Öröklési kérdés


Quercus # 2023.11.08. 18:02

Agi vagyonra a hagyatéki eljárás sorén kell az igényt bejelenteni, és azt csak a jogosult teheti meg, anyósod nem. Ha nincs "jelentkező" a közjegyző nem fogja megkeresni. Az igényt egyébként bizonyítani kell, az nem a közjegyző dolga.

drbjozsef # 2023.11.08. 18:04

sahara72,

Annyiban igaza van KBS-nek, hogy a leírásod alapján nagyon látszik, hogy próbálkoznak mindennel, főleg olyanokkal is, amik eleve hülyeségek. A leírásod szerint az ági öröklés sem fog megállni nekik, a házastársi nem tudom micsoda meg elve, ahogy Quercus írta, marhaságnak tűnik.
De persze biztosra nem tudhatjuk, mert itt sokkal részletesebben és főleg pontosabban kellene érteni a körülményeket.

Nagyon úgy néz ki, hogy ki akarnak semmizni, és palira venni. Ne hagyd magad!

Ha az az ingatlanrész többet ér néhány millió forintnál, akkor lehet, hogy érdemes lesz élőben konzultálni ügyvéddel. Megérhet néhány tízezer forintot, hogy ne raboljanak ki...

Quercus # 2023.11.08. 18:06

Én a helyedben leülnél egy kicsit csevegni anyósoddal. Elmagyaráznám neki, ha nem áll le, és örökölni fogsz a lakásból, azt jutányos áron el fogod adni Kolompár Ronaldónak, és népes családjának, akik be fognak költözni. Így a mamának végre lesz sok fogadott unoka, akikkel foglalkozhat....

HorvathA # 2023.11.08. 18:30

Szép estét kívánok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy per indításakor mit jelent az, hogy a közjegyzőnél igazolni kell? Ilyenkor neki is le kell adni a teljes keresetlevelet, amire raknak egy pecsétet a bíróságon? Vagy ha postán küldöm a bíróságnak, akkor elég a tértivevényt bemutatni, amikor visszakaptam?

sahara72 # 2023.11.08. 18:47

Quercus
drbjozsef

Köszönöm szépen Mindenkinek, aki megtisztelt azzal, hogy válaszolt.

Quercus # 2023.11.08. 18:51

Azért van káosz a mama fejében.
Miután gyereketek nem volt, így a szülőkkel örökölsz. Kivéve a férjeddel közösen lakott lakást, és annak berendezési tárgyait, mert azt Te öröklöd. És ez szerintem érvényes a férjed 1/2 részére is. Ha nem voltál oda bejelentkezve, akkor lehet hogy igazolnod kell azt, hogy ott laktál. Erre szerintem alkalmas lehet, hogy pl. a postai küldemények oda érkeztek a számodra, lehetnek tanúk, de szerintem kérj egy hatósági bizonyítványt a jegyzőtől. hogy ott van/volt az életvitelszerű lakhelyed.
A mama az autó esetében is el van tévedve. Az ugyan is házastársi közös vagyon. Ennek a felét Te örökölöd. A másik felét a férjed szülei örökölnék. Miután apósod már nem él, így anyósd az 1/2 rész felét örökli, vagyis 1/4 részt, továbbá apósdra eső 1/4 rész felét, vagyis 1/8-ot. Tehát az autó 62,5 %-a a tiéd. És ez érvényes a hagytékban szereplő miden egyéb vagyontárgyra.

Majordomus # 2023.11.08. 21:33

Szerintem érdemes egy ügyvédet fogadnod. Sok idegeskedést megspórolsz vele....

"azt mondták mindent elvesznek tőlem amit a törvény megenged"

Kik?
A mamának vannak szövetségesei?

sahara72 # 2023.11.09. 04:26

Majordomus

Igen, vannak szövetségesei. Mégpedig anyósom meghalt testvérének a fia, meg a felesége. Aférjem temetésén találkoztam velük a 6 év alatt másodszor. A hagyatéki után anyósom odaajándékozza nekik a házrészét, egy hiper-szuper öregotthonba helyezés reményében.

drbjozsef # 2023.11.09. 05:13

Az ugyan is házastársi közös vagyon. Ennek a felét Te örökölöd.

