének, úgy, hogy valahol megmaradjon, hogy X ennyit Y ennyit tett bele a vásárláskor az ingatlanba.

Előre is köszönöm!
Vinyi

swift # 2006.08.17. 19:54

Bocsánat Zorro456-tól!
Azt hittem, hogy Antonnak írt.

Zorro456 # 2006.08.17. 19:45

T.Swift! Én szaszeszkának írtam.Valamit félre értettél!

swift # 2006.08.17. 19:03

Tisztelt Zorro456
Itt még az a helyzet, hogy még nem kötöttek semmiféle adásvételit, csak előszerződést akarnak kötni.

swift # 2006.08.17. 19:00

Tajti!
Anton hogy venne fel banki kölcsönt, ha még a vételárban sem egyeztek meg? ÚR ISTEN, hogy így bármiféle előszerződést, vagy adásvételit kötnék fenntartással, ahol a szerződésben ki lenne pontozva a teljes vételár!
A másik dolog. Mi az, hogy nagyjábból megegyeztünk a vételárban. 8, 9 vagy 10 számjegyű? Egyszerűen hogy lehet ajánlatot közölni az eladóval, hogy ha azt sem tudom, hogy mennyiért adom el? Ezek után bármiféle szerződést kötni .........

Zorro456 # 2006.08.17. 18:56

Zárjuk rövidre: ha vettél egy ingatlant és már kifizetted, vidd be a földhivatalba a bejegyzési engedélyt, mert csak a bejegyzéssel keletkezik a tulajdonjogod. Én a helyedben nem húznám így el a dolgot. A kérelmet írasd alá az ügyvéddel és mellékeld hozzá a bejegyzési engedélyt eredetben.Így Te is beviheted! Ha nyugodtan akarsz aludni, akkor a helyedben én ezt tenném!

panika # 2006.08.17. 18:55

Igaz, amit Tajti mond. A kamat csak a határozattal bejegyzett tulajdonjog után válik valóban kedvezményessé. Addig a piaci kamat ketyeg szépen. Ez szélsőséges esetben akár 1 év is lehet.

tajti # 2006.08.17. 18:49

T. Anton!

Nem akarok vészmadár lenni, de jobban teszed ha vigyázol az ilyen új építésű lakásokkal.Egyik hátulütője, ha bankkölcsönből finanszíroznád egy részét. Ugyanis az új építésű ingatlanok-így az általad említett is- még nem szerkezetkész, tehát az önkormányzat nem adja ki a használatbavételi engedély,minek hiányában a FH nem tudja megalapítani a Társasházat, tehát addig osztatlan közösben lesz, és a törlesztőrészlet ilyenkor horribilisan magas. ha 50-50 ben akartok lenni a pároddal , akkor természetesen Õ is szerz. fél, és akkor én is inkább a tul.jog.fennt. javasolnám amit panika említett. Ugyanis ha valamiért meghiúsúl, akkor még mindig visszavonható illetve törölhető, persze ha ez a szerződésben részletesen taglalva van.(Pl.Időpont szerűen)

panika # 2006.08.17. 18:29

Anton!
Előszerződést ugyan lehet kötni az ingatlanra, de az nem lesz jó arra, hogy a földhivatalban bárki is jogot szerezzen általa. Akkor már inkább a tulajdonjog fenntartással történő eladás feljegyzését kellene kérni, melyhez - a teljes vételár kifizetése után - a bejegyzési engedélyt kell csatolni. Meg persze Ingatlan-nyilvántartási kérelmet.

Lhotse # 2006.08.16. 15:39

Ejnye, mit csinált az ügyvéd kolléga? Nem tájékoztatott? Javaslom, hogy kérdezzed meg mindezekről az adásvételnél közreműködő ügyvédet, bízzad rá az egészet! Miért Te mész a földhivatalba? Nem értem...

