használatbavételi engedély

nanemaaa # 2010.09.13. 18:34

A jelenlegi szabályozás alapján lényegében nincs megoldás. Sajnos annak lehetőségét megszüntették, hogy a nyilatkozat szakértői véleménnyel pótolható legyen. Még akkor sem, ha közben meghalna a műszaki vezető.

Hülye szabály ellen nincs orvosság. Remélem azért előbb-utóbb lesz újabb módosítás.

szk0271 # 2010.09.15. 14:57

Hogy lehet törvény módosítást kezdeményezni? Ti nem tudnátok? Ha egy törvény hibás vagy nem válik be, akkor a számunkra nagyon hátrányos következményei alól nincs lehetőség felmentést kapni?

nanemaaa # 2010.09.15. 15:51

Törvényt módosítani parlamenti képviselő kezdeményezésére, esetleg lakossági kezdeményezést követő népszavazás alapján ....stb útján.
Itt azonban kormányrendeletről van szó. Azt már maga a rendeletet kezelő minisztérium is kezdeményezheti.
Magyarán, ha a szaktárcát meg tudod győzni, akkor közelebb kerülsz a megoldáshoz. Elvileg nem lehetetlen a dolog, az utóbbi időkben szinte havonta módosították a jogszabályokat, s valószínűleg nem állok messze a valóságtól, ha azt mondom, most is folyamatban van egy módosítás előkészítése. :)

szk0271 # 2010.09.16. 11:12

Köszönöm! Írtam nekik. Csak egy módosítás az én (és hasonló) ügyemben akkor segít, ha visszamenőleg is érvényes illetve ha úgy alakítják, hogy én is megoldást kapjak.. a remény hal meg utoljára. :-)

nanemaaa # 2010.09.16. 14:07

Ez a legkevesebb. A jogszabályok hatályossága a kérelem benyújtásának időpontja alapján vizsgálandó. Magyarán, ha lenne módosítás, és csak ez lenne az akadály, a legrosszabb esetben visszavonod a használatbavételi kérelmet és benyújtod újra.
A kérdés, hogy mi a jogalkotói szándék. Elég kétélű a dolog.

Leving # 2010.09.19. 08:07

Tisztelt Hozzáértők!
Segítséget kérek az alább leírt helyzetben, mint ingatlanközvetítő:
Adva van egy lakás és a felette levő tetőtér (lépcsőházi megközelítéssel). Ezt a két ingatlant, mely egyazon hrsz. alatt van rögzítve, most eladnák egyben.
Vevő is van rá, de annak meg az a feltétele (illeték megtakarítási indokból), hogy a vétel előtt legyen a két ingatlan különválasztva, így a tetőtér illetékmentességet élvez majd, mintha telek lenne.
De ez egy rókafogta csuka, ugyanis külön albetétre akkor kerül a tetőtér, ha megkapta a használatbavételi engedélyt.
De ez most még csak tetőtér, igaz, van egy érvényes építési engedély rá, de úgy, mint lakásbővítés, feltételezve, hogy az alatta levő lakásból majd lépcső vezet a tetőtérbe.
Az eladó nem tudja albetétesíteni a tetőteret, vevő pedig tetőtérként szándékozik megvenni azt a részt, hogy kb 800 ezret megmentsen. Persze vevő a tetőtéri lakást, annak kialakítása után, el akarja adni.
Nagyon sürgős választ kérnék, ha lehet, mert vételi helyzet van!
Persze az is kérdés és itt a tv.-ben szerintem ellentmondás van, hogy hogyan vásárolhatok kedvezménnyel, illetékmentesen tetőteret, ha annak nincs külön albetét száma. És itt a tetőtér nem tházi közös tulajdon, ezt már megvették az alatta levő lakás tulajdonosai, tehát külön tulajdon.
És még egy kérdés, a tházi közgyűlésnek (4 lakás van csak a házban!) milyen arányban és meg kell-e szavazni azt, hogy a tetőtérben egy újabb lakás, egy vadidegen nevére legyen kialakítva? És ezzel változik-e a tulajdonostársak tulajdoni hányada?
Szerintem nem, de vannak ellentmondások és kféle vélemények ez ügyben is.
Nagyon köszönöm a választ!

