Öröklési kérdés


Teva # 2022.01.03. 17:20

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy többgenerációs emeletes házban élünk. Amelynek Nagypapám és Édesapám a jelenlegi tulajdonosai. (Jelenleg Nagypapám: 1/4, Édesapám: 3/4 arányban). A házat papám 1966-ban építette. 1990-ig ő és a Nagymamám voltak tulajdonosok 1/2-1/2 arányban. Édesapám 1990 és 1993 között 2/4 arányban tulajdoni hányadot szerzett az épület ráépítésével. Így 1993-tól Nagypapám és Nagymamám 1/4- 1/4 arányban, Édesapám pedig 2/4 arányban osztozkodtak az ingatlanon. Nagymamám 2014-ben elhunyt, ezért apukám megörökölte az 1/4 tulajdonrészét, illetve Nagypapám özvegyi jogot szerzett. Édesapám és Édesanyám 1994 óta házastársi viszonyban élnek. Én vagyok az egyedüli vérszerinti gyerekük, de van egy féltestvérem is anyukám korábbi házasságából. Édesanyámnak jelenleg nincs tulajdona az említett ingatlanból, de a házasságuk első éveiben közösen építettek egy melléképületet a telekre, amit a későbbeikben lakóépületnek szerettek volna átminősíteni. Az épület anyagi finanszírozása Édesanyám tulajdonába lévő lakás eladásából kapott pénzből és Édesapám megtakarításából történt. Az épület végül elkészült, de az engedélyeztetések félbemaradtak és jelenleg is melléképületként szerepel a nyilvántartásban (A tulajdoni lapon nem szerepel ez az épület). Tulajdoni részt nem kapott Édesanyám. A gyerekek öröklését tekintve nincs egyetértés közöttük. Édesapám (beleértve Nagypapámat is) rám szeretné hagyni az ingatlan teljes részét, de Édesanyám azt szeretné, ha a féltestvérem is örökölne bizonyos részt. A pontos elosztásról nem adott érdemi választ, de mindenképpen szeretne bizonyos tulajdoni hányadot adni, legalább az általa épített „melléképület” részét.

Törvényileg jogos Édesanyám követelése?
Édesapám mit tehet ebben az esetben, hogy ha az ő akaratát szeretné érvényesíteni?

Édesapámmal jelenleg három lehetőséget ismerünk:
1.) Végrendelkezik, amelyben leírja, hogy az ingatlan teljes egészét én örökölöm.

  • Egy hivatalosan elfogadott végrendeletet (ügyvéd vagy közjegyző által hitelesítve) meg tud támadni Édesanyám?
  • Követelheti a ráeső kötelesrészt?
  • A köteles részre mikor jogosult?
  • Kilehet ebből véglegesen zárni?
  • Amennyiben Édesapám a végrendeletében ráhagy Édesanyámra pl. egy ingóságot, megtakarítást vagy gépjárművet, ezáltal nem kihagyva a végrendeletéből, Édesanyám követelhet-e ezen kívül a rám hagyott örökségből vagy megtámadhatja a végrendeletet?

2.) Ajándékozási szerződést írunk, amelyben megkapom az ingatlan teljes tulajdonát és Édesapám haszonélvezeti jogot kap. A Nagypapám részét törvényesen Édesapám örökölné, de ebben az esetben lemondana a részemre.

3.) Törvényes öröklésre bízzuk a dolgot és, ha a jelenlegi törvények maradnak, akkor Édesapám halálát követően, egyedüli gyermekként megörökölöm az ingatlant, illetve anyukám haszonélvezeti jogot kap, ami nem örököltethető, így a féltestvérem nem kap tulajdoni részt az ingatlanból.

A felsoroltak közül melyik a legjobb megoldás a Mi esetünkbe, illetve van-e más módja a kizárólagos öröklésemnek?

