használatbavételi engedély

micimacika # 2011.01.30. 09:27

Gabicsek köszönöm. Jogszabályt is irj légyszives, és mi van a müszaki felelőssel?

Gabicsek # 2011.01.29. 19:26

tervezőnek, tulajdonosnak, szomszédoknak, földhivatalnak. A szomszédoknak fellebbezési joga van. Hiába küldik el a földhivatalnak, neked kell intézni a földhivatalnál a lakóház-bejegyzést és térképre rárajzolást (nem olcsó mulatság).

micimacika # 2011.01.29. 18:32

Tisztelt Segitők!
Abban szeretnék segitséget kérni, hogy a hagynálatbavételi engedélyt kinek kell, hogy megküldje az engedélyt kiadó hatóság pl. a tervezőnek kell-e küldeni belőle, vagy legalább a jogszabály számát szeretném kérni.

Ferko71 # 2011.01.20. 23:38

Tisztelt Hozzáértők!

Kiszemeltem egy ikerház felet, megvételre. A házat 2003-ban bővítették (az ikerház mindkét lakását), a használatbavételi engedély azonban az egyik, általam kinézett lakás esetében csak 69 m2-ről szól (ennyi volt az építési tervben is), viszomnt a tényleges méret 91 m2. A jelenlegi tulajdonosok 2003-ban egy építőipari kft.-től vették az ikerház felet, a hozzá tartozó ikkerttel együtt. Az adásvételi szerződésben 103 m2 nyi területű ikerházfél (lakás) szerepel, a tényleges hasznos terület 91 m2, ezzel szemben áll ahasználatbavételi engedélyben feltüntetett 69 m2. A jelenlegi tulajdonos nem is tudta, hogy hány m2-ről szól a használatba vételi engedély, először nem is értette a kérdésemet, hogy láthatnám-e azt, mert hogy neki olyanja nincs. A 69 m2 úgy derült ki, hogy elmentem az önkormányzathoz, s ők adtak másolatot az engedélyről. A tulaj nem is tudta, hogy csak 69 m2-ről szól a használatbavételi engedély. Kiszámoltam, azért csalták el a kb. 20 m2-t az építési tervben, mert a 69 m2-rel már elérték a maximális 35 %-os beépítettséget a telken.
Kérdésem, hogy mi a kockázata, ha így megveszem az ingatlant, tekintettel arra, hogy még nem telt le a 10 év elévülési idő? Ha lejárt volna a 10 év akkor volna értelme megkérni a tényleges területre a használatba vételi engedélyt?
Ha megveszem és a 10 év letelte előtt kiderül, hogy nagyobb az ingatlan, mint amire az építési (és használatbavételi) engedély szólt, akkor vissza is bontathatnak belőle, hogy tartva legyen a 35 %-os beépíthetőségi arány?

Válaszukat ekőre is köszönöm, tisztelettel:

Ferko71

MajorDomus # 2010.10.10. 10:49

Aha !

nanemaaa # 2010.10.10. 08:39

Mert elfelejtette bejelenteni a jogutódlását még az építés közben és most a használatbavételi után az illetékhivatallal nem tud elszámolni. Nyilván kért illetékmentességet azzal, hogy épít, de mégsem épített, hiszen nem volt építtető, így most fizetheti az illetéket, meg a büntit is. Sajna az ügyvédek elég nagy hányada az adásvételivel egyidejűleg elintézik nekik az illetékmentességet is, de nem tájékoztatják az ügyfeleiket az ezzel járó kötelezettségeikről. :(

MajorDomus # 2010.10.09. 19:51

Csak az ertelmet nem latom miert kell embert cserelni a h.b. Veteliben?

nanemaaa # 2010.10.09. 09:24

Azzal sem. ;)

MajorDomus # 2010.10.09. 06:22

Nem
esetleg uj eljaras lefolytatasaval.

dzsonika # 2010.10.08. 12:52

jogerős használatbavételi engedélyben szereplő kérelmező személyét - utólag - meg lehet-e változtatni? Ha igen, hogyan (milyen eljárással?)

MajorDomus # 2010.10.04. 19:17

Ha nem akarsz elkoltozni akkor nem erdemes ugralni

nanemaaa # 2010.10.04. 14:01

Mivel szabályossá tétel egyedül a bontással lenne lehetséges, így egyelőre nincs mit csinálnod.
E miatt nincs mit idegeskedned.

skolasztika # 2010.10.04. 13:06

Azért van elegem,mert nem tudom mit csináljak hogy jó legyen.Köszönöm a segítséget!

skolasztika

nanemaaa # 2010.10.01. 08:06

Nem tudok újat mondani. Mivel tetőt kapott a terasz és a pince, valamint bővítetted garázzsal, már nem nevezhetjük az épületet terv szerintinek. Mivel magad is beismerted, hogy ezzel túl lététek a telek maximális beépíthetőségét, így esély sincs arra, hogy fennmaradási engedélyt kapjatok. Használatbavételit meg pláne nem.
Ha eleged van az ügyből, akkor ne feszegesd, s akkor nem fogunk ezzel zsibbasztani. Bár, ha jól emlékszem nem én kérdeztem.

skolasztika # 2010.10.01. 07:16

Ok,de mivel a teraszon lett tető és a pincelemenő is zárt lett így már több m2 a megengedettnél.(ez már 95 óta így van,csak mondom a tervrajzon nem így szerepel) én csak egy kis osb lapos garázst húztam fel.na most mi van?:))))))))Elegem van mán ebből az ügyből,mert aggódok hogy mi lesz velem.Persze jó lenne ha minden rendben lenne a papírokkal!

skolasztika

MajorDomus # 2010.09.30. 19:28

Na szoval akkor amit irtam abban a formaban megiscsak igaz.
1./ epitesi engedely van,2./az epulet eszerint epult meg 3./ az epitteto meg el 4./ van aki jogosult hasznalatbaveteli engedelyt kerni. 5./ a tulajdonos tud mit tenni 6./fenntartom hogy kerjen, egyszer meg kell oldani az ingatlan sorsat. Buntetesre nem kell szamitani,mert 10 ev eltelt s mint kiderult hibat sem kovettetek el.
nanestb tanacsaira figyelj oda mert ebben a temaban itt a forumon tobbet tud mint mi egyuttveve. Lepjetek !

skolasztika # 2010.09.30. 17:20

Helló!A tervrajz és építési engedély papírok meg vannak csak a használatbavételi engedély nincs,tehát a földhivatalban létezik a ház,ha már engedték hogy építsenek rá.A terület is akkora amennyi lehet,csak nyilván azért nem lett tető a teraszon és a pincén a tervrajzon,mert úgy már több lett volna.A nagyszüleim még hál istenek élnek,szóval akkor elvileg csak nekik lehetne használatbavételi engedélyt kérni!?Szerintem minden marad így ahogy van,nagy baj nem lehet. Ez egy több generációs kis házikó lesz:)))Soha nem lesz eladva!De most szerintetek akkor mondjam a nagyapámnak hogy kérjen?De akkor lesz bünti vagy elévült?
Vagy hogy kellene?
Ti mit csinálnátok?

skolasztika

MajorDomus # 2010.09.30. 16:05

Kincs ami nincs ( haz zmi nem letezik papiron csak a valosagban)
Mint Kohn bacsi az allatkerti zsirafnal. Ilyen allat pedig nincs !

nanemaaa # 2010.09.30. 08:08

Ez így ebben a formában nem igaz.
Egyrészt családi házat alapból nem fog tudni hirdetni. A földhivatal nem fog gazdasági épületről regélni, hiszen ő soha nem tüntetett fel épületet.
Használatbavételi engedélyt soha nem fog kapni, mert nem az építési engedélynek megfelelően épített. Ráadásul az építtető már elhalálozott, használatbavételit pedig csak az építtető kérhet.
Nem utolsó sorban fennmaradási engedélyt sem fog tudni kérni, mert a telek beépítettsége meghaladja az előírt mértéket. Magyarán amíg a jelen hatályos építési szabályok fennállnak, a tulajdonos akkor sem tud semmit tenni, ha erre kifejezett vágya lenne. Kivéve, ha úgy dönt, hogy elbontja az egészet. No de valljuk be,, ez igazán életszerűtlen.

MajorDomus # 2010.09.30. 06:59

Elobb-utobb meg kell oldani,mert nem a valosagnak megfelelo allapot van rogzitve. Most nincs gond, de ha varatlanul lepned kell, akkor egy csaladi hazat hirdetsz meg eladasra a foldhivatal szerint meg egy gazdasagi epulet van ott. A vevo ennyit is fog erte fizetni.

skolasztika # 2010.09.30. 06:13

Ok!De akkor még,tud rá kérni?
Köszi a sok segítséget,szerintem még fogok hozzád fordulni.Még egyszer köszönöm!

skolasztika

MajorDomus # 2010.09.29. 20:22

Ha neked igy jo?
de majd az unokadnak ne felejtsd el megemliteni, hogy szerezzen ra hasznalatbaveteli engedelyt.

skolasztika # 2010.09.29. 14:22

Köszi a segítséget!De,szóval 95-be kész lett minden az építkezésen és a nagyapám nem kért akkor rá használatba vételi engedélyt,akkor már most elévült,nem?Tehát nekem jó így ahogy van akkor hagyjam,ugye?Eladni nem szeretném igazából soha,úgyhogy akkor ne foglalkozzak vele?A papírjaimon szerepel ez a címem,a számláimon is,tehát nem lehet gáz?!köszi még egyszer!

skolasztika

MajorDomus # 2010.09.28. 22:20

Nem adjak meg a beruhazott erteket sem a vetelarban.

nanemaaa # 2010.09.28. 11:29

Az, hogy a wc-t összenyitottad a zuhanyozóval, önmagában nem nagy gáz. Vélhetőleg nem teherhordó fal került elbontásra.
A többi viszont zűrös, mert egyrészt építési engedély köteles lett volna, másrészt nyilván túl van a megengedhető legnagyobb beépítettségen, Magyarán annak esélye, hogy egyáltalán fennmaradási engedélyt kapj rá, csekélyke.
Mivel a költségeid, illetve az esetleges teendőid nem változnak előreláthatólag, így az ügy neked nem sürgős, főleg, ha nem akarod eladni. Magyarán ráérsz akkor idegeskedni, ha az építési hatóság eljárást indít.
Ha bizonyíthatóan eltelt a legutolsó építés, illetőleg annak használatbavétele óta 10 év, akkor fellélegezhetsz, mert a jogvesztő határidő elteltével a hatóság már nem bontathat, és nem büntethet. Az már más kérdés, hogy az ingatlannyilvántartásban sem lesz az épület feltüntetve, ami komoly hátrányt fog jelenteni pl eladáskor.