nanemaaa # 2010.09.20. 10:21

Beépítetlen padlásteret tudomásom szerint nem lehet önálló albetétbe venni. Már az is elég necces, hogy a lakás részeként ki lehetett venni az egyébként osztatlan közös tulajdonú részek közül.
Önálló lakás létrehozásához természetesen van köze a többi tulajdonosnak is, hiszen alapító okirat módosítást igényel, amihez 100 %-os hozzájárulás kell.
Láttam már olyan ítéletet, amikor a bíróság megtagadta a jognyilatkozat pótlását ilyen ügyben, elfogadva a lakástulajdonos azon ellenérvét, hogy ő 4 lakásos társasházban vett lakást, s a vételnél ez alapvető szempont volt számára. Ha több lakásos lett volna, meg sem vette volna.
Egyébként meg nem ártana az építésügyi hatóságnál is némileg érdeklődni, mert koránt sem biztos, hogy a telek elbírna még egy lakást. Ugyanis az telken belüli többlet parkoló kiépítését is megkövetelné, ami ugyi szintén osztatlan közös tulajdon. ;)

nanemaaa # 2010.09.20. 10:25

Ja! Egy kérdésre nem válaszoltam. Szóval közgyűlési döntés akkor van, ha a 6 lakásosnál kisebb társasház tulajdonosai döntöttek arról, hogy a társasházi törvény előírásai alapján kívánnak működni, s ennek értelmében megalkották szervezeti működési szabályzatukat és megválasztották a közös képviselőt is.

Amíg nincs ilyen döntése a tulajdonosoknak, addig az ügyeik vitelére az osztatlan közös tulajdon szabályait kell alkalmazni.

(Mindkét esetben is 100 %-os egyetértés kell az alapító okirat módosításához.)

skolasztika # 2010.09.28. 10:34

Jó napot!Szóval 4 éve lakom egy hétvégi háznak épült ingatlanba,ami az én nevemen van és a nagyszüleimé a haszonélvezet.Nos én szépen nyugodtan éldegélek,mire a napokban mondja a nagyapám hogy kérni kellene az önkormányzatnál használatbavételi engedélyt.De én 4 éve fizettem a közüzemi számlákat,a lakcímigazoló kártyámon is tartózkodási helyként ez a cím szerepel,átírattam mindent a nevemre(mert még kiskorú voltam mikor épült az ingatlan,94-be kezdték az építkezést,95-be szerintem kész is lett)Tehát mindent elintéztem amit kellett(úgy gondoltam)Bementem az önkormányzathoz és ott mondták hogy minden papírt be kell vinni a földhivatalba(tervrajz,engedélyek...),összeszedtem mindent amit találtam a nagyszüleimnél(szerintem nincs meg minden)Viszont a tervrajzon a pince és a terasz sem fedett a valóságban pedig igen,a helységek megnevezése sem megfelelő,a wc-t egybenyitottuk a tusolóval és építettünk egy könnyűszerkezetű garázst a ház végébe,tehát vannak változások.Utána olvastam most a net-en és eléggé megijedtem,mert pénzbírságról is szó van és sok mindenről,nem értem én ezt.Saját hibámon kívül nekem kell majd fizetnem és lehet hogy lebontják amit eddig sikerült megcsinálnom?Én csak a garázst építettem hozzá és összenyitottam a wc-t a tusolóval,máson nem változtattam,ja és bevezették a központi fűtést.Kérlek amibe tudtok segítsetek,köszönöm.

skolasztika

nanemaaa # 2010.09.28. 11:29

Az, hogy a wc-t összenyitottad a zuhanyozóval, önmagában nem nagy gáz. Vélhetőleg nem teherhordó fal került elbontásra.
A többi viszont zűrös, mert egyrészt építési engedély köteles lett volna, másrészt nyilván túl van a megengedhető legnagyobb beépítettségen, Magyarán annak esélye, hogy egyáltalán fennmaradási engedélyt kapj rá, csekélyke.
Mivel a költségeid, illetve az esetleges teendőid nem változnak előreláthatólag, így az ügy neked nem sürgős, főleg, ha nem akarod eladni. Magyarán ráérsz akkor idegeskedni, ha az építési hatóság eljárást indít.
Ha bizonyíthatóan eltelt a legutolsó építés, illetőleg annak használatbavétele óta 10 év, akkor fellélegezhetsz, mert a jogvesztő határidő elteltével a hatóság már nem bontathat, és nem büntethet. Az már más kérdés, hogy az ingatlannyilvántartásban sem lesz az épület feltüntetve, ami komoly hátrányt fog jelenteni pl eladáskor.

MajorDomus # 2010.09.28. 22:20

Nem adjak meg a beruhazott erteket sem a vetelarban.

skolasztika # 2010.09.29. 14:22

Köszi a segítséget!De,szóval 95-be kész lett minden az építkezésen és a nagyapám nem kért akkor rá használatba vételi engedélyt,akkor már most elévült,nem?Tehát nekem jó így ahogy van akkor hagyjam,ugye?Eladni nem szeretném igazából soha,úgyhogy akkor ne foglalkozzak vele?A papírjaimon szerepel ez a címem,a számláimon is,tehát nem lehet gáz?!köszi még egyszer!

skolasztika

MajorDomus # 2010.09.29. 20:22

Ha neked igy jo?
de majd az unokadnak ne felejtsd el megemliteni, hogy szerezzen ra hasznalatbaveteli engedelyt.

skolasztika # 2010.09.30. 06:13

Ok!De akkor még,tud rá kérni?
Köszi a sok segítséget,szerintem még fogok hozzád fordulni.Még egyszer köszönöm!

skolasztika

MajorDomus # 2010.09.30. 06:59

Elobb-utobb meg kell oldani,mert nem a valosagnak megfelelo allapot van rogzitve. Most nincs gond, de ha varatlanul lepned kell, akkor egy csaladi hazat hirdetsz meg eladasra a foldhivatal szerint meg egy gazdasagi epulet van ott. A vevo ennyit is fog erte fizetni.

nanemaaa # 2010.09.30. 08:08

Ez így ebben a formában nem igaz.
Egyrészt családi házat alapból nem fog tudni hirdetni. A földhivatal nem fog gazdasági épületről regélni, hiszen ő soha nem tüntetett fel épületet.
Használatbavételi engedélyt soha nem fog kapni, mert nem az építési engedélynek megfelelően épített. Ráadásul az építtető már elhalálozott, használatbavételit pedig csak az építtető kérhet.
Nem utolsó sorban fennmaradási engedélyt sem fog tudni kérni, mert a telek beépítettsége meghaladja az előírt mértéket. Magyarán amíg a jelen hatályos építési szabályok fennállnak, a tulajdonos akkor sem tud semmit tenni, ha erre kifejezett vágya lenne. Kivéve, ha úgy dönt, hogy elbontja az egészet. No de valljuk be,, ez igazán életszerűtlen.

MajorDomus # 2010.09.30. 16:05

Kincs ami nincs ( haz zmi nem letezik papiron csak a valosagban)
Mint Kohn bacsi az allatkerti zsirafnal. Ilyen allat pedig nincs !

skolasztika # 2010.09.30. 17:20

Helló!A tervrajz és építési engedély papírok meg vannak csak a használatbavételi engedély nincs,tehát a földhivatalban létezik a ház,ha már engedték hogy építsenek rá.A terület is akkora amennyi lehet,csak nyilván azért nem lett tető a teraszon és a pincén a tervrajzon,mert úgy már több lett volna.A nagyszüleim még hál istenek élnek,szóval akkor elvileg csak nekik lehetne használatbavételi engedélyt kérni!?Szerintem minden marad így ahogy van,nagy baj nem lehet. Ez egy több generációs kis házikó lesz:)))Soha nem lesz eladva!De most szerintetek akkor mondjam a nagyapámnak hogy kérjen?De akkor lesz bünti vagy elévült?
Vagy hogy kellene?
Ti mit csinálnátok?

skolasztika

MajorDomus # 2010.09.30. 19:28

Na szoval akkor amit irtam abban a formaban megiscsak igaz.
1./ epitesi engedely van,2./az epulet eszerint epult meg 3./ az epitteto meg el 4./ van aki jogosult hasznalatbaveteli engedelyt kerni. 5./ a tulajdonos tud mit tenni 6./fenntartom hogy kerjen, egyszer meg kell oldani az ingatlan sorsat. Buntetesre nem kell szamitani,mert 10 ev eltelt s mint kiderult hibat sem kovettetek el.
nanestb tanacsaira figyelj oda mert ebben a temaban itt a forumon tobbet tud mint mi egyuttveve. Lepjetek !

skolasztika # 2010.10.01. 07:16

Ok,de mivel a teraszon lett tető és a pincelemenő is zárt lett így már több m2 a megengedettnél.(ez már 95 óta így van,csak mondom a tervrajzon nem így szerepel) én csak egy kis osb lapos garázst húztam fel.na most mi van?:))))))))Elegem van mán ebből az ügyből,mert aggódok hogy mi lesz velem.Persze jó lenne ha minden rendben lenne a papírokkal!

skolasztika

nanemaaa # 2010.10.01. 08:06

Nem tudok újat mondani. Mivel tetőt kapott a terasz és a pince, valamint bővítetted garázzsal, már nem nevezhetjük az épületet terv szerintinek. Mivel magad is beismerted, hogy ezzel túl lététek a telek maximális beépíthetőségét, így esély sincs arra, hogy fennmaradási engedélyt kapjatok. Használatbavételit meg pláne nem.
Ha eleged van az ügyből, akkor ne feszegesd, s akkor nem fogunk ezzel zsibbasztani. Bár, ha jól emlékszem nem én kérdeztem.

skolasztika # 2010.10.04. 13:06

Azért van elegem,mert nem tudom mit csináljak hogy jó legyen.Köszönöm a segítséget!

skolasztika

nanemaaa # 2010.10.04. 14:01

Mivel szabályossá tétel egyedül a bontással lenne lehetséges, így egyelőre nincs mit csinálnod.
E miatt nincs mit idegeskedned.

MajorDomus # 2010.10.04. 19:17

Ha nem akarsz elkoltozni akkor nem erdemes ugralni

dzsonika # 2010.10.08. 12:52

jogerős használatbavételi engedélyben szereplő kérelmező személyét - utólag - meg lehet-e változtatni? Ha igen, hogyan (milyen eljárással?)