Köszönettel,
Teva

Szomorú örökös # 2022.01.04. 05:03

Teva

Édesanyámnak jelenleg nincs tulajdona az említett ingatlanból, de a házasságuk első éveiben közösen építettek egy melléképületet a telekre, amit a későbbeikben lakóépületnek szerettek volna átminősíteni. Az épület anyagi finanszírozása Édesanyám tulajdonába lévő lakás eladásából kapott pénzből és Édesapám megtakarításából történt.

Jól értem, hogy édesapád ennek ellenére ki szeretné hagyni édesanyádat az öröklésből? Nem vagyok benne biztos, hogy sikerülni fog, főleg ha semmilyen házassági szerződés a vagyont illetően nem volt közöttük soha. Ha az ingatlan közösen lakott, akkor nagy valószínűséggel özvegyi haszonélvezeti jogot fog kapni, azaz nélküle nem fogjátok tudni soha értékesíteni - kivéve ha valaki haszonélvezeti joggal, befektetésnek veszi meg, de nyomott áron - sőt övé lesz az ingatlan nagyobbik részének a birtoklási joga, nélküle még akár be se mehettek oda. Ha viszont édesanyád nem ott lakik, akkor még arra is van esély, hogy édesanyád egy gyereknyi részt fog kapni a hagyatéki tárgyaláson édesapád minden vagyonából.

Ha mindenáron ki akarjátok viszont anyukádat zárni az öröklésből - ami nyilván rossz viszonyt eredménye utána - akkor ez a verzió javasolt:

Ajándékozási szerződést írunk, amelyben megkapom az ingatlan teljes tulajdonát és Édesapám haszonélvezeti jogot kap.
A Nagypapám részét törvényesen Édesapám örökölné, de ebben az esetben lemondana a részemre.

Viszont ha édesapád az ajándékozást követő 10 éven belül meghal, akkor anyukád simán tarthat igényt szerintem köteles részre, mint házastárs.

Nem olyan régen járt így egy ismerősöm, neki a férje halt meg, akivel csak mindössze pár évig voltak házasságban (előtte jóval több ideig csak kapcsolatban voltak). A férjnek mind a lakásából - nem közösen lakott ingatlan volt - mind az anyagi megtakarításaiból egy gyereknyi részt ítéltek az özvegynek. Az én tudásom ebből a történetből van, nem jogász vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.04. 06:42

"Édesanyám azt szeretné, ha a féltestvérem is örökölne bizonyos részt. [...] Törvényileg jogos Édesanyám követelése?"
Így nem. Ez csak egy kérés lehet, de az anyád gyereke apádnak nem törvényes örököse.

Az egy másik kérdés, hogy anyád abban az ingatlanban telekkönyvön kívüli tulajdonos, és alappal tarhat rá igényt, hogy a tulajdonjogát be is jegyezzék. Ha pedig bejegyzik, akkor azt már az ő halálakor az ő gyerekei öröklik.

Teva # 2022.01.04. 12:40

Igazából a végső cél nem Édesanyám kizárása az öröklésből, hanem a féltestvéremmel való osztozkodás. Édesapámmal leginkább őt szeretnénk kizárni az öröklésből, mert a későbbiekben nem tudnék vele megegyezni az ingatlan igazságos elosztásán. A jelenlegi ismereteink szerint ez csak úgy lehetséges, ha Édesanyám nem örököl tulajdonjogot, legfeljebb csak haszonélvezeti jogot kap.

Szomorú örökös:
Édesanyám az említett ingatlanban lakik, együtt Édesapámmal. Az alsó szinten Nagypapám. Édesapámnak nincs más ingatlanja. Az említett többgenerációs ház és a melléképület egy telken, azaz egy helyrajzi számon szerepel.

Kovács_Béla_Sándor:
Édesanyám abban az esetben is lehet utólag a melléképület tulajdonosa, ha az épület nem kapna meg semmilyen lakóépületi engedélyt és továbbra is csak melléképületként funkciónál hivatalosan?

