Köszönöm a válaszokat. Ezek szerint ez csak úgy működhet, ha az összeg átvétele után önként átadja a tartozás összegét az adós.
Ha mégsem tenné meg -hogy egy lépéssel előrébb legyünk- akkor hogyan juthat hozzá a tulaj a pénzéhez? Van egy másik ingatlan is közös tulajdonban. Ebben az ingatlanban lévő tulajdonrészre valahogy rá lehet terhelni a tartozást? Vagy végrehajtást kell -vagy lehet- kérni a fizetési határidő után?
ingatlan adásvétel
„Ezek szerint ez csak úgy működhet, ha az összeg átvétele után önként átadja a tartozás összegét az adós.
Ha mégsem tenné meg -hogy egy lépéssel előrébb legyünk- akkor hogyan juthat hozzá a tulaj a pénzéhez?”
Végrehajtást kell kérni.
A végrehajtást a határidő lejárta után a jogerős bírósági ítélet alapján lehet kérni.
„Ebben az ingatlanban lévő tulajdonrészre valahogy rá lehet terhelni a tartozást?”
Persze, a végrehajtási eljárásban.
„Ezek szerint ez csak úgy működhet, ha az összeg átvétele után önként átadja a tartozás összegét az adós.”
Nem. Az adásvételi szerződésbe bele lehet foglalni, hogy "vevő az X eladónak járó Z forint vételárból Y összeget a közöttük fennálló ilyen meg ilyen jogviszonyból származó tartozás kiegyenlítése fejében W eladónak fizet ki."
(Azt már megszoktam, hogy gyakran keresztülnéznek rajtam, de hogy azon is, amit írok... Ez egy kissé bosszant.)
De a lényeg: ha az adós nem akar a pénzből adni és nem akarja így a szerződést aláírni, akkor nem lehet erre kényszeríteni. Legalább egy "kicsit" neki is kell akarnia.
Kovács_Béla_Sándor lehetséges megoldása tetszik nekem. Majd beszélek az ügyvéddel, hogy foglalja bele a szerződésbe. Majd elmagyarázom az adósnak (nagyon kell neki a pénz, mert házat akar venni máshol), hogy csak akkor megyek bele én is az adásvételbe, ha egy "kicsit" akarja, hogy ki legyen fizetve a tartozása.
Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02