_Lala_ # 2006.08.16. 11:30

Inytv. 6. § (1) A jogok és jogilag jelentős tények bejegyzésére illetőleg feljegyzésére irányuló ingatlan-nyilvántartási eljárás - ha e törvény másként nem rendelkezik - az ügyfél kérelmére vagy hatósági megkeresésre indul, és az ingatlan-nyilvántartásba csak az a jog, jogilag jelentős tény jegyezhető be, illetőleg kerülhet feljegyzésre, amelyet a kérelem vagy hatósági megkeresés megjelöl.
Inytv. 26. § (1) Az ingatlanhoz kapcsolódó jog vagy tény keletkezését, módosulását, illetve megszűnését jogszabályban meghatározott nyomtatványon benyújtott kérelemre vagy megkeresésre kell az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezni.
(2) A kérelemre induló olyan eljárásokban, amelyekben a jogváltozás bejegyzésének alapjául közjegyző által készített okirat vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat szolgál, a jogi képviselet kötelező. Jogi képviselőnek kell tekinteni az ügyvédet (ügyvédi irodát), jogtanácsost és a fél képviseletében eljáró közjegyzőt.

_Lala_ # 2006.08.16. 11:26

Az nem elég. Az ugyanis az okirat, amely alapján a bejegyzést elvégzik. Ezen felül kell egy ún. "Kérelem", amelyet az ügyvéd ír alá (mivel kötelező a jogi képviselet a tulajdonjogot érintő bejegyzések esetén), amelyben a mellékelt okirat alapján kéri a tulajdonjog bejegyzését, hivatkozva a korábban már beadott szerződésre.
Fizikailag bárki beviheti a földhivatalba, de a kérelmet az ügyvédnek kell megírnia.

Szaszeszka # 2006.08.16. 11:02

Lala.. viszont nem teljesen értem, amit írtál. A bejegyzési engedélyen van ügyvédi pecsét, amit tanúsítja, hogy ügyvéddel írták, az nem elég?

Szaszeszka # 2006.08.16. 11:01

Köszi a válaszokat!

_Lala_ # 2006.08.16. 09:44

Az, hogy mikor kaptátok meg, nem derül ki a papírból, tehát nem is tudhatják. :)

Viszont arra számítsál, hogy a bejegyzési engedélyhez is kell az ügyvédnek kérelmet írnia, anélkül nem fogadják be a dokumentumot.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.16. 09:20

Igen. Nem. Nem. (Egy földhivatali tisztviselő annyi mindent látott már, hogy egy kis késésen aligha csodálkozik el... :)

Szaszeszka # 2006.08.16. 09:09

Ha tud valaki, légyszi válaszoljon. S.O.S.

Május 10-én vásároltunk lakást. Mivel hitelből fizettük ki, így kb. rá egy hónapra, mondjuk júniusban kaptuk meg a volt tulajdonostól a bejegyzési engedélyt. Nos, mivel mi közben esküvőt is szervezünk, kicsit elmaradt az a dolog, hogy bevigyük a földhivatalba.
Kérdésem:

• érvényes még az engedély?
  • kell büntetést fizetni?
  • furcsálni fogják, ha most viszem be a májusi engedélyt?

Köszönöm előre is!

Anton_ # 2006.08.16. 08:46

Nagyon köszönöm a válaszokat!

_Wasp_ # 2006.08.16. 08:25

Annyi hátrány azért érhet a ténylegesnél alacsonyabban megjelölt vételárból, hogyha el akarod majd adni a lakást, vagy elcserélni, akkor adózás szempontjából hátrányosabb helyzetbe kerülhetsz.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dr.Attika # 2006.08.16. 08:20

Tisztelt Anton!
Az előszerződésnek az a lényege, hogy az kötelezi a feleket a végleges szerződés megkötésére. Ha nem hajlandó valamelyik fél megkötni, akkor a másik fél kérelmére a bíróság hozza létre. Akkor nem köteles a fél szerződést kötni ( és a bíróság sem hozza létre ), ha a fél bizonyítja, hogy az előszerződés megkötését követően beállot körülmény folytán a teljesítésre nem képes, illetve a megkötés nemzetgazdsági érdeket sértene. Az előszerződést ingatlan esetében írásban, illetve ügyvédi ( közjegyzői )ellenjegyzéssel kell megkötni. A vételár nem meghatározása nem akadály, de legalább egy középérték feltüntetése nem hátrány. Amennyiben a feleséged tulajdoni hányadát fel akarjátok tüntetni az ingatlannyilvántartásban, akkor neki is szerződő félnek kell lennie. Ha nem tüntetitek fel és nem szerződő fél, akkor is tulajdonos lesz a házastársi közös tulajdon jogán, de mint ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos.