végrehajtás ügyében sos segítséget kérek


drbjozsef # 2019.11.22. 12:35

Krisztina18,

Az az egy hét az mér kevés lesz.

A Vht. 52.§-54.§ szerint kérhetsz részletfizetést, de ez elég faramuci szabály. Egyrészt ADHATÓ, másrészt fontos feltétele, hogy „az adós a végrehajtandó követelés egy részét már megfizette”.

Amíg ilyen nincs, szóba se fog állni veled a végrehajtó.

Ha meg van, akkor is küldözgetni kell a jegyzőkönyveket, nyilatkozatokat, eleve 15 nap van az utóbbira a végrehajtást kérőnek.

Ez most nem nagyon fog már leállni.

gerbera317 # 2019.11.22. 13:28

Alapelv, hogy az egyik végrehajtást kérő akarata / engedékenysége nem sértheti a másik végrehajtást kérő kielégítéséhez való jogát. Az árverési hirdetmény visszavonása csak az összes végrehajtást kérő közös akarata alapján történhet. Ez az elv az 52/A. § (7)-ből tükröződik legtisztábban vissza.

csbeata # 2021.05.11. 05:08

Tanácsot szeretnék kérni. 2 hónappal ezelőtt egy végrehajtó irodától kaptam levelet. Arról tájékoztattak, hogy egy 16 évvel ezelőtt felvett kölcsönből adódóan 252.000-Ft tartozásom van. Ez a kölcsönügy időközben több végrehajtónál is megfordult, így az ő költségeikkel együtt már 450.000.-Ft-ra duzzadt. Ezt az összeget szeretné a végrehajtó iroda rajtam behajtani. Próbáltam telefonon a végrehajtó irodát elérni több héten keresztül, de nem sikerült. (Mivel a végrehajtó iroda Nyíregyházán van, én pedig Budapesten élek, dolgozom, személyesen nem tudom felvenni velük a kapcsolatot) Ekkor ügyfélkapun keresztül írtam nekik levelet, hogy szeretnék többet megtudni erről a tartozásról, szeretném ha elküldenék a kölcsönszerződés másolatát, illetve a felszólítások átvételét igazoló tértivevények másolatát. Tudomásom szerint nem vettem fel kölcsönt és tartozásom sincs. Számomra az is érthetetlen hogy a 16 év alatt miért nem keresett ezzel kapcsolatban senki, miért nem kaptam eddig egy felszólítást sem, csak most. A múlt hónapban a végrehajtó iroda a bankszámlámra inkasszót rakott. Mivel a számlán nem volt semmi pénz, ebben a hónapban már a fizetésemből tiltattak le 80.000.-Ft-ot. De a levelemre semmit nem reagáltak. A napokban pedig az INSTRUM Zrt-tól kaptam levelet, hogy ha ennek a 16 éves 252.000-Ft-os tartozásnak a felét egy összegben kifizetjük, a fennmaradó részt elengedik. De én még mindig nem tudom milyen tartozás ez. És felháborít, hogy olyan kölcsön miatt tiltanak le a fizetésemből, amit nem vettem fel. Sem a végrehajtó, sem az INSTRUM Zrt. nem tudott olyan szerződés másolatot felmutatni, ami bizonyítaná, hogy felvettem kölcsönt. Hová fordulhatok panasszal, kitől kérhetek segítséget?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.11. 07:45

De én még mindig nem tudom milyen tartozás ez.
Azért a leglényegesebbet tudod: ez egy végrehajtható tartozás.

papinianus88 # 2021.05.11. 08:19

Egyrészt nem Instrum. Nézd meg jobban a levelet. Feláll a hátamon a szőr. Másrészt, amennyiben a nyíregyházi végrehajtó az illetékes, akkor valószínűleg ott volt bejelentett lakcímed/tartózkodási helyed. Ez szerepelhetett a kölcsönszerződésen is. Amennyiben az aktuális tartózkodási helyedet nem jelentetted be a jogelőd, szerződő fél részére, akkor ne csodálkozz.
A végrehajtó előzetes dokumentumokat nem tud mutatni, ezért találták a végrehajtható okiratot, amin a releváns adatok szerepelnek, ha a végrehajtó megkapná az előzetes iratokat, akkor egyes akták a plafonig érnének.
Az Intrum Zrt.-t keresd. Szóval ne háborogj, utóbb 99%-ban eszébe jut a kötelezettnek, hogy mégis igényelt egy kölcsönt, vagy használt egy telefont :)