ingatlan adásvétel

Bubó # 2006.04.13. 06:54

Igen, az Itv. szerint a haszonélvezeti jog értéke - 50 év felett - az ingatlan 30 %-a.
Viszont tudomásul kell venni, hogy mindenképpen csak közös megegyezés-sel érdemes eladni az ingatlant, mert ha nincs egyezség a haszonélvezőkkel, csak mélyen áron alul adható el a tulajdonjog.

Javaslom, fogadjátok el a szülők ajánlatát!
A vételárból nem az egészet, hanem csak a kiszámított jövedelmet "kell" lakásba fektetni az adómentesség érdekében.
Az adókedvezmény mindenki részére akkor is megszerezhető, ha a család-ban csak egy személy vásárol egy ingatlant, a teljes jövedelemmel mege-gyező értékben.

odoragi # 2006.04.13. 04:57

Köszönöm a javaslatot! Öcsém 20, én 28 éves vagyok. Összefügg az életkor a százalékkal? (Szüleink 51 illetve 52 évesek!) Még egy kérdés! A házért kapott összegből mennyit kell "újra" ingatlanba fektetnem, vagy célszerű az egészet? Szeretnék lakást vásárolni, de jó lenne, ha másra is maradna. Hitelt így is, úgy is kell pluszban felvennem.

Bubó # 2006.04.06. 14:46

Kedves odoragi!
Javaslom nektek a 30-30 %-ot, szülőknek pedig a 20-20 %-ot.
Az életkorodat tekintve őket kb. ennyi illeti meg.

ildikó31 # 2006.04.06. 07:49

Kedves odoragi!

Nem jól gondolja! A haszonélvezeti vagyoni értékű jog. Ezért a vételárból a szükőknek is jár. Az illetéktörvény 72. §-a alapján kell kiszámolni, hogy mennyi az haszonélvezeti jog ellenértéke.

ildiko31

odoragi # 2006.04.06. 06:29

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni! Családi ház tulajdonosa vagyok öcsémmel "felesben", szüleink a haszonélvezők. Közösen úgy döntöttük, eladjuk a családi házat. Szüleink úgy gondolják, a házért kapott összeget ne felezzük az öcsémmel, hanem harmadoljuk, hogy nekik is jusson! Van ehhez joguk? Mivel ketten vagyunk a tulajdonosok egyenlő arányban, én azt tartom logikusnak, hogy ketten kapjunk pénzt, ne harmadoljunk? Jól gondolom vagy a haszonélvezőknek lehet ilyen igényük? Köszönöm a gyors választ!

bronco # 2006.04.03. 13:51

Zoltán György, ha én azt most leírnám részletesen, akkor itt ülnél vagy fél napot :-)) Röviden csak annyit, hogy többet ért a saját és a gyermekeim nyugalma annál, minthogy drága mama bármikor megjelenjen, bármit csináljon a kertünkben, bármit okoskodjon, beleszóljon a gyereknevelésbe és sorolhatnám.... De ez egy kicsit bonyolultabb annál, mint ahogy most itt le van írva.
Tudod írtam, hogy ez egy zártkerten épített családi ház, és hiába lakunk benne évek óta, jelenleg gazdasági épületnek van feltüntetve :-((

Zoltán György # 2006.03.29. 18:49

Bronco!

Ha lakóház, akkor kérd a rendeltetésmód megváltoztatását, az Építésügyi hatóságnál. (Elvileg nem, de elképzelhető. Láttam már ilyesmit.)
Miért kellett eljönnötök, hisz a ház a tietek, a felépítményhez tartozó földhasználati jogot a törvény garantálja?!?!?

Cica!

Pénz ügyvédi letétbe, amiben rendelkezel, hogy kifizethető az összeg a bank részére vételárként, amennyiben felmutatják a per-, teher-, és igénymentes tulajdoni lapot.
Melyik bank ez?
Mondd, hogy adjanak 10.000.000.-Ft kölcsönt, "hozomra" szóban megígéred, hogy visszafizetsz nekik 10.000.000.-Ft+ évi 3% kamatot. Mennyire életszerű?!?!?