Szerintem : Az házastársi közös vagyon, tehát a fele eleve az övé (nyilvántartáson kívüli tulajdonos, ez a törvényi vélelem, anyós ellenbizonyíthat). Örökli a másik felének a felét (7:60.§(2)), illetve a kieső szülő részének a felét. 50% + 25% + 12,5% = 87,5%
Anyósé a maradék 12,5%. (vagyis 1/2 az öve eleve, örököl még 3/8 részt, anyósé marad 1/8 rész)

Nemcsak az autóból. Mindenből, ami nem a közösen lakott lakás és annak berendezési tárgyai.

drbjozsef # 2023.11.09. 05:15

sahara72

A hagyatéki után anyósom odaajándékozza nekik a házrészét, egy hiper-szuper öregotthonba helyezés reményében.

Ő dolguk, ehhez nincs közöd, de nem is számít.
Ami számít, hogy a neked járó részt ne hagyd veszni, illetve figyelj az ingóságokra - jó lenne már most (helyesebben : már rég meg kellett volna tenni ilyen rokonsággal) leltározni, lefényképezni mindent. Lehetőleg velük együtt, de ha erre nem hajlandóak, akkor tanúkkal.

drbjozsef # 2023.11.09. 05:16

(sőt : a saját házrészét most is odaajándékozhatja. Abból ugyanis elvileg nem fog örökölni, nincs mit megvárnia, nem lesz abból nagyobb része. Bár értem, hogy ő esetleg erre számít.)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.09. 07:01

Ilyenkor neki is le kell adni a teljes keresetlevelet, amire raknak egy pecsétet a bíróságon?
Igen.

HorvathA # 2023.11.09. 09:08

Kovács_Béla_Sándor köszönöm a választ.

Az lenne még a kérdésem, hogy igaz az, hogy 2019 óta nem lehet semmilyen pert megindítani a bíróságon, (így hagyatéki pert) sem jogi képviselet nélkül? Erre hol van jogszabály?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.09. 09:56

Nem igaz. A járásbíróság előtti perekben nem kötelező a jogi képviselet. (Sajnos. ;) )

Majordomus # 2023.11.09. 20:47

Csak a férj részén haszonélvezete van. Onnan ki is tilthatja a kérdezőt. Vagy nem?

drbjozsef # 2023.11.10. 09:13

Ahogy ezt a kérdezővel már az első kérdése után tisztáztuk : így van, az anyós dönt.
De akkor a te kedvedért is : így van, az anyós dönt.

Majordomus # 2023.11.10. 21:57

Aranyat ér az ilyen anyós..
Úgy értem aranyba öntve...

Quercus # 2023.11.11. 18:40

"Ahogy ezt a kérdezővel már az első kérdése után tisztáztuk : így van, az anyós dönt."

Én azért ezzel vitatkoznék. Az anyósnak ugyan is csak az ingatlan 1/2 eszmei tulajdoni hányadára van özvegyi jog bejegyezve, Miután itt előre láthatólag marad a közös tulajdon, így az anyós nem rendelkezhet a teljes tulajdonnal. Ebben az esetben szerintem a Ptk. közös tulajdon szabályait kell alkalmazni.

5:74. § [A tulajdonostársak joga a birtoklásra és használatra]

A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő lényeges jogi érdekeinek sérelmére.