A végrendelet nem lenne jobb megoldás a mi helyzetünkben?

A kötelesrészre akkor is igényt tarthatna, ha Édesapám holtig tartó haszonélvezeti jogot íratna rá Édesanyámra? Rám pedig az ingatlan teljes tulajdonjogát? (Tudom, hogy ez szinte megegyezne a jelenlegi törvényes öröklési móddal, de sajnos az "bármikor" módosulhat.) Így Édesanyám se lenne teljesen kizárva, de mégse tudná a féltestvéremre hagyni tulajdonrészt.

Köszönöm!
Teva

drbjozsef # 2022.01.04. 13:08

Teva,

Édesanyám azt szeretné, ha a féltestvérem is örökölne bizonyos részt.

Ha ez a kiindulópont, és nem fogadja el a haszonélvezeti jogot (egyébként : miért fogadná, hülyeség lenne, hiszen túlélő házastársként az a törvény erejénél fogva jár neki), akkor végig tudja vinni az akaratát bíróságon feltehetőleg.

Ha a cél kifejezetten az, hogy az ingatlanból ne örököljön - mert ez jó gondolat egyébként, valóban a túros hát esete lenne -, akkor egyszerűen fizessétek ki. Beszéljétek meg, mennyivel járult hozzá édesanyátok az ingatlanhoz, és ennek az összegnek a felét (mert a másik felét te "örökölnéd") fizessétek ki neki. És kössetek szerződést (a pontos típust majd az ügyvéd tudni fogja), hogy öröklés helyett ezt most megkapja,a későbbiekben az ingatlan tekintetében nem lehet igénye se édesanyádnak, se neki.

Ne felejtsétek el : ha édesanyád hozzájárult, akkor abból az ő gyerekének is jár. Mert úgy korrekt.

Teva # 2022.01.04. 13:46

drbjozsef:

Értem, köszönöm! Ebben az esetben, hogy lehet pontosan felmérni, hogy Édesanyám mekkora összeggel járult hozzá? Sajnos a 20 évvel ezelőtti Ft teljesen más értéknek számít manapság. Ha én kiszeretném fizetni, akkor azt kb. 20 évvel ezelőtti összeget vagyok köteles kifizetni, vagy átkell számolni valahogy a "mai értékekre"?
Azt elfelejtettem még megemlíteni, ami a történet szempontjából fontos lehet, hogy én lemondanék az örökségről az anyai ágról. Édesanyám tulajdonában van két telek, amire én nem tartanék igényt, ha cserébe az apai ágon a teljes részt megöröklöm. Szerencsére a telkek értékét könnyebb felbecsülni....
Édesanyámnak ezt a megoldást már említettem, de számára az nem lenne megfelelő, mert nem tudja, hogy a halálakor épp milyen vagyonnal/ingósággal/ingatlannal stb. fog rendelkezni.

Ha Édesapám végrendelkezik és Édesanyám mégis igényt tartana a ráeső kötelesrészre, akkor a kötelesrészt milyen arányba kapna?
A házasság előtti vagyon is beleszámít, vagy csak a házasság alatt szerzett? A mi esetünkbe Édesapám 3/4 résszel rendelkezik (2/4 részt házasság előttről, 1/4 részt pedig a Nagymamám halálakor örökölt, amikor már házasok voltak a szüleim) Ebben az esetben milyen arányba illeti meg a kötelesrész?

Üdv,
Teva

Szomorú örökös # 2022.01.04. 16:52

Teva

Sajnos a 20 évvel ezelőtti Ft teljesen más értéknek számít manapság.

Az ingatlan akkori értékének megfelelően kell egy arányt kiszámolni és annak megfelelő arányban a mostani tulajdonjogból kiszámolni, hogy mennyi is jár neki. Ez pont olyan, amikor aranyt veszel és közben annak felmegy az ára. Itt a mama befektetett a volt lakásának értékével. Hogy közben felment az ingatlanok ára, ez az ő javát (is) szolgálja.

drbjozsef # 2022.01.04. 16:58

Teva,

Megegyezni (szinte) bármiben meg lehet.

Ebben az esetben, hogy lehet pontosan felmérni, hogy Édesanyám mekkora összeggel járult hozzá?
Ez szakértői kérdés. Ha nem tudtok megegyezni, majd dönt a bíróság, igazságügyi szakértő szakvéleménye alapján (jó sokért)

Ha én kiszeretném fizetni, akkor azt kb. 20 évvel ezelőtti összeget vagyok köteles kifizetni, vagy átkell számolni valahogy a "mai értékekre"?
Nyilván. Neked megfelelne, ha a féltestvéred venné meg az egész ingatlant a 20 évvel ezelőtti árán?

Ha Édesapám végrendelkezik és Édesanyám mégis igényt tartana a ráeső kötelesrészre, akkor a kötelesrészt milyen arányba kapna?
A kötelesrész alapjába tartozó vagyonelemek alapján. Hogy melyek azok? Lásd fent : megegyezés, vagy bíró eldönti.

A házasság előtti vagyon is beleszámít, vagy csak a házasság alatt szerzett? A mi esetünkbe Édesapám 3/4 résszel rendelkezik (2/4 részt házasság előttről, 1/4 részt pedig a Nagymamám halálakor örökölt, amikor már házasok voltak a szüleim)Ebben az esetben milyen arányba illeti meg a kötelesrész?
Az öröklésnél a hagyaték tartozik az alapba - a különvagyona is az. Az csak a válásnál számít.

Erdei Tamas # 2022.01.11. 17:23

Üdvözlöm. Kérdésem a következő:
Édesapám elhunyt pár hónapja. 2 fia van, egyik én vagyok, másik fia elhunyt. Egyik örökös én vagyok, mivel bátyám elhunyt, ezért kiskorú gyermeke örökli a részét. Fele/fele vagyunk örökösök, de a másik örökös, még csak 10 éves és külföldön él édesanyjával, aki a gyámja, képviselője.
A házat szeretnénk eladni, hogy lehet ezt kiskoruval intézni? , aláírások, dokumentumok kitöltése, Földhivatal ügyek, névátirás, adásvételi szerződés, stb. Ha külföldön élnek, nem tudjuk hol, és nem jönnek haza sem. Egyedül tudom ügyintézni mindent? Nélkülük is? Másik Addig a ház rezsit, stb fizetni kell vannak költségek, és a hagyatéki költségek is, stb.
A kiskorú helyett a gyámnak is hozzá kell járulni a költségekhez? mert eddig én fizettem mindent. Köszönöm válaszát előre is. Tamás

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.11. 21:10

Egyedül tudom ügyintézni mindent? Nélkülük is?
Nemigen. Csak végső lehetőségként, ha már minden mást megpróbáltál.

A kiskorú helyett a gyámnak is hozzá kell járulni a költségekhez?
Nem. (De rossz ez a kérdés.)

Czheni # 2022.01.18. 16:25

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék mit tudnék tenni?!A párom 7 éve már,hogy elhunyt,van egy közös gyermekünk aki most 14 eves.
A halála után kaptam közjegyzőtől levelet,amibe le írták,hogy nem találtak az elhunyt után semmit. Most 2022-ben kaptam végrehajtó levelet amibe le írták,hogy a kislányom mint örökös van közel háromszáz ezer forint tartozása ami 2015-ös. Ennek nem kellett volna elévülni? Mit tudunk csinálni ezzel kapcsolatban? Ez az első levél amit kaptunk. Köszönöm a válaszát. Tisztelettel.

drbjozsef # 2022.01.18. 18:38

Czheni,

Ki a feladója annak a levélnek ?

Grave7 # 2022.01.18. 21:11

@Czheni: Azt a régi közjegyzői levelet keresd elő: egy "öröklési bizonyítvány", amiben le van írva, hogy az elhunyt után vagyontárgy (pozitív vagyon) nem maradt és a gyermeke az örökös, jól gondolom?

Czheni # 2022.01.19. 04:25

Drbjozsef a MKK a feladó,tőlük jött a levél.

Czheni # 2022.01.19. 04:30

Grave7 igen így van,az a levél meg van,nem volt hagyatéki tárgyalás,illetve nem kellett el menni pont ezért,de nem tudom hova forduljak mert nem szeretném ha kislányom így kezdené a nagy betűs életet. Bár tudom,hogy ezek a végrehajtó cégek nem rugalmasak. Ma fel hívom őket,de szerettem volna tisztán látni jogilag.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.19. 06:20

Drbjozsef a MKK a feladó,tőlük jött a levél.

Az nem a végrehajtó. Ha ez egy fizetési meghagyás, akkor a kézhezvételtől számított 15 napon belül ellentmondhatsz neki, másképp jogerős lesz és végrehajtható. (Ha ez egy "tájékoztatás fizetési meghagyás tartalmáról", akkor nem ez volt az első levél.)

drbjozsef # 2022.01.19. 07:54

Szerintem ez nem lehet fizetési meghagyás - feltéve, ha az "MKK" az a Magyar Követeléskezelő Zrt., és nem a "MOKK", vagyis a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

Czheni,

Ha a feladó a fentiek szerint nem a kamara, hanem a Zrt., és ez nem fizetési meghagyás, csak egy fizetési felszólítás, akkor az csak egy behajtó cég. Teendő : írsz nekik egy tértivevényes levelet, amelyben leírod, hogy a kiskorú gyermeked az örökös, de az elhunytnak vagyona nem volt, ezért kéred, hogy töröljék a tartozást, tekintve, hogy a Ptk. 7:96.§(1) bekezdés szerint az örökös csak a hagyatéki vagyon erejéig felel a tartozásokért, és az itt most pont nulla. Csatold az öröklési bizonyítvány fénymásolatát.

Ha mégis fizetési meghagyás, akkor nagyon fontos, hogy 15 napon belül ellentmondj, ahogy KBS írta.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.19. 08:39

Bocs, az valóban nem ugyanaz. :) De nem is végrehajtó.

Krigi # 2022.01.23. 18:23

Szép estét

Édesapám 2021. márciusban elhunyt, élettársával élt együtt. Hagyatékátadó végzés szeptemberben meg volt. Ami után egyetlen gyermekként egyedüli örökös lettem. Szerettem volna azokat az ügyeket elintézni, amikhez végzéssel kell rendelkeznem. Első körben édesapám bankszámláját szerettem volna megszüntetni.
A számlavezető bankban derült ki, hogy az utolsó jogszerű nyugdíja összegét tartalmazta a számla + halála utáni két!!!!! havi nyugdíja is folyósítva volt.
Amit a volt élettárs okozott, mivel szándékosan elhallgatta édesapám halálát a nyufig előtt. Anno azt hazudta, ő bejelentette...
Viszont a számlavezető bank közölte, a számla teljesen le lett nullázva. Bankautomata adatokat is kaptam, így az időpontok és felvétel helyek is nyilvánosak. Helyileg a volt élettárs a lakhelye legközelebbi, illetve munkahelyén emelte le 100 ezrenként az édesapám bankszámláján fellelhető összeget.

Örökösként tisztában vagyok azzal, hogy hagyatékátadó végzésig nem lehet leemelni az elhunyt bankszámlájáról. Bankszámla egyedi örököse én vagyok. Ráadásul a volt élettárs a halál után azonnal kezdte a lopást...
Ebben az esetben rendőrségi feljelentést lehet tenni az elkövető megnevezésével? Rendőrségnek van hatásköre ilyen lopással szemben? Kizárásos alapon az élettárs fért a bankkártyához és a hozzá tartozó PIN kódhoz. (Ketten éltek édesapám lakásában.). Illetve az összeg leemelésének helye is az élettárs bűnösségét igazolja.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.23. 19:07

Szerinted.