Pénzről csak írásban!

cica10 # 2006.03.29. 18:28

Zoltan Gyorgy,
koszi. Sajnos mi sem lattunk meg ilyen bankot. Az ugyvedunk kapcsolatba lepett veluk mint a jelzalogok kedvezmenyezettjeivel. Leegyeztette veluk a 3 bejegyzest, igeretet tettek NEKI szoban ezek torlesere,sot az ingatlan ertekenel nagyobb jelzalog torleserol ki is adtak szandeknyilatkozatot. Gyanakvoak vagyunk hogy az epitesi hitel torleset vajon miert nem adjak irasba? Csak nincs vele celjuk? Esetleg elrakni a vetelarat utana meg azt a penzt kovetelni plusszba annak ellenere hogy a kialkudott,altaluk elfogadott vetelaron lenne ertekesitve az ingatlan? Az afa miatt annyira nem aggodunk,mivel az az eladonak nem is lett folyositva, igy a bejegyzes is torvenytelen volt,szerintem ezt gondoljak is. A haznak csak a falai allnak, meg teto sincs. Koszi. Cila

cica10 # 2006.03.29. 18:27

Zoltan Gyorgy,
koszi. Sajnos mi sem lattunk meg ilyen bankot. Az ugyvedunk kapcsolatba lepett veluk mint a jelzalogok kedvezmenyezettjeivel. Leegyeztette veluk a 3 bejegyzest, igeretet tettek NEKI szoban ezek torlesere,sot az ingatlan ertekenel nagyobb jelzalog torleserol ki is adtak szandeknyilatkozatot. Gyanakvoak vagyunk hogy az epitesi hitel torleset vajon miert nem adjak irasba? Csak nincs vele celjuk? Esetleg elrakni a vetelarat utana meg azt a penzt kovetelni plusszba annak ellenere hogy a kialkudott,altaluk elfogadott vetelaron lenne ertekesitve az ingatlan? Az afa miatt annyira nem aggodunk,mivel az az eladonak nem is lett folyositva, igy a bejegyzes is torvenytelen volt,szerintem ezt gondoljak is. A haznak csak a falai allnak, meg teto sincs. Koszi. Cila

cica10 # 2006.03.29. 18:27

Zoltan Gyorgy,

bronco # 2006.03.29. 05:19

Zoltán György, igen te segítettél akkor a jogszabályokkal, 14-et kérnénk, de olyan vevő még nem állított oda, aki tényleg meg is venné. Mivel zártkerti ingatlan, nem tudnak felvenni kölcsönt az érdeklődők, így hiába tetszik nekik, bukik az üzlet. Nyilvá kp. lenne a legjobb megoldás mindkettőnknek, és akkor nem kéne mindenféle jogcsavarás. De momentán a két gyerekemmel eljöttem a remek viszony miatt és most 7-en lakunk egy lakásban.... nem részletezem. Mielőbbi megoldásra törekszem, mégha nem is jövök ki annyira jól belőle :-

Zoltán György # 2006.03.28. 20:52

Bronco!

Ez korábban nem volt már egy másik változatban, ahol 14.000.000.-Ft vételárat ajánlottak?

Zoltán György # 2006.03.28. 20:50

Olyan bankot még nem hallottam, hogy nem akar szerepelni...
Ha ez így van, akkor járuljon hozzá az összes jelzálogjogának törléséhez!
Akkor az ügyvédi letétből átutaljátok a pénzt...
Ja, hogy ez így nem felel meg nekik....

Építési hitel elengedését is írásban kell kérni!

Az Áfa terhelést az APEH elengedte, vagy mi a fene????

cica10 # 2006.03.28. 20:12

sziasztok, koszi az ujabb valaszt. Bocs hogy nem irtaj,de nem volt netunk a ferjem most javitotta ki. Szoval jo otlet az elismerveny de itt nem jarhato. Az ok hogy a szerzodest az eladoval kotnem, a bank nem is akar szerepelni benne. Konkretan, az ingatlanert 8.400.e ft ot kernek. Ertekbecsles alapjan is ennyit er,a bank is elfogadta. Most jon a furcsasag van rajt egy 3M Ft os epitesi kolcson, egy afa terheles, es egy 12M Ft OS egyeb jelzalogjog. A bank szobeli allaspontja az hogy az ő tulajdonukba levo szlara fizessem meg a 8,4 M vetelarat, ne is az eladonak. Annyit megtettek hogy egy olyan papirt adtak hogy ha befizetem a vetelarat erre a szlara a 12 M os jelzalogot torlik,az epitesi hitelrol nem adnak papirt, arra szoba tettek igeretet. Egyebkent az ingatlan ezzel a hitel bejegyzessel nem atruhazhato. Kerlek adjatok tanacsot mit tehetek,biztosra vehetem a torlest? A telek egy kis dombon van szep kilatassal, teljesen beleszerettem. Koszi a segitseget. Cila

bronco # 2006.03.28. 05:39

ObudaFan, ha ez nekem jött, akkor kifejtenéd bővebben, ha megkérlek? Anyós nem akarja megvenni, ha az elővásárlási jognál erre gondoltál.... De annyira kedvező lenne a csere, hogy mindenképpen szeretném valahogy összehozni, ha persze lehetséges.

ObudaFan # 2006.03.27. 19:56

Hát az elővásárlási jogot ezzel ki lehet játszani, csak a vevő nem biztos , hogy jól jár.

bronco # 2006.03.27. 18:42

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Adott egy külterületi zártkert, amin van egy ház a nevemen, a telek viszont exanyósom nevén. Értékesíteni szeretnénk mindketten az egészet, anyós 4 milliót kér. Most adódott egy lehetőség, hogy a házat el lehetne cserélni egy 3 szobás panelra és egy pici zártkerti telekre, tehát pénzforgalom nem lenne. A gond annyi, hogy így anyósnak ugye nincsen kp-ben 4 milla. Arra gondoltam, hogy a panelra vennék fel hitelt, amiből kifizetném. A következö gond, hogy mivel a viszony kettőnk között elég rossz, így addig semmit nem ír alá, amíg készpézben nem látja az őt megillető részt. Hogyan lehetne szerződést kötni így, illetve tudnám-e a panelt terhelni valahogy? Minden egyéb megoldás is érdekel :-))

ObudaFan # 2006.03.25. 09:36

Nyilván arról fognak írni egy elismervényt, hogy megkapták a teljes összeget, és azt elfogadták. Ebbe az elismervénybe bele lehet foglalni a törlési engedélyt is. Nyilván addig ne fizesd ki se az egyik, se a másik tartozást, míg mindkettőre meg nem kapod a törlési engedélyt, vagyis a kettőt egyszerre fizesd meg. Mindezek előtt viszont az eladóval meg kell kötni a szerződést.

cica10 # 2006.03.24. 20:35

Szia,

Köszi, hogy ilyen gyorsan válaszoltál.
Annyit kérdeznék még, hogy mi van olyankor, ha a bank azt mondja, hogy írásba adja a nem kölcsönhöz kapcsolódó jelzálogjog törlését, (erről ugyanis van nyilatkozat, hogy a vételár átutalása után kiadják a törlő nyilatkozatot), a kölcsönhöz tartozót, csak szóban ígéri meg, ugyanakkor ragaszkodik továbbra is ahhoz, hogy a teljesítés bank tulajdonú számlára történjék.
Szerinted kell e félnem attól, hogy az adásvétel után is fenntartja a kölcsön jelzálogát, annak ellenére, hogy hozzájárult az eladáshoz. Ha esetleg ez megtörténne milyen jogorvoslattal tudnék élni velük szemben. Kicsit gyanakvó vagyok, de furcsa, hogy nem akarják leírni a hitel-jelzálog törlését. Lehet, hogy újra még a vételáron felül próbálnak arra kényszeríteni, hogy fizessem ki? A szerződés megkötésében a bank nemakar résztvenni, Õ csak a leírt feltételeket szabná. Köszönöm, előre is a tanácsot.
Cila

Két Lotti # 2006.03.24. 13:52

Teljességgel elképzelhető. Egyidejű teljesítést kell kikötni, miszerint a vevő a banknak fizet, ezzel egyidejűleg a bank kiadja a hozzájárulást a jelzálog és elidegenítési tilalom törléséhez.