Majordomus # 2023.11.11. 20:51

Erre vonatkozott a kérdésem..

nemethg # 2023.11.12. 02:41

Üdvözlök Mindenkit! Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben. Sajnos, jóapám elhunyt, ketten vagyunk testvérek, mint örökösök (édesanyánk régebben meghalt). Anyu után a családi házrész a testvéremre és rám szállt. A bonyodalom ott kezdődik, hogy pár éve apu vett a testvéremnek egy családi házat (ő fizette ki, de erről papír nem született). Ekkor azt mondta, hogy majd az ő háza meg az enyém lesz. Ezt a testvérem elfogadta akkor. De apu erről sem írt papírt, tudtommal nem végrendelkezett. Az öcsém rögtön el is felejtette a régebbi alkut, s igényt tart a házrészre. Így kapcsolódott be apu két barátja és két rokonunk, akik nem tudják elfogadni a testvérem viselkedését, mert emlékeznek apu irányomban tett ígéretére (ez akkoriban több embernek is el lett mondva). Ők kerestek meg, hogy ne hagyjam magam, hajlandók tanúskodni is. Èrdemes belevágnom szerintetek? (A testvéri viszony már rég nincs meg, sajnos). Ha igen, hogyan és kinek kell ezt jeleznem? Köszönöm a válaszokat!

osztap # 2023.11.12. 08:02

nemethg,

Nem sokat tudsz tenni, ha apád nem írt végrendeletet. Az, hogy ő szóban mit mondott, nem lesz elég egy perben.

Az egyetlen dolog, amit megnéznék, a kötelesrész. Csak akkor járhat, ha legfeljebb tíz éve kapta a testvéred a házat. Számold ki, mennyi a testvérednek vett ház vevéskori értéke plusz a teljes hagyaték értéke. (Ha a testvérednek vett ház értéke azóta lényegesen felment, veheted a mai értékét is, de ezt a bíróságnak nem kötelező elfogadnia.) Az így kapott összeget oszd el hattal. Ha ez a szám nagyobb, mint amennyit ténylegesen örökölnél, akkor kérheted, hogy a testvéred fizesse ki Neked pénzben a különbözetet. Ehhez bizonyítanod kell, hogy a testvérednek vett ház ajándék volt (tényleg apád fizette), iratokkal, tanúkkal, stb. A legegyszerűbb, ha minél előbb jelzed kötelesrész iránti igényed a jegyzőnek/közjegyzőnek, még a hagyatéki eljárásban. Olvasgasd a Ptk. 7:75-86. §-ot:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.12. 11:42

És az osztályra bocsátás kötelezettsége?

osztap # 2023.11.12. 13:11

És az osztályra bocsátás kötelezettsége?

Jogos - az segíteni fog valamennyit. Akkor a kérdező összeadja a testvérnek vett ház ajándékozáskori értékét és a hagyaték mai értékét, elosztja kettővel. Ha az így kapott szám kisebb, mint a ház ajándékozáskori értéke, akkor az egész hagyatékot a kérdező kapja. (Megint lehet kérni az ajándékozott ház a mai értékét, mint alább.) De a "többletet" a testvérnek nem kell visszaadnia. Ptk. 7:56-57. §
Ehhez bizonyítani kell azt, hogy az apa úgy vette a testvérnek a házat, hogy azt a hagyaték értékéhez számítsák hozzá. Első körben ezt is a közjegyzőnek érdemes a kérdezőnek bejelentenie, minél előbb.

Azért csak valamennyit segít, mert a szülői ház anyától örökölt részének tulajdonosa a testvér. Tehát az az apai kívánság, hogy a kérdezőé legyen az egész szülői ház, ezzel nem teljesülhet.

Majordomus # 2023.11.12. 20:29

Ajánlatos ezzel ügyvédet megbízni,mert sok pénz forog kockán...

nemethg # 2023.11.12. 20:36

Majordomus, osztap; Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a válaszokat, a segítséget!
Mivel semmiről sem írtak anno papírt, de tényleg semmiről. Így nem hiszem, hogy bele merek vágni, de átgondolom még azért.
Igen a pénzösszeg is sok, meg az is bennem van, hogy én meg szeretném tartani a házat, míg az öcsém mindenhogy el akarja adni. Szóval nem egyszerű a helyzet....
Köszönöm!