Hol van most az a bankkártya?

Krigi # 2022.01.24. 10:13

Én nem csak ide fröcsögtem, normálisan írtam... Ennyire uncsi van?! tata!!!

drbjozsef # 2022.01.24. 10:39

Ja hogy te is inkább a konkrét kérdésekre szeretnéd a választ?

Ebben az esetben rendőrségi feljelentést lehet tenni az elkövető megnevezésével?
Igen. Természetesen feljelentést mindig lehet tenni, bárkinek a megnevezésével.

Rendőrségnek van hatásköre ilyen lopással szemben?
Erre már nehezebb, az "ilyen" szó nélkül lehet csak rá válaszolni (bár a "szemben" is problémás) : igen, lopás esetén van hatásköre a rendőrségnek általában.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.24. 12:30

Ezt azt hiszi, puszta kíváncsiságból kérdeztem. :D

boldog nagyi # 2022.01.31. 07:58

Tisztelt Fórumozók!
Öröklés témában vagyok bizonytalan. Második házasság két- két gyerek az előzőkből. Két ingatlan, egyik az én nevemen a másik a férjemé. Mindkettő házasság alatti vásárlás. Életvitelszerűen az én nevem lévő ingatlanban lakunk. A férjem nevén van egy autó, nekem pedig vagyonrészem egy kft-ben. Bármelyik fél halála esetén ki mit örököl végrendelettel vagy anélkül.
Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2022.01.31. 09:25

boldog nagyi,

Végrendelet esetén az örököl, akit abban megnevez az örökhagyó. Ha a törvényes örökösének (itt: gyermekei) nem juttat a köteles részt elérő részt a hagyatékból, akkor azt ők követelhetik a végrendeleti örököstől.

Ha jól értelek, közös gyermek nincsen.
Ez esetben az elhunyt gyermekei és a túlélő házastárs örököl mindent 1/3 arányokban, kivéve a közösen lakott utolsó lakást amelyből a házastárs nem örököl, de holtig tartó haszonélvezeti jogot kap. Természetesen, csak akkor, ha van mit örökölni amúgy belőle.
Főszabály szerint a közjegyző a hagyatékot a nyilvántartások szerint adja át - ha ettől az érdekeltek el akarnak térni, akkor arra hivatkozni kell. Tehát:

Ha párod hal meg, akkor minden 1/3 arányban öröklődik, az ő két gyereke és közötted, a te neveden lévő lakás nélkül természetesen, az nem része a hagyatéknak. Ha te, vagy valamelyik örökös hivatkozik arra, hogy az szerinte házastársi közös vagyon, és a hagyatékba tartozna a fele (te pedig ekkor persze ugyanezt megteheted a hagyatékban lévő ingatlanra), akkor a közjegyző felkérdez, ha elismered (és ők is a párod nevén lévő lakás esetében), akkor aszerint adja át a hagyatékot a közjegyző, tehát a most az ő nevén lévő ingatlan felét házastársi vagyonközösség néven szerzed meg, a másik fele 3 felé oszlik, míg a most a te neveden lévőből fele marad a tied, a másik felét a két gyerek örökli, és te az egészen haszonélvezetet. Ugyanez az autóval és az üzletrésszel : vagy úgy öröklődik, ahogy van, vagy ha hivatkozik rá valaki (és ezek is tényleg közös vagyonok), és a másik fél elismeri, akkor azok is oszlanak (felét a házasság miatt kapod vagy épp adod a hagyatékba).

Ugyanez fordítva, ha te halnál meg. Természetesen ha nincs egyetértés, és nem ismered el te vagy a párod valamelyik vagyontárgy közös vagyon jellegét, akkor pert kell indítania a jogosultnak/örökösnek/érdekeltnek.