Megoldható, csak jól kell szerződést kötni.

üdv.

Ügyvéd - Társasági szakjogász

cica10 # 2006.03.24. 13:34

Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni.
Meg szeretnék vásárolni egy ingatlant (épülő félben lévő családi ház telekkel), amelyen egy bank jelzáloghitele, és egyéb jelzáloga van rajt. Az ingatlan eladásához a bank hozzá járult, sőt Õ kezdeményezte az eladást, hogy az eladómmal szembeni követeléseit be tudja hajtani. A vételárat a bank elfogadta. Ami zavar az egészben, hogy a jelzálogjog (építési kölcsönhöz tartozó) terhelési és elidegenítési tilalmat is tartalmaz. A bank azt akarja, hogy ne is az eladónak fizessek, hanem közvetlenül Neki. Szóbeli ígéretet tett arra, hogy a vételár fejében törölni fognak minden jelzálogjogot.
Hihetek Nekik? Még az egy érdekes dolog, hogy a jelzáloghitelnél felmondási indokként szerepel az ingatlan értékesítése. Ügyvédem szerint a banknak törölni kell az építési hitelt is, hiszen megléte akadályozza a tulajdon átruházást is. Esetleg köteles lenne engem arról tájékoztatni, hogy fennt kivánja tartani a jelzálogjogot a továbbiakban is. Mi a véleményetek az ügyről? Az én célom az ingatlan tehermentes megszerzése.
Köszönöm a segítségeteket előre is.
Cila

Vicus70 # 2006.03.23. 13:23

Hozzá kell tennem ez a kisház majdnem romos állapotban van, de fel akarjuk újítani és adot sem akarok fizetni.

Vicus70 # 2006.03.23. 13:21

Sziasztok!

Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy nekem van egy házam ami 1998-ban került a nevemre (8 mill). Ezt én elszeretném adni és a férjem nevén lévő házat megszeretnénk osztani és én a kis házat szeretném megvenni(a telek maga 6 millió). A házon jelzáloghitel van amit megvásárláskor raktak rá+felújítási hitelt is vettünk fel rá.Ennek a kettőnek az összege 3.75 millió. Tavaly a házat az illeték hivatal 12 millióra értékelte. Azóta mi felújítottuk és kb.16 milliót érhet(az illeték hivatal szerint).

Mit csináljak hogyan kezdjek neki?

vargacsuri # 2006.03.22. 22:25

Eladtam a nevemen lévő családi házat, a vételárból testvéreimnek is adok bizonyos összeget. Szeretném megkérdezni, milyen írás szükséges a pénz átadásakor? Az adó bevalláshoz milyen papírokat kell majd mellékelnem? Egyik testvérem a kapott pénzt lakásvásárlásra költi (persze ez a lakásárának egy töredéke), a másik testvérem építkezik, s ehhez nyújt segítséget ez az összeg.

Kérem részletes válaszukat, hogy milyen szükséges papírokat kell írnunk, hogy azok minden szempontból rendbe legyenek egy esetleges APEH vizsgálatkor.

y1998 # 2006.03.22. 14:27

Köszönöm ObudaFan!

A dolog azért nem ilyen egyszerű.
Megnéztem a telek tulajdoni lapját és jelenleg a társasház építését finanszírozó banknak van bejegyezve valamiféle keretjelzálog rajta.
Mást nem láttam pedig a társasház már 95%-ban lakott.
Én is olvastam a társasházi törvény 1. § (3)-t, csak nem tudtam értelmezni.
Azt sejtem hogy a beruházó belekalkulálta a lakás árába a földterület árát.
Gondolom ez a használati jog a lakás mindenkori tulajdonosát megilleti.
Eladásnál, öröklésnél, cserénél nem fog problémát okozni?